Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Hoe ik (Goudse) kaas maak

Featured Replies

Geplaatst:
  • Auteur

Leuk dat je ook kaas bent gaan maken! Heb je al wat kunnen eten of ben je pas net begonnen en wacht je dus nog op je eerste 'oogst'?

 

Ik heb 25 liter emmers van Brouwmarkt. Zonder kraantje. Als wat nog groter is lijkt me lastig tillen? Je moet het toch van de boer naar je eigen keuken zien te krijgen en dan is 40 liter een hele til.

 

Het pekelen is voor een wat betere bewaarbaarheid, en voor smaak. Ik ben het nog nooit vergeten dus ik kan je niet vertellen wat er nu met je kaasjes gaat gebeuren Maar houd ons vooral op de hoogte!

Geplaatst:

Ja een kaasje van 3 weken maar dat was nog even te vroeg, die van 4 weken was al beter van smaak.

Wel erg ingedroogd dus nu aan het verzinnen om een hogere luchtvochtigheid te krijgen, en hij was zo op dus nu 2 kilo Edammer vormen besteld want ik had 650 gram vormen. En een grote pan besteld hopelijk past die nog wel op de kookplaat...

Maar grotere kaasjes moeten zeker ook langer liggen? We willen jonge kaas of jong belegen.

 

Eerste keer had ik de melk gepasteuriseerd (72 graden las ik ergens?) maar dat afkoelen was veel werk en tijd dus 2de en 3de lichting niet gedaan, nog geen opbollende kaasjes dus gaat nog goed.

Verse melk bij mijn broer vandaan in ruil voor de helft van de kaas

Geplaatst:
  • Auteur

Das een goeie deal

Ja grotere kaasjes moeten ook langer liggen. En als je met coating werkt dan is het nog wel even zoeken naar een ruimte met een goeie luchtvochtigheid of heb je al een 'grot' (omgebouwde koelkast) gemaakt?

Ja, pasteuriseren is met grotere hoeveelheden melk in grote pannen wel een gedoe ja. Als er niets opbolt dan is dat top en werk je het beste met rauwe melk ja

Geplaatst:

Mijn peperkaasjes van vorige week zijn gaan barsten tijdens het drogen, ik heb ze met barsten en al gewaxt, god zegen de greep.

Nu gisteren twee fenegriek kaasjes gemaakt en een zak wei ( oftewel de ricotta wilde niet lukken bij mij dit keer) die door de gootsteen wegliep.

Ik was verbaasd en blij dat de fenegriekkaasjes op een gram na hetzelfde gewicht hebben.

Zou het drogen in een erg koude kamer de barsten kunnen veroorzaken?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ah Appelvrouw. Wat jammer van je kaasjes! Ik heb de vorige, vorige keer ook een lichting gehad die gebarsten was gewaxt. Die zijn prima gebleven. Al was het een beetje pielen om de wax er goed af te krijgen bij het opeten op de plek waar ie gebarsten was. Ik heb de gebarsten kaasjes wel iets langer laten drogen trouwens.

Interessante theorie van die koude. Zou zeker interessant zijn om te ontdekken wat de oorzaak is!

wees bevriend met kleine dingen

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Joepie, kaas nr 2 staat onder de pers

Kreeg t dit keer met geen mogelijkheid in 1 vorm, dus het restant wordt een minikaasje. Om snel op te eten ofzo. We zien wel.

pers22811521298031.jpg

Geplaatst:

Met een kilo of 2. En dat kleintje met wat ik voorhanden had

Ik had 4 liter melk. Had ik vorige week ook, toen paste t precies in 1 vorm. Maar t stremmen ging vandaag ook wat moeizamer dan vorige week.

Ach, we zullen wel zien wat 't wordt

Geplaatst:

Benieuwd of het lukt Tralalalala! Lekker bezig in ieder geval

Ik kan alleen jaloers toekijken helaas. Wij hadden een lekkage vandaag, oude leiding ‘ergens’ die niet meer puik is. Dus alle plannen om te kazen vallen letterlijk in het water.

Nou ja. Als het dit seizoen niet meer lukt, volgend jaar vol goede nieuwe ideeën weer verder!

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

Ik heb maar gebeld met brouwmarkt hoe het staat met mijn bestelling. Duurt namelijk al een poos.

‘Die is tussen wal en schip beland mevrouw’... dus! En tot overmaat van ramp lag het systeem er spontaan uit, dus er wordt op een later moment op de dag gekeken. Mijn kaasmakerij begint nu al met heel veel rompslomp. Wordt vervolgd...

Geplaatst:

De sushi matjes schimmelen en m'n kaasjes schimmelen ook. Zelfs op de antischimmel coating vond ik schimmelplekjes.

Damn

Geplaatst:

Ja, ik heb inderdaad zo'n mini-wijnklimaatkastje. Een vriendin van me heeft dezelfde en haar kazen zijn wel prima...

Misschien een volgend kaasje eens buiten de kast laten rijpen en kijken wat er dan gebeurt.

Wordt vervolgd.

Geplaatst:

Ah, ok. Ik ga verder experimenteren.... Ooit gaat het vast goedkomen...

Dank Jorieke voor het meedenken

Geplaatst:

Ik weet niet hoe off topic dit wordt bevonden, maar mijn kaasdromen worden steeds meer een fata morgana... wéér gebeld met brouwmarkt, omdat ik niet meer ben teruggebeld en ze kunnen niet zeggen wanneer mijn bestelling binnenkomt... dus ik vrees met de lente in aantocht en jullie verhalen hier met vooral geen kaas maken in de hitte, dat het voorlopig niet meer gaat lukken. Echt grrrrrrrr. Heel irritant!

Geplaatst:

He Tralala. Zou ook zeker de sushimatjes vervangen door van die van plastic, wat Jorieke schreef.

Ik doe zelfs mijn camembert niet op die sushimatjes, maar op die plastic ruitjes matjes, omdat ik er te veel verkeerde schimmel dood kreeg. Succes!

 

Oh en Mellie, wat naar. Kun je je geld niet terug vragen en bij Leven van het land bestellen?

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

Check leven van het land. Ik ga kijken hoe of wat. Bedankt voor de tip!

 

Als het lukt kan ik on topic zeuren over mijn kaasmorgana

Geplaatst:

Yup. Exit sushi-matjes.

Ik heb (nog) geen plastic matjes (Dat stond nog op de planning. Bij de Brouwmarkt. Maar daar durf ik na de verhalen van Mellie bijna niet meer te bestellen )

Wateetons zegt dat harde kazen moeten rijpen op een houten plank, dus liggen ze for the time being op (grondig schoongepoetste) houten plankjes.

Vooralsnog lijkt dat goed te gaan...

 

Enne, veel succes Mellie met je brouwmarkt/LvhL avonturen. Het komt vast goed.

Hoge temperaturen zitten er geloof ik voorlopig toch nog niet in, dus je hebt nog effe

Geplaatst:

Bedankt! Ik kijk er inmiddels wel erg naar uit!

En laat je niet afschrikken. Af en toe moet iemand een pechgeval zijn. Volgens mij bestelt bijna iedereen hier bij brouwmarkt en gaat het normaal altijd goed.

Geplaatst:

Borrelavondje met zelfgemaakte kaasjes gehouden. Wooow, wat zijn die zelfgebouwde kaasjes lekker zeg!

 

Mijn bijdrage was het Goudse kaasje van 3 weken (inmiddels zonder schimmel, hoera!) en een ieniemienie komijnekaasje van 2 weken.

Vriendinnetje had een 6 weken oude Goudse en feta.

Echt ge-wel-dig

kaaz95161522683475.jpg

Geplaatst:

Gefeli! Fijn dat het zo super bevallen is!

Als je em nog ietsje langer laat liggen, wordt ie trouwens nog smaakvoller.

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

Tja, ik kon me niet meer bedwingen....

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.