Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Erwten en Bonen 2024


Tanja65

Aanbevolen berichten

Ben druk bezig zaad uit te zoeken en bij de bonen aangekomen. Zag nog geen topic - het is ook nog vroeg voor de bonen. Behalve dan voor de wintererwten die het overigens hier ondanks goede zorgen toch hebben begeven door de vorst. Nog maar een poging doen.

 

Toch heb ik vast een vraag. Hoeveel afstand moeten (vooral stok)bonen van elkaar hebben om kruisbestuiving  te voorkomen? Bij de tuinen van Weldadigheid zag ik alles direct naast elkaar staan, en daar wordt het zaad gewoon van verkocht. Ik dacht altijd dat dat niet kon?

aangepast door Tanja65

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Tanja65 changed the title to Erwten en Bonen 2024

Erwten, peulen en tuinbonen kunnen nu onder glas wel voorgezaaid worden (note to self: kan ik dit weekend ook wel eens doen 🙂)

 

Bonen zijn zelfbestuivend, dus een paar meter afstand is in principe voldoende.

Maar als je er zeker van wilt zijn kun je ook een paar bloemknoppen voor de bloei alvast voorzien van een gazen zakje, zodat er ook niet per ongeluk een ijverig insect wat stuifmeel kan overbrengen.

Tuinbonen en pronkbonen zijn zowel zelfbestuivend als door insecten bestoven en om kruisbestuiving met andere variëteiten te voorkomen mag er wel een paar honderd meter tussen.

Onderling kruisen ze trouwens niet, dus je kunt stokbonen en pronkbonen gezellig bij elkaar zetten, met de tuinbonen erbij en de erwten. Erwten zijn ook zelfbestuivend.

 

Over de Tuinen van Weldadigheid. Het  gedeelte wat je kunt bezoeken is denk ik niet het enige gedeelte waar ze kweken.

 

Quote

We kweken 130 aardappelrassen, ruim 90 soorten knoflook, meer dan 500 soorten peulvruchten en een groot assortiment aan aardperen, bloemen, kruiden, rabarbers, wilde planten en nog veel meer. We zijn gespecialiseerd in oude en andere bijzondere rassen en soorten.

 

Er liggen nog een heleboel akkers in de buurt. Ze verkopen ook nog groenten in de winkel, dus dat komt echt niet alleen van het stuk wat je kunt bezoeken.

 

@Tjeerd Voor de erwtensoep zou ik op zoek gaan naar zetmeelrijke variëteiten. En daarna gewoon de volgroeide erwten drogen.

aangepast door woldistel
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is leuk! Ik ga dit jaar de Reade Krobbe zaaien. 

 

Mocht je nog het Pûltsje op reis tegenkomen (je weet maar nooit)  vergeet niet om dan extra zakjes te kopen voor Flup en ik wil ook wel.

Ben er vorig jaar niet aan toegekomen om iets te bestellen.

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Besloten om dit jaar maar 1 soort bonen te zaaien, vooral omdat ik er zelf allergisch voor ben. 😅 Hendriks/Heinrichs Reuzen die de Groningse schoonmoeder gaat gebruiken als droogbonen. Ik vind het een leuke teelt en maak er mensen blij mee dus kan er prima mee leven. 👍

 

De erwten vond ik teveel gedoe en de gele peultjes waren wel lekker. Echter vind ik dat ze veel ruimte innemen voor een beperkte oogst, dus zonde van de ruimte. Zal wel weer even duren voordat ik ze ga zetten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had vorig jaar zo’n slecht jaar qua tuinbonen: alle plantjes opgegeten/uit de grond gewipt, terwijl ze onder fvliesdoek stonden, dus niet de duiven. Ook de kapucijners zaten vol met wurmpjes. Allebei niet eerder last van gehad, dus ik ben dit jaar wat minder enthousiast en twijfel nog of ik ze wel ga zetten. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

3 uren geleden, mdubbelm zei:

Ook de kapucijners zaten vol met wurmpjes.

 

Ik had vorig jaar ook veel last van erwtenpeulboorder, dus larfjes in de erwten. Maar dat zal me niet tegenhouden, ik ben net aan het lezen hoe het te voorkomen (zonder gif dus)

 

@Arja Ik wil ze gewoon graag eens proberen. Volgens @Flup zijn het de aller-, allerlekkerste!

 

Ik wil vanmiddag gaan voorzaaien. 

 

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Helaas was er vanmiddag geen zaadgoed beschikbaar. Het is binnenkort wel gewoon te koop, zie link.

 

Verder was het een leuke bijeenkomst, dat kan natuurlijk bijna niet anders met enthousiaste tuinmensen bij elkaar. Er kwamen veel weetjes voorbij, oa dat het Pûltsje op Reis zo heet omdat degene die deze soort ontwikkelde in die periode een aantal keren verhuisde, en het boontje verhuisde steeds mee. 

  • Like 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 10-2-2024 om 00:09, woldistel zei:

 

@Tjeerd Voor de erwtensoep zou ik op zoek gaan naar zetmeelrijke variëteiten. En daarna gewoon de volgroeide erwten drogen.

 

Voor zetmeelrijke variëteiten hoef je niet lang te zoeken. Koop in de supermarkt een pak gedroogde groene erwten en gebruik die als pootgoed. Kost geen drol en je hebt gelijk de erwt met de gewenste eigenschappen. Laat de erwten volledig aan de planten afrijpen en oogst ze dan.

 

Voor verse consumptie is dit soort erwten minder (niet) geschikt omdat ze ook in een jong stadium veel te melig zijn.
 

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb al wat klaarliggen, te weten:

erwten: meikoningin, klim

tuinbonen: driemaal wit

kapucijners: blauwschokkers klim.

Die ga ik vandaag inweken, morgen gaan ze de grond in, in de kleine achtertuin.

aangepast door HuubvG
Link naar reactie
Delen op andere sites

 Hallo! Een vraagje 🙃

 

Laatst onwijs heerlijke sugarsnaps gegeten van de supermarkt. Ik had nog een klein restje over die ik vandaag ga roerbakken. Ik heb er 1tje opengemaakt en de erwten eruit gehaald. Kan ik deze vers uit de sugarsnap laten ontkiemen? Heb ze nu op een vochtig doekje gelegd en als het goed is komen er na 4 dagen de eerste worteltjes aan..

 

Het type ras staat helaas niet op de verpakking, alleen dat ze  uit Guatemala komen. 

 

 

aangepast door Gallox
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gaat weer snel dit jaar. De meeste van de afgelopen zondag gezaaide erwten zie ik al ontkiemen. Ze staan in de onverwarmde kas.

 

@Gallox begin gewoon met een paar gangbare varieteiten. Delikett is prima en een heleboel andere waar Sugar in de naam staat ook.

Kwestie is meer of je hoge of lage varieteiten wilt kweken. Hoog duurt wat langer, maar je hebt er ook langer plezier van. Lage  zijn sneller klaar, maar hebben ook maar een kort oogstmoment. Dus die zijn misschien handiger voor in de diepvries. De Grace bijvoorbeeld is maar 30 cm hoog.

Sommige hebben een draad als je ze te lang laat hangen. Vind ik persoonlijk de grootse Bah m.b.t. erwten en peulen en bonen.

 

En verder geldt dat het een kwestie van je eigen smaak is. De meeste sugarsnaps smaken voor mij hetzelfde; zoete erwten in de dikke, knapperige peul.Maar andere erwten die ik elk jaar kweek (irish preans en swedish red soup peas) eet ik ook in alle stadia, terwijl de meeste mensen ze te zetmeelrijk vinden en te weinig zoet om vers te eten. De scheuten van beide staan in het voorjaar ook altijd op het menu. Groot en veel! 

 

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Die draden vinden ik ook verschrikkelijk!! 

 

De Delikett heb ik volgens mij bij de zadencollectie van de Lidl gezien. Ik ga er eens wat meer info over opzoeken

 

De verse zaden liggen inmiddels al bijna 3 dagen in een vochtig doekje. Eens kijken wat daarvan komt. Ik vond deze zo lekker (zoet, knapperig, geen draad) dat ik ze wel wil uitproberen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...