Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Wanneer aardpeer oogsten?


fietstuinkabouter

Recommended Posts

  • 3 months later...
Moet de plant ook afgestorven zijn als je hem oogst? Ik heb duidelijk 2 soorten: een lage (1m50) die in vanaf juni bloeide en nu al helemaal afgestorven is en een hele hoge (tegen de 3 meter) met heel veel blad die niet gebloeid heeft en nog fris groen is.

 

Lees van meer tuiniers dat ze jouw eerste soort met bloemen hebben, ik heb dan jouw 2e soort, 350 cm hoog nu, geen bloem te zien en ik heb er al smakelijke knollen van gegeten. Ik lees ook net voor het eerst bij Erny dat de vorst erover moet.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb ook de grote soort die bijna nooit bloeit, vorig jaar voor het eerst. Je mag hem halverwege de zomer ook afknippen als je dat wilt. Ik heb de knollen al een paar jaar solitair staan, maar denk er over om de knollen aan twee zijden van de groente tuin te gaan zetten als een soort windvanger. Maar ben ook wel een beetje bang dat de plant gaat woekeren. Heel af en toe maak ik iets van de knollen maar je moet de smaken wel zelf toevoegen vind ik. Er zit weinig smaak aan. Een keer heb ik schijfjes gefrituurd en bestrooid met Cajun kruiden, dat ging wel.

Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.

Link to comment
Share on other sites

Ja rood, beetje roze/paars.

 

Dus: grote plant zonder bloemen (misschien komen die nog, maar denk het niet) = rode knollen;

Kleine plant met bloemen = gele knol.

 

Ik denk dat er 2 soorten zijn. Jij hebt beide dus kun jij zeggen welke - volgens jouw smaak dan - het lekkerst is?

 

Enne, beterschap!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Vorige week heb ik mijn korte, bloeiende gele aardpeer geoogst, hij was lekker, niks mis mee, en vandaag heb ik mijn mega-hoge niet-bloeiende rode aardpeer geoogst.

 

Het verschil: De opbrengst van de rode was wat groter, ook waren de knollen per stuk wat groter maar ook iets minder grillig leek het. Qua smaak: de gele aardpeer smaakte iets meer naar aardpeer maar was iets droger, terwijl de rode wat sappiger was en wat neutraler van smaak.

Link to comment
Share on other sites

Goed om te weten van het smaakverschil. Nu heb ik alleen de rode, maar het sappige en knapperige vind ik al te gek, en dan komt de fijne smaak daar nog bij, dus ik mis nog niet echt de kleine gele soort denk ik. Al zou die laatste beter in mijn tuin passen.

 

Ik eet zo nu en dan ook een paar knolletjes die ik tegenkom bij het wieden, de smaak is al goed.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Volgens mij zijn er nog wel meer soorten, want ik heb een hoge soort (3,5 meter ofzo!) en die heeft heel uitbundig gebloeid!

Overigens had ik dezelfde soort ook op een nieuw stuk van mijn tuin gezet, waar de grond nog erg verdicht was (eerste teeltseizoen op voormalig weiland dat met karton en mulch bewerkt was), en die zijn maar 2 meter hoog geworden. Ook deze bloeide uitbundig.

 

Ik heb het nog niet aangedurfd om de knollen uit te graven; ik wilde ze zo groot mogelijk laten groeien.

Het loof is helemaal bruin maar staat nog wel rechtop.

Wat denken jullie, dit loof nu afknippen, of laten staan en wachten tot het omvalt?

Link to comment
Share on other sites

De kleine gele bloeiende soort die ik van Piroska had gekregen, hebben het af laten weten. Ik heb ze wel gesnoeid toen ze nog niet bloeiden, 2 mnd geleden alweer, maar daarna zijn ze niet gaan bloeien. Ze begonnen een paar week geleden al af te sterven van beneden af aan bij de stam. Ik heb ze afgeknipt boven de grond, zodat ik de stronken er later uit kan trekken om een enkel aardpeertje te vinden. Eén stronk had ik er al uit, er zat 1 aardpeer aan, die heb ik opgegeten.

Link to comment
Share on other sites

@ Piroska, vind het zelf ook vreemd. Het snoeien vóór de bloei lijkt me geen goeie zet geweest. Verder was de grond waarin ze stonden misschien wat uitgeput, vorig jaar heb ik daar de hoge soort aardperen gehad.

Ik bewaar de oogst iig voor volgend seizoen, dan komen ze ook in een nieuw stuk grond. En zal ik ze niet snoeien voor de bloei!

De soort vind ik wel oké, wil ik graag behouden en mee doorgaan, de grote soort heb ik helemaal uitgeroeid.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...