Jump to content

CherryCharlie

Members
 • Posts

  264
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by CherryCharlie

 1. Zaterdag appels geplukt bij mijn oom en tante, zondag de eerste appels verwerkt tot appelcrumble. Gisteren appelchips gemaakt en appelmoes bij het eten. Vandaag nog een lichting appelchips maken.
 2. Beetje laat, maar afgelopen weekend appels geplukt bij mijn oom en tante op het "landgoed". Dik 2 kratten vol geoogst, en ze hadden tig kratten staan met oogst van de andere bomen. Dus van alles een beetje mee naar huis genomen. Niet té veel, want we moeten het wel op krijgen met zijn tweetjes De tijm is van eind september en die komt van ons eigen balkon. Gedroogd en in een potje gedaan. Komende week even hetzelfde met de basilicum doen, voor het te laat is.
 3. Afgelopen weekend peperplanten gekregen van vrienden. Totaal verkeerde seizoen natuurlijk, maar zij hadden van die groeicellen voor de wietteelt gekocht voor hun pepers. Wij hebben nu een groeilamp van ze te leen en 5 plantjes in de voorraadkast staan, waar het lekker warm is. Dit zijn ze: Dutch reaper Puntpaprika Hungarian carrot Royal black Jamaican yellow Kan ik hier tzt gewoon zaad van oogsten, in de zin dat pepers allemaal heirloom zijn net als tomaten, of heeft dat geen zin omdat al die hippe pepers F1 hybrides zijn? Kan dat niet echt vinden op peperzaden.nl.
 4. Yesss, eindelijk aardbeien! @Goldfish ze doen het! heb er al 4 kunnen oogsten en er hangen er nog meer aan!
 5. Jippiee!!! Na wat moeilijkheden - mijn aardbeienbloesems verdorden steeds voordat er aardbeien konden groeien - nu toch aardbeien! Verder de afgelopen weken heel veel kruiden kunnen oogsten. Munt en basilicum om vers door het eten te doen, munt, calendula en salie om te drogen, en ook salie om mijn eigen gezichtstoner te maken (want natuurlijke skincare geek). Zometeen even een enorme bos tijm drogen, want daar is het ook weer hoog tijd voor.
 6. Misschien is dat het inderdaad! Want - surprise surprise - sinds de balkonbak met bijenmix in bloei heeft gestaan en mijn calendulabloemen zijn gaan bloeien, heb ik opeens ook nieuwe aardbeienbloemen én groeiende aardbeien! Net vandaag de eerste gesnoept, hoop dat de rest ook mooi rood wordt. Heb in het verleden inderdaad wel vaker problemen gehad met planten die bestuivers nodig hebben, omdat ik op de derde verdieping zit. Dus zelf bevruchten in het begin van het seizoen ga ik ook zeker proberen. In mijn bijen-onesie! (ja, die heb ik echt )
 7. Munt en calendula, direct gedroogd
 8. Thanks! Voor de volgende poging dan
 9. @Patrijs Oh had per ongeluk over jouw berichtje heen gelezen! We hebben niet zoveel insecten die ons balkon aandoen, maar zal eens mijn ogen open houden voor die snuitkever.
 10. @rorror Ik zal kalium proberen! @fre3ke De reden dat ik pas water geef wanneer de zon weg is, is omdat anders het water zo snel verdampt en de bladeren verbranden. Heb verder bij mijn weten geen last van schimmels gelukkig, maar is wel iets om in de gaten te houden voor de toekomst. Ben vooral niet vroeg genoeg wakker om 's ochtends water te geven Verder had ik mijn emmers tot net onder de rand gevuld, alleen is de boel na een paar jaar wat ingeklinkt. Geen idee of ze verzinkt zijn, andere plantjes doen het wel gewoon goed.
 11. @Patrijs Plantjes lijken verder gezond, echt alleen de aardbeientrosjes verdorren voor de aardbeien groeien. Heb jaren geleden 1 stekje gekregen van moestuinforumlid Goldfish: het ras Charlotte, omdat ik zo heet. Is inmiddels flink uit de klauwen gelopen en heb nu 4 emmers vol aarbeienplantjes. Vorig jaar een paar aardbeitjes vak kunnen snoepen, dus hoopte dit jaar op een wat grotere oogst. Ik heb ze een paar maanden geleden ingedikte prut uit de wormenbak gegeven. Omdat ik in emmers teel, krijgen ze in warme maanden iedere avond water als het die dag niet geregend heeft, zodra de zon achter de flat is verdwenen. Doe ik om de paar dagen ook een scheutje wormensap bij. Emmers hebben allemaal gaten in de bodem, en heb voorgaande jaren al ervaren dat dat prima afwatert bij nat weer. Plantjes krijgen 's ochtends en begin van de middag wat zon, later op de middag schaduw. Verder haal ik tegenwoordig uitlopers weg wanneer ik ze zie, omdat ik heb begrepen dat die een hoop energie vreten ten koste van de vruchten. Kan het misschien zijn dat ik 3 hoog gewoon te weinig bestuivers aantrek en dat de aardbeien zich daarom niet ontwikkelen? Op de foto één van mijn emmers, de rest is vergelijkbaar. Rechts kun je verdorde trosjes aardbeien zien, achterin zitten ook een paar trosjes (niet echt zichtbaar op de foto) aarbeienbeginnetjes die (nog?) niet verdord zijn.
 12. @rorror @simonvb Sadddd mijn appelzaailing heeft het niet overleefd... Kreeg iets van meeldauw ofzo Maar ga het dit najaar gewoon nog een keer proberen
 13. Thanks! Nudge ken ik al, daar heb ik mijn eerste wormen ook vandaan. Alleen toen ik laatst keek kon ik geen punten vinden in de buurt?
 14. Hey allemaal, Ik heb 4 emmers op het balkon waarin ik aardbeien teel, en dit jaar had ik vet veel bloemetjes en vruchtbeginselen, maar ze groeien niet en sommige clusters verdorren zelfs nu 😭😭😭 Ik heb ze in het najaar compost uit de wormenbak gegeven, geef ze met dit warme weer iedere avond water zodra de zon van het balkon af is, stop daar regelmatig een scheut wormensap bij... Wat doe ik fout? Kan iemand mij helpen? Ik had gehoopt op mijn eerste substantiële aardbeienoogst dit jaar...
 15. Hoihoi, Kennelijk was het niet zo'n goed idee om mijn wormentoren te verplaatsen naar een hoek van het balkon zonder afdak, dus ik heb ze deze winter per ongeluk allemaal vermoord (danwel door teveel regen, danwel door teveel vrieskou...) Inmiddels staat de bak weer onder het deel mét afdak, maar na flink graven in alle lagen kan ik echt geen enkele worm meer vinden. Heeft er iemand in de omgeving Enschede/Hengelo/Delden/Borne nieuwe wormen voor mij? Ik kan zelf met een bakje langskomen op de fiets. Alvast bedankt! ❤️
 16. 29 maart 2 van mijn emmers aardbeien wat wormencompost gegeven, die was wel redelijk opgedroogd na het uitspreiden. Direct wat nieuwe compost uitgespreid om op te drogen. Waar de heck zijn al mijn wormen eigenlijk gebleven? Doodgeregend? Doodgevroren? 7 april 5 van de 6 saliezaadjes zijn gekiemd, van de cucamelon geen spoor. Misschien waren die zaadjes te oud? Verkeerde moment? Al 3 dagen super raar weer. Sneeuw, hagel en horizontale ijsregen afgewisseld met felle zon. Lavendel en mijn kleine appelkiempje maar naar binnen gehaald voor de zekerheid. 16 april Appelkiempje gaat lekker en heeft al wat echte blaadjes! Saliekiempjes beginnen ook echte blaadjes te ontwikkelen. Cucamelon nog steeds niks. Supermarktbasilicum die ik in de balkonbak had gezet, is compleet doodgesneeuwd. Had ook niet verwacht dat hij dat rare weer zou overleven. Oorspronkelijke lavendelstruik geeft fris nieuw groen! Lente-ui geeft kiempje, maar dat ziet er anders uit dan in mijn herinnering. Is dit wel lente-ui dan? En zo ja, waar blijft de rest dan? Lenteui? Vers lavendelgroen! Zie die appel gaaaaaan! Nu hopen dat hij over X jaar ook lekkere appels geeft
 17. CherryCharlie

  Ui

  Hee wat cool! Is dat moeilijk? Ik heb wel lente-ui uit zaad, maar dat kun je met een paar maanden al oogsten. Hoe werkt dat precies met normale uien uit zaad dan?
 18. Ben begonnen om mijn activiteiten in een klein schriftje bij te houden, voor het overzicht. Voorheen deed ik maar in het wilde weg wat zaaien, ongeveer rond de maanden die op de verpakkingen stonden, maar verder niet heel bewust mee bezig. Hoop dat dit me helpt met wat inzicht te krijgen in wat wel en niet werkt! Wat wil ik dit jaar groeien? Aardbeien - Staan al in 4 emmers. Lavendel - Snoei begin lente? Calendula - Vanaf eind maart Kamille - Vanaf half maart Munt - Zit alweer netjes in een opgeschoonde balkonbak! Citroenmelisse - Mei Courgette - Proberen, kijken hoe dat gaat qua ruimte 😋 April binnen beginnen Spinazie? - Maart Basilicum - Restje van het AH plantje buiten in balkonbak zetten Knoflook - In oktober teentjes van een bio bol van Ekoplaza geplant, oogst augustus? 13 maart Lavendel gesnoeid. Zag dat er al wel weer wat verse scheuten waren, dus heb die gestekt. Nu hopen dat het aanslaat. De stekjes van de herfst hebben de winter niet overleefd. Kamille gezaaid. Misschien die bloeipapierbrief van Milieudefensie in een pot stoppen wanneer ik er één over heb? April / mei. 1 wormenbak gekeerd. Deel van het oudste materiaal in een dunne laag in een platte bak onder het afdak gezet. Nu hopen dat het uitdroogt tot sort van bruikbaar compoastachtig spul. 24 maart AH basilicum in balkonbak uitgeplant waar ik wat uitgedroogde wormencompost en een restje oude tuinaarde in heb gestopt. Hoop dat het werkt! OMG ik had MAAAAAANDEN geleden wat random appelpitjes (elstar) in een pot gestopt EN ER IS ER EEN ONTKIEMD WHOOOOOPPPPP Bio saliezaadjes gekocht bij de Ekoplaza. Keiharde impusaankoop haha. Is nog de enige supermarkt waar ik zaadjes heb gespot, en er hing helaas geen spinazie... Achja. De andere wormenbak ook gekeerd. Was heeeeeeel vochtig. Veel dode wormen. Heb de wormenbakken verplaatst zodat ze toch weer onder het afdak staan. Deze keer niet bij het open slaapkamerraam maar dichter bij de achterdeur. Ook hier wat oud spul afgeschept om te drogen als compost. Wil dat vaker doen dit jaar om zo het gewicht weer wat terug te dringen. Ze zijn namelijk retezwaar na 2-3 jaar 😅 25 maart Gisteravond kwam mijn pakketje van Dille & Kamille. Was moeilijk om ergens van die kokosblokken te vinden die opzwellen met alleen water. Ikea heeft ze niet meer, Welkoop heeft ze niet, Action wil niet bezorgen onder een X aantal euro en ik heb geen zin om speciaal voor 2-3 van die blokken een winkelafspraak te maken. Die van D&K waren wel prijzig, maar heb iig wat ik wil. Salie gezaaid in kweekkasje en bij het raam naast de achterdeur gezet. Lente-ui gezaaid in emmer buiten. Cucamelon gezaaid in kweekkasje. Experiment. Plan is om de uiteindelijke plant binnen in een pot te houden. Eens kijken hoeveel er opkomt, het waren oude zaadjes (2015) en heb er 6 gezaaid. De hyacinthen die begin februari al wat leven lieten zien, zijn misschien een beetje doodgegaan door de februarivorst en het natte weer... De knoflook ziet er ook erg zielig uit, misschien had ik die onder het afdak moeten laten staan...
 19. Ik heb ergens op youtube een video gevonden over middeleeuwse verf van lijnzaad, ei en water, waar je dan pigment bij doet. Schijnt de National Trust in de UK ook voor sommige projecten te gebruiken. Dus dat wil ik ook wel eens uitproberen, omdat het veel milieuvriendelijker klinkt dan moderne verf. Linkje naar de video:
 20. Balkon opgeschoond, dode meuk verwijderen, opruimen. Nu eens verzinnen wat ik ga zaaien. Merk dat de calendula en kamille het hier heel goed doen, radijsjes en erwtjes zijn niet zo blij in een emmer heb ik de laatste jaren gemerkt. Misschien ga ik eens courgette proberen (ook al wordt dat vast een ruimteprobleem, haha)
 21. Heb de munt wat opgeschoond vandaag. Was een complete wildgroei in een vrij kleine plantenbak geworden, meer wortel dan potgrond xD Alle dode stengeltjes weggedaan, maar zag dat er onder de oppervlakte flinke uitlopers zaten met verse blaadjes. Heb ze voorzichtig overgeheveld naar een bak met verse grond waar ze hopelijk lekker hun gang kunnen gaan
 22. Vandaag lekker bezig geweest met het opschonen van het balkon! Dooie plantjes eruit, groene aanslag verwijderen, beetje opruimen. De aardbeien hebben al verse blaadjes, en toen ik de jarenlange wildgroei aan munt in een plantenbak wilde verwijderen, zag ik dat er een hoop uitlopers met verse blaadjes waren. Die heb ik voorzichtig verzameld en terug in verse aarde gestopt. Nu hopen dat het aanslaat! Binnenkort wil ik experimenteren met middeleeuwse stijl verf om de tuinset een update te geven Maar eerst testen op wat plantenpotten en -stekers. Morgen waarschijnlijk verder.
 23. Heel kleine update. Afgelopen vrijdag een ekster bezig gezien met zijn nest. Eekhoorn op de weg. Zaterdag citroentje zien vliegen. Door het geweldig lekkere weer van zondag helemaal de lente in de bol. Later deze week het balkon maar weer eens opruimen en een klein zaaiplannetje maken. Radijsjes van oktober hebben gefaald. Lavendel heeft de winter overleefd. Heb tot in januari goudsbloem kunnen oogsten.
 24. @HuubvG Thanks, maar het maakt het er niet makkelijker op! Heb nu een hoop tegenstrijdige antwoorden gekregen, ook in mijn moestuin seizoen... Op basis daarvan destijds besloten om begin april te snoeien, dus nu vooral wachten.
×
×
 • Create New...