Geplaatst: 19 december 201410 j Vandaag op m'n werk plantjes olijfkruid binnen gekregen. 'k Had er echt nog nooit van gehoord , mijn baas ook niet en hij had het puur uit nieuwsgierigheid besteld. Als je het ziet lijkt het op een mini-conifeer en als je een naaldje fijnwrijft ruikt het heerlijk naar olijven. Op internet gevonden dat het erg lekker moet zijn op bijvoorbeeld gebakken aardappelen (en in prosecco, maar ik ben niet zo van de alcohol ), ik had zelf al bedacht dat in kruidenboter erg lekker zou kunnen zijn. Ik ga het morgen kopen (m'n boodschappentas was al te vol vandaag )Het plantje zou winterhard moeten zijn tot -20 maar het houdt wel van een lichte plek op het zuiden.Nu mijn vragen, als ik het nu koop zou ik dan enige kans maken het in leven te houden en hoe zou ik dat dan het beste aan kunnen pakken?En is het echt zo lekker als het me lijkt?
Geplaatst: 19 december 201410 j Ik heb er ook nooit van gehoord. Weet je toevallig ook de Latijnse benaming van de plant, Jenneke? In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
Geplaatst: 20 december 201410 j Hier vind je wat antwoorden op je vragen Jenneke . Het is wel in het duits. http://www.gartendialog.de/gartengestaltung/kraeutergarten/olivenkraut-pflege.html -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --
Geplaatst: 20 december 201410 j Okay, komend voorjaar maar even naar Duitsland rijden. Dit is te leuk om te hebben.
Geplaatst: 20 december 201410 j http://www.mijntuin.org/plants/3679-Heiligenbloem-Olijfkruid Heiligenbloem in het Nederlands ofwel Santolina viridis. Blijkbaar. Dat klinkt al wat bekender. In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
Geplaatst: 20 december 201410 j Auteur Okay, komend voorjaar maar even naar Duitsland rijden. Dit is te leuk om te hebben. Is er geen Natuurvoedingswinkel in de buurt. Het plantje kostte maar 1,79 dus dat valt best mee. Toegegeven het is nog maar een klein plantje, dus ik zal er nog niet veel van kunnen gebruiken. Ik zal hem van de week maar in een wat groter potje zetten en dan ga ik wel zien wat het gaat doen. Het ruikt in ieder geval verrukkelijk Maar is er niemand die het al eens heeft gebruikt?
Geplaatst: 20 december 201410 j Ik heb m afgelopen jaar gescoord. Zag m staan ,en heb m meegenomen.Ik gebruik m op de pizza,en in kruidenboter . Echt olijfachtig is ie in boter wel. Zal morgen ff een foto maken. Hij is best gegroeid dit jaar.
Geplaatst: 22 december 201410 j Is echt niet moeilijk te vinden. Heb je een beetje een goede vaste planten verkoper bij jou in de buurt ( een goed tuincentrum ) dan vind je dit plantje wel.Redelijk winterhard. Vergelijkbaar met lavendel wel, maar iets zachter ( minder winterhard ) en vooral vocht in de winter wordt slecht verdragen. Ik heb hem nooit lang kunnen houden in ieder geval.Stekt zeer gemakkelijk in voorjaar en zomer.
Geplaatst: 22 december 201410 j De tuincentra hier zitten momenteel vol met kerstartikelen, even wachten tot het voorjaar.Maar misschien zet ik hem eerst wel op mijn MTFD ruillijst
Geplaatst: 9 januari 201510 j Gevonden: http://www.puur-aroma-webshop.com/webshop/biologische-kruiden/detail/124/santolina-viridis-olijvenkruid.html.
Geplaatst: 9 januari 201510 j Ik vind het en leuke beste leuke en ook aparte kruiden soortjes. Meteen adres maar even opgeslagen.
Geplaatst: 31 mei 20178 j Vanmiddag zag ik hem in het biologische kruidenhoekje bij Intratuin. Alleen wist ik niet meer wat ermee was en heb hem laten staan.
Geplaatst: 8 augustus 20241 j Vandaag bij Welkoop deze plant 'ontdekt' en direct gekocht. En geplant. Ruikt heerlijk. Gezocht hier, op 'Santolina viridis' geen resultaat. Daarna op 'olijvenkruid olijfkrijd en ja, dit draadje kwam tevoorschijn. Nog steeds weinig belangstelling voor dit kruid door MTF gebruikers, bijzonder. Op 20-12-2014 om 11:18, weknow zei: http://www.mijntuin.org/plants/3679-Heiligenbloem-Olijfkruid Heiligenbloem in het Nederlands ofwel Santolina viridis. Blijkbaar. Dat klinkt al wat bekender. Bekender? Je bent abuis, de heiligenbloem is Santolina chamaecyparissus, een heel andere plant, ook wel cipressenkruid genoemd. De link in jouw bericht werkt niet meer, maar dat is niets bijzonders na al die tijd. Via deze link heb ik gevonden dat het niet om de heiligenbloem gaat.
Geplaatst: 9 augustus 20241 j Heb het hier ook staan, op een enkel gerecht toegepast, maar af en toe even een proefje... Net als de kaneelbasilicum, die onder de "colakruid" door piept, gangmakers voor een lekkere sfeer in de tuin. Op een tapenade van 2 tartaar, zout/peper, oregano en olijfkruid naar smaak, 2TL gesnipperde kappertjes, 2 EL pijnboompitten en naar smaak een hoeveelheid geraspte grana padano is het heerlijk. Een klein scheutje (1,5EL) olijfolie voor een smeuïg geheel, en het olijfkruid piept er alsnog doorheen..
Geplaatst: 20 mei20 Mei 1 uur geleden, Jorieke123 zei: heb geen idee wat ik er mee 'moet', qua eten dan. Dat heb ik er nou ook mee. Maar die voor over de pasta met wat olijfolie en peper is wel een idee. Mijn olijfkruid heeft braaf de winter overleefd, gaat nu bloeien. Van onderen vormt ie al weer nieuwe verse scheuten. Colakruid idem. Ruikt lekker, wat zal ik er eens mee doen? Al die lekkere ruikers, colakruid, olijfkruid, kerrieplant, dragon,komen trouwens van dezelfde familie, de composieten. Mulch! Moeder natuur houdt niet van kale grond.
Geplaatst: 20 mei20 Mei Op het kaartje stond iets over de takjes weer uit het gerecht halen voor je het gaat eten? Alsof het laurier is ofzo? Zal het zo weer even beter lezen. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 20 mei20 Mei Hier is het kaartje waar dus op staat dat je het spul zelf niet moet eten? Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 20 mei20 Mei Ik kan er niet veel over vinden, heb de vraag aan de Franse tuinclub gesteld. Mijn Santolina heeft de winter zeer goed doorstaan, samen de de bieslook en op dezelfde plek als waar de salie, tijm majoraan en een rozemarijn dood zijn gegaan. Ik heb toevallig gisteren stekken genomen van de mijne. 20 mei20 Mei aangepast door appelvrouw We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 20 mei20 Mei Voor zover ik het kan zien en lezen is het eetbaar. Er is bij de Fransen wat verwarring over Santolina Viridis ( of Virens) of Santolina feuilles-de-romarin. Of dat twee verschillende planten zijn. Er zijn nog andere die ook wel Heiligenbloem worden genoemd zoals de Santolina chamaecyparissus of Cipressenkruid We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 20 mei20 Mei 1 uur geleden, Jorieke123 zei: maar hier is het kaartje waar dus op staat dat je het spul zelf niet moet eten? Omdat ik deze niet kende, maar me wel aansprak even gezocht. Onderstaande info geeft Den Oude Kastanje (m.b.t. de Santolina Viridis). Hier spreken ze zelfs over rauw eten. Hij bloeit ook leuk vind ik. “De plant ruikt en smaakt naar ingemaakte olijven, zowel de bladeren als de jonge scheuten worden rauw gegeten. In de keuken worden deze als smaakmaker verwerkt in pastagerechten, in zelfgemaakte pesto’s of toegevoegd aan dressings voor sla of tomaten. De smaak is goed te combineren met vis- en vleesgerechten, bij kaas, in mediteraanse sauzen of in zuiderse salades.” 20 mei20 Mei aangepast door Dahli Toevoeging
Geplaatst: 20 mei20 Mei Interessant plantje, ben wel benieuwd naar de smaak. Is ie te stekken, denken jullie? Anders ga ik er gewoon een keer eentje aanschaffen.
Geplaatst: 20 mei20 Mei Ik ben aan t stekken we zullen zien of het lukt..dan reserveer ik er een voor jou. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 23 mei23 Mei Hier komt olijfkruid al een poosje op tafel. Meestal in een snelle zomersalade van tomaten, olijven en feta. Ik zwier daar echt een goei handvol olijfkruid in en we leven nog ;-). Is superlekker! Stekken lukt hier zoals bij rozemarijn.
Geplaatst: 25 mei25 Mei Interessant kruid. Lijkt me lekker. Als ik een plekje weet te creëren, ga ik kijken of ik er 11 kan kopen ergens. Of misschien hier een stekje van een van jullie.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.