Jump to content

Moesje2021

Members
 • Posts

  25
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Moesje2021

 1. @Mellie had ik inderdaad gelezen dat pastinaakzaad niet lang houdbaar is. Ik had het zakje begin dit jaar gekocht en nog genoeg "houdbaar", maarja wie weet hoe lang het al in de winkel lag. Ik zal de wel opgekomen pastinaak goed verzorgen en misschien kan ik daar dan zaad uit krijgen voor volgend jaar. En misschien een goed idee om gewoon het hele zakje om te gooien πŸ˜€ thanks voor je aanbod, ik hou het in mijn achterhoofd als het echt niet wilt lukken.
 2. De aardbeienoogst is dit jaar erg dankbaar, een jaartje geduld moeten hebben maar we hebben al 2,5 kilo kunnen oogsten de afgelopen weken en hier afgelopen weekend heerlijke jam van gemaakt.
 3. een grote pot met 3 tomatenplantjes (cherry) een grote pot met 3 paprika plantjes (diverse soorten) en een grote pot met 2 lage tomatenplantjes en ook zelf gemaakte aardbeien jam uit eigen tuin
 4. Pastinaak, 1x in maart gezaaid, kwam niets op... 1x in mei gezaaid kwam niets op, ook een test lapje op keukenpapier in een zakje gezaaid van de 6 uiteindelijk 1 gekiemd deze heb ik in een p9 potje gezet, gewoon om te kijken wat het doet. Ik heb de plek die ik ervoor bedacht had inmiddels opgeofferd voor de prei die ik in de winkel gekocht had. Volgend jaar beter zullen we maar zeggen. Komkommer, eind mei gezaaid, netjes buiten uitgeplant, alleen kwam er toen een koude periode langs en zijn alle komkommerplantjes (5 gewone en 2 snack) overleden ik heb ze 2 weken geleden opnieuw gezaaid, staan mooi buiten beschut klaar om lekker te groeien, komende nacht(en) misschien wel weer even binnen ivm kou en dan binnenkort als ze er wat sterker uitzien poging 2 buiten uitplanten. (pompoen en courgette lijken de kou wel te hebben doorstaan)
 5. De kou en ik denk ook de regen is toch funest geweest voor de komkommer planten. De snack komkommer was al vrij snel weg. Maar nu is de "gewone" komkommer ook al bruin. De courgette lijkt wel aan te slaan, en de pompoenen ook. Omdat we toch wel erg gek zijn op komkommer heb ik ze (op hoop van zegen) opnieuw gezaaid.
 6. Een net over de aardbeien gespannen, de merels waren ons iedere keer weer voor. We hebben er welgeteld 1,5 van gegeten. Maar de rest is voor ons. Ook alles in de moestuin uitgeplant: komkommer, courgette, butternut pompoen, boontjes (stok en stam) en de zonnebloemen. Nu staat eigenlijk alles er wel in wat ik wilde. Laat alles nu maar lekker groeien.
 7. Afgelopen dagen is het een behoorlijk wisselvallig en ook plots weer met heftige uithalen. Wanneer ik thuis ben kan ik bij dreigend weer de kas dichtmaken, de automatische raamopeners losdraaien en vastzetten met een kabel klittenband en omgekeerd. Maar als ik een dag niet thuis ben vind ik het lastig met dit weer. Ramen en deur dichtlaten voor het geval dat? maar dan wel het risico dat het iets te warm wordt als de zon dan weer schijnt? Of toch de ramen (of 1 raam) op de automatische stand laten? Of de deur op een kiertje? Hoe doen jullie dat met jullie kas? En natuurlijk ook die de kas niet bij huis hebben staan, die hier eigenlijk altijd mee te maken hebben. Ik ben benieuwd hoe jullie dit doen.
 8. Eindelijk echt eens tijd om de kas te vullen, nouja eerst de kas leegmaken, alle zaaisels in de potjes naar buiten. Zweetslang gelegd. En daarna het moeilijkste.... kiezen uit veel te veel zaaigoed. Uiteindelijk een hoop moeten laten staan natuurlijk, zo groot is de kas niet πŸ˜‡ De selectie: 3x cherry rood 1x cherry geel 1x cherry paars 1x tomaat Money maker 4x tomaat lage plant Heel veel basilicum 4x spaanse peper 3x snack paprika oranje 2x paprika onbekend (testje) 2x jalapeno 2x punt paprika rood 1x paprika oranje 2x snack punt paprika rood Misschien is het teveel, maar voor nu past het πŸ˜… ik zie wel hoe het gaat werken (of niet) afgelopen jaar stonden de pepers en paprikaatjes op een nog veel kleiner stuk met heel veel, toen deden ze het ook prima. Eerste keer met kas, dus ik ben erg benieuwd hoe alles strakjes groeit en bloeit. Toch maar afrikaantjes gekocht, (zaaien is totaal mislukt) deze staan nu mooi in de buiten bakken verspreid.
 9. Even een avondje de tijd om nog te zaaien: Pompoen Butternut, Stokspekbonen, Snackkomkommer, Lage boon (onbekend welk ras) Morgen nog wat rucola, pluksla en radijs zaaien, daar waait het nu iets te hard voor. Ook de pastinaak ga ik morgen opnieuw zaaien hier is helemaal niets van opgekomen. Misschien ook maar even een kiemtest op vochtig papier doen.
 10. Dat is pas een goed kado 😁 van harte gefeliciteerd (alvast?) En veel plezier ermee.
 11. Ik heb bij het bestellen van de kas, meteen 1 raamopener erbij besteld. Ik merk wel dat als de zon er op schijnt (warmt buis op) gaat het raam open. Opzich niet erg omdat de kas ook snel opwarmt, ik zou ze aan het eind van de dag zelf alleen wel eerder dicht doen dan ie automatisch gaat, om de warmte voor de nacht te sparen. Echter vond ik het zo'n gemak (vooral voor de dagen dat ik niet thuis ben, en jouw reden.. vroeg ramen open) dat ik er nog een gehaald en geinstalleerd heb... wat een luxe Regen en wind heb ik nog niet gehad hiermee (kas staat net 2 maanden). Regen lijkt mij niet een heel groot probleem, wind wel, maar als er veel wind voorspeld wordt zou je em kunnen loskoppelen (gaat makkelijk) en vastzetten misschien (dat is mijn idee nu in ieder geval). Ik ben ook benieuwd naar de meer ervaren gebruiker.
 12. Komkommer, courgette en zonnebloemen opnieuw gezaaid nadat de muizen vanacht een feestje hebben gehad πŸ™ˆ En de automatische raamopener erop gezet, ik was zo enthousiast met 1 raamopener dat ik er nog maar een bijgehaald had πŸ˜„ Net alles toch maar weer binnen gezet na 2 nachten in de kas, komende nacht wordt het weer iets kouder.
 13. Vandaag weer een hoop gezaaid in het heerlijke zonnetje. Zonnebloemen, komkommer, afrikaantjes, basilicum, bladpeterselie, 3x ah bloementuintjes (die gaan mooi het bloemenvak in strakjes) en courgettes... iets te vroeg, schrijf ik nog op een briefje "eind april" stop ik ze ongemerkt de potjes al in ☺️, nouja komt vast goed, als ze te groot worden mogen ze nog even in de kas logeren, echt koud lijkt het niet meer te worden (hoop ik)
 14. Na het werk meteen de tuin ingedoken om de peultjes uit te planten, die hadden me al een partij wortels 😁 En verder de dagelijkse handeling tomaat, peper en paprika van bijkeuken naar de kas en aan het eind van de dag weer terug... ik durf ze nog net niet te laten staat. Ze groeien wel erg lekker door de warmte en vele licht.
 15. @Plukparadijs ah top. dank je wel voor deze super tip. Ik heb de site erbij gehaald, en inderdaad duidelijk uitgelegd. Ik heb vanavond iets te doen πŸ˜‡ ook de tomaatjes maar meteen in potjes verspenen, kunnen ze lekker verder groeien.
 16. Vandaag vanalles buiten gezaaid: Rucola Pluksla Ui Bosui Pastinaak Wortel Radijs Spitskool Spinazie Spannend wat allemaal op gaat komen. Ik wacht nog heel even met de prei, en wil nog even nazoeken of ik deze beter kan voorzaaien of direct in de volle grond.
 17. Gisteren de compost in de moestuin(bakken) gedaan, vandaag lekker spierpijn samen de moestuin is nu nagenoeg af, nog wat afwerking hier en daar, maar het echte werk kan beginnen (zie wat heb ik gezaaid)
 18. Zo we zijn inmiddels 2 maanden verder. Als eerste bedankt voor alle welkom heten. Bij deze een update over de moestuin. Deze is nog steeds niet klaar πŸ˜… maar er is al wel veel gebeurd. De tuin is leeggemaakt (planten, ornamenten etc) wat een klus was dat. Inmiddels is de kas ook binnengekomen en hebben we deze in 2 weekenden opgezet. Wat ben ik daar blij mee πŸ˜„ Nu alle vaste onderdelen staan is goed te merken dat ondanks dat je meet, het stukje grond toch net iets kleiner is dan gehoopt, de aardbeien gaan toch niet helemaal passen. Maar daar vinden we wel weer een oplossing voor. Nu kan ik mooi verder met het hout bestellen voor de rest van de moestuin en de bakken gaan maken. Deze zal ik moeten opvullen maar ik weet alleen nog niet zo goed met wat… Compost of tuinaarde of potgrond of ? De bak zal 22 cm hoog worden en staat op de tuinaarde (die er al ligt), hier bovenop zal dan de opvulling komen. Nog maar eens in gaan verdiepen want de plantjes moeten niet verbranden door teveel mest, maar wel een goed seizoen krijgen. In het najaar is mijn compost denk ik wel aardig gereed om er een laagje bovenop te doen. Dit heerlijke weer geeft wel echt de moestuin en lente kriebels.. I Love It
 19. Peper en paprika gezaaid in vermiculiet. Spaanse peper (uit zakje en oogst van een Tokowinkel) Rawit Jalapeno Rode punt paprika (groot en snack) Oranje snack paprika
 20. De potjes met aardbeien, het zelf gemaakte minikasje (die de wind niet helemaal goed overleefd heeft) en de vlonder tegels weggezet. Nu alles weg was heb ik de grond gelijk gemaakt, was nogal een maanlandschap geworden na al het graven. Weer een stap dichterbij gekomen op deze heerlijke zonnige dag β˜€οΈ
 21. Vandaag in het heerlijke zonnetje de laatste obstakels verwijderd uit de tuin die een moestuin wordt... pfff nu met spierpijn op de bank. Word morgen leuk haha. Bij de eerst volgende vrije dag met mooi weer de grond gelijk maken. En dan klaar voor de opbouw.
 22. Nu staat er nog een zelf gemaakte ieniemienie kas van pak en beet 1.00 x 0.70m en ongeveer een metertje hoog. Binnenkort hoop ik de nieuwe kas te ontvangen van 1.94 x 1.94m deze komt in de achtertuin. Ik kijk er heel erg naar uit dat de kas staat (vooral ook staat omdat we deze zelf in elkaar gaan zetten ). Hopen op een mooi moestuin jaar!
 23. Ik las dat vele hier deze kokosgrond van de action gebruiken, en ze hebben ze weer 😊
 24. Zaterdag ben verder gegaan met een plant uitgraven (kas moet nog komen en de teeltbakken nog worden gemaakt). Drukke en leuke komende tijd dus. En gisteren mijn zadenbak eens aangevuld met nieuwe zaden: wortel, pastinaak, pluksla, stokslabonen, courgette, komkommer, snackkomkommer, cherrytomaat, prei, bosui Ik wilde ook nog soja/edamame bonen maar die hadden ze helaas niet, dus nog even op zoek en anders volgend jaar weer misschien moet ik ook niet teveel in 1x willen, Het wordt tenslotte ook een nieuw opstart seizoen in een iets grotere moestuin dan gewend (van 2m2 naar 11m2 schat ik). Ook heb ik gisteren een mandje vol kokosvezel potgrond van de action kunnen inslaan even de schap van die winkel leeggeroofd (sorry voor de rest πŸ˜‡ het wordt vast wel weer bijgevuld). Dit omdat ik de aardbeibakken nog geheel moet gaan vullen en ik hier gelezen heb dat dit een goede vulling is.
 25. Hallo Medemoestuinders, Na een vele tips hier vandaan gehaald te hebben en me een poosje terug te hebben aangemeld, hier mijn moestuin verhaal. Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met het zaaien van diverse groenten/fruit. Ondanks dat er niet veel plek was een leuke eerste ervaring opgedaan en toch nog een paar tomaatjes kunnen oogsten, en enkele aardbeitjes. Het jaar daarna ben ik verhuisd naar een huis met een tuintje waar ik een plekje had gebombardeerd tot moestuin (die telkens ietsjes groter werd). Zelf een mini kasje gebouwd voor de pepers en (struik)tomaten. Komkommers, tomaatjes, pepertjes, courgettes en heel veel aardbeitjes kunnen snoepen. EΓ©n jaar echt een geweldige komkommer oogst gehad, zoveel dat uitdelen met gemak kon (en dat van 3 plantjes😊) Na deze mooie moestuin ervaring ging ik na een aantal jaar weer verhuizen en samenwonen. Nu een grotere tuin en kan ik een gedeelte gaan gebruiken voor de moestuin van ongeveer 8 x 3,5 m. Afgelopen zomer heb ik een moestuintje kunnen creΓ«ren door er wat planten uit te halen (en verplaatsen als ze mooi waren πŸ˜‰) en bakken te maken van oude planken. In deze 3 bakken en in het mini kasje hebben we courgette, pompoen, aardbeien, boontjes, rucola, komkommer, prei en diverse kruiden gezet. Tot zover seizoen 2021. Op naar seizoen 2022 (waar ik heel veel zin in heb!) de moestuin zal zijn vorm gaan krijgen. Er komt een kas te staan van 2 x 2 m (Burford 66). Hier zullen tomaten, pepers en paprika in gekweekt worden en natuurlijk als een fijn droog plekje om te zaaien, verspenen, verpotten en groeien van o.a. komkommer, courgette, pompoen, sla, rucola, bonen/peultjes, knoflook, uien, kolen en aardbeien. Groetjes Moesje2021 Hieronder de indeling zoals het (waarschijnlijk) zal worden:
×
×
 • Create New...