Jorieke123 Geplaatst: 21 juni 2012 Auteur Geplaatst: 21 juni 2012 Van bramen Ik heb nu weer 2 platen gemaakt, van aardbeien. Die droogt toch wel stukken beter. Die met bramen had ik nog wat droger gemaakt door er poedersuiker over te strooien Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 21 juni 2012 Auteur Geplaatst: 21 juni 2012 Ik doe 2 platen in de oven, en zet de oven dan even op 50 graden. Zodra hij op temperatuur is, zet ik de oven weer uit, en zet hem op een kiertje. Je ziet dan namelijk ook al flink wat damp/vocht tegen het raampje aan komen. En dat doe ik zo overdag een paar keer. Elke keer even opwarmen naar 50 graden, en dan weer erg lang af laten koelen. Ik heb dus zeker niet constant de oven aan. Het is wat moeilijk uitsmeren, dus het komt wel voor dat het op 1 plekje gewoon niet goed droogt. Dan pel ik de hele plak los van het bakpapier, en draai het om, en doe de oven nog een keer aan en weer uit. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
geedee Geplaatst: 21 juni 2012 Geplaatst: 21 juni 2012 Tnx. Ik ga eens wat frambozenleer maken en hoop dat het net zo lekker wordt dan jouw bramenleer! Met al deze extra tips moet dat lukken. Quote
Eefje78 Geplaatst: 22 juni 2012 Geplaatst: 22 juni 2012 Wij maken dat ook weleens, meestal van pruimen. Gedroogde pruimen een tijdje koken in wat water, dan een mooi egaal prutje ervan maken en dan uitsmeren. Wij drogen het eigenlijk altijd gewoon aan de zon, maar ja dan moet die er natuurlijk wel zijn . 1 dagje op het balkon in de zon is meestal wel voldoende. En we hebben niet al te veel beestjes op het balkon, dat scheelt. Quote
geedee Geplaatst: 23 juni 2012 Geplaatst: 23 juni 2012 De frambozen in de sapcentrifuge gedaan, de pulp door een zeef gewreven(vanwege de pitjes) maar wat er dan overblijft is nog erg vloeibaar. Moet ik er nu al (gelei)suiker bijdoen en dan pas op dat bakpapier uitsmeren? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 24 juni 2012 Auteur Geplaatst: 24 juni 2012 Je moet het flink laten uitlekken, in een doek. De prut die ik gebruik, daar is altijd al het sap uitgehaald voor een ander product (limonade siroop ofzo). De fruitprut is dus het rest materiaal. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
geedee Geplaatst: 24 juni 2012 Geplaatst: 24 juni 2012 Hmmm dan moet ik t toch anders doen want zoveel framboos was het niet( 200 gr) en als ik het restant laat uitlekken denk ik dat er 1 snoepje overblijft. Vanaf welke hoeveelheden maak jij fruitleer?Ik bedoel....wanneer loont het de moeite? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 24 juni 2012 Auteur Geplaatst: 24 juni 2012 Nou je smeert het vrij dun uit, dus erg veel heb je niet nodig. Ik zal de volgende keer eens wegen hoeveel smurrie je ongeveer nodig hebt.Maar wel van iets meer dan 200 gram. Daar kan je nu nog een lekkere pot jam van maken Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
geedee Geplaatst: 24 juni 2012 Geplaatst: 24 juni 2012 Yep dan wordt het jam....en een bramenwandeling binnenkort....heb ik (nog) niet in de tuin. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 24 juni 2012 Auteur Geplaatst: 24 juni 2012 Bij een bramen strooptocht kan je ook wel even wat meer oogsten, dan dat er in een tuin kan groeien. Wij hebben het geluk dat het bosje tussen ons weiland, en het huis van de buren, zo'n bramenbende is Het groeit nu al over onze grens, dat houden we zo! Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
jootje Geplaatst: 25 juni 2012 Geplaatst: 25 juni 2012 Gisteren fruitleer gemaakt, klein beetje om uit te proberen, en ik durf te zeggen dat het erg goed gelukt is. Niet erg taai, wel mooi droog, denk dat het wel lang houdbaar is. Wat niet aan de orde is natuurlijk, want het is zo op! Had 900 gram aardbeien, moes van gekookt, de moes in een kaasdoek in vergiet laten uitlekken, hele nacht) . Van het sap siroop gemaakt. ( ook errug lekker) De prut die overbleef daar heb ik wat suiker doorgedaan, en uitgesmeerd op de bakplaat op bakpapier. Ongeveer een uur of 2,5-3 in de heteluchtoven op 70 graden. Steeds een half uurtje en dan weer uit, deurtje open om het vocht te laten ontsnappen. Ik ga dit zeker nog een keer doen, maar dan wat meer! En straks met bramen, ook erg lekker! Quote
appelvrouw Geplaatst: 25 juni 2012 Geplaatst: 25 juni 2012 Ziet er lekker, maar ook mooi uit..leuke foto zo met dat licht erdoorheen. Ik ga het ook eens maken en op t blog zetten, en dan pik ik jouw mooie foto(idee ) Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
prettig gestoord Geplaatst: 25 juni 2012 Geplaatst: 25 juni 2012 Het ziet er super uit, ga dat hier ook proberen straks van de bramen. Of zelfs een "bosvruchten"mix maken met frambozen aardbeien erbij. Het lijkt me heerlijk iig.! Quote Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!
appelvrouw Geplaatst: 4 september 2012 Geplaatst: 4 september 2012 Mijn fruitleer van druiven en appel is klaar, dacht ik..het is wel droog( ik kon het van het papier aftrekken) maar wel nog soepel, als stof. Moet ik het voor de houdbaarheid nog verder laten indrogen in de zon, of kan ik het zo lang bewaren... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 4 september 2012 Auteur Geplaatst: 4 september 2012 Zo kan je het ook lang bewaren. Als het maar loslaat van je papier. Zodra het iets te vochtig is, trek je het stuk als je het los wilt maken. Je zou er nog wat poedersuiker overheen kunnen strooien als het toch iets pikt? Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 4 september 2012 Geplaatst: 4 september 2012 Het pikt een beetje maar is vooral een slap lapje..zo lastig te serveren...misschien bestrooi ik het wel iets en rol het dan op, dan kan ik er rondjes van snijden... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 4 september 2012 Auteur Geplaatst: 4 september 2012 Hm, gek hoor Ik merk wel dat elke fruitpulp weer anders 'doet' als je het zo wilt drogen. Geen 2 lappen zijn hetzelfde. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 29 mei 2015 Geplaatst: 29 mei 2015 Frambozen/bessen/aardbei en tayberry-jam en sap gemaakt. De pittenbende zit met wat honing in de oven..geen idee of het fruitleer gaat worden. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
kiekenboerinneke Geplaatst: 31 mei 2015 Geplaatst: 31 mei 2015 Ziet er allemaal erg lekker uit, en ik ben fan van gedroogd fruit.Misschien eens proberen dit jaar. Quote
appelvrouw Geplaatst: 31 mei 2015 Geplaatst: 31 mei 2015 Wat goed dat je reageert! Ik was mijn fruitleer helemaal vergeten en ik heb de oven ondertussen nog niet nodig gehad. Het spul zat er nog in natuurlijk, en het is nog veel te nat. Nu maar even met bakplaat en al op de kachel gezet. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 1 juni 2015 Auteur Geplaatst: 1 juni 2015 Oh, wel lekker weer. Ik heb nog 2 potjes prut staan, over van het jam maken vorig jaar. Of het jaar daarvoor alweer? Kan ik wel eens op een bakplaatje gaan smeren. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 1 juni 2015 Geplaatst: 1 juni 2015 De met-bakplaat-op-de-(hout)kachel is een goede manier..als je je kachel aanhebt natuurlijk. Op de afkoelende kachel is mijn pittenfruitleer van frambozen en bessen vannacht mooi droog geworden. Het is een grappig knapperig hapje.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Indy Geplaatst: 1 juni 2015 Geplaatst: 1 juni 2015 OOoooooooooooooooo, ga het zeker weer maken,maar echt nooit meer met bramen of frambozen pitjes spul. Vreselijk die kleine pitjes tussen je tanden. Banaan was echt heerlijk, ananas ook. Quote
appelvrouw Geplaatst: 2 juni 2015 Geplaatst: 2 juni 2015 Haha en ik vind die pitjes juist zo lekker..Maar banaan met iets lijkt me ook wel wat. En misschien de resten van de a.s. aardbei/rabarberjam.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
AshaiRey Geplaatst: 26 juli 2015 Geplaatst: 26 juli 2015 Gisteren fruitleer gemaakt van tayberry sap. Ik had een hoop pulp over van jam maken en dat heb ik een beetje aangelengt met water en opnieuw door een zeef gedrukt. Het sap opnieuw verhit met wat geleisuiker en daarna op 4 platen in de voedseldroger gedaan. Na afloop waren het net rubberen pannekoekjes. Ik heb er wat poedersuiker opgestrooit, opgerold en in stukjes van 2 cm. gesneden. Ik heb ze opgeslagen in een grote beugelweckglas. Bederven doen ze niet want ik kan er niet van afblijven.. Die zijn zo op , lekker zeg! Niet hard, een beetje als zachte wijngums. Quote Groetjes,Bram
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.