Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ik doe 2 platen in de oven, en zet de oven dan even op 50 graden. Zodra hij op temperatuur is, zet ik de oven weer uit, en zet hem op een kiertje. Je ziet dan namelijk ook al flink wat damp/vocht tegen het raampje aan komen. En dat doe ik zo overdag een paar keer. Elke keer even opwarmen naar 50 graden, en dan weer erg lang af laten koelen. Ik heb dus zeker niet constant de oven aan.

 

Het is wat moeilijk uitsmeren, dus het komt wel voor dat het op 1 plekje gewoon niet goed droogt. Dan pel ik de hele plak los van het bakpapier, en draai het om, en doe de oven nog een keer aan en weer uit.

Geplaatst:

Tnx. Ik ga eens wat frambozenleer maken en hoop dat het net zo lekker wordt dan jouw bramenleer! Met al deze extra tips moet dat lukken.

Geplaatst:

Wij maken dat ook weleens, meestal van pruimen. Gedroogde pruimen een tijdje koken in wat water, dan een mooi egaal prutje ervan maken en dan uitsmeren. Wij drogen het eigenlijk altijd gewoon aan de zon, maar ja dan moet die er natuurlijk wel zijn . 1 dagje op het balkon in de zon is meestal wel voldoende. En we hebben niet al te veel beestjes op het balkon, dat scheelt.

Geplaatst:

De frambozen in de sapcentrifuge gedaan, de pulp door een zeef gewreven(vanwege de pitjes) maar wat er dan overblijft is nog erg vloeibaar.

 

Moet ik er nu al (gelei)suiker bijdoen en dan pas op dat bakpapier uitsmeren?

Geplaatst:

Hmmm dan moet ik t toch anders doen want zoveel framboos was het niet( 200 gr) en als ik het restant laat uitlekken denk ik dat er 1 snoepje overblijft.

 

Vanaf welke hoeveelheden maak jij fruitleer?

Ik bedoel....wanneer loont het de moeite?

Geplaatst:

Gisteren fruitleer gemaakt, klein beetje om uit te proberen, en ik durf te zeggen dat het erg goed gelukt is. Niet erg taai, wel mooi droog, denk dat het wel lang houdbaar is. Wat niet aan de orde is natuurlijk, want het is zo op! Had 900 gram aardbeien, moes van gekookt, de moes in een kaasdoek in vergiet laten uitlekken, hele nacht) . Van het sap siroop gemaakt. ( ook errug lekker) De prut die overbleef daar heb ik wat suiker doorgedaan, en uitgesmeerd op de bakplaat op bakpapier. Ongeveer een uur of 2,5-3 in de heteluchtoven op 70 graden. Steeds een half uurtje en dan weer uit, deurtje open om het vocht te laten ontsnappen. Ik ga dit zeker nog een keer doen, maar dan wat meer! En straks met bramen, ook erg lekker!

fruitleerjuni2012-00129561340613790.JPGfruitleerjuni2012-00281851340613811.JPG

Geplaatst:

Ziet er lekker, maar ook mooi uit..leuke foto zo met dat licht erdoorheen. Ik ga het ook eens maken en op t blog zetten, en dan pik ik jouw mooie foto(idee )

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Het ziet er super uit, ga dat hier ook proberen straks van de bramen. Of zelfs een "bosvruchten"mix maken met frambozen aardbeien erbij. Het lijkt me heerlijk iig.!

Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!

  • 2 maanden later ...
Geplaatst:

Mijn fruitleer van druiven en appel is klaar, dacht ik..het is wel droog( ik kon het van het papier aftrekken) maar wel nog soepel, als stof. Moet ik het voor de houdbaarheid nog verder laten indrogen in de zon, of kan ik het zo lang bewaren...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Het pikt een beetje maar is vooral een slap lapje..zo lastig te serveren...misschien bestrooi ik het wel iets en rol het dan op, dan kan ik er rondjes van snijden...img853553751346773770.JPG

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

  • 2 years later...
Geplaatst:

Frambozen/bessen/aardbei en tayberry-jam en sap gemaakt. De pittenbende zit met wat honing in de oven..geen idee of het fruitleer gaat worden.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Wat goed dat je reageert! Ik was mijn fruitleer helemaal vergeten en ik heb de oven ondertussen nog niet nodig gehad. Het spul zat er nog in natuurlijk, en het is nog veel te nat. Nu maar even met bakplaat en al op de kachel gezet.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

De met-bakplaat-op-de-(hout)kachel is een goede manier..als je je kachel aanhebt natuurlijk. Op de afkoelende kachel is mijn pittenfruitleer van frambozen en bessen vannacht mooi droog geworden. Het is een grappig knapperig hapje..

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

OOoooooooooooooooo, ga het zeker weer maken,maar echt nooit meer met bramen of frambozen pitjes spul. Vreselijk die kleine pitjes tussen je tanden. Banaan was echt heerlijk, ananas ook.

Geplaatst:

Haha en ik vind die pitjes juist zo lekker..

Maar banaan met iets lijkt me ook wel wat. En misschien de resten van de a.s. aardbei/rabarberjam..

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Gisteren fruitleer gemaakt van tayberry sap. Ik had een hoop pulp over van jam maken en dat heb ik een beetje aangelengt met water en opnieuw door een zeef gedrukt. Het sap opnieuw verhit met wat geleisuiker en daarna op 4 platen in de voedseldroger gedaan. Na afloop waren het net rubberen pannekoekjes. Ik heb er wat poedersuiker opgestrooit, opgerold en in stukjes van 2 cm. gesneden. Ik heb ze opgeslagen in een grote beugelweckglas. Bederven doen ze niet want ik kan er niet van afblijven.. Die zijn zo op , lekker zeg! Niet hard, een beetje als zachte wijngums.

Groetjes,

Bram

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...