Jenneke Posted December 19, 2014 Posted December 19, 2014 Vandaag op m'n werk plantjes olijfkruid binnen gekregen. 'k Had er echt nog nooit van gehoord , mijn baas ook niet en hij had het puur uit nieuwsgierigheid besteld. Als je het ziet lijkt het op een mini-conifeer en als je een naaldje fijnwrijft ruikt het heerlijk naar olijven. Op internet gevonden dat het erg lekker moet zijn op bijvoorbeeld gebakken aardappelen (en in prosecco, maar ik ben niet zo van de alcohol ), ik had zelf al bedacht dat in kruidenboter erg lekker zou kunnen zijn. Ik ga het morgen kopen (m'n boodschappentas was al te vol vandaag )Het plantje zou winterhard moeten zijn tot -20 maar het houdt wel van een lichte plek op het zuiden.Nu mijn vragen, als ik het nu koop zou ik dan enige kans maken het in leven te houden en hoe zou ik dat dan het beste aan kunnen pakken?En is het echt zo lekker als het me lijkt? Quote
weknow Posted December 19, 2014 Posted December 19, 2014 Ik heb er ook nooit van gehoord. Weet je toevallig ook de Latijnse benaming van de plant, Jenneke? Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
Frans Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 Hier vind je wat antwoorden op je vragen Jenneke . Het is wel in het duits. http://www.gartendialog.de/gartengestaltung/kraeutergarten/olivenkraut-pflege.html Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --
balkontuinder Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 Okay, komend voorjaar maar even naar Duitsland rijden. Dit is te leuk om te hebben. Quote
weknow Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 http://www.mijntuin.org/plants/3679-Heiligenbloem-Olijfkruid Heiligenbloem in het Nederlands ofwel Santolina viridis. Blijkbaar. Dat klinkt al wat bekender. Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
Jenneke Posted December 20, 2014 Author Posted December 20, 2014 Okay, komend voorjaar maar even naar Duitsland rijden. Dit is te leuk om te hebben. Is er geen Natuurvoedingswinkel in de buurt. Het plantje kostte maar 1,79 dus dat valt best mee. Toegegeven het is nog maar een klein plantje, dus ik zal er nog niet veel van kunnen gebruiken. Ik zal hem van de week maar in een wat groter potje zetten en dan ga ik wel zien wat het gaat doen. Het ruikt in ieder geval verrukkelijk Maar is er niemand die het al eens heeft gebruikt? Quote
Indy Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 Ik heb m afgelopen jaar gescoord. Zag m staan ,en heb m meegenomen.Ik gebruik m op de pizza,en in kruidenboter . Echt olijfachtig is ie in boter wel. Zal morgen ff een foto maken. Hij is best gegroeid dit jaar. Quote
angela († maart 2025) Posted December 21, 2014 Posted December 21, 2014 Ik ga ook eens kijken of ik hem ergens kan vinden. Quote
Bit Posted December 22, 2014 Posted December 22, 2014 Is echt niet moeilijk te vinden. Heb je een beetje een goede vaste planten verkoper bij jou in de buurt ( een goed tuincentrum ) dan vind je dit plantje wel.Redelijk winterhard. Vergelijkbaar met lavendel wel, maar iets zachter ( minder winterhard ) en vooral vocht in de winter wordt slecht verdragen. Ik heb hem nooit lang kunnen houden in ieder geval.Stekt zeer gemakkelijk in voorjaar en zomer. Quote
angela († maart 2025) Posted December 22, 2014 Posted December 22, 2014 De tuincentra hier zitten momenteel vol met kerstartikelen, even wachten tot het voorjaar.Maar misschien zet ik hem eerst wel op mijn MTFD ruillijst Quote
balkontuinder Posted January 9, 2015 Posted January 9, 2015 Gevonden: http://www.puur-aroma-webshop.com/webshop/biologische-kruiden/detail/124/santolina-viridis-olijvenkruid.html. Quote
Guest Posted January 9, 2015 Posted January 9, 2015 Ik vind het en leuke beste leuke en ook aparte kruiden soortjes. Meteen adres maar even opgeslagen. Quote
Vera Posted May 31, 2017 Posted May 31, 2017 Vanmiddag zag ik hem in het biologische kruidenhoekje bij Intratuin. Alleen wist ik niet meer wat ermee was en heb hem laten staan. Quote
HuubvG Posted August 8, 2024 Posted August 8, 2024 Vandaag bij Welkoop deze plant 'ontdekt' en direct gekocht. En geplant. Ruikt heerlijk. Gezocht hier, op 'Santolina viridis' geen resultaat. Daarna op 'olijvenkruid olijfkrijd en ja, dit draadje kwam tevoorschijn. Nog steeds weinig belangstelling voor dit kruid door MTF gebruikers, bijzonder. Op 20-12-2014 om 11:18, weknow zei: http://www.mijntuin.org/plants/3679-Heiligenbloem-Olijfkruid Heiligenbloem in het Nederlands ofwel Santolina viridis. Blijkbaar. Dat klinkt al wat bekender. Bekender? Je bent abuis, de heiligenbloem is Santolina chamaecyparissus, een heel andere plant, ook wel cipressenkruid genoemd. De link in jouw bericht werkt niet meer, maar dat is niets bijzonders na al die tijd. Via deze link heb ik gevonden dat het niet om de heiligenbloem gaat. Quote
Dashbro Posted August 9, 2024 Posted August 9, 2024 Heb het hier ook staan, op een enkel gerecht toegepast, maar af en toe even een proefje... Net als de kaneelbasilicum, die onder de "colakruid" door piept, gangmakers voor een lekkere sfeer in de tuin. Op een tapenade van 2 tartaar, zout/peper, oregano en olijfkruid naar smaak, 2TL gesnipperde kappertjes, 2 EL pijnboompitten en naar smaak een hoeveelheid geraspte grana padano is het heerlijk. Een klein scheutje (1,5EL) olijfolie voor een smeuïg geheel, en het olijfkruid piept er alsnog doorheen.. 1 Quote
woldistel Posted Tuesday at 03:20 PM Posted Tuesday at 03:20 PM 1 uur geleden, Jorieke123 zei: heb geen idee wat ik er mee 'moet', qua eten dan. Dat heb ik er nou ook mee. Maar die voor over de pasta met wat olijfolie en peper is wel een idee. Mijn olijfkruid heeft braaf de winter overleefd, gaat nu bloeien. Van onderen vormt ie al weer nieuwe verse scheuten. Colakruid idem. Ruikt lekker, wat zal ik er eens mee doen? Al die lekkere ruikers, colakruid, olijfkruid, kerrieplant, dragon,komen trouwens van dezelfde familie, de composieten. 1 Quote
Jorieke123 Posted Tuesday at 03:26 PM Posted Tuesday at 03:26 PM Op het kaartje stond iets over de takjes weer uit het gerecht halen voor je het gaat eten? Alsof het laurier is ofzo? Zal het zo weer even beter lezen. 1 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Posted Tuesday at 05:24 PM Posted Tuesday at 05:24 PM Ik verplaatst deze berichten straks even naar het enige en oude topic over olijfkruid hoor, maar hier is het kaartje waar dus op staat dat je het spul zelf niet moet eten? Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Posted Tuesday at 05:34 PM Posted Tuesday at 05:34 PM (edited) Ik kan er niet veel over vinden, heb de vraag aan de Franse tuinclub gesteld. Mijn Santolina heeft de winter zeer goed doorstaan, samen de de bieslook en op dezelfde plek als waar de salie, tijm majoraan en een rozemarijn dood zijn gegaan. Ik heb toevallig gisteren stekken genomen van de mijne. Edited Tuesday at 05:35 PM by appelvrouw Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
appelvrouw Posted Tuesday at 07:00 PM Posted Tuesday at 07:00 PM Voor zover ik het kan zien en lezen is het eetbaar. Er is bij de Fransen wat verwarring over Santolina Viridis ( of Virens) of Santolina feuilles-de-romarin. Of dat twee verschillende planten zijn. Er zijn nog andere die ook wel Heiligenbloem worden genoemd zoals de Santolina chamaecyparissus of Cipressenkruid 1 Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Dahli Posted Tuesday at 07:03 PM Posted Tuesday at 07:03 PM (edited) 1 uur geleden, Jorieke123 zei: maar hier is het kaartje waar dus op staat dat je het spul zelf niet moet eten? Omdat ik deze niet kende, maar me wel aansprak even gezocht. Onderstaande info geeft Den Oude Kastanje (m.b.t. de Santolina Viridis). Hier spreken ze zelfs over rauw eten. Hij bloeit ook leuk vind ik. “De plant ruikt en smaakt naar ingemaakte olijven, zowel de bladeren als de jonge scheuten worden rauw gegeten. In de keuken worden deze als smaakmaker verwerkt in pastagerechten, in zelfgemaakte pesto’s of toegevoegd aan dressings voor sla of tomaten. De smaak is goed te combineren met vis- en vleesgerechten, bij kaas, in mediteraanse sauzen of in zuiderse salades.” Edited Tuesday at 07:06 PM by Dahli Toevoeging 1 Quote
Arja Posted Tuesday at 08:34 PM Posted Tuesday at 08:34 PM Interessant plantje, ben wel benieuwd naar de smaak. Is ie te stekken, denken jullie? Anders ga ik er gewoon een keer eentje aanschaffen. Quote
appelvrouw Posted Tuesday at 09:26 PM Posted Tuesday at 09:26 PM Ik ben aan t stekken we zullen zien of het lukt..dan reserveer ik er een voor jou. 2 1 Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
ElkeV80 Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago Hier komt olijfkruid al een poosje op tafel. Meestal in een snelle zomersalade van tomaten, olijven en feta. Ik zwier daar echt een goei handvol olijfkruid in en we leven nog ;-). Is superlekker! Stekken lukt hier zoals bij rozemarijn. 2 Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.