Geplaatst: 12 juni 201114 j Nu heb ik net mijn rabarber geweckt, maar ik vondt dit toch wel heel simpel en leuke manier om rabarber voor de winter te bewaren, jammer dat ik zelf niet gelijk kan proberen.Ik hoorde deze methode net van Zweedse familie hoe oudere boeren'kwekers daar hun rabarber bewaren.Hun nemen hiervoor beugelflessen, deze worden volgestoken met stelen rabarber die in lengte richting in slierten worden gesneden, daarna wordt de fles gevuld met gewoon leidingwater, beugelfles gesloten en klaar, in winter wordt pas moes ervan gekookt met suiker. Players only love you when they're playing.
Geplaatst: 12 juni 201114 j Maar waarom zou je er niet nu meteen moes van koken? Wat is het voordeel van deze methode? Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 12 juni 201114 j Auteur Das toch duidelijk het voordeel ?, grootste is dat je geen kosten hebt aan het bewaren en enkel wat water hoeft te gebruiken.waneer je moes eerst maakt of je weckt moet je 2x verwarmen, ik weet dat jij koude rabarbermoes eet maar dat vindt ik vies. Players only love you when they're playing.
Geplaatst: 12 juni 201114 j jaaaa ok... je pakt dan 1 pot en daar maak je moes van. Ok.. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 12 juni 201114 j Auteur Ik vindt het ook beetje raar en nee het schijnt niet te gaan rotten enzo. dat vroeg ik ook en schijnt gewoon normaal eruit te komenen lijkt me niet dat ze daar rotte rabarber eten, ik ga het een x proberen kijken of het werkt. Players only love you when they're playing.
Geplaatst: 12 juni 201114 j Wat voor soort beugelflesjes dan?? Van de Grolsh?? Of moet je ze speciaal daarvoor kopen? En de vraag of ze er ooit weer uitfloepen, die stelen.... sta je eerst een half uur te schudden... Ik vind het inderdaad leuk om te proberen. Zou ook moeten kunnen werken met een doorsnee weckpot??? De truuk is waarschijnlijk gewoon het luchtdicht afsluiten... Ik ga deze week de laatste keer rabarber oogsten... deze tip ga ik zeker meenemen en uitwerken... http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Geplaatst: 12 juni 201114 j Auteur Ik zal de vragen weer gaan vragen, want hoe het er weer uitkomt niet aan gedacht, mischien is zo'n sliertje slap en giet je dat zo eruit.Model ouderwetse melkfles word gebruikt, maar ik neem aan dat idd een gewone beugelpot ook kan.Waar de truuk inzit weet ik niet, voor mij is het ook nieuw. Players only love you when they're playing.
Geplaatst: 12 juni 201114 j Auteur Nou nagevraagd en er zijn wat aanvullingen, de fles moet uitgekookt worden, het water om de fles te vullen moet gekookt en afgekoeld zijn, en de volle flessen moeten donker en koel weggezet.Gaat niet rotten of wat ook schijnt daar heel gebruikelijk te zijn vroeger met rabarber. Players only love you when they're playing.
Geplaatst: 12 juni 201114 j Thnx! Dat soort aanwijzingen zaten inderdaad al in mijn hoofd... even steriel maken... Ik ben wel nieuwsgierig... heb nog zat rabarber te verwerken op korte termijn. http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Geplaatst: 12 juni 201312 j Ik loop net tegen dit oude topic aan.Heeft iemand deze manier van bewaren nog geprobeerd?Zo ja, wat is er van geworden?
Geplaatst: 14 juni 201312 j Ik heb dit een paar jaar geleden gedaan en het ging inderdaad niet rotten of bol staan. Ik had de stelen gewoon in stukjes gesneden, net als anders. Het is dus goed eetbaar, maar als je groenten diepvriest moet je ze eerst blancheren om de enzymwerking te stoppen. Dat gebeurt niet bij deze inmaakmethode. Mogelijk is de voedingswaarde daardoor iets minder? Je hoeft overigens geen beugelflesjes te nemen: hakpotten of inmaakpotten kan ook, als het maar goed sluit. "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Geplaatst: 14 juni 201312 j Oke! Bedankt voor de reactie.Ik heb niet zo'n grote vriezer en wil ook niet overal suiker in gooien, dus dit is een interessante manier van bewaren.
Geplaatst: 14 juni 201312 j Compote of moes is lekker maar als je er taart van wilt maken zijn stelen mooier.Zie bv. deze rabarbertaart.
Geplaatst: 15 juni 201312 j Dit onderwerp was compleet uit mijn geheugen verdwenen, nooit geprobeerd dus, maar ik ga het maar eens doen. De rabarber gilt om uitgedund te worden. En zat glazen potten op voorraad. http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Geplaatst: 17 juni 201312 j Wat een geniaal idee! Ik ben niet zo'n liefhebber van rabarbermoesen je moet het ook niet iedere dag eten.Ik ben nu wel andere recepten gaan uitproberenzoals crumble en een rabarber mon-choutaart.
Geplaatst: 1 juli 201312 j Ik ben aardig op de hoogte van Zweedse kookwijzen, maar deze kende ik nog niet. Ik weet wel dat ze er veel doen met heetwater opgieten en dan de inhoud gaar/klaar laten worden. Het zg: Broeien. Maar dat gaat hier niet op, want het gekookte water gaat er koud op.Grappig!
Geplaatst: 5 november5 Nov Heel oud topic dit, ik heb dit begin van dit seizoen uitgeprobeerd. Een van de potten stond op exploderen, net op tijd gezien. De andere pot is nog helemaal prima. Ik had ze beide gesteriliseerd. Uit mijn herinnering geen gekookt water er op, alleen gefilterd. Misschien moet het toch gekookt water zijn. * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Geplaatst: 5 november5 Nov Oow super @Tanja65 dat jij deze topic weer omhoog gehaald hebt! Ik vind dit zeer interessant namelijk. Thanks!
Geplaatst: 5 november5 Nov Wij hebben dit ook ooit gedaan en hadden ook overpruttelende potten met zeer bolle deksel en heel veel gas erin. Voor ons geen geslaagd experiment toen dus. Daarna nooit meer geprobeerd. A weed is a plant that has mastered every survival skill, except for learning how to grow in rows. - Doug Larson
Geplaatst: 6 november6 Nov Ik ga het volgend jaar toch nog proberen met afgekoeld gekookt water in gesteriliseerde potten. Ik wil nou eenmaal niet altijd rabarbermoes, maar soms ook stukjes. En de ruimte in onze vriezer is beperkt. En als het met die ene pot is gelukt, dan zou het toch moeten kunnen denk ik. 6 november6 Nov aangepast door Tanja65 * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Geplaatst: 6 november6 Nov Interessant topic. Mijnmoeder heeft rabarber. Zij maakt er altijd moes van. Maar dit lijkt me leuk om eens te proberen volgend jaar,als mijn moeder ermee eens is natuurlijk. En anders volg ik dit topic hoe het bij jullie gaat.
Geplaatst: 6 november6 Nov @Gitta Er is zo veel mogelijk met rabarber i.p.v. moes. Ikzelf heb geen rabarber, dat is mij te lastig om te verbouwen.Ik heb het even opgezocht tussen mijn receptenbestand:Clafoutis rabarber en appelRabarber en aardbei noten crumbleRabarbercrumbleRabarbertaart met hazelnootRabarberflapjes met appel en vanillesausAls je geïnteresseerd bent in een recept, dan kun je altijd op mijn kookpagina kijken op FB, daar ben jij ook lid. Op internet kun je denk ik nog veel meer vinden.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.