Jump to content

Recommended Posts

Posted

Vandaag op m'n werk plantjes olijfkruid binnen gekregen. 'k Had er echt nog nooit van gehoord , mijn baas ook niet en hij had het puur uit nieuwsgierigheid besteld. Als je het ziet lijkt het op een mini-conifeer en als je een naaldje fijnwrijft ruikt het heerlijk naar olijven. Op internet gevonden dat het erg lekker moet zijn op bijvoorbeeld gebakken aardappelen (en in prosecco, maar ik ben niet zo van de alcohol ), ik had zelf al bedacht dat in kruidenboter erg lekker zou kunnen zijn. Ik ga het morgen kopen (m'n boodschappentas was al te vol vandaag )

Het plantje zou winterhard moeten zijn tot -20 maar het houdt wel van een lichte plek op het zuiden.

Nu mijn vragen, als ik het nu koop zou ik dan enige kans maken het in leven te houden en hoe zou ik dat dan het beste aan kunnen pakken?

En is het echt zo lekker als het me lijkt?

Posted

Ik heb er ook nooit van gehoord.

 

Weet je toevallig ook de Latijnse benaming van de plant, Jenneke?

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Posted
:o

 

Okay, komend voorjaar maar even naar Duitsland rijden. Dit is te leuk om te hebben.

 

 

Is er geen Natuurvoedingswinkel in de buurt. Het plantje kostte maar 1,79 dus dat valt best mee. Toegegeven het is nog maar een klein plantje, dus ik zal er nog niet veel van kunnen gebruiken. Ik zal hem van de week maar in een wat groter potje zetten en dan ga ik wel zien wat het gaat doen. Het ruikt in ieder geval verrukkelijk

 

Maar is er niemand die het al eens heeft gebruikt?

Posted

Ik heb m afgelopen jaar gescoord. Zag m staan ,en heb m meegenomen.Ik gebruik m op de pizza,en in kruidenboter . Echt olijfachtig is ie in boter wel. Zal morgen ff een foto maken. Hij is best gegroeid dit jaar.

Posted

Is echt niet moeilijk te vinden. Heb je een beetje een goede vaste planten verkoper bij jou in de buurt ( een goed tuincentrum ) dan vind je dit plantje wel.

Redelijk winterhard. Vergelijkbaar met lavendel wel, maar iets zachter ( minder winterhard ) en vooral vocht in de winter wordt slecht verdragen. Ik heb hem nooit lang kunnen houden in ieder geval.

Stekt zeer gemakkelijk in voorjaar en zomer.

  • 3 weeks later...
Posted

Ik vind het en leuke beste leuke en ook aparte kruiden soortjes. Meteen adres maar even opgeslagen.

  • 2 years later...
Posted

Vanmiddag zag ik hem in het biologische kruidenhoekje bij Intratuin. Alleen wist ik niet meer wat ermee was en heb hem laten staan.

  • 7 years later...
Posted

Vandaag bij Welkoop deze plant 'ontdekt' en direct gekocht. En geplant. Ruikt heerlijk. Gezocht hier, op 'Santolina viridis' geen resultaat. Daarna op 'olijvenkruid olijfkrijd en ja, dit draadje kwam tevoorschijn. Nog steeds weinig belangstelling voor dit kruid door MTF gebruikers, bijzonder.

Op 20-12-2014 om 11:18, weknow zei:

http://www.mijntuin.org/plants/3679-Heiligenbloem-Olijfkruid

 

Heiligenbloem in het Nederlands ofwel Santolina viridis. Blijkbaar. Dat klinkt al wat bekender.

Bekender? Je bent abuis, de heiligenbloem is Santolina chamaecyparissus, een heel andere plant, ook wel cipressenkruid genoemd.

De link in jouw bericht werkt niet meer, maar dat is niets bijzonders na al die tijd.

Via deze link heb ik gevonden dat het niet om de heiligenbloem gaat.

Posted

Heb het hier ook staan, op een enkel gerecht toegepast, maar af en toe even een proefje... Net als de kaneelbasilicum, die onder de "colakruid" door piept, gangmakers voor een lekkere sfeer in de tuin.

 

Op een tapenade van 2 tartaar, zout/peper, oregano en olijfkruid naar smaak, 2TL gesnipperde kappertjes, 2 EL pijnboompitten en naar smaak een hoeveelheid geraspte grana padano is het heerlijk. Een klein scheutje (1,5EL) olijfolie voor een smeuïg geheel, en het olijfkruid piept er alsnog doorheen..

  • Like 1
  • 9 months later...
Posted
1 uur geleden, Jorieke123 zei:

heb geen idee wat ik er mee 'moet', qua eten dan.

Dat heb ik er nou ook mee. Maar die voor over de pasta met wat olijfolie en peper is wel een idee. Mijn olijfkruid heeft braaf de winter overleefd, gaat nu bloeien. Van onderen vormt ie al weer nieuwe verse scheuten. Colakruid idem. Ruikt lekker, wat zal ik er eens mee doen?

Al die lekkere ruikers, colakruid, olijfkruid, kerrieplant, dragon,komen trouwens van dezelfde familie, de composieten. 

  • Like 1
Posted (edited)

Ik kan er niet veel over vinden, heb de vraag aan de Franse tuinclub gesteld. Mijn Santolina heeft de winter zeer goed doorstaan, samen de de bieslook en  op dezelfde plek als waar de salie, tijm majoraan en een rozemarijn dood zijn gegaan. 
Ik heb toevallig gisteren stekken genomen van de mijne.

Edited by appelvrouw

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Posted

Voor zover ik het kan zien en lezen is het eetbaar. Er is bij de Fransen wat verwarring over Santolina Viridis ( of Virens) of Santolina feuilles-de-romarin. Of dat twee verschillende planten zijn. Er zijn nog andere die ook wel Heiligenbloem worden genoemd zoals de Santolina chamaecyparissus of Cipressenkruid 

  • Like 1

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Posted (edited)
1 uur geleden, Jorieke123 zei:

maar hier is het kaartje waar dus op staat dat je het spul zelf niet moet eten?


Omdat ik deze niet kende, maar me wel aansprak even gezocht. Onderstaande info geeft Den Oude Kastanje (m.b.t. de Santolina Viridis). Hier spreken ze zelfs over rauw eten. Hij bloeit ook leuk vind ik.

 

“De plant ruikt en smaakt naar ingemaakte olijven, zowel de bladeren als de jonge scheuten worden rauw gegeten. In de keuken worden deze als smaakmaker verwerkt in pastagerechten, in zelfgemaakte pesto’s of toegevoegd aan dressings voor sla of tomaten. De smaak is goed te combineren met vis- en vleesgerechten, bij kaas, in mediteraanse sauzen of in zuiderse salades.”

Edited by Dahli
Toevoeging
  • Like 1
Posted

Interessant plantje, ben wel benieuwd naar de smaak. Is ie te stekken, denken jullie? Anders ga ik er gewoon een keer eentje aanschaffen. 

Posted

Hier komt olijfkruid al een poosje op tafel. Meestal in een snelle zomersalade van tomaten, olijven en feta. Ik zwier daar echt een goei handvol olijfkruid in en we leven nog ;-). Is superlekker! Stekken lukt hier zoals bij rozemarijn.

  • Like 2

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...