Geplaatst: 27 april 20178 j Mijn nieuwe aanwinst gekocht op de rommelmarkt voor 1 euro Mijn vorige RT heb ik in een afgesloten pot gemaakt.Deze pot sluit niet helemaal af kan het hier jaren in blijven of....tzt overzetten in afsluitbare pot? 1 mei 20178 j aangepast door Gast https://www.deblijehoeve.nl/
Geplaatst: 27 april 20178 j jaren bewaren? Grappenmaker Hier helaas weinig rumtopf..voorlopig zie ik alleen maar zwarte hartjes in de aardbeien en ietwat versnotte bessen. Groot fruit is allemaal bevroren. Ik hoop dat het met de tayberries en de frambozen nog enigzins goed komt. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 5 mei 20178 j Ik heb m wel in een afgesloten beugelweckpot, maar.....................hij is al op . Dus dit jaar lekker weer beginnen. Hier komen nu pas de aardbeibloempjes,en het beloofd veel. Ik start met een laagje rabarber deze keer, en een teen gember .
Geplaatst: 7 juni 20178 j Dit jaar weer beginnen, het is nu tijd. En ja, ook een beetje gember voor de bite. Alles staat nu klaar:Mooie potten (ruim 2 liter), die paprikapotten van Angela. Ik ben er blij mee. Morgen beginnen met de aardbeien, een aantal juni dragers zijn nu afgerijpt.Ik denk twee varianten te maken: Eentje met de helft suiker t.o.v. het vruchtgewicht; en eentje met beduidend minder suiker.Verder begin ik met alcohol 50 a 55%, om uit te komen op een totaalresultaat van ongeveer 20% alcohol. Goed voor de conservering, en goed voor de conversatie. Bedoeling is ook om -na rijpen- een paar jampotten te vullen. Om weg te geven, als een wat persoonlijker cadeautje dan een bosje bloemen ... Inhoud bloempot of bak berekenen
Geplaatst: 7 juni 20178 j Dus die alcohol ga je nog verdunnen neem ik aan? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 7 juni 20178 j Ja, de 96% ga ik aanlengen tot ruim 50%. Verder verdunnen naar ongeveer 20% gaat vanzelf, door alle toe te voegen vruchten. Die bestaan voor minstens 90% uit water.20% is bessenjenever (bah: vies) sterkte, 18% is port sterkte. Serveertip: de vruchten over vanilleijs (met misschien een muntblaadje erbij), het nat in een klein glaasje ernaast. Inhoud bloempot of bak berekenen
Geplaatst: 14 juni 20178 j Auteur Ziet er goed uit henk De drankjes zijn heel divers van smaak als ik zo eens teruglees wat er allemaal de pot in gaat maar welk fruit vinden jullie het lekkerst om eruit t vissen? Ik vind tot nu toe stukjes appel het lekkerst qua metamorfose, gevolgd door blauwe pruim.
Geplaatst: 15 juni 20178 j Ik heb tot nu toe aardbeien en tay en boyson berries in de pot gedaan en een perzik.En dan natuurlijk alcohol nog geen suiker was ik al weer vergeten dat dit moest lees het net hier weer in dit topic. Ik weet alleen nog niet wat ik er mee ga doen drink namelijk niet?
Geplaatst: 17 juni 20178 j Een tiijdje geleden heb ik de vraag gesteld of iemand ervaring heeft met honingbes in de rumtopf te doen.Ik heb een apart flesje met verse honingbes alcohol en suiker weg gezet. Ik denk na een paar weken, even proeven. Werkelijk waar een schok, zoooooo heerlijk aromatisch!! De bessen zelf zijn naar roodbruin gekleurd(zeker geen onsmakelijke kleur) de alcohol en suiker zijn bloedrood gekleurd. De smaak is heel complex, na zoet komt heel iets zuur, dan komen de echte lekkere nasmaken! Kortom, het heeft heeft mij verrast. De bessen zelf zijn nog stevig en zacht tegelijk. Niet zo soft als aardbeien en veel andere vruchten. Dus volgend jaar gaan er heeeeeel veel in de rumtopf omdat het geen overheersende smaak geeft maar wel een super lekkere aanvulling in de smaken!! Een deel hebben we de bessen uitgefilterd, de rest is een heerlijke likeur, en de bessen zijn zo lekker in de bowl. De andere helft gebruiken we idd compleet met de rest van de rumtopf. Op de onderste foto is heel goed te zien aan het straaltje hoe rood het is. (moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen
Geplaatst: 20 juni 20177 j Auteur Heel diverse smaken allemaal; die honingbes heb ik genoteerd op mn to do lijstje mooi kleurtje idd @angela al eens een scheutje bij 2 bolletjes ijs geprobeerd? (en anders moeten we maar een rumtopf-proef-tafeltje regelen op de najaars mtfdag )
Geplaatst: 21 juni 20177 j Ik lees op verschillende plekken dat er veel met laagjes van verschillend fruit gemaakt word, ik red dit niet. De vruchten beginnen te drijven en daardoor komt alles doorelkaar toch ook niet erg Overigens, wie red het een volle pot van 6 liter (op) te maken? dan heb je wel erg veel! (moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen
Geplaatst: 22 juni 20177 j Auteur Overhevelen in kleinere weckpotjes zo rond de kerst en die uitdelen helpt wel met het verslinden van 6 liter. De inhoud blijft ook lang goed dus hoeft niet hetzelfde jaar op Dat met die laagjes lukte mij ook niet helemaal..........
Geplaatst: 18 augustus 20177 j Nou die van mij kan door de gootsteen, helemaal bedorven!Al die tijd goed gegaan, fruit mooi onder het alcohol gestaan en nu keek ik vandaag en het fruit is allemaal omhoog gekomen en gaan schimmelen
Geplaatst: 19 augustus 20177 j Ja, jammer he, had ik ook een paar maand gelee. Ook even niet opgelet en het fruit kwam ook te hoog. Schimmel ten gevolge.
Geplaatst: 19 augustus 20177 j Ik ben heel nieuwsgierig naar het percentage alcohol waarmee begonnen is. En het aandeel vruchten erbij.Als je begint met 40% dan zou je niet veel meer dan eenzelfde hoeveelheid vruchten moeten toevoegen. Alcohol conserveert. Voor een goed houdbaar resultaat zou het alcoholpercentage niet onder de 18% moeten komen.Bij een lager % alcohol heb je veel meer kans op infecties.Toch maar even mijn potten gecheckt: nog mooi helder. Inhoud bloempot of bak berekenen
Geplaatst: 19 augustus 20177 j Was 40% geloof ik maar heb de fles weggegooid.Ik dacht eigenlijk dat het geen kwaad kon zolang het fruit maar onder stond hij rook nog wel sterk vond ik.
Geplaatst: 23 augustus 20177 j Auteur Ik doe er nooit (bijna nooit) suiker bij aan het begin; dus fruit in 40% alcohol (of meer). Tot nu toe nog niks bedorven
Geplaatst: 24 augustus 20177 j Heb ik in het begin ook niet gedaan.Het spul rook nog wel goed toen ik het weggooide ik heb alles op de compost gedaan fruit en nat, heb ik er toch nog iets aan
Geplaatst: 24 augustus 20177 j Auteur Als de muizen vannacht te veel lawaai maken, weet je waar ze geweest zijn Ik moet wel zeggen dat hier de aardbeien ook gaan drijven en de kleur er nogal aan ontrokken wordt. Bleke en beetje slappe vruchtjes worden 't. Ze zien niet echt smakelijk meer uit maar er is geen sprake van schimmel. De mooie rode kleur zit in het vocht, dát dan weer wel.
Geplaatst: 24 augustus 20177 j Bij mij waren de vruchten eigenlijk nog wel mooi.Maar je zag de luchtbellen eigenlijk gewoon omhoog komen hij was aan het gisten.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.