Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Erwten en Bonen 2024


Tanja65

Recommended Posts

Ben druk bezig zaad uit te zoeken en bij de bonen aangekomen. Zag nog geen topic - het is ook nog vroeg voor de bonen. Behalve dan voor de wintererwten die het overigens hier ondanks goede zorgen toch hebben begeven door de vorst. Nog maar een poging doen.

Toch heb ik vast een vraag. Hoeveel afstand moeten (vooral stok)bonen van elkaar hebben om kruisbestuiving 聽te voorkomen? Bij de tuinen van Weldadigheid zag ik alles direct naast elkaar staan, en daar wordt het zaad gewoon van verkocht. Ik dacht altijd dat dat niet kon?

Edited by Tanja65

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Link to comment
Share on other sites

  • Tanja65 changed the title to Erwten en Bonen 2024

Erwten, peulen en tuinbonen kunnen nu onder glas wel voorgezaaid worden (note to self: kan ik dit weekend ook wel eens doen 馃檪)

Bonen zijn zelfbestuivend, dus een paar meter afstand is in principe voldoende.

Maar als je er zeker van wilt zijn kun je ook een paar bloemknoppen voor de bloei alvast voorzien van een gazen zakje, zodat er ook niet per ongeluk een ijverig insect wat stuifmeel kan overbrengen.

Tuinbonen en pronkbonen zijn zowel zelfbestuivend als door insecten bestoven en om kruisbestuiving met andere vari毛teiten te voorkomen mag er wel een paar honderd meter tussen.

Onderling kruisen ze trouwens niet, dus je kunt stokbonen en pronkbonen gezellig bij elkaar zetten, met de tuinbonen erbij en de erwten. Erwten zijn ook zelfbestuivend.

Over de Tuinen van Weldadigheid. Het聽 gedeelte wat je kunt bezoeken is denk ik niet het enige gedeelte waar ze kweken.

Quote

We kweken 130 aardappelrassen, ruim 90 soorten knoflook, meer dan 500 soorten peulvruchten en een groot assortiment aan aardperen, bloemen, kruiden, rabarbers, wilde planten en nog veel meer. We zijn gespecialiseerd in oude en andere bijzondere rassen en soorten.

Er liggen nog een heleboel akkers in de buurt. Ze verkopen ook nog groenten in de winkel, dus dat komt echt niet alleen van het stuk wat je kunt bezoeken.

@Tjeerd Voor de erwtensoep zou ik op zoek gaan naar zetmeelrijke vari毛teiten. En daarna gewoon de volgroeide erwten drogen.

Edited by woldistel
Link to comment
Share on other sites

Dat is leuk! Ik ga dit jaar de Reade Krobbe zaaien.聽

Mocht je nog het P没ltsje op reis tegenkomen (je weet maar nooit)聽 vergeet niet om dan extra zakjes te kopen voor Flup en ik wil ook wel.

Ben er vorig jaar niet aan toegekomen om iets te bestellen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Besloten om dit jaar maar 1 soort bonen te zaaien, vooral omdat ik er zelf allergisch voor ben. 馃槄 Hendriks/Heinrichs Reuzen die de Groningse schoonmoeder gaat gebruiken als droogbonen. Ik vind het een leuke teelt en maak er mensen blij mee dus kan er prima mee leven. 馃憤

De erwten vond ik teveel gedoe en de gele peultjes waren wel lekker. Echter vind ik dat ze veel ruimte innemen voor een beperkte oogst, dus zonde van de ruimte. Zal wel weer even duren voordat ik ze ga zetten.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, woldistel said:

P没ltsje op reis

Ik zal het in gedachten houden, goed dat je het noemt. Geen idee of er iets te koop is daar, ik laat het weten.聽

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ik had vorig jaar zo鈥檔 slecht jaar qua tuinbonen: alle plantjes opgegeten/uit de grond gewipt, terwijl ze onder fvliesdoek stonden, dus niet de duiven. Ook de kapucijners zaten vol met wurmpjes. Allebei niet eerder last van gehad, dus ik ben dit jaar wat minder enthousiast en twijfel nog of ik ze wel ga zetten.聽

Link to comment
Share on other sites

3 uren geleden, mdubbelm zei:

Ook de kapucijners zaten vol met wurmpjes.

Ik had vorig jaar ook veel last van erwtenpeulboorder, dus larfjes in de erwten. Maar dat zal me niet tegenhouden, ik ben net aan het lezen hoe het te voorkomen (zonder gif dus)

@Arja聽Ik wil ze gewoon graag eens proberen. Volgens @Flup聽zijn het de aller-, allerlekkerste!

Ik wil vanmiddag gaan voorzaaien.聽

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vandaag gezaaid in bakken met kappen in de koude kas: Usui bladerwten, Roveja,聽 Irish prean peas, sugar snaps de Grace, Delikett en Luksaka en tuinbonen Karmozyn en Russian black.聽

Edited by woldistel
Link to comment
Share on other sites

Helaas was er vanmiddag geen zaadgoed beschikbaar. Het is binnenkort wel gewoon te koop, zie link.

Verder was het een leuke bijeenkomst, dat kan natuurlijk bijna niet anders met enthousiaste tuinmensen bij elkaar. Er kwamen veel weetjes voorbij, oa dat het P没ltsje op Reis zo heet omdat degene die deze soort ontwikkelde in die periode een aantal keren verhuisde, en het boontje verhuisde steeds mee.聽

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Op 10-2-2024 om 00:09, woldistel zei:

@Tjeerd Voor de erwtensoep zou ik op zoek gaan naar zetmeelrijke vari毛teiten. En daarna gewoon de volgroeide erwten drogen.

Voor zetmeelrijke vari毛teiten hoef je niet lang te zoeken. Koop in de supermarkt een pak gedroogde groene erwten en gebruik die als pootgoed. Kost geen drol en je hebt gelijk de erwt met de gewenste eigenschappen. Laat de erwten volledig aan de planten afrijpen en oogst ze dan.

Voor verse consumptie is dit soort erwten minder (niet) geschikt omdat ze ook in een jong stadium veel te melig zijn.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten w茅l aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

Ik heb al wat klaarliggen, te weten:

erwten: meikoningin, klim

tuinbonen: driemaal wit

kapucijners: blauwschokkers klim.

Die ga ik vandaag inweken, morgen gaan ze de grond in, in de kleine achtertuin.

Edited by HuubvG
Link to comment
Share on other sites

聽Hallo! Een vraagje聽馃檭

Laatst onwijs heerlijke sugarsnaps gegeten van de supermarkt. Ik had nog een klein restje over die ik vandaag ga roerbakken. Ik heb er 1tje opengemaakt en de erwten eruit gehaald. Kan ik deze vers uit de sugarsnap laten ontkiemen? Heb ze nu op een vochtig doekje gelegd en als het goed is komen er na 4 dagen de eerste worteltjes aan..

Het type ras staat helaas niet op de verpakking, alleen dat ze聽 uit Guatemala komen.聽

Edited by Gallox
Link to comment
Share on other sites

Gaat weer snel dit jaar. De meeste van de afgelopen zondag gezaaide erwten zie ik al ontkiemen. Ze staan in de onverwarmde kas.

@Gallox聽begin gewoon met een paar gangbare varieteiten. Delikett is prima en een heleboel andere waar Sugar in de naam staat ook.

Kwestie is meer of je hoge of lage varieteiten wilt kweken. Hoog duurt wat langer, maar je hebt er ook langer plezier van. Lage聽 zijn sneller klaar, maar hebben ook maar een kort oogstmoment. Dus die zijn misschien handiger voor in de diepvries. De Grace bijvoorbeeld is maar 30 cm hoog.

Sommige hebben een draad als je ze te lang laat hangen. Vind ik persoonlijk de grootse Bah m.b.t. erwten en peulen en bonen.

En verder geldt dat het een kwestie van je eigen smaak is. De meeste sugarsnaps smaken voor mij hetzelfde; zoete erwten in de dikke, knapperige peul.Maar andere erwten die ik elk jaar kweek (irish preans en swedish red soup peas) eet ik ook in alle stadia, terwijl de meeste mensen ze te zetmeelrijk vinden en te weinig zoet om vers te eten. De scheuten van beide staan in het voorjaar ook altijd op het menu. Groot en veel!聽

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Die draden vinden ik ook verschrikkelijk!!聽

De Delikett heb ik volgens mij bij de zadencollectie van de Lidl gezien. Ik ga er eens wat meer info over opzoeken

De verse zaden liggen inmiddels al bijna 3 dagen in een vochtig doekje. Eens kijken wat daarvan komt. Ik vond deze zo lekker (zoet, knapperig, geen draad) dat ik ze wel wil uitproberen.聽

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...