Jump to content

Zelf gekweekte appelboom


Mellie

Recommended Posts

Een paar jaar geleden at ik een supersappige, mooie roze appel waar ik direct fan van was. Het was zo ontzettend lekker, dat ik vond dat ik daar een eigen boom van moest hebben. De pitten heb ik vervolgens gezaaid. Ik had 5 zaailingen waarvan ik inmiddels 2 boompjes van ruim een halve meter over heb gehouden. Ze zijn nu 2,5 jaar oud.

Gaan deze appelboompjes ooit fruit geven of heb ik gewoon 2 miniatuurbomen met een leuk verhaal in de tuin staan?

Link to comment
Share on other sites

Gaan deze appelboompjes ooit fruit geven of heb ik gewoon 2 miniatuurbomen met een leuk verhaal in de tuin staan?

 

Waarschijnlijk wel. Maar dat kan tussen de 5 tot zelfs een 15 jaar duren vanuit een zaailing. De bomen gaan zich nog flink ontwikkelen en worden behoorlijk groot.

 

Bovendien wordt het maar afwachten wat voor een appels er aan komen. De boom is (bijna) altijd bestoven door een ander ras, zodat het fruit zowel kenmerken van de moederboom heeft als van de bestuiver. Hoe en op welke manier de mengeling van kenmerken gebeurt is afwachten. Kan enorm tegenvallen, kunnen best eetbare appels worden en er is een heeel kleine kans dat ze zo lekker worden als de appels die jij had en waarvan je de pitten zaaide. Een leuk experiment....maar vraagt heel veel geduld en best veel ruimte met een vrij kleine kans op een uiteindelijk groot succes.

 

Als je nu nog het ras wist van die appels, dan kun je veel sneller en gemakkelijker een (kleinere) boom daarvan ergens proberen te kopen...of als ze van een boom kwamen die je weet te staan, dan zou je via enten of oculeren precies de goede soort kunnen laten "bijmaken" door een kweker of liefhebber. Een geschikt takje en het goede onderstammetje is daarvoor in principe al genoeg.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Ook als het dan zeer lekkere appels oplevert, hoop ik voor jou dat er genoeg plaats is voor de boom. Appelbomen vind je in veel verschillende maten. Mijn achterbuur heeft er een van 5 meter hoog en hij is even breed als ons huis. Uiteraard kan je geluk hebben en heb je pitjes gezaaid van een kleine soort, maar in het ander geval is goed snoeien aangewezen.

Als plan A mislukt heb je nog altijd 25 letters over!

Link to comment
Share on other sites

Pffff zo lang wachten nog?!

De appel was inderdaad een pink lady, maar ik heb nog nooit zo'n knalroze sappige versie op als toen. Meestal vind ik de naam toch wat overtrokken voor een lichtblozend appeltje, maar die appels maakten hun naam echt waar.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb een zaailing appelboom in de achtertuin staan. Die heeft er inderdaad 15 jaar over gedaan om vrucht te gaan dragen. Inmiddels draagt hij ook alweer een jaar of 7. Als ik het goed heb onthouden was de appel die ik toen heb gegeten, een Melrose. Ik vond dat een waanzinnig lekkere appel, maar als supermarktappel heeft dit ras het nooit goed gedaan.

Ik heb gemerkt dat de vrucht erg gevoelig op vochtige weersomstandigheden reageert in onze (vette kleiachtige) grond waardoor de boom onbetrouwbaar draagt. Het is wel een lekker appeltje, maar het rot erg snel en is bij lange na niet de appel waarvan ik de pit in de grond heb gestopt. Hij mag blijven staan van mij, maar meer uit nostalgie dan uit product-overwegingen.....

Dit jaar lijkt een aardig appeljaar te gaan worden.

 

Marijke.

Door een klein beetje zon kun je veel regen vergeten.

Link to comment
Share on other sites

Via een veiling (en dus bij de groenteboer of in de supermarkt) worden maar enkele appelrassen verkocht. Alleen die precies passen in het plaatje:

Mooi (= meestal "met rood"), vrij zoet, grote gelijkmatige opbrengst, lang bewaarbaar in koeling en gelijkmatig onrijp te plukken + bekend bij het grote publiek, dat wordt gekweekt. De rest komt een kweker aan de straatstenen niet kwijt en kweekt hij dus niet. Als liefhebber kun je kiezen, zeker als je bij wat gespecialiseerde kwekers kijkt, uit honderden rassen, smaken, toepassingen....en vaak zijn die rassen ook nog sterker, minder vattelijk voor ziekten e.d. dan de paar commerciële.

 

Ik heb een stuk toevallige zaailing van langs de straat ergens, een struik met vele takken die gedeeld kon worden, die best lekker is een jaar of 7 overgeplant naar het bos in de halfschaduw...en hoewel het al een forse boom is, was er pas dit jaar wat bloei en enkele eerste appeltjes die vielen. Maar goed van die appel wist ik dat ze lekker is en ik had ruimte en er wel lol in. Ja het duurt lang vaak!

 

Nu zaai ik - naast mijn rassen....jaarlijks wat pitten van een Santana.....voor de lol. Er staan 8 andere rassen in de buurt en ik neem ook wel eens wat bloesems mee om - heel primitief en niet professioneel.....bewust wat Santana's verschillend te bevruchten. De lol is dat ik zo eens verschillende nakomelingen kan vergelijken....verder geen ambities of pretenties. Om wat minder lang op het resultaat te hoeven wachten ga ik de diverse zaailingen enten op bestaande bomen (plaats genoeg).

 

Inderdaad is een Pink lady niet echt de eerste keuze...al is het maar dat het niet echt een appel is voor ons klimaat (en ik de smaak het geld nooit waard vond....flets, weeig...maar smaken verschillen natuurlijk.) Eigen appeltjes, zo van de boom.....bijna ongeacht het ras...zijn zo veel lekkerder dan bijna alles wat je kunt kopen. Nog enkele weken dan beginnen de Summerred en de gele museumappel uit Kapelle als eerste te rijpen....ik verheug me er al op.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Wat je kunt doen is eventueel een klein takje nemen van de appelboom en die enten, vooral op een laagstam kan die sneller tot ontwikkeling komen.

 

Zou het overigens ook een Fuij kunnen zijn geweest?

 

Ik zag overigens dat meneer Bakker een nieuwe appel variant heeft "Sweet Summer" en je kunt er maanden van plukken. Zijn er ook mensen die dat aan een andere soort (de vader of moeder) doet denken? Vindt het op zich wel een grappige eigenschap. De appels zijn klaar als ze geel / oranje zijn.

 

Meer info hier http://www.bakker.com/nl-nl/p/doordragende-appelboom-sweet-summer-M52186 http://www.bakker.com/nl-nl/p/doordragende-appelboom-sweet-summer-M52186

 

En op dat ik wat van de hak op de tak ben, ik vind zelf zaaien van appelboompjes ook leuk, maar waarom hebbenze op het balkon meer last van meeldauw dan in een pot op de volkstuin?

 

 

Nou dat is het eerst!

[*]

Link to comment
Share on other sites

Enten klinkt leuk, maar ehm... Hoe dan?!

In het voorjaar (februari/maart) worden er op meerdere plekken entcursussen gegeven door pomologische clubs. Die helpen je graag verder. Omdat je in Landgraaf zit, kunnen de Vlaamse clubs ook een mooie inspiratie voor je zijn.

Edited by Guest

[*]

Link to comment
Share on other sites

Indien je ent op een zaailing, krijg je dan ook eerder vruchten?

En zoja waarom krijg je bij een zaailing pas laat vruchten en wanneer je ent op de zaailing eerder vruchten?

 

Niet per se, het hangt namelijk af van de eigenschappen van de onderstam en die zijn bij deze zaailingen nog niet bekend. Bij de bekende soorten onderstammen M, MM en bijvoorbeeld de B serie zijn die eigenschappen wel bekend. En dan geld vaak dat een laagstam eerder appels geeft dan een hoogstam.

 

Om het nog wat verwarrender te maken er is ook een onderstam 'zaailing' bekend en dat is een hoogstam. Maar eigenlijk is dat dus een bekende onderstam

[*]

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

geldt dit enten verhaal eigenlijk ook voor andere zelfgekweekte bomen?

Ik heb nl ook een paar meter hoge walnoten en kastanjes en 1 hazelaar. Stammetjes zijn nog dun, maar al een flink stuk groter dan ik zelf ben, dus ruim 2 meter schat ik zo. Blijven die ook nootloos aangezien ze zelfgekweekt zijn? Want dat zou ik echt heel erg vinden... dan kunnen ze wat mij betreft wel uit de tuin.

Link to comment
Share on other sites

Nou haak ik even in op je vraag mbt de walnoten en kastanje.

 

Walnoten enten is een lastig pakket. Ik heb het gedaan maar de percentages zijn laag zon 20% anders moet je speciale installaties hebben.

 

Zou gewoon 1x meer geld uit geven aan een geënte zoals bv Mars

 

Kastanjes heb ik ook wel gedaan lukt prima in augustus zowel de enten als chipbuds.

 

Ik heb vorig jaar 8 kastanjes geplant van de casteana millissima Qing daar dus 6 boompjes van dit soort zou eerder vrucht geven ook als zaailing.

 

 

Met de hazelaar kun je niet veel zal naar een paar jaar wel iets dragen.

 

Maar om wat te proberen zou ik wat m26 of m9 bestellen bij fruittuin.com is leuk voor de appel en dat leverd in 2/3 jaar goed vrucht op!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...