Jump to content

suustuin

Members
 • Posts

  50
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by suustuin

 1. Handig topic, heb me nog niet aangemeld voor de moestuindag, durf nu nog niet te zeggen of ik kan komen. Maar als ik kom neem ik zeker iets lekkers mee (misschien wel uit de wonderpan) en een kadootje voor Jorieke. Zal dan even kijken hoe de lijst eruit ziet.
 2. hey dat brood ziet er helemaal goed uit, gewoon de bleke bovenkant onder leggen dan zie je er niks van Mischien sluit de aluminiumfolie het gat toch niet helemaal goed af, dat je daardoor te veel warmte verliest aan de bovenkant waardoor het niet bruin bakt? Bij mij werd de bovenkant overingens ook niet krokant. Ik had op de bovenkant sesam en maanzaad gedaan, dan valt t niet zo op
 3. geen appelmoesige smaak dus? Top! We hebben in de buurt een boomgaard waar we onbeprekt appels kunnen rapen, tot nu toe maakte ik alleen appelmoes maar zelf appelsap maken zou ook tof zijn. ..gaat alvast op zoek naar goedkope flessen
 4. Ik wil komen jaar een sappan kopen, heb het nog niet gedaan omdat onze bessenstruiken nog niet zo groot zijn. Nu zie ik dat jullie ook appels in de sappan gooien. Is dat lekker? Ik had begrepen dat je appels beter in de sapcentrifuge kon doen omdat als je een sappan gebruikt het meer appelmoessap dan appelsap wordt?
 5. Heb inderdaad ook een aluminium wonderpan. Bijna dezelfde als Jorieke, Alho Senior staat erop. Gewoon blijven zoeken en niet teveel voor betalen inderdaad Mocht ik er hier nog eentje tegenkomen bij de kringloop neem ik m mee. Leuk om te zien dat er veel animo voor is.
 6. Wat leuk om te zien dat de wonderpan zijn eigen topic heeft gekregen Wat betreft het vastplakken, ik heb na het eerste baksel meteen een rond velletje bakpakier met een gat in het midden gemaakt om dit inderdaad tegen te gaan. En het lijkt erop of mijn wonderpan-kachel combi een stuk sneller is dan jouw kachel. Mijn brood werd in iedergeval bruin. Het lijkt bij mij zelfs wel eens te snel te gaan, dan leg ik er een roostertje onder zodat de pan los van de plaat staat. Maar waarschijnlijk ligt het aan het model kachel. Ik heb een gietijzeren houtkachel met een klep, als ik die omhoog doe kan je pannen rechtstreeks op de bovenkant van de kachel zetten, waar de vlammen meteen onder zitten.
 7. Inderdaad sjieke bloemen eefje. op de foto hebben de uitjes ongeveer het formaat van bieslooksprietjes.
 8. Leuk die enthousiaste recties, ik zal ze doorgeven! Het kleinste freesje is 1mm dus de lijnen zijn minmaal 1mm breed. Het kratje op de foto is ongeveer 30x20x10 cm. Ik denk dat letters van 1 cm hoog wel mogelijk zijn. Volgensmij rekent hij 0,50 cent per letter (van 1 cm hoog), dan zit je voor een bordje toch wel gauw op een paar euro's (incl. het hout en inkleuren van de letters). Voor een paar kruiden wel leuk maar als je je hele tuin er mee vol wilt zetten een beetje teveel van het goede.
 9. Oh dat klinkt niet al te best voor mijn kuilexperiment. Misschien toch maar iets anders bedenken. Helaas hebben we geen kelder of iets dergelijks in ons huis. In de toekomst bouwen we wel een schuur waar waarschijnlijk een koude ruimte in komt, maar tot die tijd... hopen op warme winters
 10. Heb eind 2010 mijn knoflook in de volle grond geplant. Teentjes van een bol uit de supermarkt, 3x nix geworden maar wellicht ook door het rare moestuinseizoen. Eind vorig jaar 2011 heb ik plantknoflook in p9 potjes geplant en deze in de tuin ingegraven, dit omdat de plek waar ze moeten komen te staan nog niet beschikbaar was. Ik hoop dat ze zo voldoende beschermd zijn tegen de vorst. Ze zijn de afgelopen tijd flink gegroeid dus er steken lange groene sprieten door de sneeuw heen....
 11. Mijn aardappels zijn ook behoorlijk aan het spruiten, maar aangezien ze in de gang staan bij gebrek aan een andere plek is dat misschien niet zo gek. Wil graag een aardappelkuil maken buiten, misschien komt dat er dit jaar van... Een tijdje geleden las ik ergens de tip dat je een paar uien tussen de aardappelen moet leggen om spruiten te voorkomen. Blijkbaar scheiden uien een stof af die het kiemen remt. Of het inmiddels te laat is weet ik niet maar ach, baat het niet dan schaadt het niet. Ga het weer proberen te onthouden voor de volgende oogst.
 12. Leuk uien zaaien! Heb het vorig jaar voor het eerst gedaan bij wijze van experiment. Ik wilde graag rode uien maar kon geen rode plantuitjes vinden. Heb ze op 6 maart binnen voorgezaaid op 25 april uitgeplant en redelijk oogst gehad. Dat het niet fantastisch was lag meer aan mezelf, heb ze redelijk mishandeld, toen ze klein waren niet op tijd verplant geen water gegeven etc. Dit jaar ga ik het zeker weer doen. Mijn ouders gebruikten altijd plantuitjes, maar in zaaiuien heb ik ook alle vertrouwen. Ik wil wel iets eerder beginnen. Misschien doe ik het morgen al wel De aanhoudende kou nodigt niet erg uit tot zaaien, maar ik heb nog plek op mijn warmtematje dus ach. Zo zagen ze eruit toen ik ze uitgeplant heb.
 13. suustuin

  Varkens

  Superleuk topic, wij gaan in de toekomst zeker nog wel varkens houden voor de slacht. Hij slachten besteden we dan uit aan een slager in het dorp, verwerken van het vlees wil ik zeker wel zef doen. Moet alleen wel toegeven dat ik zelf niet zo gecharmeerd ben van kopkaas, zult en zuks. Wellicht dat we dat bij de slager achterlaten, mag hij dat weer verkopen. Wel zelf worsten maken, hammen roken etc. Hopenlijk komt er dit jaar bovendien alvast een grote vriezer Jorike ik las dat je pompoenen kweekt voor de varkens. Zelf de zaden houden en de pompoenen voor de varkens. Nou heb ik dit jaar ook zaden voor een naaktzadige pompoen gekocht en ik ben benieuwd. Geef je die pompoenen aan de varkens omdat het vruchtvlees niet lekker is? Ik zou het ideaal vinden als ik ze zowel voor de soep als voor de pitten kan kweken.
 14. @geedee nee hoor niet uit de hand, hij heeft een computergestuurde frees gemaakt. Hij kan elk plaatje/logo etc in hout frezen. Handig zulke familie
 15. Leuk en nuttig topic dit. Wij gaan komend jaar ook spullen in een kraampje langs de weg zetten. Wij wonen in het buitengebied dus dat scheelt misschien, enige is dat wij in een (gevaarlijke) bocht wonen. Voor auto's is het dus altijd even opletten als ze stoppen. Ook loopt er een fietspad voor ons huis langs. Niet supertoeristisch maar druk genoeg. Het idee is alle 'overproductie' langs de weg te zetten, dus plantjes die over zijn en het overschot aan courgettes (ga dit jaar 6 planten zetten omdat ik 3 verschillende soorten heb....) etc. In de toekomst zou ik jam ook wel willen, maar ben een beetje bang voor keuringsdienst. Met onbewerkte groentes gaat niet veel mis, van plantjes wordt je ook niet ziek, maar bij jam is dat misschien net iets anders. Ik ben niet zo bang voor mijn jam maar wellicht dat je er sneller problemen mee krijgt met overheden? We zullen zien. Mijn vader is in ieder geval enthousiast en heeft al houten kratjes gemaakt voor de oogst met daarin gefreesd het logo dat mijn vriend ontworpen heeft. Hoe cool is dat
 16. Jeetje wat een pepers, kan me voorstellen dat je er wat mee hebt. Het zijn leuk planten en je hebt ze in soorten en maten, maar tja wat te doen met de pepers.... Nu houd ik uberhapt niet van heet eten dus misschien ben ik een beetje bevooroordeeld. Zaterdag dan het eerste binnenzaaisel gedaan, 3 soorten paprika, 1 pepertje, 1 aubergine en bosaardbeitjes. Die bosaarbeitjes heb ik eerder ook al eens gedaan en gaven zo'n leuk resultaat. Er was bovendien nog plaats over in het verwarmde zaadbakje dus tja je moet wat Met de tomaten en zaaiuien wil ik ook nog even wachten. Ga wel komend weekend denk ik de peulen en tuinbonen alvast voorzaaien in de kas. Heb vandaag trouwens de envelop met gouden peultjes - zaad in de brievenbus gevonden. Driewerf hoera voor moestuinforum!
 17. Geedee, wat betreft de jostabes, mochten ze aanslaan mag je er zeker een paar hebben hoor. Eén of twee jostabessen lijkt me meer dan voldoende voor mijn tuin. Vandaag ga ik ook lekker zaaien. Eerst voorkiemen in huis en daarnaa verplaats ik ze naar het verwarmde zaaibed in de kas. Dat verwarmde bed moet ik nog maken vandaar. Zal vanavond wel even een update doen.
 18. Borsalino dank, had blijkbaar met mijn neus gekeken Heb theo idd gepbt en er komen zaadjes deze kant op. Tof! Tis natuurlijk helemaal offtopic, maar nog een vraagje. Jij had zowel groene als gele peultjes, krijg je problemen met het oogsten van zaad als je deze 2 tegelijk hebt staan?
 19. Goeie tip Frans, dankjewel meteen even gedaan. @Borsalino, heb even gekeken bij De Nieuwe Tuin, maar ik ze niet vinden. Maar wie weet heeft Theodetuinman nog zaadjes over.
 20. Mijn ervaringen met Vreeken zonder heel erg voor of tegen te zijn. Ik ben een aantal keren naar de winkel geweest omdat het een leuk uitstapje is, Dordrecht is een leuke stad en de winkel super om een keer te zien. Zoveel soorten zaad bij elkaar! Ook wil de ik graag een terracotta vogelpot en een apothekersroos en tja die gaan niet over de post. Had van tevoren een lijstje opgesteld met de soorten die ik wilde, helaas was niet alles in de winkel aanwezig. Vorig jaar veelsteveel geld uitgegeven daar, vandaar besloten dit jaar via internet te bestellen. Zo bespaar ik geld op de benzinekosten en vooral de impulsaankopen Besteld op 18 december en vandaag 20 januari vond ik mijn zaadjes bij de post, 3 soorten niet geleverd "momenteel niet leverbaar". Afwachten of die nog komen, helaas waren hier ook de goude peultjes bij. Maar eens kijken of ik die nog ergens anders kan vinden.
 21. Wat een heerlijke dag vandaag! We zijn bezig geweest met groot onderhoud in de tuin, lelijke oude coniferen omgezaagd, een berk die op 1 m van een kastanje stond en een hoop oude half dode struiken. Wat een hoop licht en ruimte geeft dat weer. Ook de Jostabes, een enorme struik flink gesnoeid. Het is vast niet het goede moment om die struik te snoeien, maar het is niet anders. Tijdens het snoeien bleek hijzichzelf afgelegd te hebben. Vandaag dus 8 jostabesstekjes opgepot
 22. Ik heb me ook afgevraagd hoe ik dit het beste aan zou kunnen pakken. Mijn conclusie is dat ik me netjes aan de vruchtwisseling wil houden, in het bed met peulvruchten 1 jaar lang dus alleen peulvruchten. De eerste peulen zetten wij heel vroeg, het lukt dan om er een tweede keer peulen achteraan te zetten. Bijmesten was afgelopen jaar niet eens nodig. Een combinatie van peultjes vroeg en sperziebonen daarna is natuurlijk ook mogelijk.
 23. t is inderdaad geen glas, lijkt wel plastic, volgens een vriendin is het mica. Maar hoe of wat maakt denk ik inderdaad niet zoveel uit, als t gat maar dicht is anders verlies je teveel warmte. En neen geen water in de onderste pan, alleen lucht. Supereenvoudig.
 24. Wat leuk! Greetje heb jij hem veel gebruikt? en nog tips, trucs speciale recepten? Volgensmij mist er wel een ruitje in het deskel, of heeft die er nooit in gezeten?
×
×
 • Create New...