Nasuada Geplaatst: 27 april 2017 Geplaatst: 27 april 2017 (aangepast) Mijn nieuwe aanwinst gekocht op de rommelmarkt voor 1 euro Mijn vorige RT heb ik in een afgesloten pot gemaakt.Deze pot sluit niet helemaal af kan het hier jaren in blijven of....tzt overzetten in afsluitbare pot? 1 mei 2017 aangepast door Gast Quote https://www.deblijehoeve.nl/
appelvrouw Geplaatst: 27 april 2017 Geplaatst: 27 april 2017 jaren bewaren? Grappenmaker Hier helaas weinig rumtopf..voorlopig zie ik alleen maar zwarte hartjes in de aardbeien en ietwat versnotte bessen. Groot fruit is allemaal bevroren. Ik hoop dat het met de tayberries en de frambozen nog enigzins goed komt. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Indy Geplaatst: 5 mei 2017 Geplaatst: 5 mei 2017 Ik heb m wel in een afgesloten beugelweckpot, maar.....................hij is al op . Dus dit jaar lekker weer beginnen. Hier komen nu pas de aardbeibloempjes,en het beloofd veel. Ik start met een laagje rabarber deze keer, en een teen gember . Quote
henkg Geplaatst: 7 juni 2017 Geplaatst: 7 juni 2017 Dit jaar weer beginnen, het is nu tijd. En ja, ook een beetje gember voor de bite. Alles staat nu klaar:Mooie potten (ruim 2 liter), die paprikapotten van Angela. Ik ben er blij mee. Morgen beginnen met de aardbeien, een aantal juni dragers zijn nu afgerijpt.Ik denk twee varianten te maken: Eentje met de helft suiker t.o.v. het vruchtgewicht; en eentje met beduidend minder suiker.Verder begin ik met alcohol 50 a 55%, om uit te komen op een totaalresultaat van ongeveer 20% alcohol. Goed voor de conservering, en goed voor de conversatie. Bedoeling is ook om -na rijpen- een paar jampotten te vullen. Om weg te geven, als een wat persoonlijker cadeautje dan een bosje bloemen ... Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
appelvrouw Geplaatst: 7 juni 2017 Geplaatst: 7 juni 2017 Dus die alcohol ga je nog verdunnen neem ik aan? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
henkg Geplaatst: 7 juni 2017 Geplaatst: 7 juni 2017 Ja, de 96% ga ik aanlengen tot ruim 50%. Verder verdunnen naar ongeveer 20% gaat vanzelf, door alle toe te voegen vruchten. Die bestaan voor minstens 90% uit water.20% is bessenjenever (bah: vies) sterkte, 18% is port sterkte. Serveertip: de vruchten over vanilleijs (met misschien een muntblaadje erbij), het nat in een klein glaasje ernaast. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
geedee Geplaatst: 14 juni 2017 Auteur Geplaatst: 14 juni 2017 Ziet er goed uit henk De drankjes zijn heel divers van smaak als ik zo eens teruglees wat er allemaal de pot in gaat maar welk fruit vinden jullie het lekkerst om eruit t vissen? Ik vind tot nu toe stukjes appel het lekkerst qua metamorfose, gevolgd door blauwe pruim. Quote
angela († maart 2025) Geplaatst: 15 juni 2017 Geplaatst: 15 juni 2017 Ik heb tot nu toe aardbeien en tay en boyson berries in de pot gedaan en een perzik.En dan natuurlijk alcohol nog geen suiker was ik al weer vergeten dat dit moest lees het net hier weer in dit topic. Ik weet alleen nog niet wat ik er mee ga doen drink namelijk niet? Quote
arjanmek Geplaatst: 17 juni 2017 Geplaatst: 17 juni 2017 Een tiijdje geleden heb ik de vraag gesteld of iemand ervaring heeft met honingbes in de rumtopf te doen.Ik heb een apart flesje met verse honingbes alcohol en suiker weg gezet. Ik denk na een paar weken, even proeven. Werkelijk waar een schok, zoooooo heerlijk aromatisch!! De bessen zelf zijn naar roodbruin gekleurd(zeker geen onsmakelijke kleur) de alcohol en suiker zijn bloedrood gekleurd. De smaak is heel complex, na zoet komt heel iets zuur, dan komen de echte lekkere nasmaken! Kortom, het heeft heeft mij verrast. De bessen zelf zijn nog stevig en zacht tegelijk. Niet zo soft als aardbeien en veel andere vruchten. Dus volgend jaar gaan er heeeeeel veel in de rumtopf omdat het geen overheersende smaak geeft maar wel een super lekkere aanvulling in de smaken!! Een deel hebben we de bessen uitgefilterd, de rest is een heerlijke likeur, en de bessen zijn zo lekker in de bowl. De andere helft gebruiken we idd compleet met de rest van de rumtopf. Op de onderste foto is heel goed te zien aan het straaltje hoe rood het is. Quote (moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen
geedee Geplaatst: 20 juni 2017 Auteur Geplaatst: 20 juni 2017 Heel diverse smaken allemaal; die honingbes heb ik genoteerd op mn to do lijstje mooi kleurtje idd @angela al eens een scheutje bij 2 bolletjes ijs geprobeerd? (en anders moeten we maar een rumtopf-proef-tafeltje regelen op de najaars mtfdag ) Quote
angela († maart 2025) Geplaatst: 20 juni 2017 Geplaatst: 20 juni 2017 Nee maar eet eigenlijk ook geen ijs. Quote
arjanmek Geplaatst: 21 juni 2017 Geplaatst: 21 juni 2017 Ik lees op verschillende plekken dat er veel met laagjes van verschillend fruit gemaakt word, ik red dit niet. De vruchten beginnen te drijven en daardoor komt alles doorelkaar toch ook niet erg Overigens, wie red het een volle pot van 6 liter (op) te maken? dan heb je wel erg veel! Quote (moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen
geedee Geplaatst: 22 juni 2017 Auteur Geplaatst: 22 juni 2017 Overhevelen in kleinere weckpotjes zo rond de kerst en die uitdelen helpt wel met het verslinden van 6 liter. De inhoud blijft ook lang goed dus hoeft niet hetzelfde jaar op Dat met die laagjes lukte mij ook niet helemaal.......... Quote
angela († maart 2025) Geplaatst: 18 augustus 2017 Geplaatst: 18 augustus 2017 Nou die van mij kan door de gootsteen, helemaal bedorven!Al die tijd goed gegaan, fruit mooi onder het alcohol gestaan en nu keek ik vandaag en het fruit is allemaal omhoog gekomen en gaan schimmelen Quote
Erny Geplaatst: 19 augustus 2017 Geplaatst: 19 augustus 2017 Ja, jammer he, had ik ook een paar maand gelee. Ook even niet opgelet en het fruit kwam ook te hoog. Schimmel ten gevolge. Quote
henkg Geplaatst: 19 augustus 2017 Geplaatst: 19 augustus 2017 Ik ben heel nieuwsgierig naar het percentage alcohol waarmee begonnen is. En het aandeel vruchten erbij.Als je begint met 40% dan zou je niet veel meer dan eenzelfde hoeveelheid vruchten moeten toevoegen. Alcohol conserveert. Voor een goed houdbaar resultaat zou het alcoholpercentage niet onder de 18% moeten komen.Bij een lager % alcohol heb je veel meer kans op infecties.Toch maar even mijn potten gecheckt: nog mooi helder. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
angela († maart 2025) Geplaatst: 19 augustus 2017 Geplaatst: 19 augustus 2017 Was 40% geloof ik maar heb de fles weggegooid.Ik dacht eigenlijk dat het geen kwaad kon zolang het fruit maar onder stond hij rook nog wel sterk vond ik. Quote
geedee Geplaatst: 23 augustus 2017 Auteur Geplaatst: 23 augustus 2017 Ik doe er nooit (bijna nooit) suiker bij aan het begin; dus fruit in 40% alcohol (of meer). Tot nu toe nog niks bedorven Quote
angela († maart 2025) Geplaatst: 24 augustus 2017 Geplaatst: 24 augustus 2017 Heb ik in het begin ook niet gedaan.Het spul rook nog wel goed toen ik het weggooide ik heb alles op de compost gedaan fruit en nat, heb ik er toch nog iets aan Quote
geedee Geplaatst: 24 augustus 2017 Auteur Geplaatst: 24 augustus 2017 Als de muizen vannacht te veel lawaai maken, weet je waar ze geweest zijn Ik moet wel zeggen dat hier de aardbeien ook gaan drijven en de kleur er nogal aan ontrokken wordt. Bleke en beetje slappe vruchtjes worden 't. Ze zien niet echt smakelijk meer uit maar er is geen sprake van schimmel. De mooie rode kleur zit in het vocht, dát dan weer wel. Quote
angela († maart 2025) Geplaatst: 24 augustus 2017 Geplaatst: 24 augustus 2017 Bij mij waren de vruchten eigenlijk nog wel mooi.Maar je zag de luchtbellen eigenlijk gewoon omhoog komen hij was aan het gisten. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.