Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Eetbare slakken houden


HuubvG

Aanbevolen berichten

If you can't beat them, eat them!

 

Waarom geen slakken houden om ze te eten? Laatst sprak ik een Italiaan die hier slakken kweekt, gewoon buiten op z'n grondje. Hij heeft me uitgelegd hoe het moet en ik denk er serieus aan om ze te gaan houden.

 

In de kas dan wel. Aangezien tomaten, komkommers en paprika's het buiten de kas ook wel doen, zou ik wat planten kunnen zetten om de slakken mee te voeden. Rondom de kas aan de buitenkant zou ik klimbloemen kunnen planten, die voor wat sier buiten en schaduw binnen zouden zorgen.

 

Aangezien het allemaal wijngaardslakken zijn hier, zou ik iedere slak die ik tegenkom (veel dus) in de kas kunnen doen en de kas alleen maar slak-dicht moeten houden. Wat water en groenvoer erbij en afwachten maar. Ze kunnen 10 cm lang worden en dan zou ik ze kunnen verzamelen en voorbereiden voor de comsumptie.

 

In dit forum heb ik alleen een topic over slakken-eieren gevonden, de witte kaviaar genoemd. Misschien zou ik de eieren tzt ook kunnen scoren, maar ik ga eerst plannetjes uitbroeden om met de slakken zelf aan de slak slag te gaan. Met google kom ik uit op het bereiden van de slakken.

 

Vandaar dat ik er een topic over begin: ervaringsdeskundigen die meedenken en/of tips kunnen geven?

 

Mm, ik zie dat in Nederland de slak ' beschermd' is. Betekent dat dat dit onderwerp taboe is, ook in dit forum misschien???

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tsja, hypothetisch moet het bespreken mogenlijk zijn(ik spreek voor mezelf).

 

Zelf heb ik wel zoiets van : ik kan mijn kas dan beter voor groenten gebruiken en voor de slakken een eigen bak oid te maken. Als je kippen kan en mag houden en slachten waarom dan geen slakken kweken ?

 

Wel een lang proces om ze "schoon te krijgen e.d."

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Precies... voeding is ook belangrijk en al helemaal de weg naar consumptie. Eerst een tijdlang opvoeden tot gewenste grootte. Dan tegen oogstijd een aantal dagen zusenzo dieet dan een week ofzo niet eten omdat ze alle drek moeten uitpoepen omdat je dat niet wilt eten... best wel ingewikkeld en toch wel veel zorg in jouw situatie. Moet je ook weer ruimte voor maken in je schuur oid... Een uitpoepruimte voor de oogstrijpe slakken...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk hoor !

En vanzelfsprekend hoort dat hier ook thuis he ?. Nutsdier. Beschermd ja, maar als jij ze kweekt ? Er zijn meer hobby-kwekerijen in Nederland en in België vast nog veel meer.

 

In N-Fr, in het dorp, gaan de mensen op zondag wandelen met een emmertje om wijngaardslakken te verzamelen. Wat ik begrepen heb is dat ze in een bak meel worden gehouden, een week oid en daarna voor consumptie geschikt zijn. Moet je even uitzoeken, maar heb je vast al gedaan.

Deze alleen he ? :

 

index32761409205805.jpg

 

Ik moet zeggen: ik kom die slak eigenlijk nooit tegen hier. Wel in N-Frankrijk heel veel. Weet je wel zeker dat het die slak is die je veel ziet bij jou ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

HuubvG, wilt ge aub bij mij de segrijnslakken komen rapen?

Ge moogt ze allemaal meenemen, zelfs de kleintjes en de eitjes.

Denk toch dat het deze zijn welke ge wilt gaan kweken hé?

De echte wijngaardslakken zijn veel moeilijker te kweken in gevangenschap.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oeps, eerst even wat rechtzetten. Na de reacties gelezen te hebben - waarvoor dank -, zie ik dat het vrijwel zeker niet de wijngaardslak is die ik hier in de tuin heb, maar de segrijnslak. Verderop in mijn woonplaats heeft de Italiaan uit het eerste bericht wel wijngaardslakken, maar deze heeft hij eens uit Hongarije meegenomen, vertelde hij me nog. Deze heeft hij vrij rondlopen op zijn terrein.

 

Als ik al door zou gaan op het idee, zou ik toch voor wijngaardslakken willen kiezen, vooral vanwege de grootte. Maar aangezien volgens Willy deze moeilijk in gevangenschap te houden zijn, is de kas dus een mindere optie.

 

De bewerkingen voor consumptie lijken me niet moeilijk, een rieten mand zou ook in de kas kunnen, afgedekt zodat er geen te kleine slakken in kunnen kruipen. Ik zou dus alleen de kas nodig hebben en de werkzaamheden zouden minder tijd en moeite vragen dan het kweken van groenten. Wat me ook aan zou spreken is dat ik dan in het hele jaar wat aan het kweken ben in plaats van alleen de paar zomerse maanden - behalve de winter (winterslaap) dan.

 

Maar ik denk erover na. Na jullie reacties ben ik al een stuk minder enthousiast, goed zo! Bedankt nogmaals.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is wel te doen natuurlijk maar het vraagt wel heel wat werk en constante verzorging, voederen, mest en oud voer weghalen, beregenen enz.

Dit vond ik wel een goede uitleg;

http://www.pratique.fr/comment-faire-elevage-escargots-domestiques.html

Spijtig in het frans.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Net gezien in de serie "Food Unwrapped":

 

Slakken gaan als ze 22 weken oud zijn 5 dagen zonder eten om schoon te worden van binnen.

Daarna gaan ze de koelkast in "to hybernate". Hierdoor kruipen ze ook mooi terug in hun schelp waardoor er niets uitsteekt.

De gekoelde slapende slakken gaan dan 3 minuten in kokend water.

Daarna piel je de slakken eruit. De schelpen worden niet meer gebruikt.

Vervolgens de slakken wassen met azijn en zout om het slijm te verwijderen.

Daarna blancheren en schoonmaken.

En dan nog weer 2 uur koken om ze "tender" te maken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De escargots krijg ik toch altijd in de schelp op mijn bord (je)

Er is wel veel look en andere smaakmakers nodig om ze op,iets te laten trekken.

Denk dat de slakken op zich niet veel smaak hebben.

Ooit iemand die slakken gegeten zonder iets bij? Of rauw?

Bweikes

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Erny, er is een nog betere manier om de slakken te bereiden. Even googelen nog. Opzetten met koud water... De rest bespaar ik jullie, zoek het maar op haha. De manier die Erny vond is dan de snelle manier. Bij de langzame manier mogen ze nog een nachtje wellen in water/bouillon van 70 graden C. En daarna volgt de echte bereiding pas.

 

@ Willy, in Frankrijk heb ik wel slakken gegeten met een zacht botersausje. Aan zowel slakken als saus zat weinig smaak, maar dat subtiele kan wel heel lekker zijn hoor. Rauwe slakken nog niet geprobeerd nee...

 

Al met al krijg ik steeds minder zin om op het plan door te gaan, het begint me zelfs al wat tegen te staan. Er had misschien een goede bijverdienste ingezeten, maar ik zoek wel wat anders. Dan toch maar weer tomaten een komkommers in de kas...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat zegt de wet als je wijngaardslakken in je eigen tuin hebt zitten.

Mag ik die wel eten ? Hier zitten namelijk 3 soorten slakken in mijn tuin .

Ik voer ze ook met diverse groenten wat ik voor ze klaar leg.

 

er zitten hier dus:

1 de Wijngaardslak

2 de Huisjesslak of Tuinslak ( heeft een gestreept gekleurd huisje )

3 de Segrijnslak

 

Dus slakken genoeg om te eten zou ik zo zeggen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 weeks later...

Bij ons in de (jawel) Bourgogne zitten ook wijngaard slakken. In ons dorp zijn er niet veel tuinen waar ze zitten, bij ons dus wel, en hoe! Een keer per jaar vang ik er een stuk of 100, na de maand Juni want dan zijn ze aan het paren en dat is verboden om ze dan te vangen. Ik geef de slakken eerst een tijdje in een houten bak zetten met enkel Peterselie te eten, daar gaan ze van spugen. Daarna doet zij ze al dan niet in de koelkast, maar in elk geval worden ze gekookt, dan worden de slakken er uit gepulkt en gewassen. Ook de slakken huizen worden goed schoongemaakt want als zij ze gaat bereiden stopt zij ze weer terug, met peterselie/knoflook boter alvorens ze in de oven gaan. Met een broodje erbij best wel lekker zo'n enkele keer. De Bourgogne slakken zijn nogal groot, en je kan ze na het koken ook een tijdje in de vriezer bewaren. Heb een foto op mijn facebook, maar krijg hem moeilijk weer overgeplaatst.

Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Brr. Ik heb ook wijngaardslakken in mijn tuin en ze worden hier wel stiekem geraapt door mensen die hier niet wonen. Van mij mag je de mijne allemaal hebben Huub..ik neem ze alleen vast niet mee voor je, je komt ze zelf maar rapen (en ik lust die viezige taaie dingen ook niet) Men stopte eens kleine stukjes varken met hetzelfde sausje in de slakkenhuisjes..men proefde vrijwel geen verschil

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Ik zag net in Agrivieuw dat iemand slakken is beginnen kweken in Anhée.

Daarvoor heeft hij de Helix aspersa maxima verkozen, de grootste segrijnslak.

die worden in plastiek serres gekweekt en krijgen koolzaad en granen te eten.

Op warme dagen tot drie à vier maal natsproeien enz enz.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

Op 17 december deed de Keuringsdienst van Waarde verslag van een onderzoek naar escargots. Was weer lachen

Bleek dat het vaak helemaal geen wijngaardslakken zijn, maar Afrikaanse reuzenslakken. En ook segrijnslakken! Die stoppen ze dan in huisjes van wijngaardslakken. http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2015/30-143008-17-12-2015

 

Een jaar of 5 geleden barstte het hier van de segrijnslakken. Nu zijn het er veel minder, maar als er weer zo veel komen, dan eet ik ze op

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Hir in het zuiden bij Maastricht zitten er nog veel wijngaardslakken, deze houden namelijk van kalkrijke grond.

Ik ga somers veel fietsen en fiets over een paadje van 2 meter breed en 300 meter lang.

Na een fikse regenbui zitten er wel meer dan 200 slakken op de betume wegdek en in het gras wemeld het er ook van.

Veel worden er dr dood gereden door de fietsers, maar let op dat je er geen meeneemt, want hij is hier zwaar beschermd en iede jaar een paar flinke verbalen voor voornamelijk Belgen, die soms een zak vol hebben.

Een kennis van mij had een grote kwekerij in Zeeland, doch na zijn overlijden is die verkocht.

Hij was begonnen met een paar Franse escargoos te kweken in de garage alhier, want de wijngaardslak mocht hij niet hebben.

Hij zette toen een klantenkring op met de hotels alhier en na een jaar moest hij gaan uitbrijden.

Hij verhuisde van hier naar zeeland en kocht daar een loods, na wederom 1 jaar moest daar een restaurant bij.

Er heeft nog eens een verhaal over mijn vriend in de panorama gestaan, getiteld DE SNELSTE MILJONAIR VAN NEDERLAND .

Jammer dat hij overleden is.

gr Mat

Gr Mat

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Is toch een segrijnslak hoor, al kun je die ook eten

De eerste is een segrijnslak en de tweede een wijngaardslak. Van de website van Spirula

 

Helixaspersa14951458300809.jpgHelixpomatia267921458300823.jpg

 

De segrijnslak heeft van die kriebelstreepjes en blijft kleiner dan de wijngaardslak.

aangepast door Gast

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

O.k toch de segrijnslak ja.

Kan ze moeilijk uit elkaar houden omdat ik het dus niet voor elkaar kreeg 2 foto's naast elkaar te zetten.

Maar nu zie ik het.

Ik zal als de slakken invasie weer komt hier, eens foto's maken van al de verschillende slakken hier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...