Jump to content

DennisUtrecht

Members
 • Posts

  368
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by DennisUtrecht

 1. Probeer een vijg maar eens stuk te krijgen met verplanten. Dan moet je wel goed je best doen. Zelfs een winterstek/snoeihout zo in de grond steken gaat vaak nog goed.
 2. mijn Geneva doet het fantastisch, mooi vol in het blad, je kunt er verstoppertje in spelen, en mooie vruchten, nu bijna rijp! Met wat zoeken hier en daar al een rijpe aan de plant. Ananasnaya heb ik als het goed is ook, al is het kaartje ooit kwijt geraakt, en het een andere kan blijken. Ik heb denk ik ook vruchten voor het eerst, maar alles groeit door elkaar heen haha. Het heefl wel echt jaren en jaren geduurd voor ze vruchten gaven. Een oudere plant kopen kan, maar ik denk dat het tegenvalt. Het kost vooral tijd om het enorme netwerk aan oppervlakkige wortels te maken. Eerste jaren erg droogte gevoelig. Daarna beter. Veel mulch hier. Ik vind issai eigenlijk qua smaak de mindere van alle soorten die ik heb, groeit slechter, gevoeliger voor droogte. Geneva beste tegen vorst, maar gaat om tienden van een graad. En hij groeit weelderig, mooi groot blad. Beste kiwibes jaar ooit hier, bommetjevol.
 3. MIjn aardappels dit jaar waren een succes. Ik had wat bij tuincentrum gekocht, geen idee meer welke. Een rode en een niet rode. Redelijk grove compost paar kruiwagens gestort in april ofzo. heuvel van gemaakt 3 meter lang, 30cm hoog. Aardappels erin geduwd, en in begin wat worteldoek erover. Warmt sneller op, en houdt ook de laatste nachtvorst wat tegen eronder. Het oogsten was heel soepel, niks schippen, gewoon met de handen vanwege de losse structuur. Alleen op een enkel moment hier en daar beetje water gegeven laag bij de grond. Maar echt 1 gieter ofzo totaal. Prima oogst gehad, heel lekker. Volgend jaar doe ik het weer zo. Bij mij gaat alles op de composthoop van het loof. aardappelziekte is toch overal, en mijn hoop wordt wel vrij warm, boven de 55 graden. Voordeel van de compostheuvel, is dat ik het gewoon uithark en de grond een beetje ophoog/verbeter
 4. Het heeft bij mij jaren geduurd voor er echt wat groei in kwam, na een jaar of 5 heb ik nog steeds planten van zo'n 2 meter, nooit gesnoeid, maar ze doen het dit jaar goed, veel vruchtzetting. En hoeft ook niet hoger van mij. Ze groeien nu wel 30cm per jaar ofzo, misschien meer. Ik heb prima, sunflower, en kleinere susquehanna en mango
 5. Ik heb pawpaw sunflower en prima naast elkaar staan, en nog een susquehanna ofzo, maar die is nog jong. Dit jaar heb ik niets aan bestuiving gedaan tussen de soorten, en ze staan allebei volop in de mini banaantjes nu. Dat was ook al de conclusie van Bart op dit forum, dat bestuiven ook lukt zonder hulp. Prima is zelfbestuivend, maar sunflower zou dat niet moeten zijn dacht ik. Ik heb 10 meter verderop nog een pawpaw mango staan, maar die is dit jaar pas in de grond gegaan. Succes iedereen Dennis
 6. Als dat je hoofdstengel wordt, lekker laten gaan. Wel zou ik me afvragen of ik zoveel draaien om een bamboestok wil als het mijn hoofdtak omhoog wordt. Beetje afwikkelen en met een draadje er aan vast knopen is denk ik beter voor later. Dan kan de stok later ook weg als hij aan de pergola geankerd zit. Dit jaar een ongelooflijk goed kiwibes bloesem jaar. Alle soorten die ik heb staan in bloei, waar het eerst maar 2 soorten waren, nu 6. Groeten Dennis
 7. Hier in Utrecht vandaag ook ruim genoeg bijen op mijn krentenboom in bloei, het zoemde boven mijn hoofd.
 8. Ik heb dit naar aanleiding van dit huidige topic jaren geleden gedaan, en was geen succes. Ik heb alsnog stammen van 10cm dik en vrij hoge te snel groeiende kersenbomen. Het is wel te overzien hoor, maar de onderstam, ondanks dat het de juiste heel zwakke moest zijn, heeft niet geholpen. Ik ben bang dat ik misschien de entplaats te laag heb gehad ook, waardoor hij boven de ent ook wortel geschoten heeft. Ik kan het nu niet meer terugzien aan de stammen. Maar ze geven ondertussen wel prima kersen en ik kan er nog wel een net overheen doen. Dat was ook belangrijk. Succes! Dennis
 9. Ik heb iets zeer vergelijkbaars als wat Mariella laat zien op haar foto's. Alleen mijn blad is wat lichter groen. Dit is vorige week, hij is wat blad kwijt, maar verder nog heel fris. Flinke stekels, maar minder dan de trifoliata, en wat minder donkergroen. Geen bescherming gehad met de vorst. Maar ook mijn olijf die er naast staat is zonder schade, dus beetje microklimaat misschien ook wel op zuidwest naast mijn kas. Randje Utrecht, niet in de stad.
 10. zo staat die van mij er precies ook bij. Ik weet nog niet waarom. nieuwe bladeren vallen er ook af, en zelfde droge punten aan het oude blad.
 11. Vandaag spuitzwavel met waterglas gedaan. Sommige soorten al flink gezwollen knoppen en enkel puntje bladgroen. Toch maar wel gedaan nog. Wie weet helpt het wat. Sommige nog wel echt in slaap.
 12. De stekken lopen al een beetje uit, en het lijkt er op dat de plant in de volle grond ook niet dood is. Bladeren wel wat schade, gekruld, maar ik verwacht dat er nog leven in zit. Ik houd jullie op de hoogte
 13. ik heb nu een jaar of 5 een citrus in de volle grond staan op zuid west georienteerd, naast mijn kas. Ik weet niet wat het is, komt van ebay, usa. Verliest zijn blad niet, gaat tot nu toe niet dood. Nog geen bloemen. Is nu zo'n 2 meter. Het zou een soort grapefruit moeten zijn volgens de verkoper, maar die had ook gewoon een onbekende boom in zijn tuin staan, en dit was een zaailing. Ik heb in mijn kas een avocado en citroen in volle grond. Daar heb ik nu wel een kachel bij gezet, en een composthoop van 50 graden. Want -13 of weet ik hoe koud het gaat worden, dat is wel een straf voor sommige planten. De citrus buiten zal het denk ik niet overleven. Ik zal er morgen wat stekjes van knippen, nu ik er aan denk. Dan kan hij later weer opnieuw proberen.
 14. Als de bomen niet geven wat je hoopt, kun je er altijd nog andere soorten op proberen te enten. Met het huidige wortelstelsel, zou hergroei dan heel vlot moeten gaan. Zelfs meerdere soorten op 1 stam kan in principe.
 15. Hier weinig kiwibessen door de vroege vorst. Eerste jaren vaak last van de droogte gehad, maar dat gaat nu beter. Ook goed mulchen, dat helpt enorm. Kiwibes issai is het meest gevoelig voor nachtvorst heb ik gemerkt. Ik heb het meest plezier van Genova tot nu toe, die maakt toch altijd nog wel wat bloemen kan net een fractie meer kou hebben.
 16. De winterharde passiflora is inderdaad niet stuk te krijgen, maar als je een niet winterharde variant zaait, is die in ieder geval gevoelig voor teveel vocht bij de wortels, is mijn ervaring. Ik krijg ze in de kas de winter niet door, puur door te vochtige grond.
 17. ik heb al jaren lavendel naast de perzikboom staan, en de rosemarijn 5 meter verderop. Ik denk toch dat het tegenvalt, dat positieve effect.
 18. Ik heb ondanks de vorst wel wat perzik in mijn avalon pride, en ook in een onbekende soort van maktplaats. Ik heb 1 gezaaid boompje omgezaagd. Ieder jaar enorm krulziekte en geen vruchten. Ik zal ook proberen foto's van de krulziekte in mijn amandel robijn te posten. Het zit er duidelijk in, zo'n 20% minimaal. Wel goede vruchtzetting vanaf neushoogte, waar net de vorst geen schade heeft aangericht. Abrikoos heeft wel flink geleden, geen krulziekte uiteraard, maar alleen in de hoge toppen zitten vruchten van de soort ''pricia'' en bij 'vanilla cot' zit er hier en daar een beginsel, maar zullen er ook niet meer dan 5 zijn denk ik. Zat vol bloesem.
 19. Hoe doet je vijg het? Mijn vijg heeft ook allerlei beplanting rond de stam, zoals aardbeien, wat andere bloemgevende plantjes, en staat in een verhoogde bak van 1x1 meter. Ding groeit ieder jaar als een gek. Dus als je vijg het nu goed doet, dan kan er ook wel lavendel staan. Lavendel kan superschraal staan, net als vijg. Dus iedere vorm van voeding die je er bij doet, is al voldoende denk ik.
 20. Dit jaar bij mij ook veel vorstschade. Vorig jaar ging het goed. Mijn vader woont veel noordelijker, en had echt honderden kiwi's ''Greenlight''. Groter dan supermarkt qua formaat. Aan 2 planten. Hing bomvol. Dus kiwi's kan best goed gaan, maar niet ieder jaar. Ik verwacht nog een paar knoppen die wel bloemen gaan geven.
 21. Kijk, goed geregeld! Op zich kan hass wel tot het vriespunt, of net er onder, maar niet veel. Ik heb alles ook weer in de knop zitten, bijna bloemen nu. Buiten heb ik ook 1 avocado ent, die de winter goed overleefd heeft. Ook de laatste -6 graden aan de grond ofzo. Maar is nog erg klein, ik hoop dat hij dit jaar goed gaat groeien. Dan kan ik echt testen wat hij kan hebben bij een normalere winter.
 22. Ja die foto dekt de lading wel, zonde zeg. Ik heb nog een paar groene punten. De Issai is het zwaarst getroffen. Kens red kan ook niets hebben. Geneva en Jumbo nog paar punten groen.
×
×
 • Create New...