Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Knoflook seizoen 2019-2020


roeier

Aanbevolen berichten

Knyflok23Aug62501566592458.jpg

 

"Jullie beginnen ook ieder jaar vroeger", zal iemand wel roepen. Njah, nou ja, 't is ook nog helemaal geen tijd om al teentjes de grond in te duwen, ik moet er niet aan denken zelfs, 't is pas Augustus, maar je snapt dat mensen wel al met het pootgoed bezig zijn, dus vandaar dit onderwerp geopend.

 

Goede adresjes voor pootgoed zijn Leven van het Land, Vreeken, en wie in de buurt van Veenhuizen woont zal op 1 September een mooie gelegenheid hebben; https://detuinenvanweldadigheid.nl/evenement/knoflookdag/. Eemlook staat misschien ook nog wel eens ergens op een markt, en dat zijn de best gesorteerde plekken wel zo'n beetje. Daarnaast kom je op minder goed gesorteerde uit, die ook goed kunnen zijn.

Met je eigen knoflook van het vorige seizoen weet je zeker dat je geen nieuwe grondziekten importeert, dus dat valt ook zeker aan te raden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet echt. Ik geloof dat alle Alliums wel vatbaar zijn voor roest, in de eindfase krijgen ze dat gewoon als die schimmel rondwaart. Wat ik aanraad is later poten, want bij vroeg poten is het loof vroeger oud, en dan vatbaarder voor roest. Zelf ga ik in December poten, maar als je van Oktober naar November gaat is dat al een stuk beter. Ook heeft knoflook in de allerlaatste fase warmte nodig, dus als je vroeger moet oogsten omdat je vroeger hebt gepoot, loopt je knoflook ook nog een stuk warmte en natuurlijk ook licht mis.

Ik ben dus geen fan van het 10-10-10 verhaal.

 

Wat die roest verder nog betreft; op een geisoleerde plek, weg van een volkstuin, kunnen ze er makkelijk helemaal vrij van blijven. Als ik op mijn tuin aan huis knoflook neerzet komt er geen roest bij. Toch zet ik ze alleen op de volkstuin, want daar is meer licht en geef ik de grond meer zorg. Als de verzorging verder goed is maak ik van die roest geen halszaak. Het is wel een nadeel, ik wil het niet wegwuiven, maar je kunt ermee leven.

Breedbladige rassen lijken het wat eerder krijgen, maar daar zou ik geen rekening mee houden. De Artisjok groep is breedbladig, maar voor de rest wel heel geschikt voor het klimaat hier.

 

Dit is nog een aardig YouTube filmpje wat gisteren verscheen over het uitkiezen en wanneer poten van knoflook: https://www.youtube.com/watch?v=FMbwQ_ENyDU. Het is een Amerikaanse zadenhandel die zo'n filmpje maakt, en ze zijn daar nogal gericht op Porcelein-rassen, maar het is ook voor ons een goed filmpje. Al zullen we niet bij hun bestellen, lijkt me, ondanks dat Rare Seeds een sympathiek bedrijf lijkt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Hallo Roeier,

Nog bedankt voor je aankondiging van de knoflookdag in de Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen. Ik ben er vanmorgen geweest: 80 soorten! Kind in de snoepwinkel; wat wordt je daar hebberig van. Bij alle soorten een goede beknopte beschrijving. Maar al die 80 soorten stonden dicht op elkaar in kratjes uitgestald in een vrij kleine ruimte. We stonden er lepeltje lepeltje en konden de kont niet keren om alles eens goed te bekijken. Toch heb ik wel de Sulmona's gevonden die op mijn verlanglijstje stonden, en ik heb Transsylvanians meegenomen omdat ze er goed uitzagen.

De knoflookbollen kostten €1,50 per stuk, het was een half uur rijden en je hoeft geen verzendkosten te betalen, maar het grootste voordeel vond ik dat je de bollen in de hand kon nemen en uitzoeken. Wat een verschil met een webwinkel waar alle soorten even groot en fraai op de foto staan. Ik hoop dat de Tuinen dit nog eens doen maar dan in een andere opstelling.

 

Ik heb nog een vraag over de Oosterdellen die ik dit jaar voor het eerst had en waarmee ik wil doorkweken. Ik heb vrij veel bolletjes geoogst met 2 of 3 tenen die wel mooi groot zijn. Minder bolletjes met 4, 5 en 6 tenen, ook van goed formaat. Maakt het voor het doorkweken uit of je tenen gebruikt van bolletjes met 2, 4 of 6 tenen? Zijn bolletjes met 2 tenen bijvoorbeeld erfelijk zo ingericht dat hun tenen volgend jaar weer bolletjes met weinig tenen opleveren? En tenen uit bolletjes met 6 tenen volgend jaar weer veel tenen? Ik heb met dit soort geen ervaring met doorkweken.

 

Ieder antwoord is welkom en Roeier nogmaals dank

Link naar reactie
Delen op andere sites

Knoflook vermeerderen is klonen, dus de erfelijke eigenschappen veranderen niet zoals bij geslachtelijke voortplanting. Het 'gedrag' van je knoflookbollen - van hetzelfde ras - moet door omstandigheden komen.

Ik zou verwachten dat de grootste tenen het makkelijkst gaan splitsen, dus dat de bollen die nu heel weinig tenen hebben juist eerder bollen gaan maken met veel meer tenen, en andersom. Vergelijk het met Olifanten knoflook waar je duidelijker ziet dat een teen of pootbolletje een bepaald formaat moet hebben bereikt voordat het een bol met afzonderlijke tenen wordt, en als het kleiner blijft splitst het zich helemaal niet.

 

De Tuinen van Weldadigheid zullen dit vast wel weer gaan doen, tijdens spitsuur was het winkeltje wel te klein, maar ze staan ook vaak met een stand op markten en moestuindagen en zo, en dan is de ruimte nog kleiner. Maar misschien dat ze het toch in de kas neerzetten volgende keer, wie weet, ze hebben verder geen grote ruimtes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vorig jaar eerste keer knoflook gepoot. Weet de soort niet meer maar ik heb ze in oktober in de grond gezet (kwam van het vlaamszaadhuis). Planten waren ferm gegroeid maar toen ik ze uit de grond haalde waren het allemaal kleine bolletjes met kleine teentjes. Ze waren niet groter dan een 2 euro stuk. Was een ontgoocheling. Deed ik iets verkeerd ? Dien ik te bemesten, speciale grond,....

 

Ik probeer het dit jaar nogmaals en als het dan niet lukt, geef ik het op om mooie grote bollen te verkrijgen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jee, zo snel ben ik nog niet! Hier is het nog kurkdroog en warm (wordt wel koeler gelukkig). Heb de afgelopen maand nauwelijks wat in de moestuin gedaan, op water geven na. Moet eerst nog alle oude planten in de tuin weghalen en daarna eens kijken waar ik de knoflook ga zetten. Wordt wel onder gaas, aangezien de preimineervlieg ook mijn knoflook had aangetast dit jaar. Misschien wel alleen in cementbakken, om zo de kans op de preimineervlieg te vermijden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb mijn pootgoed ook iets van twee weken terug de grond in gedaan. Ik denk dat het wel nog even gaat duren voordat ze boven de grond komen. Het is kurkdroog op het moment in Limburg. De tenen drogen in ieder geval niet boven de grond uit.

 

We hebben een schitterende oogst gehad en de best producerende knofloken heb ik geselecteerd om weer te gaan planten. Ik plant alleen de dikste tenen van de betere rassen. Volgend jaar hebben we weer iets van 7 rijen van ongeveer 6 meter.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oosterdel is een Marbled Purple Stripe, ik geloof dat alle Purple Stripes het ook aardig doen in het Nederlandse klimaat; soorten uit die groepen zagen er goed uit op de knoflookdag in Veenhuizen. De Purple Glazer was ook zomaar uitverkocht.

De Purple Haze bollen zagen er ook heel goed uit, en dat is een Rocambole, die groep doet het waarschijnlijk ook goed in Nederland.

Alle bollen uit de Aziatische groep vond ik er ook goed uit zien.

Uiteraard zag de Artisjok groep er prima uit, zoals die Transylvanian waar het oog van Vinky op was gevallen.

 

Aan de keerzijde zag de Music er ondermaats uit, dat is een populair ras in Canada en Alaska, waar mensen bollen tot wel 10 centimeter dik telen. Wat er in Veenhuizen lag leek daar niet op. Ik vermoed dat de Porcelein groep meer kou nodig heeft.

De bolletjes in de Creole groep waren nog kleiner. Met terugwerkende kracht werd ik trots op m'n eigen Eden Rose, die ik vond tegenvallen afgelopen seizoen, maar die in Veenhuizen waren nog veel kleiner. Ik geloof dat ik het ras ook nog nergens heb zien aangeboden worden. Vond men ze te klein om te verkopen misschien? Rasjes uit die Creole groep zou ik niet aanraden aan iemand die net begint met knoflook in Nederland, want die groep wil warmere zomers.

De Silverskin groep schijnt ook van warme zomers te houden, dat zei Kees Huijbregts van Eemlook die een verhaal hield op de knoflookdag.

 

Als iemand moeite heeft met knoflook zou ik in eerste instantie naar het ras kijken; behoort dat tot een groep dat goed overweg kan met het Nederlandse klimaat? De klimaatbehoeften van verschillende knofloken lopen veel meer uiteen dan dat van verschillende aardappels, verschillende boontjes of verschillende tomaten. Dat is eenheidsworst in vergelijking. Voor de rest staan er legio algemene teelttips over knoflook op het internet, vooral in de Engelse taal; google maar op 'growing garlic'.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga volgende week weer bij de knoflookteler uit Noord Frankrijk pootgoed halen..ik eet alle knoflook lekker op en begin ieder jaar maar weer met verse tenen. Ik begrijp echt niet waarom jullie zo vroeg poten, maar als het geen problemen oplevert heb ik niks gezegd

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ho, wacht even; van de mensen die in dit topic hebben bijgedragen heeft alleen Permanatuurtuin gezegd dat hij al heeft gepoot.

Het is alleen wel handig om nu alvast achter het pootgoed aan te gaan. Bij Leven van het Land staan verscheidene rassen alweer als niet leverbaar aangemerkt, dus uitverkocht.

Persoonlijk heb ik een heel verhaal gehouden ten faveure van laat poten. Ik ben nog steeds van plan om het meeste er begin December in te stoppen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Veel is afhankelijk van het (na) seizoen bij knoflook is mijn ervaring. Maar vanaf half oktober planten heeft mij goede ervaring gegeven. Vorig jaar heb ik ook rond die tijd geplant maar door de droge grond kwam de groei er pas later in. Dat en een koude en droge mei maand dit jaar heeft er naar mijn idee voor gezorgd dat de bollen niet optimaal waren.

 

Wil ik de tweede helft van oktober planten dan kan ik nu al de grond voorbewerken (compostgift).

 

Nog vier weekjes en het is al weer half oktober…...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier op de zandgrond zet ik de tenen voor de winter zeker op 10 cm. De tenen die ik in het voorjaar zet voor het groen zet ik net onder de grond.

Ik leg gaas over het plantgoed.

HIER kan je zien hoe ik dat doe.

 

IMG2018101915061496471540400197.jpg

 

Kauwtjes zijn hier ook nieuwsgierig en trekken soms een teentje boven. Maar als ze zien dat ze het niet kunnen eten laten ze het spul met rust.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Super bedankt weer iedereen voor de kennis! Ik ga ook meedoen! Ik ben een beginner dus, iemand nog tips voor soorten? Ik ben niet van de standaard dingen, dus als iemand leuke tip voor bepaalde soort heeft hoor ik het graag! Heb roeier z’n bericht / advies al gelezen waarvoor, nogmaals, dank!

 

Als ik het goed begrijp kun je de knoflook oogsten in mei/juni (en de latere soorten later), of al veel eerder? Er vanuitgaande dat ik ze eind okt / begin november de grond in doe.

 

Ik zag op Instagram overigens mensen die deden ze eerst in p9 potjes, is dat aan te raden (volgens mij toch juist niet)?!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Saalk, het kan zijn dat op de Leeuwarder vrijdagsmarkt nog altijd die Duitse jongen met Violet de Cadours staat, grote bollen met veel paars er in. De foto in het openingsbericht, dat is Violet de Cadours, oorspronkelijk heb ik die dus van de markt. Ik ben er alleen al heel lang niet meer geweest, want ik werk altijd op vrijdag. Hoe jij zit op vrijdags weet ik niet, maar een paar bollen van die Duitse jongen zou een goed begin zijn. Mogelijk dat ik nog even een bolletje Wonha bij je door de bus ga gooien ook, Wonha heeft bloem, Violet de Cadours niet, dan zou je in elk geval twee totaal verschillende types hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vraagje, voor de knoflook zou ik de rijen willen afdekken met karton, uiteraard waar de teentjes zitten niet zodat ze kunnen uitgroeien.

De reden is onkruid, ik heb veel snel spul groeien maar ook komt er veel aanwaaien. Zo hoop ik op minder onkruid.

Maar is dit ook aan te raden voor in de winter, of beter wachten? Onkruid groeit bij mij soms gewoon door in de winter.

 

Edit mijn pret kan over paar weken beginnen:

dabccf89af00e51ba1f21ec947cdd44a.jpg

Onkruidmanager 1.0

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat ook goed mogelijk is; teentjes planten en de hele oppervlakte afdekken met een dikke laag bladeren. De knoflook groeit daar makkelijk doorheen, al zie je die wel wat later boven komen dan. Dat is de methode die ik verkies, en al die bladeren leveren ook grondverbetering op. Karton kan ook, maar dan moet je dat ook nog op z'n plaats houden, en al met al lijkt me dat veel onnodig gepruts terwijl de grond vol ligt met gevallen bladeren straks. Voor zoiets als pastinaak en wortels is de methode die je beschrijft beter.

 

Lambert Sijens van De Tuinen van Weldadigheid vertelde dat zij er voor kiezen in November pas te poten omdat het een slag onkruid wieden uitspaart, en inplaats van 10-10-10-10 gaan zij voor 11-11-8-12, wat dus betekent 11 Novembeer, 8 cm diep en 12 cm uit elkaar. Niet al te serieus nemen, die getallen, maar als je een keer minder onkruid hoeft te hoeven wieden doordat je een maand later poot dan is dat natuurlijk een zinvolle besparing.

 

Misschien dat mensen op dit forum, als ze eenmaal de bollen in huis hebben, het gewoon prettig vinden als ze maar de grond in zitten. Het komt ook nog wel goed als je nu poot, maar het is niet optimaal en er kleven zo links en rechts wat nadeeltjes aan dat vroege poten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zei niet dat ik nu al ga poten, zover ben ik nog zeker niet

Bladeren kan, maar ja wat lastig omdat er bij mij niet direct bomen in de buurt zijn. Wel wat, maar dan zou ik straatveger moeten worden haha.

En dan de vele wind doet ook n de winter veel wegwaaien op mijn tuin. Ik heb wel vaker bladeren gelegd en zal het zeker doen wat ik voorhanden heb. Doe het ook met oude maisplanten en zonnebloemen erover etc.

Karton heb ik juist veel voor handen en dat blijft prima liggen met een paar schepjes klei.

Ik wou het ook voor de uien en wortels toepassen.

Want die zijn ook niet terug te vinden.

Overigens maakt het mij niet uit om te schoffelen voor poten, want ik moet er toch wel doorheen met de spitvork om eventuele kweek te elimineren en de grond wat losser te maken gelijk compost erdoor.

 

Ik was meer bang dat het karton op de 1 of ander manier met vorst langer koud blijft etc

En in het voorjaar zou ik het dan weg halen zodat de grond op kan warmen, en dan later opnieuw afdekken?

Onkruidmanager 1.0

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...