Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Zadenenvelop Nederland 2015


Recommended Posts

Bij deze is het 2015 seizoen van de zadenenvelop Nederland geopend

In de loop van de week zullen we de lijst met deelnemers en spelregels hier publiceren.

Zoals jullie zien hebben Suusp en Almond nu een account onder de naam 'Zadenenvelop HQ' dit zal het mogelijk maken om beiden de beginpost te bewerken. Al jullie vragen en opmerkingen kunnen ook naar dit account gestuurd worden

We wensen jullie alvast veel groei, bloei en uitwisselplezier

 

Aan en afmeldingen mogen nu in dit topic worden gemeld!

Edited by Guest

Begonnen met moestuinieren en zin om zaadjes te ruilen? Doe mee met de Zadenenvelop 2018

Link to comment
Share on other sites

Wat is de zadenenvelop?

De zadenenvelop(pen) is/zijn er voor moestuinforummers die graag hun overtollige zaadjes willen ruilen voor iets anders. Dat kunnen groenten-, kruiden-, bloemen- of fruitzaden zijn, zolang het maar kiemkrachtig is. Op deze manier wordt het ook voor beginnende tuiniers mogelijk om een brede verzameling zaden aan te leggen. Zo kunnen ze laagdrempelig voor hen nieuwe gewassen proberen tegen geringe kosten en zonder verspilling van overtollige zaden. Meedoen met de zadenenvelop is in principe voor ieder forumlid mogelijk, mits deze serieuze interesse toont en zich op tijd (aan)meldt.

 

Nog even de spelregels op een rij voor de duidelijkheid:

> Er zijn meerdere enveloppen die (ongeveer) parallel lopen; Envelop A, Envelop B en Envelop C. Iedere groep bestaat uit 8+ deelnemers, min of meer gerangschikt per woonregio.

 

> Er zijn per jaar 3 rondes, iedere deelnemer krijgt dus 3x een envelop en heeft zo inzicht in alle zaden, tenzij je je tussentijds afmeld.

 

> De "enveloppen" zijn brievenbusdozen. Deze worden hergebruikt en als nodig is vervang deze (bijv. via postNL). De dozen brengen we zoveel mogelijk zelf rond (met fiets, auto, OV). Wanneer dit niet mogelijk is: verzendkosten voor een brievenbuspakje met track and trace code zijn 3,95. Zie ook de informatie over brievenbuspakjes bij PostNL

 

> Iedere deelnemer krijgt bij aanvang van een nieuwe ronde bericht met adresgegevens van de deelnemer na hem of haar. Dit adres ligt (zo mogelijk) op max. 30 min. van je eigen adres. Je kunt zelf aangeven welke plaatsen je vaak bezoekt (voor werk, familie etc.), dan wordt daar rekening mee gehouden.

 

> Vermeld het hier wanneer je de envelop binnen hebt. Via de lijst in het volgende bericht kan iedereen dan volgen op welk punt van de route de enveloppen zijn aangekomen.

 

> Je neemt een aantal zaden en voegt eigen zaden in een nieuw gripzakje toe. Neem net zoveel uit als je terug kunt stoppen. Een zakje opgebruiken mag gerust, maar neem geen onredelijk aantal zaden voor jezelf. Meer soorten bijvoegen mag altijd, ook extra gripzakjes toevoegen komt altijd van pas. Deze zijn goed herbruikbaar/-sluitbaar (o.a. bij hier en hier te bestellen). Liever geen zelf gefabriceerde papieren zakjes, er is gebleken dat deze snel kapot gaan in de post.

 

>Nieuw dit jaar: er zijn zakjes waar een rood stukje papier/ plastic in zit, deze zaden zullen aan het eind van het seizoen worden weggegooid ivm de kiemkracht. Houd je dus vooral niet in om van deze zaden te nemen! Indien je zelf zaden hebt die dit jaar op moeten: zet dat er dan gerust op!

 

> Belangrijk: Vermeld bij toegevoegde zaden soort, variant/ras en expiratiedatum/aankoopdatum/geoogste datum! Dit met oog op het verouderen van het zaad waardoor kiemkracht verloren gaat. Dit scheelt veel zaden die moeten worden weggegooid omdat kiemkrachtigheid niet te achterhalen is.

 

> Breng binnen 3 dagen de envelop naar de volgende, of geef duidelijk aan wanneer dit niet gaat lukken.

Ook nieuw: Stuur van tevoren PB naar de betreffende persoon zodat deze weet dat de envelop eraan komt. Geen reactie binnen 2 dagen? Stuur dan PB naar de volgende op de lijst met CC naar het zadenenvelop HQ zodat wij op de hoogte blijven. Laten we het tempo erin houden deze ronde! Indien de envelop met de post gaat, stuur je per PB de Track&Trace code door aan de persoon na je en in een cc aan Zadenenvelop HQ

 

> Afmelden: heb je geen ruimte meer voor een nieuwe lading zaden en wil je je afmelden kan dat middels een berichtje in dit topic of een pb aan Zadenenvelop HQ. Als we niet van je horen nemen we aan dat je het gehele kalender jaar en alle 3 de rondes mee wilt doen.

 

> In principe worden tijdens een ronde geen mensen toegevoegd aan de route. Zij kunnen zich wel alvast opgeven voor de nieuwe ronde van een envelop (via PB aan Zadenenvelop HQ: vermeld je naam, adres, telefoonnummer en emailadres). De volgende ronde zal starten aan het eind van deze ronde, datum nog onbekend.

 

 

FAQ

● Waarom rondbrengen en niet per postNL?

Dit om eerdere debacles met de post te omzeilen (zoals kwijtraken van pakketten en enveloppen die in slechte staat aankomen). Bijkomend voordeel is dat je de kans krijgt mede-moestuiniers in je omgeving te leren kennen (als je dat wilt). Zo zijn er groepen moestuiniers die hieraan meedoen rondom Den Haag, Amsterdam, Amersfoort, Groningen en Den Bosch (en nog veel meer plaatsen).

● Is Track&Trace echt nodig?

Ja. T&T op een brievenbuspakket is even duur als zonder(voor een volle zadendoos). Je moet enkel even het servicepunt van PostNL binnenlopen om het pakket te frankeren. Mocht het onverhoopt misgaan bij de post, dan kan beter worden nagegaan wat er aan de hand is, en is uitgesloten dat iemand zelf het pakket heeft kwijtgemaakt.

● Wanneer en hoe kan ik me aan- of afmelden?

Dat kan op elk moment, als reactie op dit topic of in PB naar ons (Zadenenvelop HQ). Hoe eerder hoe beter, dat geeft meer mogelijkheid om de routes zo optimaal mogelijk te plannen. Geef daarom ook aan in welke plaatsen je de envelop evt. kunt ophalen of afgeven.

● Mijn adres ligt niet aansluitend bij zo'n route, wat nu?

Meedoen kan altijd, ook als je niet binnen een bestaande route "past". Zo kunnen we uiteindelijk zoveel mogelijk deelnemers aansluiten op de routes die al zijn uitgestippeld en nieuwe routes uitzetten. Lukt dat niet, dan krijg en stuur je het pakketje per post.

Woon je in België? Kijk dan een bij deze Belgische enveloppe.

● Ik wil graag meedoen maar heb nog weinig zaden om te ruilen. Mag ik toch meedoen?

De een voegt 30 soorten toe aan de envelop, de ander maar 3. Geen probleem, zolang de hoeveelheid zaden die je zelf terug stopt maar minstens gelijk is aan wat je neemt. De enveloppen zijn met zorg door ons samengesteld, met zorg rondgebracht en de bedoeling is dat iedereen die na jou volgt er minstens zoveel plezier aan beleeft. Het is nadrukkelijk níét de bedoeling om makkelijk zaden te scoren of te plunderen!

Ik heb interessante zaadjes gevonden, hoe en wanneer kan ik ze zaaien?

Zaai-instructies zijn o.a. te vinden op deze site en hier

 

Deelnemers lijst versie 3 September 2015 ronde 3 2015

Ben je van de lijst? No worries: dit betekent niet dat je heel 2015 niet meer mee kunt doen. Je kunt je gewoon opnieuw aanmelden door middel van een pb naar het Zadenenvelop HQ

 

Envelop B Noord en Zuid

1 Jeanine1967 - Emmen aangekomen in week van 30 sept.

 

POSTBREUK

 

 

Envelop C Regio Midden NL (envelop komt van Suus)

1 Victorhurxkens -Horn Limburg

POSTBREUK

2 Tympie - Oldenzaal

3 Nasuada - Goor

4 Berijl - harfsen

5 deduk - Hoevelaken onderweg per 29 okt.

6 Tanja65 - Ermelo

7 sugarlevi- Utrecht

POSTBREUK

deel1 groep Noord

8 borahuho - Winschoten

9 Running girl - Groningen

10 WestlandseGrunniger-

 

Envelop A Regio Holland (envelop komt van Tanja)

1 Simke - Leidschendam

2 Cherna - Hoorn

3 japie101 - Nieuw-Beijerland

4 Jenneke - Oud-Beijerland

POSTBREUK

5 Balto - Amsterdam

6 Salempie - Amsterdam

8 Monika - Bovenkarspel

7 Groentjuh - Julianadorp

POSTBREUK

9 Bloemenkoningin - Reusel Noord-Brabant

10 ylona - Geldrop

11 Samantha P - Oosterhout

12 SuusP/Almond Zadenenvelop HQ - Den Bosch Bij Suusp sinds 17 feb.

 

aangemeld voor 2016: CindyB, Stephanie77, Nathanya, volkstuintje, Nadi, kokkie20, Wenwolf,

Edited by Guest

Begonnen met moestuinieren en zin om zaadjes te ruilen? Doe mee met de Zadenenvelop 2018

Link to comment
Share on other sites

Berijl, ik zie in het sheet dat er nog wat info ontbreekt, zou je je echte naam en adres (straat, huisnummer, postcode, woonplaats, telefoon/ e-mail) door kunnen pb-en?

"Gardening is a craft, it's learned by doing; if you don't do it, you'll never learn it"

Link to comment
Share on other sites

Ik doe ook graag mee met deze ronde.

 

PB met gegevens naar Zadenenvelop HQ? Zo ja, dan is deze onderweg.

"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight razor ... and surviving"

Colonel Kurtz

Link to comment
Share on other sites

hoi hoi,

 

ik stond gekoppeld aan de groentjuhs omdat we in hetzelfde dorp woonden, maar die zijn een heel stuk hoger gaan wonen, dus we moeten ontkoppeld worden:)

ik doe nog graag mee,

 

groetjes, mirjam

 

Ik vrees dat wij aan niemand meer te koppelen zijn, hier in het einde van de wereld.

 

Bovenkarspel het dichtste bij denk ik ? (55 km)

“The cost of sanity is alienation” - Terence McKenna

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...