Jump to content

Grork

Members
 • Posts

  1,084
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Grork

 1. Locatie Balconië. In het vroege voorjaar is er binnen gezaaid. Later ging het spul naar buiten, de zon in. Van binnenuit was er nog wel een poosje mijn Toeziend Oog En dan ineens beginnen de dagen van de mooie zonsopkomsten, ja óók in een betonnen tuintje : (liguria tomatenplant) Die puinzak is toch wel een mooie aanwinst bij stadstuinieren. Is dat een idee voor jou misschien? Dit is in mei ....... D .... en deze foto is van juni : Eind juni hangen er dan de eerste rakkers. ( vleestomaten ) Wanneer de zon op al dat stadsbeton staat te branden kan het nog wel eens snel te hard gaan. Als het kan, improviseer eens met oude lakens en de planten zijn je dankbaar : Dankbaar ben ook ik. Vandaag was er radijs, gourgette, wortel, framboos, sla, selderij en bosui te oogsten Over gourget gesproken: deze staat in een langwerpige niet eens zo'n dikke plastik zak. Zo kan hij zijn pinwortel lekker kwijt . Alles groeit in alles, zolang het maar aarde bijeen houdt. Nou stadstuinders, ik hoop dat je een bruikbaar idee hebt opgedaan. Show je jouw stukje groen ook een keer? Tenslotte de enige overgebleven prei van vorig jaar. Vanmorgen begon hij zijn jasje uit te gooien. Warm hè? Ja. Warm. Ook de groeten van _________________Vork !
 2. Grork

  Tips & Tricks

  Tomatenzaad op bakpapier laten drogen geeft mooie schone zaadjes. Het liefst na fermetatie natuurlijk. Maar ook zonder die stap liggen ze uiteindelijk los op het bakpapier.
 3. Alleen de tomatenplanten verwijderd die niets meer te leveren hadden. Vijf kweekkasjes opgezet en de 33 paprikaplanten weer in de ( nu geopende) kas gezet. Krulandijvie uit hun kweekplekje (melkpak) gehaald en uitgepoot in de vrijgekomen potten van de tomaten. Blij momentje bij het zien van de eerste muismeloentjes Sperciebonen mee naar de keuken genomen. Die planten weten niet van ophouden dit jaar. Tenslotte, zoals altijd, deze schoongemaakt : .
 4. De meest zware tot nu toe : En ja, hij was lekker
 5. Welkom Sanmiguel, wat een doordachte start zo, dat moet goed gaan komen, succes!
 6. Hai hai, welkom Mickey. De zomer is inmiddels aan het minderen. Is het goed gegaan met de vertikale zakken? Niets verdroogd? Dat is nl heel snel zal je gemerkt hebben. Dat ligt niet aan jou maar aan deze manier van telen. Het water kan te snel wegvloeien. Heb je een balkon boven je ? Je pakt zo niet al het hemelwater? Dan zou je eerst een plastic zakje in zo'n vakje kunnen doen en daar de aarde in met plantje/zaadje waardoor je heel geregulierd water kan geven. Laat je weten hoe het ging deze zomer ?
 7. Grork

  Nieuw tuintje!

  Mooie lap grond zeg. Ik zou zeggen: mouwen opstropen en aan de slag met ontmantelen. Bewaren wat evt. hergebruikt kan en verder geheel egaliseren. ( Dus ook het gras eruit. Het is geen theetuin hè 😉 ) Is de omheining nog goed? Komende winter kan je bij de warme kachel mooi de indeling bedenken, zaaiprogramma maken, tuingereedschap vergaren enz enz. Wow, echt mooi op tijd om te starten, you go @Femfem! Oh! Vergeet niet een oude tuinstoel met tafeltje op te scharrelen.En een kastje voor de thermosfles, zweetlap, pleister en sleutelbos in te leggen. Sinterklaas brengt vast binddraad, plantklemmen bonenstaken en plantstokken mee. En de kerstman een grote gieter. Ben je nog jarig voor het voorjaar? Niet ? Máák jezelf eerder jarig. In het hoogseizoen is daar geen tijd voor, hahahhha, alle gekheid op een stokje: gefeliciteerd met deze lap grond, woelen maar en geniet!
 8. Mengen en mixen, dat bevalt mij het best. Zo kan je voeding toevoegen bij de teelt die het nodig heeft. Potgrond, brekerszand, compost ( ben er wat behoudener mee geworden sinds ik vrij veel plastic daar in aantrof), opgeveegd boomblad bij oma, eierschalen, koffiedik, theeblad ( damn, dat werkt goed om wormen te krijgen !), tuinaarde, het is allemaal doorelkaar gehutseld en werkt goed. Moet de aarde wat meer zand hebben dan gooi ik er wat brekerszand bij. Ben er zeer tevreden over.
 9. Een systeem van grind op diepte van het grondwaterpeil gaat bij mij niet op ( balkon), hiervoor in de plaats heb ik een regengootje achter de ton lopen. Bij weinig hemelwater plaats ik een metalen bakje in het overloopding over de opening naar het riool. Zo gaat elke drup naar de regenton. Is de bui groter dan gedacht dan tilt het water het deksel wat op en stroomt de ton relaxed over. Dat water belandt dan in het regengootje. No problem. @TomaBar de hoogte van wateraanvoer is niet het eigenlijke probleem, want dat zou kunnen. De overstort is van belang. Richt je daar op, dat zou toch moeten kunnen lukken zou je denken. Regenwater is heaven voor je planten, succes.
 10. Het stadstuinieren verloopt dit jaar anders, net als in de reguliere moestuinen. Maar wat ben ik blij met het moestuinjaar van vorig jaar. Ik teer er nog op, jij ? Dit is in mei dit jaar met eindelijk een droog dagdeel. De lens is naar rechts gericht : ( voor de starters: verwonder je over de bakken,zakken,emmertjes,bigshoppers, melkpakken,vouwtasjes, zolang er maar aarde inpast 🙃 ) En dan naar links gekeken: Zo'n ochtend met prachtig ochtendlicht: Al snel werden het veel te hete dagen. Met succes dekking voor het jonge spul aangebracht. Pas half Juli begon de eerste tomaat te kleuren. Er hangt genoeg, daar niet van: De acht gourgetteplanten deden barstens hun best. Elke ochtend bevrucht worden door de baas... wat wil je nog meer ? En dan ... ja hoor...KLEUR! Je ziet amper blad. Dat is heel vroeg verwijdert vanwege het vele hemelwater. Schimmel is uitgebleven. O jee ... daar komt weer een paar liter aan 😟 Wat zich nergens wat van aantrekt is de bleekselderij. Wat een blijheid in dit oude koffer : Ondertussen gaat alles door. Knorgeluiden worden met lekkers van eigen erf verholpen: Vandaag is het nodige aan de wintervoorraad toegevoegd. .......deze wondertjes bijvoorbeeld... ...en deze heerlijkheid, de Liguria tomaat! Zie dat vruchtvlees.Daar wil je zó in happen! Wel, volgens mij ben je weer op de hoogte. Er ligt hier nog één kiekje. Speciaal voor @HuubvG. Alsjeblieft kerl, voor je verzameling 😉 _______________ met de groeten van Vork 👊
 11. En @Rouw? Hoe is het gegaan qua zak en/of pot? In afwachting van je opgedane ervaring : zelfs vanuit een koffier kan je oogsten 😉
 12. Okee, mijn oogst : een laatste plantenbak vol raapstelen. Gisterenavond binnengezet vanwege de hete zon vandaag. Bak op het aanrecht gezet en vandaag netjes de raapstelen geknipt. Vraagje: het ijslolly-gewasbordje krijg ik niet doorgeknipt, zal dat straks aan tafel opvallen?
 13. @Redzebra, Paprika's kunnen uit de zon binnen liggen en ze rijpen vanzelf naar een ander kleurtje. ( mocht je dat lekkerder vinden )
 14. @RobO, je zou een live-programma moeten krijgen, zo'n leuke vertelwijze!
 15. Tussen al dat groeiende gewas is er dan ineens eentje zichzelf aan het wassen. Nam hiervoor alle tijd. Nog nooit gezien.
 16. Het is dròòg! Vork en ik zijn gelijk de drempel overgestapt om te redden wat er te redden viel. De tomaten in de kassen is heel goed gegaan. Ze staan er mooi bij. Beetje gediefd, getikt en gevoeld of ze dorst hadden. Ja, ja, wat een contrast met buíten de kassen. Want dáár staat ook nog een aantal tomatenplanten.... Zeker driekwart van die groep heeft verzuipingsverschijnselen. Vork zou er bijna van gaan roesten. Maar damn, wat is afvoeren van zulke minkukels moeilijk voor mij. Mag ik ze nog even laten staan? Bij de bonen is het zeil van hun puinzak weggehaald. Zie ze daar nu eens beduusd staan. Die trekken komende dagen wel bij Er staat dit jaar ook een koffer tussen het groen. Gevuld met bleekselderij. Vork vindt het machtig, zo'n compacte bak. Hij deed er flink zijn best op: Al met al toch een dag bezig geweest op dit kleine stukje. De elf kassen staan zoals ze moeten staan qua handig maar ook om de beide balkondeuren geheel open te kunnen zetten. Met de komende zonnewarmte zal het rap groener worden, sla, andijvie, gourget.... .....spinazie, paar soorten tomaten, erwten,bleekselderij,framboos, komkommer,boontjes,prei,meloenen, jamjamjammmm! Naar rechts gekeken : Naar links gekeken: Maar mensen, wát een andere start van het moestuinseizoen dan vorig jaar, dat zullen we best gaan merken.We gaan ons best doen. Dan komt het vast goed. Bij de regenpijp is alvast een zomerse pracht te aanschouwen: #framboos Kom Vork, we zijn klaar. Ze weten nu wat we gisteren gedaan hebben. Ga Jij je tanden wassen? Was ik mijn handen.
 17. Ach erm, hier moet nog gewacht op een grotere pot. Het is niet anders. De komende plek is nu nog bezet met bloeiende sluimererwten. Het komt vast goed
 18. @RWS : Elk jaar is er wel een meloenplant aan het groeien. Klein be-tuint als ik ben wisselt het aantal. Ze groeien op in een bighopper, fietsmand, whatever. Bij het laatste stuk rijpen krijgen ze een doorzichtige paraplu,/zeil om warmte vast te houden, een aai over de bol en extra opgeschud hooi. ( Je moet ze wel te vriend houden natuurlijk ). Ze groeien naar de buren, over de railing , dwars door de sperciebonen , over uitgebloeide lathyrus of relaxed onder de swing ( hangende ligstoel). Eén keer was er een tweeling. Dat was leuk. Zijn tegelijkertijd geslacht. Zo ben ik dan ook wel weer.
 19. Grork

  Komkommer 2021

  Veilig van binnen naar binnen-buiten in een kas dus. 'k Heb drie planten waar de twee oudsten het allemaal wel relaxed vinden : Vruchtbeginsel is er ook :
 20. Favoriete gereedschap? Vriend Vork natuurlijk! Ondanks zijn scheve bekkie valt er met hem te lezen en te schrijven!
 21. Gisteren raapsteeltjes. Er schoot nog een klein beetje rauwe steeltjes over en die zijn vandaag ook onder de stamper gekomen. Met extra veel rode paprika ter opvulling. Endatisvoorherhalingvatbaar .
 22. Wat zal je lijf blij zijn met deze hobby, bewegen en lekkere kost straks. Je geest zal er ook wel blij mee zijn,denk ik. Wij hier ook. Welkom Bosken85 ! p.s. zand onder de nagels bij een toetsenbord is even wat minder. Al een goed nagelborsteltje aangeschaft?
 23. Altijd het proberen waard! Blijf je in de buurt? Zak moet er niet de hele dag overheen, er komt dan te weinig lucht bij, zeker in combinatie met zon.
×
×
 • Create New...