Nasuada Geplaatst: 15 juni 2014 Geplaatst: 15 juni 2014 De tuin staat vol lekker ruikende lavendel.Buiten geurzakjes heb ik er vandaag ook een thee van gedronken.Goed om te ontspannen en lekker te slapen.Ik vond het te drinken maar niet super de super.Wat doen jullie met de lavendel? Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Jane Doe Geplaatst: 15 juni 2014 Geplaatst: 15 juni 2014 Zoals je zelf schrijft, thee, geur, koken, dessert, zalf, suiker, zout, olie, massageolie, badzout en potterie. Ben ik nog wat vergeten, zou maar zo kunnen. Quote
loes Geplaatst: 15 juni 2014 Geplaatst: 15 juni 2014 misschien leuk om de recepten erbij te vermelden? hier bloeit de lavendel nog net niet. Quote
Stan Geplaatst: 15 juni 2014 Geplaatst: 15 juni 2014 Recept Lavendelsuiker : Lavendel Suiker.Benodigdheden/ 5lp. Lavendelbloemen.500gr. Suiker. 1 Pot (weck). Vul de pot met 500 gram suiker en schep hier de gedroogde lavendelbloemen in en laat deze 10 dagen staan voor gebruik. Schut de pot om de paar dagen wel even door.Als uw suiker klaar is voor gebruik kunt u de lavendelbloemen er uit zeven.Als u ze laat zitten geven de bloemetjes een decoratief tintje aan uw gerechten mee. Zeer goede smaakmaker voor bij het maken van koek,cake en taarten. Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl
Nasuada Geplaatst: 15 juni 2014 Auteur Geplaatst: 15 juni 2014 Een hele leuke toevoeging stan.... Dit ga ik zeker maken en dan zonder het door de zeef te halen.Makkelijk en zeer decoratief. Ik zie de paarse stipjes al in de boerencake voor me! Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Stan Geplaatst: 15 juni 2014 Geplaatst: 15 juni 2014 Recept Lavendelsiroop : Lavendel siroop.Benodigdheden/10 Lavendelbloemen.400ml water.260gr. Suiker.1 Pot (weck). Doe de verse lavendelbloemen in een pan met 400ml water en breng aan de kook. Laat het 2 min koken en zet dan het vuur uit en laat 12 tot 15 min. staan. Haal het vocht door de zeef en breng in de pan met de suiker aan de kook(zelf laat ik het nog wat in koken) en klaar is je siroop. Doe in een schone pot en je kan je siroop bewaren. Voor meer smaak het dubbele aantal bloemen gebruiken. Door het langer te laten in koken kan je er een stroop van maken . Edit : als je het heel kort kookt blijft er wat paarsachtige kleur aan je siroop en als je het wat in kookt krijg je goudgele siroop/stroop.(Fotot's van beide plaats ik straks/morgen) Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl
geedee Geplaatst: 15 juni 2014 Geplaatst: 15 juni 2014 Ik maak er lavendelflesje mee; een voorbeeld staat op http://innerweelde.blogspot.nl/2013/07/lavender-wands-lavendel-flesjes.html Ik vul theelichthouders ermee i.p.v. met zand ik bestrooi samen met rozemarijn, de stokbroodsneetjes in een mandje en leg er even een doek overheen....de broodjes proeven apart met die geur eromheen. Quote
Stan Geplaatst: 16 juni 2014 Geplaatst: 16 juni 2014 Lavendel honing : Lavendel honing.Benodigdheden/3 eetlepels Lavendelbloemen(vers of droog).1 pot honing. Doe de verse of gedroogde lavendelbloemen in een pan met de pot honing en breng aan de kook. Laat het 2 min koken en zet dan het vuur uit en doe terug in de schoon gemaakte pot. Laat dit 10 tot 14 dagen staan voor gebruik. Lekker bij ijs of in de thee en je kan ook honing met b.v. vlierbloesem/bes, anijs,tijm of muntsmaak maken. Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl
angela († maart 2025) Geplaatst: 16 juni 2014 Geplaatst: 16 juni 2014 lavendel cake150 gram suiker 100 gram bloem, gezeefd 100 gram roomboter, zacht 2 theelepels gedroogde lavendelblaadjes 1 citroen, rasp de schil 2 eieren Mespuntje zout Beetje bloem voor het bestuiven Beetje boter voor invetten Cakevorm, ingevet en met bloem bestoven Mixer Kom Bereiding:Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Meng de lavendel met 50 gram suiker Doe de boter, 125 gram suiker, citroenschil en snufje zout in een kom Mix het geheel tot een romige massa Klop de eieren er stuk voor stuk doorheen Doe het beslag over in het cakeblik Bak de cake in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar Laat de cake 5 minuten afkoelen Haal het uit de vorm Doe de lavendelsuiker op een bord Rol de cake door de suiker en laat verder afkoelen Quote
angela († maart 2025) Geplaatst: 16 juni 2014 Geplaatst: 16 juni 2014 koekjes100 g boter, 50 g extra fijne suiker, 175 g bloem, 2 koffielepels lavendelknoppen Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng de boter en de suiker door elkaar tot je een lichte, luchtige massa krijgt. Voeg de gezeefde bloem toe en de lavendelknoppen, maar hou er een paar achter voor later. Meng alles en kneed tot een glad deeg. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en snijd er vormpjes uit. Strooi de resterende lavendelknoppen erover. Leg de koekjes op een ingevette bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven tot ze stevig en goudkleurig zijn. Laat afkoelen op een rooster. Quote
angela († maart 2025) Geplaatst: 16 juni 2014 Geplaatst: 16 juni 2014 marmelade1 kg sinaasappelen 1 citroen 2 liter water 2 kg inmaaksuiker 25 g gedroogde lavendelbloemen in een zakje. Snijd de sinaasappels en citroen doormidden en pers het sap eruit en snijdt de schil fijn. Doe de schil, sap en het water in een pan en breng het aan de kook. Laat het geheel ongeveer anderhalf uur (of langer) zachtjes pruttelen. Roer de suiker er op een laag vuurtje door tot hij is opgelost. Voeg het zakje lavendel toe en breng het in ongeveer tien minuten aan de kook. Wring het sap uit het zakje lavendel. Laat het mengsel op een hoog vuur koken tot het stollingspunt is bereikt. Laat de marmelade een half uur staan, schep het in warme droge potten en sluit die luchtdicht af. Quote
angela († maart 2025) Geplaatst: 16 juni 2014 Geplaatst: 16 juni 2014 Aubergines4 aubergines 2 tomaten 250 g gehakt 2 eieren 125 g magere zachte kaas 2 sjalotten 2 knoflookteentjes 2 takjes lavendel peper en zout Snij de aubergines door en blancheer ze gedurende 5 min.in gezouten water, laat uitlekken. Haal het vruchtvlees er uit zonder de schil te beschadigen.Hak het vruchtvlees van de aubergines samen met de tomaten fijn en voeg er het gehakt, de eieren en de zachte kaas bij. Hak de sjalotten , de knoflookteentjes en de lavendel fijn en meng de helft van dit alles onder het vruchtvlees. Kruid met peper en zout. Vul de aubergines en bestrooi met de overblijvende fijngehakte sjalot, knoflook en lavendel.Laat 30 min.gaar worden in een matig warme oven. (180°). Quote
angela († maart 2025) Geplaatst: 16 juni 2014 Geplaatst: 16 juni 2014 Wijn 3 aren lavendelbloemen 1 fles zoete witte wijn 1 lepel suiker 1/2 glas brandewijn Week 3 takjes lavendelbloemen 24 uur in een fles vrij zoete witte wijn. Kook na die 24 uur gedurende 10 minuten 75 ml water met een lepel suiker, koel af en doe bij de gezeefde wijn met 1/2 glas brandewijn. Koel serveren Quote
Nasuada Geplaatst: 16 juni 2014 Auteur Geplaatst: 16 juni 2014 bedankt voor al deze receptjes, ik ga er zeker een aantal uitproberen. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Piroska Geplaatst: 16 juni 2014 Geplaatst: 16 juni 2014 Lavendel honing : Lavendel honing.Benodigdheden/3 eetlepels Lavendelbloemen(vers of droog).1 pot honing. Doe de verse of gedroogde lavendelbloemen in een pan met de pot honing en breng aan de kook. Laat het 2 min koken en zet dan het vuur uit en doe terug in de schoon gemaakte pot. Laat dit 10 tot 14 dagen staan voor gebruik. Lekker bij ijs of in de thee en je kan ook honing met b.v. vlierbloesem/bes, anijs,tijm of muntsmaak maken. Bij dit recept en alle recepten waarbij je de honing verhit boven de 45 graden, moet je je wel realiseren dat alle enzymen in de honing kapot gaan en de honing dus weinig gezonds meer heeft. De smaak is natuurlijk wel lekker dan! Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/
bio-fee Geplaatst: 16 juni 2014 Geplaatst: 16 juni 2014 Wow aubergine met lavendel, dat zou ik nooit bedacht of gedurfd hebben! Maar ik ga het een keer proberen, ik ben wel in voor iets nieuws. Quote
prettig gestoord Geplaatst: 17 juni 2014 Geplaatst: 17 juni 2014 250 g roomboter250 ml slagroom250g fijngemalen kristalsuiker20 gram lavendel bloemenca. 400 g chocolade1 bakje met cacao poeder Verwarm de slagroom, suiker en de lavendel tot de suiker goed is opgelost. Zeef het geheel zodat de lavendel eruit is. Laat het geheel afkoelen tot ongeveer 20c.Klop de roomboter zacht en schuimig, dat duurt echt een minuut of 5!Voeg in kleine hoeveelheden kloppend de roomsiroop toe en laat het weer een half uurtje in de koelkast oostijven.Die het geheel in een spuitzak en spuit er vormpjes mee op een stuk bakpapier.Ik zet dan de plaat met vormpjes in de vriezer en laat het stijf bevriezen.Als ik gasten krijg smelt ik de chocolade, puur, melk, wit de keus is aan jullie, en haal de bevroren! Vullingen door de chocolade. Leg deze weer op een stukje bakpapier om optestíjven. Je kan eventueel als de chocolade nog "nat" is er nog wat cacao op sprinkelen voor een extra smaakdimentie. Eet smakelijk! Quote Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!
Nasuada Geplaatst: 21 juni 2014 Auteur Geplaatst: 21 juni 2014 Ben aan de slag gegaan met bovenstaande en een pot honing lavendel. Het hele huis ruikt naar lavendel alleen dat maakt het al de moeite waard. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Nasuada Geplaatst: 21 juni 2014 Auteur Geplaatst: 21 juni 2014 Ook de stroop geprobeerd en dat is echt een aanrader. Super lekker geworden.Ps de potjes zijn van de action 0,50 euro cent Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Missmass Geplaatst: 13 juli 2014 Geplaatst: 13 juli 2014 Ik heb vorig jaar een heerlijke lavendelolie gemaakt van de lavendel in mijn tuin. Ik heb in de winter altijd last van een stevige winterdip en de geur van deze olie vrolijkt me dan altijd wat op: de geur van mijn tuin in de zomer! Ik neem 200 ml olijfolie en zoveel lavendelbloemen zodat ze helemaal onder staan (alleen de bloemen, geen takjes!)Ik doe dit samen in een weckpot en zet deze een week of 5 in de zon voor het raam. Elke dag even schudden en na 5 weken zeef ik de bloemen eruit en schenk ik de olie in een weckflesje. Ik gebruik deze olie na het douchen en voor het slapen op mijn huid en kan met deze hoeveelheid een hele winter vooruit. (een vriendin van me gebruikt dit altijd als badolie, kan ook) Quote Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!
Indy Geplaatst: 16 juli 2014 Geplaatst: 16 juli 2014 Ik heb een natuurlijk vlooienmiddel gemaakt. Met boerenwormkruid/munt /lavendelbloemen en azijn. Dit laten macereren in de zon,en dan kan je 1x per week je hond/kat ermee insmeren.Ik heb het zachtjes laten sudderen op een laag vuurtje (rook echt apart,maar door de lavendelbloemen wel weer lekker) want ik wilde het de volgende dag al gebruiken.Lavendelolie staat hier ook in het zonnetje,al 2 weken. (naast de munt en st jansolie) Quote
mw vogel Geplaatst: 17 juli 2014 Geplaatst: 17 juli 2014 Ook lekker: mosterd met lavendel. Je kunt de mosterd zelf maken, maar ook een milde mosterd kopen en er een lepel lavendelbloemetjes doorheen roeren. Een paar weken laten staan voor gebruik. Heerlijk in allerlei dressings! Quote
MrArtex Geplaatst: 18 juli 2014 Geplaatst: 18 juli 2014 @Indy: Om dat vlooienmiddel te maken: hoeveel van elk van die kruiden gebruik je en hoeveel azijn? Quote Mijn blog is een feit, wilde ik al heel lang opstarten: www.bloggen.be/chiwiwawa
MrArtex Geplaatst: 19 juli 2014 Geplaatst: 19 juli 2014 Net klaar met het maken van lavendelolie, het heeft dagen geduurd om alle bloemetjes, blaadjes en stengels van elkaar te scheiden. Goede tip: doe dat voor de tv.Nu zitten de bloemetjes in een fles onder de olie en dat moet een drietal weken trekken, elke dag schudden en op een lichte warme plaats zetten. Ik kijk er naar uit als het klaar is.De blaadjes zullen gebruikt worden in geurzakjes, nu enkel nog iemand vinden die zo'n zakjes kan maken. Komt wel goed. Quote Mijn blog is een feit, wilde ik al heel lang opstarten: www.bloggen.be/chiwiwawa
Indy Geplaatst: 19 juli 2014 Geplaatst: 19 juli 2014 Natuurlijk vlooienbestrijdingsmiddel.25 gr lavendelbloemen (Lavandula angustifolia),25gr. Poleimunt (Mentha pulegium),25 gr. boerewormkruid bloeitoppen (Tanacetum vulgare)op een liter azijnAlles 14 dagen laten trekken (maceraat) in de azijn, zeven en als lotion op het haar/huid gebruiken.Wil je minder maken,dan door 5 delen.Maar ik heb 3 katten en een hond,dus met 1x in de week gebruik is het zo op. Succes Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.