mdubbelm Geplaatst: 20 november 2022 Geplaatst: 20 november 2022 Heel blij met de castelfranco sla, dit jaar voor het eerst op de tuin. Lekker gemengd met krulandijvie en gewone andijvie. Op de foto gewassen, 8 slakken verwijderd en de meeste naalden van de larix eruit gewassen. Ook wat Brazilian starfish gedroogd, gehakt en met zout gemengd. De Ethiopian Browns die ik van @Mellie kreeg gedroogd op de Turkse manier en gehakt. Minder fijn dan ik wilde want de koffiemolens zijn ineens duur en mijn meneer speurt nu naar een betaalbare vintage op Marktplaats 🙄 6 Quote
Mellie Geplaatst: 21 november 2022 Geplaatst: 21 november 2022 Ik heb deze en is maar €2 meer dan wat het was https://www.lidl.nl/p/silvercrest-elektrische-koffiemolen/p100348844?mktc=shopping&gbraid=0AAAAAChMZwMplsfBuAjBDjXz9k4vJul9q&gbraid=0AAAAAChMZwMplsfBuAjBDjXz9k4vJul9q&gclid=Cj0KCQiA4OybBhCzARIsAIcfn9kq5KUhm1B5kAgSqJZDXRmVqwJzK04hjFFlVhAvUWpZf7VlSGXAxskaAu5hEALw_wcB 1 Quote
annaelizabeth Geplaatst: 22 november 2022 Geplaatst: 22 november 2022 Ik gebruik een handmolen ivm het warm worden van het maalsel in de elektrische. Op dit moment heb ik zowel een PD als een Peugeot, beide zeer vintage. Omdat de PD van mijn schoonmoeder) iets groter is dan de Peugeot ben ik deze aan het testen op fijnheid van het maalsel. De Peugeot kan worden ingesteld. Als ik heb besloten mag een van de twee weg. Gratis natuurlijk. 1 Quote
mdubbelm Geplaatst: 22 november 2022 Geplaatst: 22 november 2022 Ik heb ook 2 handmolens. Waarvan een oude PD van mijn oma, maar die gebruiken we voor koffie op de volkstuin De andere handmolen (Hario) gebruiken we wel eens voor kruiden of noten, maar ik wil graag een aparte voor chili. Ik heb nu maar de Silvercrest die @Mellie tipte besteld. 1 Quote
fre3ke Geplaatst: 22 november 2022 Geplaatst: 22 november 2022 (aangepast) Citrusjam van de vruchten van mijn citrus calamondin. Het was maar 65 gram aan vruchtjes (met schil) dus ik heb opgevuld met een potje kruisbessenmoes van afgelopen zomer, en natuurlijk suiker. Ook zaadjes van een groene cardamom erin gedaan voor meer smaak. Als ik nog een keer vruchtjes oogst dit jaar, zal ik proberen een pure citrusjam te maken met de appelpectine die ik ook nog heb van afgelopen zomer. Maar ik reken daar niet op want de citrus is nu binnen gezet. 24 november 2022 aangepast door fre3ke 2 Quote
woldistel Geplaatst: 3 december 2022 Geplaatst: 3 december 2022 Rode bieten poeder! Inmiddels ook eekhoorntjesbrood en shiitake tot paddenstoelenpoeder gemalen. Ik ben erg blij met de koffie/kruiden/notenmolen. Ik moet alleen nog een fijner zeefje. Mijn gewone theezeef laat grotere stukjes door. 4 Quote
appelvrouw Geplaatst: 8 december 2022 Geplaatst: 8 december 2022 Wat doe je met rode bieten poeder? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
henkg Geplaatst: 9 december 2022 Geplaatst: 9 december 2022 Luxe-probleempje: Ik dacht dat ik klaar was met inmaken 2022. Echter: bij (voor) het ontdooien van een vriezer vond ik nog ruim 500 gram ingevroren Cayenne, en 300 gram Madame Jeanette. Ik moet dus weer aan de slag: b.v. chilisaus van de Cayenne; sambal van de Jeanette. Dat heeft gelukkig geen haast ... 2 Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
woldistel Geplaatst: 9 december 2022 Geplaatst: 9 december 2022 @appelvrouw Overal doorheen gooien waar rood bij moet. Maar ook niet zoveel dat je de gronderigheid van bietjes gaat proeven. Ik denk dat het het goed doet bij de stoofpeertjes en in een vruchtensmoothie. Het schijnt dat bietenpoeder ook in het rijtje van de superfood supplementen hoort. Zal wel, mooi meegenomen zo'n schepje superpoeder. Maar eigenlijk is het vooral omdat wederhelft niet van bietjes houdt en ik wel! Dus ik zet elk jaar bietjes voor mezelf en soms is er wat over. Bietjespoeder to the rescue! 3 Quote
rorror Geplaatst: 9 december 2022 Geplaatst: 9 december 2022 Op 18-10-2022 om 22:15, Erny zei: Bijvoorbeeld als ik tauge heb gekocht en de helft maar nodig heb. Heb de afgelopen twee weken ermee ge-experimenteerd. Ik had nog een restant mung bonen liggen, dus in 5dagen die opgekweekt tot taugee. Daarna voor een week ingemaakt in het zuur. Ingemaakt in de pot met augurkenzuur van 2maanden terug, waar nog een paar laatste jalapeno's inzaten. Afgelopen twee dagen bami gemaakt waar het ingegaan is. Smaakt van azijn is trouwens nog steeds goed. Laat het net zolang staan, totdat ik wat vuils zie, of bij het ruiken over me nek ga... Ben benieuwd hoe lang dat gaat duren. Vandaag 1kilo mung bonen gekocht. Vanaf nu koop ik geen taugee meer. Harstikke makkelijk om te maken, leuk om te doen, en uiteindelijk voordeliger. 2 Quote Gebreksverschijnselen, aandoeningen, in Paprika of Pepers.
Lia56 Geplaatst: 18 februari 2023 Geplaatst: 18 februari 2023 Mocht iemand nog op zoek zijn naar een koffiemolen.. https://www.lidl.nl/p/silvercrest-elektrische-koffiemolen/p100337049 nu 7,99 1 Quote
Mellie Geplaatst: 17 maart 2023 Geplaatst: 17 maart 2023 @Mellie Het wordt gewoon jam, smeerbaar en al Ik heb het fruit in stukjes gesneden en eerst wat kapot gekookt, dan geleisuiker, citroenrasp en sap erbij gedaan. Kort de staafmixer erin, wat stukjes in de jam vind ik wel lekker. Dan de vlierbloesemschermen met de bloemen naar beneden wat in de fruitprut geduwd. De steeltjes wat uit laten steken is wel handig om de vlierbloesems na 10 minuten weer uit de jam te trekken. Er zijn ook recepten waar de bloemetjes erin kunnen blijven, maar dat heb ik dus niet gedaan.Ik wil dit recept dit jaar uitproberen. Lijkt me zo lekker. De rabarber komt alweer op en over een week of 8 zullen er weer genoeg vloerbloesems zijn. Ik verheug me er nu al op! 1 Quote
Jorieke123 Geplaatst: 24 april 2023 Auteur Geplaatst: 24 april 2023 Walnotenpasta 5 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Mellie Geplaatst: 29 mei 2023 Geplaatst: 29 mei 2023 De eerste 3 liter vlierbloesemlimonadesiroop. In de tuin staat een vlier en daar wat van geplukt. Nog nooit zo laat in het jaar geplukt. Die in de tuin is notabene sneller dan in het natuurgebied omdat het beschut staat. We hebben al een glaasje op en er staat een kan klaar voor de grote dorst zo meteen. Echt zomer in je glas! 2 Quote
woldistel Geplaatst: 29 mei 2023 Geplaatst: 29 mei 2023 @Mellie Grappig, ik heb vandaag nog even geroken aan een paar bloemschermen rondom de volkstuin en dacht inderdaad "nog even wachten, zijn nog niet zover". Maar volgens mij pluk ik hier eigenlijk nooit voor juni 🤔 Niet erg op gelet in het verleden, ik pluk wanneer het me te binnen schiet. Quote
Mellie Geplaatst: 30 mei 2023 Geplaatst: 30 mei 2023 @Mellie Grappig, ik heb vandaag nog even geroken aan een paar bloemschermen rondom de volkstuin en dacht inderdaad "nog even wachten, zijn nog niet zover". Maar volgens mij pluk ik hier eigenlijk nooit voor juni Niet erg op gelet in het verleden, ik pluk wanneer het me te binnen schiet.Ik pluk altijd rond 5 mei, want dat zijn vrije dagen van school en dan maak ik er een uitje van met de kinderen. Dus zo onthoud ik het. Behalve 2 jaar geleden. Toen plukte ik al in de laatste week van april en dat was heel vroeg. Dit jaar dus extreem laat. Gisteren nog wat meer geplukt van de tuinboom. Dochter op het dak van het tuinhuisje. Ik denk dat er zo’n 4 liter van afkomt. Voor onszelf is dat op zich wel genoeg, maar zelfgemaakte vlierbloesem is een bijzonder populair cadeau. Zelfs de naaijuf vraagt me erom. Dus ik heb er echt wel wat meer van nodig! Maar dat komt wel in juni. Voor mezelf ben ik in elk geval klaar. Ga ook 1 fles invriezen. Ik heb afgelopen jaar de latere batch met 1 kg suiker gemaakt en dat is wel langer houdbaar, maar nog steeds niet lang genoeg. 1 Quote
Erny Geplaatst: 4 juni 2023 Geplaatst: 4 juni 2023 (aangepast) Rabarber ingemaakt. En dit keer niet alleen moes. Maar, naar aanleiding van het heerlijke pak rabarbersap uit Duitse supermarkt, dit keer ook sapsiroop voor limonade gemaakt. Zo simpel, gewoon meer water toevoegen bij het koken en dan zeven. Daarna wat bijzoeten. Heb het sap niet tot siroop laten inkoken, geen geduld voor. Oplettende kijkertjes zien misschien wat donkere vlekjes in de potjes met rabarber... dat komt omdat ik daar nog een half potje bramensaus doorheen heb gemikt om alles wat meer kleur te geven. Doordat ik erg dikke rabarberstengels had kwam daar weinig kleur vanaf. En nu zitten er dus wat bramenpitjes in de rabarber. 4 juni 2023 aangepast door Erny 3 Quote
Anna3 Geplaatst: 7 juni 2023 Geplaatst: 7 juni 2023 Hier is vlierbloesemsiroop met citroen in de maak en alcoholvrije 'vlierbloesemchampagne', een soort gefermenteerd vlierbloesemwater. Ben benieuwd. 3 Quote
Jorieke123 Geplaatst: 12 juni 2023 Auteur Geplaatst: 12 juni 2023 Ik heb in de schaduw aardappelwafels gebakken en ze ingevroren 6 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Arja Geplaatst: 24 juni 2023 Geplaatst: 24 juni 2023 (aangepast) Jam. 10 potten aardbeien + diverse bessen, en 5 potten blauwe bes + rabarber. En een zootje mini's. 24 juni 2023 aangepast door Arja 7 Quote
jootje Geplaatst: 24 juni 2023 Geplaatst: 24 juni 2023 Lekker veel, Arja. Ik wil morgen jammen..😊😋 2 Quote
Arja Geplaatst: 24 juni 2023 Geplaatst: 24 juni 2023 Jaaa kunnen we weer lekker smullen en uitdelen. In de diepvries nog veel meer voor een volgende batch, dus we zijn gul - zolang we potjes retour krijgen 😆 Wel een beetje warm weer om te jammen, maar och, buiten is het nog een stuk warmer. 2 Quote
woldistel Geplaatst: 25 juni 2023 Geplaatst: 25 juni 2023 Wat zweedse soeperwten geblancheerd en in de diepvries gestopt en wat sugarsnaps. Kruisbessen moeten nog 🙂 Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.