Haspengouw Posted January 5, 2014 Share Posted January 5, 2014 Ik heb een vraag over veldsla (de breedbladige) die ik in oktober zaaide. Hij is mooi beginnen uitstoelen in november en staat - vermoedelijk door zachte weer - nu heel mooi in blad (zeker niet aan het doorschieten) - oogstklaar dus. Als ik de veldsla in de tuin zelf proef, is hij lekker van smaak. Maar als ik er mee neem naar de keuken en grondig gewassen wordt voor een slaatje, smaakt hij daarna bitter op het bord - zo bitter zelfs dat hij niet meer genietbaar is. Iemand een verklaring hiervoor? Kan dit louter door het wassen komen? Ik herinner me dat ik gekochte veldsla eveneens was en die heeft die bittere smaak geenszins. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HuubvG Posted January 5, 2014 Share Posted January 5, 2014 Het wassen met gewoon leidingwater kan mijns inziens niet tot smaakverandering leiden. Welke soort heb je? Ik heb de verte de cambrai en die smaakt gewoon heel goed, zelfs als ze in bloei staat. In dat laatste geval gaat de kook er even over. Bitterheid, nooit last van met deze soort. Edit: de blaadjes die er al vanaf oktober aanzitten, zouden wel bitter kunnen zijn? Ik neem alleen de toppen met nieuwe, frisgroene blaadjes. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Haspengouw Posted January 5, 2014 Author Share Posted January 5, 2014 Soort was Hollandse Grootbladige van de Aveve. De blaadjes zijn pas eind oktober verschenen - ik had gelezen dat ze echt al warme maanden moeten gehad hebben om bitter te kunnen zijn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorg Posted January 5, 2014 Share Posted January 5, 2014 Hoe lang zit er tussen oogst en eten? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Haspengouw Posted January 5, 2014 Author Share Posted January 5, 2014 Meestal enkele uurtjes in de koelkast na het wassen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted January 6, 2014 Share Posted January 6, 2014 Heb je niet per ongeluk ander spul mee geoogst? Paardenbloemblad bv? Iets anders kan ik me niet bedenken, of er moet iets met je leidingwater zijn. Mijn veldsla( ik heb meerdere soorten en oogst ook nog de wilde) smaakt juist lekker zacht. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hermine Posted May 31, 2021 Share Posted May 31, 2021 Ik heb precies hetzelfde. Ongeveer 3 uur na het oogsten is ze niet meer te eten zo bitter. Misschien te laat geoogst? Hermine Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrijs Posted May 31, 2021 Share Posted May 31, 2021 Hallo Hermine, Veldsla is een koude gewas. Het is leen hele kunst om nu veldsla te kunnen oogsten, bij mij staat die nu volop te bloeien. Dit zegt het internet: Vollegrond Doorgaans zaai je veldsla buiten in augustus en september, met de tweede helft van augustus als belangrijkste periode. Deze sla komt nog vóór de winter tot volle ontwikkeling, zodat je haar gedurende een groot stuk van de winter kan oogsten. Veldsla die eind juli of begin augustus al gezaaid wordt, is wel vroeger oogstbaar, maar ook sneller versleten. En veldsla die na begin september de grond in gaat, groeit pas volledig uit na de winter. Dat mag ons niet verhinderen ook wat veldsla in september, en zelfs in oktober buiten te zaaien. Die veldsla overwintert als een klein plantje dat zeer goed vorst verdraagt. Je oogst dan, naargelang het precieze zaaitijdstip, van februari tot begin april. Op natte of laaggelegen grond is zo’n late zaaibeurt niet aan te bevelen. Sommige tuiniers stelden vast dat laat gezaaide veldsla vanaf begin maart al begint door te schieten en een bittere smaak krijgt. Zij proberen liever in januari of februari, als het weer dat toelaat, nog eens veldsla uit te zaaien, om die dan jong te oogsten. Zo'n voorjaarszaaibeurt heeft echter betere kansen onder koud glas. Bron : Veldsla (Valerianella locusta) | MijnTuin.org Quote De moestuin van Patrijs Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.