Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)

Featured Replies

Geplaatst:

@appelvrouw wat een mooie kleur heeft die zalf zeg! Heel mossig, mooi. Hoe kom je aan wolvet? Kun je pure lanoline kopen ergens?

Geplaatst:

De kleur komt van het smeerwortelblad dat ik mee heb laten trekken in de olie. Ik heb het wolvet op Texel gekocht bij de schapenboer.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Pittige kruiden ketchup, gele ketchup en op verzoek nog courgette ketchup

20230805_153014.jpg

aangepast door Lia56

Geplaatst:

@Mellie De hekserij in Kampen heeft een heleboel ook lanoline.

Ze hadden vroeger ook altijd veel grondstoffen voor het verven met planten, maar nu vooral voor cosmetica.

Mulch! Moeder natuur houdt niet van kale grond.

Geplaatst:
Op 31-7-2023 om 16:54, Jorieke123 zei:

Ik heb potjes met framboos+braam+zwarte bes+aardbei-puree ingemaakt, en een paar liters sap van al die vruchten plus pruim.

Hoe maak je die puree? Is dat zonder pitjes e.d.?

Geplaatst:
  • Auteur

Ja. Ik heb het sap er dan dus uit laten lekken en in flessen gedaan (of ik maak er siroop van) en dan draai ik de prut nog door de passeerzeef. Ach, er blijven nog wat pitjes in zitten, maar je haalt er ook wel veel uit. Vooral als je net als ik de zwarte bessen niet AL te netjes van hun stokjes hebt gehaald enzo ;)

 

Als ik dan nog niet moe ben van het inmaken en werken dan droog ik die laatste pitjesbende nog goed in de oven en dat doe ik dan weer in stukjes/vlokjes door een lekkere thee mix. Maar anders gaat het naar de kippen of varkens  :) 

Geplaatst:

Pastasaus, met een tikkie OCD 😀

 

20230806_104259.thumb.jpg.bdba7bbf0cf5e7bfb2da1b56292b92cf.jpg

Geplaatst:

Ook weer pasta saus aan het maken met 7kg gemixde tomaten soorten, past maar net in de pan.

16916596160858207139845359946118.jpg

Geplaatst:

Fase 2 is bereikt van de tomaten saus, eerst 1,5 uur gekookt toen door de passe vite en nu opnieuw koken om in te dikken saus is nog heel dun net water xD

20230810_144646.jpg

20230810_144650.jpg

Geplaatst:

Je hebt ook al je vulling eruit gehaald. Waarom wil je dat?

Geplaatst:

@Mellie ik heb geen vulling gebruikt, wat in die bak zit is wat uit de passe vite kwam, een mix van tomaten zaden en tomaten vellen. Verder vindt ik het prettig om een gladde saus te hebben, dan eten de kinderen het teminste 😉 groentes voeg ik pas toe bij de maaltijd zelf.

Geplaatst:

Het vruchtvlees van de tomaten is de vulling. Nu heb je (bijna) alleen tomatensap over. Als je nog verder gaat inkoken, dan wordt alleen de smaak sterker, omdat het water verdampt.
Wat je kunt doen is alleen de velletjes en zaadjes eruit te filteren, dan houd je de vulling nog grotendeels.

Geplaatst:

Ik doe het ook niet zo. Maar denk dat ik het wel snap!  Ik maak bramenjam, ooit met hele bramen gedaan, maar vind het toch lekkerder als het gezeefd is. En ja, dan raak je ook wel wat vruchtvlees kwijt.  Je hebt minder volume dan. 

Maar wel erg lekker!

Zo zal het ook met de tomaten zijn van Kevin. Lekker geconcentreerde tomatensaus. 
 

Voor mijn tomatenprut mik ik een uitje, knoflook, paprika en een kleine courgette in de pan. Daarbij natuurlijk tomaten. En kruiden. Lekker laten pruttelen en dan de staafmixer erop. Heerlijk! 
Maar wil binnenkort een keer tomaten kopen, en dan met enkel tomaten proberen en dan in de oven. Lijkt me ook zo lekker. 
Zo ziet mijn prut er dan uit. ( staan nu twee bakken af te koelen) 

 

IMG_9738.thumb.jpeg.65709dd6df8756b9c17db46cdb707347.jpeg

Geplaatst:

Geen verstand van wat het handigst is heb precies dit recept gevolgd. 

 

https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/tomaten-basissaus/

 

Ziet er netjes uit jootje, bij ons zijn het kieskurige eters dus de gladheid van de saus is erg belangrijk anders wordt het niet gegeten vanwege de structuur 😛

 

Het recept uit de oven heb ik ook gemaakt van de website van diana dat is tomatensaus 2.0 die was echt heel lekker geconsentreerde smaak maar kwa volume lever je dan echt heel veel in :)

aangepast door Kevins Moestuin

Geplaatst:
  • Auteur

Ik doe wat Kevin doet, maar zet eerst de staafmixer even flink in de pan. Daarna dan pas door de zeef. Zo zijn er toch heel wat dingen (velletjes, pitjes, enz) extra fijn gemalen en die blijven wel in de uiteindelijke saus. Dan door de passeerzeef op de wat grovere stand (qua gaatjes). En nog een tijdje inkoken om hem dikker te krijgen. Of dat moet je al gedaan hebben met alle vellen en pitjes natuurlijk. 

Geplaatst:

Ik doe ook wat Kevin doet. Tomatensaus gaat altijd door de zeef. Geen passeerzeef, daarbij blijft te veel achter. Een gewone zeef met houten stamper. Wat in de zeef achterblijft is vellen en pitten, daar zit nul smaak aan dus waarom zou je dat erin laten?

 

De saus is inderdaad waterig maar dat vind ik prima want de smaak is goed genoeg.

Geplaatst:

11 potjes vruchtenjam. Alles wat ik opgespaard had in de vriezer, rode en witte bessen, kruisbessen, bramen en wat aardbeien. 
lekker is ie! 😊😋

Geplaatst:

Bramen en pruimenjam. Ook een paar potjes hete sambal 😅

Geplaatst:

Bieten chutney.

Er is van de 4 potten helaas maar 1 vacuum. Ik heb geen idee wat er mis is gegaan. misschien was het binnen te warm?
Ik zag een tip online dat ik ze nog kan wecken dus ga ik morgen dat maar proberen. Hopelijk trekken ze dan wel vacuum.

Geplaatst:
Bieten chutney.
Er is van de 4 potten helaas maar 1 vacuum. Ik heb geen idee wat er mis is gegaan. misschien was het binnen te warm?
Ik zag een tip online dat ik ze nog kan wecken dus ga ik morgen dat maar proberen. Hopelijk trekken ze dan wel vacuum.
Het ligt meestal aan de deksel. Pak ff een nieuwe voor je gaat wecken. Maar welk recept gebruik je?

Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”

Geplaatst:

Op 3 augustus augurken ingelegd. Augurken eerst 24 uur in zout water. Afgespoeld. Water,azijn, suiker en kruiden opgekookt.

Augurken in pot, kruidenvocht, heet,  erbij, deksel erop. 
Nu ziet het er zo uit. De potten hebben gelekt. Deze pot heeft een bol deksel !
 

Is dit nog te redden ? Heb ik iets fout gedaan ? Graag uw raad.

 

IMG_4303.thumb.jpeg.af9cbeb298ff1515f699093c235aaebd.jpeg

Geplaatst:

@Amrutten dat ziet er niet lekker meer uit. Ze zullen toch aan het fermenteren zijn geslagen. verder is het voor mij heel lang geleden dat ik ooit eens augurken heb ingmaakt dus hebben andere mensen waarschijnlijk meer verstand hiervan. ik heb vorig jaar met bieten zoet-zuur de bieten even mee gekookt in het azijn mengsel zodat het alles echt goed heet was. Maar met augurk is dat anders geloof ik omdat die snel zacht worden. Welke verhouding azijn/water/suiker heb je gebruikt?

Geplaatst:

@bonnie f een goede tip voor de volgende keer. Ik las je bericht net te laat.
Ze zijn net geweckt en toch nog allemaal geplopt! Ik zal volgend jaar eens alle deksels vervangen. Heeft iemand hier toevallig nog een goedkoop web-adresje voor?

 

 


 

IMG_20230815_114617.jpg

Geplaatst:

Gele basis tomatensaus gemaakt, zat eraan te komen he? 😊🌞

 

IMG_9765.thumb.jpeg.cea569b292ddc5db293b7ad2b11176aa.jpeg

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.