Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

appelvrouw

Leden
  • Registratiedatum

  1. Ok gaf hier alleen kleine solo’s terug.als prei wel te oogsten. Maar geen continuïteit dan.
  2. Labrador viooltjes, die zou ik op niveau van het schuduwgeschikheid wel eens willen vergelijken met maartse viooltjes die meer inheems zijn. En op smaak van de viooltjes. Bospinda ken ik niet zo, is er hier iemand die het kweekt en wat meer ervaring heeft? Japanse gember heb ik van Jorieke, zag er goed uit qua groei dit seizoen.
  3. Dank voor het opzoeken Rorror. Ja leuk terug te lezen. Ook verhelderend een tekst van Bit waarin de uitleg over de verschillende manieren waarop schaduw kan bestaan in je tuin. Ik kom in het bomenparkje op de meeste plekken niet aan vier uur zon per dag op de grond misschien twee uur. Bij verschillende tips die ik terug lees in de oude topics is de conclusie : leuk voor halfschaduw. Hier moet je nog iets meer schaduw bedenken. Prei en oerprei zou moeten kunnen. Ik vraag me af waarom ik de oerprei van Arja niet terug vind..muizen? Rabarber lees ik meerdere keren dat dat kan maar het lijkt me esthetisch lelijk tussen de bomen en de struiken. Kruiden in ieder geval, salie heeft zich al bewezen. Peterselie ben ik benieuwd naar. Rankspinazie wil ik wel gaan proberen, zou dat de bomen in ranken? Tuinbonen had ik afgelopen jaar..het werden enorm lange planten terwijl het een laag blijvende soort moest zijn. De grond is droog Bernaar en waarschijnlijk wel zuur, oude heidegrond,
  4. Ik denk ook wel dat je hem nu nog kan eten. Maar niet lang wachten. Je kunt proberen de pit er heel voorzichtig uit te halen ( zie mijn eerdere foto’s in dit topic) onbeschadigd kan je die ook planten en proberen over te houden.
  5. Ovenschotel van aardappelpuree met mosterd en witlof met oude kaas. Daarbij zachtjes gebakken varkens kophaasjes médaillons uJt puur natuur..zonder zout peper of wat dan ook. Vol van smaak en smolt op de tong.
  6. @Anna3 kwam gisteren een uurtje hout hakken en nam ook wat kweeperen(appels eigenlijk) mee die moesten meteen verwerkt vandaag vond ik. Het recept van Diana’s MM: de zoetzure kweeperen gemaakt. Het kwam wel heel mooi uit dat ik precies genoeg appelazijn en rietsuiker in huis had, op de ml en de gram. Ik had alleen geen korianderzaad heel en heb dus gemalen gebruikt. Verder had ik alles. Één potje is niet vacuum maar volgens mij hoef ik me niet al te veel zorgen te maken bij een bereiding van pure appelazijn met minstens 100 gram suiker per potje. Het ruikt heerlijk.
  7. Hier gaat het over waterkefir Bernaar😉
  8. Haha tis dan maar goed dat ik niet kijk.. Gele rijst met kardemom, laurier, kruidnagel, kurkuma en saffraan. En een wok van zoete aardappel, paprika en uit Jorieke’s tuin (gemarineerde) schnitzel reepjes en de andere helft van de pastinaak van gisteren. Opgeleukt nog met maar liefst drie zoetzuren van eigen maaksel: Indiase achar, zoetzure meloenschilreepjes, en vijgen chutney. Tekst van Lie: gewoon al een lekkere maaltijd kokkie maar extra feestelijk door de verschillende zoet zuurtjes☺️ Edit: Moet nog even zeggen Anna3 en haar Peter aten mee, die hadden Lie geholpen met wat hout te hakken..
  9. Ik wilde het net blij vragen..alcohol? Maar dat is het dus niet. Zoals ik zei ik drink heel weinig koud. Lie zou er misschien iets meer van drinken maar het zal zeker in de winter snel op de compost terecht komen. Ik lees wel lekker mee hier en misschien eens tegen de zomer een poging wagen.
  10. Klopt het dat, als ik mijn online status verberg ik mezelf nog wel zie? En zien de moderators me wel?
  11. Ja AC dat ben ik zeker van plan als ik met de voorjaars forumdag van iemand een polletje kan krijgen! Ik hoop dat het bij mij toch nog komt, zo niet dan is het misschien opgegeten. Ik had de plek niet afgezet dus ik hoop dat ik me vergist had en dat het ergens anders nog komt. Dank Jorieke voor de reminder van de permacultuurNederland database. Daar haalde ik meteen de rankspinazie uit..die had ik in mijn vorige tuin ook maar zal het hier beter doen! Er zijn ook veel zg eetbare planten die me níet aantrekken maar misschien moet ik niet zo krities zijn..op mijn lijstje staat ook het beluisteren van de podcast van de Voedselboscast waarin ze Emil van des Staak van de Nieuwe winkel interviewen..hij kookt met veel eetbaars uit het voedselbos en heeft twee Michelin sterren.
  12. Ja inderdaad! En ik denk dat ik niet eens in mijn bosje ga planten als ik zo hoor hoelaat de planten beginnen. Maar de plant weer eens opkweken vind ik al superleuk en ik weet dat mijn Franse tuin vrienden azen op gestekelde vruchten die zijn daar bijna niet of niet te krijgen.
  13. Ik heb de ene stekelige ( ik weet dat ik heb beloofd die te gebruiken @Goldfish voor een proefvergelijk met de gladde maar ja, mijn enige gestekelde🤷🏼‍♀️) in twee lagen krantenpapier en dan in een dicht kartonnen doosje en dan in het koudste hoekje van onze onverwarmde hal tegen de buitenmuur. Ik ga daar niet tempen en zege de greep🤞
  14. Nou begrijp ik dat je het geheel aan de gang moet houden..en wat dan als je maar weinig koud spul drinkt op een dag? Zeg, ik een glas ( dat is een max in de winter drink ik eigenlijk alleen maar warm) en als Lie aardig is doet ie een glas mee. Drinken we dan genoeg om de kefir aardig aan de praat te houden? Geen idee of ik het zo in de winter lekker vind trouwens. Gezond schijnt het wel te zijn voor je darmen, maar misschien tegelijkertijd ook pittig net zoals zuurkool? Sorry ik vraag maar. Zijn er ook mensen bij wie de kefir niet geweldig valt spijsverteringstechnisch? Misschien is het meer iets om te proberen aankomende zomer voor mij want dan drink ik wat meer koud vocht.
  15. Dank je Bernaar! Snijbiet heb ik staan, als je goed ziet op de foto zie je de rechtse bak met rode en groene snijbiet. Voor rabarber zou ik nog eens op zoek gaan naar een kleinbladige of klein blijvende plant met dunnere stelen die ook nog eens tegen veel schaduw kan. Er staat een hazelaar, eentje erbij zou leuk zijn idd vooral voor de eekhoorn. Wat er nu groeit of is aangeslagen op de stukjes bosbodem die we vrij hebben gemaakt: enkele miniplantjes kruidvenkel brons en groen, Japanse gember, hondsdraf, brandnetel, een voor driekwart opgevreten eeuwig moes ( slak) één salieplant die het aardig doet één majoraan. Hoogstwaarschijnlijk nog wel de aanplant van daslook van dit voorjaar. De oerprei heb ik niet terug gezien. Rorror ja boerenkool? Dat is leuk om te proberen. Dan een lage soort denk ik. Compost werk ik zoveel mogelijk aan.

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.