Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

bietjes


wouttie75

Recommended Posts

Hoe maken jullie de bietjes uit de tuin klaar, ben benieuwd naar grootmoeders recept, alternatieve recepten, inmaakrecepten etc.

 

Hoe kunnen de bieten het beste bewaard worden ? Inkuilen of koken/blancheren en invriezen? Bij de supermarkt zijn ze gevacuumeerd?

 

Wat zijn jullie ervaringen?

People who say it can't be done should not interrupt those who are doing it !

Link to comment
Share on other sites

Toevallig net bietjes gegeten vanavond. Bij ons houdt niemand van gekookte bietjes, dus wij bakken ze altijd in kleine blokjes.

 

Bieten en een even grote hoeveelheid andere knolgroenten (selderijknol, koolraap, etc) in kleine blokjes snijden. Een minuut of 30 bakken in olie, met redelijk wat kruiden/specerijen naar smaak. Couscous maken volgens verpakking en vlak voor opdienen door de bieten roeren.

Lekker met een goed gekruid braadworstje.

Link to comment
Share on other sites

Krootjes heerlijk. Hier worden altijd op de klassieke manier klaargemaakt: Kook ze eerst met schil en al in 1,5 uur gaar. Dan schillen en in blokjes (of in schijfjes net wat je wilt) snijden. Dan nog even een gesnipperd uitje fruiten in wat boter en nog wat azijn, suiker (beide 2 etl op 750 g bieten) en wat zout. Eventueel kan je ook nog een appel toevoegen

Link to comment
Share on other sites

Klassieke bietjes ben ik niet heel dol op, maar een lekkere bietensalade in de zomer........mmmmmmmmmmm augurkje uitje appel beetje mosterd en mayo...lekker hoor!

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Ik denk ook niet dat het verstandig is om bietjes binnen te zaaien Jasmin.

Bieten moet je gewoon buiten in de tuin zaaien die houden niet van verplanten. We hebben dit al eerder op het forum besproken, maar ik ben een tegenstander van het principe van uitdunnen dat eigenlijk bij bieten gepropageerd wordt. Ik laat ze lekker knus tegen elkaar aan groeien en pluk de dikste steeds ertussenuit. De rest kan dan lekker doorgroeien. En ik heb maanden verse bietjes tot over mijn oren. Meestal twee rijen van 5 meter, genoeg, voor mezelf de diepvries de buren en de familie. En tussendoor ook nog voor de slakken want die zijn er ook dol op.

Link to comment
Share on other sites

Dat niet-uitdunnen spreekt mij ook wel aan! Ik zag het in de tuin van Jamie Oliver in dat programma van hem, maar kon er niet veel over vinden verder. Dacht dat ze daar misschien een ander soort bietjes hadden (met ander zaad) dan hier?. Je zou zeggen dat 3 a 4 zaailingen op 1 zo'n stukje wat teveel is, ook voor nog-lang-niet-volgroeide-maar-toch-oogstbare bietjes

Het had gekund dat ze ze daar gewoon vrij dicht op elkaar hadden gezaaid, maar niet OP elkaar zoals het hier het geval is.

 

Ik ga het eens proberen dit jaar!

Link to comment
Share on other sites

Ik denk dat bietjes zaaien wel op veel manieren kan, ik zaai ze in koudekas verspeen ze netjes en plant ze uit op nette rijtjes op afstandje van elkaar

voor je het weet kan je al oogsten, vrij snelle simpele teeld.

Zoals zoveel groente zijn er gewoon verschillende manieren met een goed eind resultaat en ligt denk ik aan je voorkeur voor hoe te doen

ik zaai liever zoveel mogelijk groente voor in kas ipv in vollegrond niet speciaal met reden behalve dat ik dat lekker vindt werken.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben gek op Grieks eten en veel salade zomers. BBQtje aan, mmm genieten

 

Zomers heerlijke Griekse bietjesdip

 

Ingrediënten

Ca. 400 g rode bieten (gekookt)

1 theelepel gemalen komijn (djinten)

zout, peper

2 theelepel citroensap

enkele takjes peterselie

enkele takjes munt

1,25 dl (1/8 l) Griekse of Turkse yoghurt

 

Bereiding

Ontvel de rode bieten als ze hun schilletje nog hebben en snijd ze in stukken. Doe de stukken rode biet met komijn, zout en peper en citroensap in de mengkom van de keukenmachine. Neem de blaadjes van de takjes kruiden en voeg ze bij de rest in de mengkom. Meng alles dooreen tot een gladde pasta, maar meng niet te lang door waardoor de massa te 'vloeibaar' zou worden.

 

Heerlijk op een stokbroodje

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...