Jump to content

Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)


Jorieke123
 Share

Recommended Posts

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Niet ik, maar mijn ouders.
150 kg hete pepers! Daar zijn ze wel even mee bezig geweest met ontpitten. Ik moet direct weer denken aan mijn chilisaus ervaring met 700 gr adjumas en de pijn die ik had
Het droge spul gaat morgen naar de molenaar waar ze het laten malen tot paprikapoeder. Ik had mijn vader aan de lijn en hij liet me een zee aan rode pepers zien. Sjonge jonge zeg… gedroogd weten ze morgen pas wat het weegt en wat ze zullen hebben aan paprikapoeder. Misschien de helft, misschien iets meer.

356c301a6ae08afb028e6abda26379e4.png


Oooooh, ik heb nu al zin in een grote zak van dat spul. Dat ruikt zo heerlijk altijd en zo veel meer smaak. Mijn pot is bijna leeg, dus dat komt mooi uit. Ik heb de lepel in mijn paprikapoeder pot vervangen door een grotere zodat ik weer rustig aan wat pittiger ga koken. Maar nu ben ik en meer gaan gebruiken en heb ik ook nog eens een grotere lepel dat pakt soms niet helemaal goed uit, maar lang leve water.
Redder in nood

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Bijzonder, en hoe hebben ze het gedroogd? Het lijkt me ook heerlijk smaken. Ik heb net een mini hoeveelheid tomaten peper poeder met ook wat basilicum erbij( dat zat op de drogende tomaten) tot poeder vermalen. Heel erg lekker ik had meer moeten doen. Verder is mijn tweede batch kweegelei niet dik( ik heb het zonder geleisuiker gemaakt). Ik wacht nog een dag en als het dan niet dik is dan doe ik het opnieuw in de pan:wtf:

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Bijzonder, en hoe hebben ze het gedroogd?


Gewoon buiten op kleden
De abrikozen, perziken, tomaten… geldt voor alles wat ze drogen. Maar het klimaat speelt ook mee. Mijn tante woont 350 km verderop en zij kan niks buiten drogen. Hartstikke vochtig.

Balen van je gelei trouwens.
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Op 28-8-2021 om 22:57, redzebra zei:

Voor kleine groene vijgen

Hoe is dit gegaan red? Gemaakt en geproefd? Ik kan het recept ook niet lezen wat je geplaatst hebt maar ben wel geïnteresseerd in dat Griekse recept? 

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

@appelvrouw het is goed gegaan, wel zoet 😄, maar volgens buurvrouw perfect zoals het hoort.

 

recept :

 

Vijgen met suikersiroop

1,280kg groene vijgn - 1,280 kg suiker (gewone)
2 tassen water - zakjes vanillesuiker
kleine citroen - (* glucose toevoegen als nodig is)

-> vijgen wassen en koken tot ze mals zijn (in veel water)
-> laten uitlekken
-> ondertussen water (2 tassen) + suiker gedurende 5 min koken
-> vijgen erbij doen en nogmaals 5 min koken
-> van het vuur halen en laten staan tot de volgende dag

volgende dag
-> terug op het vuur, laten koken en schuim dat zich vormt wegnemen
opm : hoe lang koken staat niet in het recept, maar ik dacht dat ik ze toen toch een tijdje heb laten pruttelen ivm dikte siroop)
-> vanillesuiker toevoegen en koffielepel citroen.

bewaren in confituurpotten,
smakelijk !

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Vandaag voor het eerst in mijn leven dat ik iets ingemaakt hebt. Was leuk om te doen. Hopenlijk smaakt het goed. 

 

Twee verschillende dingen gebrobeerd. Paprika in zout inleggen voor 24uur. En jalapenos zonder zoutbehandeling.

 

DSC_1054.JPG

Het vocht wat er uitkwam gebruikt voor in de azijn brine. (hergebruiken zout).

Even de boel klein snijden:

DSC_1056.JPG

Kokende brine in de potten gegoten, en daarna nog even 5 min afkoken in de pan. 

DSC_1057.JPG

Resultaat nog even 24uur op de kop laten staan. Grote pot paprikas, de rest jalapenos. 

DSC_1058.JPG

 

@Ruderalis één van de potten bevat een verassing. Zie jij het? 

DSC_1059.JPG

  • Like 7

rorror.png

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

@Ruderalis Plakje van de Rode Corolina Reaper.

image.png

  • Thanks 1

rorror.png

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

Moedig Jorieke! Heb je de houtkachel nog niet aan? Hier lopen we in badpak vanwege het koken op hout haha. Maar de niet gelukte tweede batch van de kweepeer gelei is nu wel gelukt, prachtig donker rood en o zo smakelijk. 
Ook nog twee potten notenpasta gemaakt vanmiddag, 3/5 walnoot, 1/5 gepelde amandel en 1/5 gezouten cashews van de supermarkt. Het is wel even doorzetten maar smaakt heerlijk! De noten heb ik eerst voorverwarmd op de kachel maar alleen verhit, niet geroosterd.

 

4E6AF595-1827-4940-82C8-C50AFA9964F2.thumb.jpeg.d85a57ddc325a9b3332dc81caef5e53c.jpeg

  • Like 3

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Prachtige kleur @Erny
Ik wil wel een flesje ruilen met mijn chilisaus als ik weer in jouw buurt ben. Dan neem ik ook de paprikapoeder mee.

Ik heb gisteren een ochtendje staan schillen, snijden en blancheren voor een Molukse atjar.

e60267796c24220bef62a9786433d7a9.jpg

Superlekker geworden! Heb helaas geen plek in de vriezer en het is in de koelkast maar een week te bewaren… dus moet komende dagen uit de vriezer eten om plek te maken. Lekker getimed

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...