Geplaatst: 17 april 20169 j Er komt vorst. . Maar mijn aardappelen en aaardbei hebben al bladeren..Hoeveel kunnen ze verdragen. En hoe kan ik ze beschermen.
Geplaatst: 17 april 20169 j Aardbeien kunnen vorst wel verdragen. Bij de aardappels zullen de bladeren afsterven maar er zullen snel weer nieuwe komen. Maar jonge zaailingen van diversen kolen, kunnen die wat vorst verdragen?? mijn moestuin http://www.martinsmoestuin.nl
Geplaatst: 17 april 20169 j Weet iemand of ik net ontkiemende snijbiet in de volle grond af moet gaan dekken tegen de vorst?
Geplaatst: 17 april 20169 j Ik heb brocolli buiten staan, ze zijn nog niet heel groot, maar kunnen deze ook voort verdragen?
Geplaatst: 17 april 20169 j Afgelopen jaar heb ik lichte nachtvorst over de aardappelen met loof gehad. Uiteindelijk geen centje pijn. Het blad is niet afgestorven en de productie was subliem.
Geplaatst: 17 april 20169 j Er komt vorst. . Maar mijn aardappelen en aaardbei hebben al bladeren..Hoeveel kunnen ze verdragen. En hoe kan ik ze beschermen. De aardappelen aanaarden tot het blad onder de grond zit of een vliesdeken over de aardappelen heen leggen. Het blad van de aardbeien kan er wel tegen. Bloesem niet. Met vriendelijke groet,Wim.
Geplaatst: 17 april 20169 j Aardbeien kunnen vorst wel verdragen. Bij de aardappels zullen de bladeren afsterven maar er zullen snel weer nieuwe komen. Maar jonge zaailingen van diversen kolen, kunnen die wat vorst verdragen?? Een beetje wel maar bij mij zijn onlangs bij 6 graden vorst er wel wat verloren gegaan. Voor de zekerheid afdekken kan geen kwaad. Met vriendelijke groet,Wim.
Geplaatst: 17 april 20169 j Kunnen bieten er tegen.. De bieten kunnen wel wat verdragen maar ze zullen wel een groeistagnatie krijgen. Een buurtuinder van mij zaait altijd pas vanaf 30 april. En hij kan zijn bieten, worteltjes eerder oogsten dan de tuinders die al vroeg in april gezaaid hebben, zo'n invloed kan die groeistagnatie dus hebben op sommige gewassen wanneer er ineens een koudeperiode komt. Met vriendelijke groet,Wim.
Geplaatst: 17 april 20169 j Je kunt je gewas zo beschermen: Grote potten over de aardappels/mini kooltjes, vliesdoek over de aardbeien die al bloeien.In de morgen er weer afhalen natuurlijk zodat de grond+plant weer snel opwarmt. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 17 april 20169 j Een buurtuinder van mij zaait altijd pas vanaf 30 april. En hij kan zijn bieten, worteltjes eerder oogsten dan de tuinders die al vroeg in april gezaaid hebben, zo'n invloed kan die groeistagnatie dus hebben op sommige gewassen wanneer er ineens een koudeperiode komt. Komen de worteltjes dan wel nog op of niet? En pas gezaaide radijsjes, krjigen die problemen (kiemblaadjes al boven de grond) Als plan A mislukt heb je nog altijd 25 letters over!
Geplaatst: 17 april 20169 j Jemig wat een paniek Dat gebeurt zo vaak in april (en begin mei). Volgens mij gaat het wel meevallen hoor "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Geplaatst: 17 april 20169 j Waar zien jullie dat het gaat vriezen dan? De 14-daagse verwachting van de buienradar zegt er niks over.
Geplaatst: 17 april 20169 j Snap de paniek ook niet helemaal, moest wel stiekem een beetje lachen... Hier heeft het gisternacht ook gewoon weer aan de grond gevroren. En dat zal nog wel vaker gebeuren tot eind mei. Daar pas ik mn zaaigedrag op aan. Dus er staat niets buiten dat niet tegen vorst kan.
Geplaatst: 17 april 20169 j Op de Belgische tv vertelde de weerman dat de bloesems hopelijk niet te veel schade zullen krijgen van de aankomende vorst.Zelf maak ik me niet veel zorgen.
Geplaatst: 17 april 20169 j Dat zou ik ook niet doen. Nu niet, maar wel over een paar weken als de planten die wel later ge-zaaid/plant/poot zijn boven de grond komen. De foto die ik een pagina geleden plaatste is gemaakt op 24 mei..dikke vorst in de nacht. Op zo`n moment moet je beschermen of je vorstschade nemen. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 18 april 20169 j Ik denk dat dit de reden is: http://blog.natuurlijkemoestuin.be/ai-ai-ai-oppassen-voor-die-rosse-maan/
Geplaatst: 18 april 20169 j Dat lijkt me juist helemaal geen reden Als ik naar dat temperatuurstaatje kijk, blijft de verwachting boven nul! Alleen de spreiding zakt: tot min 1. Dat is dus peanuts! Dat is iets heel anders dan "zal er gedurende verschillende dagen stevige nachtvorst zijn." Stevige nog wel Lekker sensatie maken Maar wat natuurlijk wel klopt is Koude periodes in het voorjaar en vorst na de ijsheiligen zijn geen rare weersomstandigheden meer, en dat maakt het tuinieren wel een beetje moeilijker. Zeker lang genoeg wachten in het voorjaar is de boodschap, in het voorjaar moet je je nooit haasten in de tuin!Dat is iets om te onthouden voor volgend jaar "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Geplaatst: 18 april 20169 j Ik denk dat het KMI staatje hierboven de minimumtemperatuur op 1,50 meter aangeeft.Voor vanochtend vroeg: +2 graden. Kijken we naar de geregistreerde minimum grondtemperatuur (= temp op 10 cm hoogte) van afgelopen ochtend:Bron: http://www.buienradar.nl/weerkaarten/temperatuurgrondmin(Ik weet niet of er voor BE ook zoiets is) Mogelijkerwijs in de nacht van a.s. dinsdag naar woensdag weer vorse forst aan de grond. Niet echt bijzonder voor deze tijd van het jaar. Inhoud bloempot of bak berekenen
Geplaatst: 18 april 20169 j Mmm, ik woon vlak naast die -4.9c ..... morgen toch maar kijken of de aardbeien niet liever een dekentje willen hebben voor de nacht naar donderdag. Normaal gesproken moeten ze matige vorst wel kunnen hebben.
Geplaatst: 18 april 20169 j Vergeet niet dat dat de minimum temperatuur is. Het is niet de hele nacht zo koud geweest. Meestal is dat alleen even in de vroege ochtend. Dat maakt nogal een verschil. "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Geplaatst: 18 april 20169 j Het was - 4 hier vanmorgen..en alle gras aardig bevroren om 8 uur. Je ziet aan de planten boven de grond, narcissen bv, en sommige kruiden dat ze er wel last van hebben. Het is inderdaad te verwachten en ieder jaar hetzelfde tot half mei minstens. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 19 april 20169 j IJsheiligen is ook slechts een richtlijn. Daarna kan nog best wel nachtvorst voorkomen. Vorig jaar hier nog een keer begin juli. Dus de weersvoorspellingen steeds goed in de gaten blijven houden en zonodig voorzorgsmaatregelen nemen. Met vriendelijke groet,Wim.
Geplaatst: 19 april 20169 j natuurlijk kan er na ijsheiligen ook nog nachtvorst voorkomen. maar voor ijsheiligen is een nachtvorst geen rede voor paniek.
Geplaatst: 19 april 20169 j Ben wel blij dat ik niet de enige ben die iets van het koude voorjaar merkt... Vorig jaar dacht ik dat ik een natural born tuinier was; blijkt nu gewoon mazzel van een warme april/mei te zijn geweest. Mijn tomaten en pepers staan al weken in de (onverwarmde) keuken en groeien traag als slakken. Nu nog steeds allemaal maar een cm of 4 hoog. Niet dat ik echt 'foute' dingen heb gedaan, zoals tomaten buiten zetten ofzo. Ik heb nog geen planten aan vorst verloren. Maar ik merk toch echt grote verschillen met vorig jaar, hoewel ik nu eerder gezaaid heb en het na die milde 'winter' zo'n vroeg seizoen leek te worden. Hebben jullie dat nou ook? Of ligt het gewoon aan mij? Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.