Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Overleven op je eigen km2 + (eigen) hout stoken


Esthe76r

Recommended Posts

Laatst dit boek gehaald, leek me een erg leuk boek en ja hoor ik had gelijk, dat is ook zo. Tenminste dat vind ik. Zitten echt wel wat dingen in die ik wil gaan doe/maken. Nu is mijn vraag aan jullie: Wie heeft dit boek, kent het? En wie heeft er al dingen genaakt die in het boek staan?

 

Ik ben bezig met het verplaatsbare kippenhok. Niet helemaal gelijk maar hij heeft er wel van weg. Wanneer die klaar is en het lukt om foto`s erop te zetten lijk deze Esthe76r de Bouwer hem zien...

Link to comment
Share on other sites

Dat is toevallig ja dat je hem gelijk ziet op t.v ik heb helaas de serie nooit gezien. Lijkt me wel leuk.

 

Piroska, jij zal ook wel lekker de ruimte hebben voor al die dingen. Wij hier helaas niet en ik denk ook niet dat mijn buren dit zo erg zullen waarderen

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ik heb het boek ook. Het was heel lang niet beschikbaar (uitverkocht), maar toen het weer beschikbaar was heb ik het meteen gekocht. Ik vind het een fantastisch boek. Ik heb gemberbier gemaakt en de droogkas met zonnecel gemaakt. De laatste is niet helemaal gelukt, want bij warm weer warmtie niet verder op dan 35 graden. Komende winter op het gemak eens kijken of er misschien ergens een kiertje in zit. Volgend jaar ga ik ook een buitenoven maken. Misschien wel op de manier waarop het in dit boek is beschreven.

 

Ben je zelf nog van plan om iets meer te maken?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

ow leuk hey. Ja ben van plan om er nog meer uit te gaan maken. Ik heb de Vlierbloesem siroop gemaakt en heb nu mijn druiven hangen. Daar wil ik wijn van gaan maken en nog zoveel meer. Heb nu ook het boek leven van het land das ook zo`n leuk boek.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb het boek even hier bekeken :

en ik zie veel overeenkomsten met het boek dat ik heb: "leven van het land"van John Seymour, daar krijg ik ook altijd zo'n heerlijk "dát ga ik ook nog allemaal n keertje doen" gevoel bij !!

Link to comment
Share on other sites

Dat boek "leven van het land" van John Seymour. Zal een generatie-dingetje zijn geedee ? Ik heb het in mijn jeugd ook als droomboek verslonden

Nu nog wachten op 1000x1000 meter

 

( overigens: is er volgens vele studies 'maar' 2 ha ( inl. vlees en melkproducten ) nodig om voor 90% selfsupporting te zijn voor 1 persoon )

Link to comment
Share on other sites

@ Jorieke, ik ken de serie niet dus ik weet geen vergelijk met het boek. Maar daar staat alles wel heel helder uitgelegd met vooral heel veel plaatjes erbij.

@Bio-fee, die 2 hektare is vooral voor de runderen bedoeld, die hebben veel ruimte nodig, als je geen koeiemelk en geen koe nuttigt kan je met veel minder af.

Link to comment
Share on other sites

Wow, zoveel nog? En wat als je als vegetariër door het leven gaat? Ik vermoed dat het dan met minder kan...?

 

Mwa. 2ha is 'maar' 20.000m2 he ? 1 vierkante kilometer is 1 miljoen m2 he ?

 

Het is ook maar wat je als 'self-supporting' verstaat he ? En wat is een vegatariër ? Doe je het geheel zonder melkproducten ? maar ook zonder wol-productie ? En eieren ( koekjes baksels )?

En dan vooral: hoe in de winter ? Wat stook je ? Hakhoutproductie zit in die 2ha, maar stookhout weer niet. Dan heb je meer nodig ( en ben je wel érg vervuilend bezig natuurlijk als je de winter warm blijft met houtstook )

Ach ja. Valt zó veel over te zeggen. Heb de serie niet gezien overigens. Ga ik zeker doen van de week. Had heel dit topic gemist.

 

( het beroemde 'hutje op de hei' is een oude droom van mij , maar ben verworden tot een luxe-beest toch wel. Vocht en kou kan ik echt niet meer tegen )

Link to comment
Share on other sites

Zo vervuilend is het niet hoor, om hout te stoken. Met een goede kachel, waarbij het verbrandingsproces op een voldoende hoge temperatuur gebeurt, is het volgens mij zelfs de meest milieuvriendelijke manier om te stoken. Het verbranden van aardgas (of olie, of kolen, zoals hier nog veel gebeurt) is ook niet zo fijn voor het milieu!

 

Geheel zelfvoorziend leven, ja daar komt veel meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt. Aan wolproductie had ik dan weer niet gedacht, maar ja, we moeten ook kleren hebben natuurlijk hè!

 

Ach, het blijft een leuk idee, geheel zelfvoorzienend te zijn. Ik hou het er maar op om qua groente zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn (proberen te zijn), straks misschien nog wat kipjes erbij voor eieren, maar meer is voor ons helaas niet haalbaar...

Link to comment
Share on other sites

Ik denk dat, wanneer je het hele produktieproces vooraf, mee laat tellen, hout stoken niet eens zo slecht is voor t milieu......je hebt bijv. in 2004 20 bomen geplant die jaren groeien, bloeien en lucht zuiveren, vooraleerst ze in 2014 in je kachel belanden.

 

Winnen, vervoer, pijpleidingen aanleggen, platforms in zee enz. t.b.v. andere warmtebronnen lijken mij toch meer impact op de wereld hebben.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb toch wat minder, eerder 25 m2 dan 1000.000 m2, maar ben wel eens bij mensen in NL. geweest die behoorlijk ver waren met zelfvoorzienend leven op 200.000 m2, o.a. de eigen houtproductie door 7 rijen bomen. Ieder jaar verbruiken ze 1 rij bomen en planten een nieuwe rij aan die dus over 7 jaar voldoende hout geeft voor 1 winter.

De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.

Link to comment
Share on other sites

Er woonden daar 7 volwassenen, o.a. in een aantal yurts en een klein boerderijtje. Dus en de yurts, en de boerderij werd de kachel ervan gestookt.

 

Ik weet niet meer welke bomen dat waren maar ik kan navragen of iemand het nog weet.

De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.

Link to comment
Share on other sites

Ja graag, ik ben wel benieuwd! En als je dan toch gaat vragen, ben ik ook wel benieuwd hoeveel bomen ze dan hadden. 7 Rijen zegt nl. niet zoveel.

 

Ah oké met 7 man op 20 ha? Wij zitten hier met z'n tweetjes. Maar ja, wel met twee paarden en die hebben het grootste deel van ons grondstuk in gebruik.

Link to comment
Share on other sites

Dikke kans dat die bomen essen zijn. Es groeit lekker snel en levert afgezet op snelheid groei en kwaliteit hout heel best stookhout. In Fr. hebben we een heel deel essen staan om elk jaar een deel te kappen. We laten alleen wat eiken en vruchtbomenhout komen voor de stook later op de dag.

Overigens maakt het ook nogal wat uit welke houtsoort je stookt met betrekking tot de milieubelasting. Hout van wilg en den zijn het minst efficiënt in de verbranding en ook het schadelijkst. Daarna komt es en vruchtboomhout en daarna eiken en kastanje en beuk.

Dat het milieubelastind is of niet verzin ik niet zelf he ? Daar zijn onderzoeken naar gedaan. Het minst milieubelastend is kernenergie En, nee. niet de windmolen of het zonnepanneel nee. helaas.

Link to comment
Share on other sites

Volgens mij heb ik toch echt gelezen dat houtstoken wel degelijk één van de minst milieubelastende manieren is, en in elk geval minder belastend dan gas, olie en kolen. Dit omdat de bomen tijdens hun groei CO2 opnemen en zuurstof produceren. Dus dat heb ik ook niet zelf bedacht. Heb nu alleen geen bronnen bij de hand maar het staat eenieder natuurlijk vrij om te gaan googelen.

 

En kernenergie het milieuvriendelijkst? Is in dat onderzoek dan ook meegenomen wat er met al het kernafval moet gebeuren? En de ellende die je krijgt na een ongelukt met een kerncentrale? Er zijn nu nóg delen in Duitsland waar je geen paddestoelen uit het bos kunt eten omdat ze radioactief zijn na het ongeval met Tsjernobyl! Dus kernenergie milieuvriendelijk? Maak dát de kat maar wijs!

 

En ik denk zeker als je zélf je bomen zou laten groeien op je eigen land, dat je dan het milieuvriendelijkst bezig bent, want je hebt dan geen transport nodig. Wij halen ons stookhout overigens bij een leverancier hier in het dorp, die zijn hout uit de regio haalt. En verder stoken op (zelf gezaagde) pallets die we gratis krijgen. Helaas hebben we als aanvulling nog wel olie nodig ivm CV in de rest van het huis, en het warme water... Maar zodra we de kans krijgen (lees: geld hebben), zou ik het liefste op hout of pellets overgaan!

 

Goh, groeit een es in 7 jaar zo groot dat je er al brandhout van kunt maken? Interessant... (*begint te dromen over een steeds meer zelfvoorzienend leven...*)

Link to comment
Share on other sites

Het minst milieubelastend is kernenergie

 

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kernramp_van_Fukushima

 

nog steeds gaande....vissen bij California gevangen zijn radio actief.......en nog steeds lekt er radioactief water in de oceaan op dit moment ....elke dag weer...

 

 

Wie beweert dat kernenergie het minst milieubelastend is???

 

(wij van wc eend adviseren wc eend....duhhhhh!!!)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...