Jump to content

Straf van Satan?


Archer
 Share

Recommended Posts

Even schetsen:

6 jaar geleden heb ik een huisje gekocht met een tuin erbij. 6 jaar later was dit tuintje overvol: mooie moestuin (maar geen plaats meer voor aardbeien, asperge, pompoen), een kleine fruittuin (met wat kleinfruit en wat leifruit want voor een fruitboom was geen plaats) en een mooie siertuin (best wel gezellig maar toch zijn er nog zoveel mooie planten die ik graag eens zou proberen).

Dus zijn we in december verhuisd naar een nieuwe woning … met een nieuwe tuin … (bovenstaande reden was natuurlijk niet de enige reden maar wel een belangrijke )

Een oude hoeve gekocht die een grondige renovatie nodig heeft en van 500m2 naar 5000m2 tuin.

We weten al min of meer waar de moestuin moet komen maar dat is momenteel 1 grote wildernis van bramen, oude sparren en stronken… Aangezien we dit jaar ook enorm veel werk zal hebben aan het verbouwen van de woning heb ik besloten om (hopelijk maar) 1 jaar geen moestuin te hebben…

 

Maar welk medicijn neem je tegen de moestuinkriebels? Normaal zijn mijn pepers en paprika gezaaid, net zoals mijn zomerprei, wat kolen, wat sla, enz… Beginnen ook de kriebels om buiten aan de slag te gaan … en dat zal de komende weken enkel maar aanzwellen.

 

Dus stel dat je een straf krijgt van Satan en je 1 jaar geen moestuin mag houden. Hoe overleef je dit ?? Wat zouden jullie doen indien je 1 jaar geen moestuin mag hebben?

Iemand tips?

 

P104006271901486884188.JPG

Link to comment
Share on other sites

Ik zou mijn zegeningen tellen

 

stukje achterin platmaaien in mei. Stoeltjes, tafeltje erbij en lekker genieten van wat je hebt op de momenten dat je mag uitpuffen van de verbouwing binnen of je dagelijkse werk. Hangmatje er bij in juni. Jezelf ook es vakantie gunnen en goed rondkijken. Je hoofd leeg maken ( behalve dan van al die zegeningen ) en langzaam plannen makend voor het 1e seizoen daaróp, dat je wel aan de slag gaat.

En héél misschien zelfs in de nazomer je 1e voorbereidingen treffen .....

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Wat Bit zegt daar sluit ik me volledig bij aan. Maar ik zou niet zozeer het werken in de moestuin missen, maar wel het resultaat. dus dat lekkere kropje sla zo uit de tuin op het bord, of die heerlijke verse kruiden over m.n omeletje met kaas. Dus ik zou een paar vierkante meter vrijmaken voor voor kruiden en wat lekkere groentes, of twee vierkante-meterbakken o.i.d. Dat kost weinig tijd en als de kriebels (ontwenningsverschijnselen ) dan te erg worden kun je toch even met je handen in de grond

Link to comment
Share on other sites

Dat wat Bit zegt dus...kan me daar helemaal in vinden.

Druk genoeg met verbouwingen dus af en toe lekker in de tuin in een hoekje mijmeren over wat volgend jaar in de tuin te doen! Dus zeker niet als straf zien, maar als een seizoen pauze! Geniet!

Link to comment
Share on other sites

Zeg niet; 'Ik heb geen moestuin' maar 'ik heb een wildernistuin'.

Geniet van de vlinders, bijen en vogels, die zullen uw tuin wel weten te vinden.

 

Als u in december pas bent overgegaan weet u waarschijnlijk nog niet goed wat er in uw tuin groeit en bloeit. De bramentakken en bomen ziet u in de winter ook wel, maar veel schoons trekt zich terug gedurende de winter om nu en straks pas weer te voorschijn te komen.

Er is iets voor te zeggen om eerst een jaartje vooral te observeren.

Om toch iets te doen in de tuin is wellicht verstandig, om mentaal even weg te breken van al het andere werk.

 

Een paar ideeen, u kunt zelf alleen bepalen of dit voor u zou werken:

- Neem een paar grote, verplaatsbare potten en beperk u tot wat bloemetjes en kruiden.

- Als u toch een serieus met de tuin wilt maken, zelf tijd tekort komt maar wel af en toe een vrijwilliger onderdak zou kunnen bieden, schrijf u in bij Help-X, Workaway of Wwoof. Verwacht geen grote vakkundigheid van een vrijwilliger, wees blij met een jongere die wel wil aanpakken.

Link to comment
Share on other sites

Ik sluit ook aan bij bijvoorbeeld Roeier en Bit en de eerdere reacties.

 

Eigenlijk niet eens zo gek om het eerst jaar je stukje grond en wat er staat, groeit te volgen en leren kennen. Daardoor wordt een start in 2018 alleen maar beter! Meteen ingrijpend beginnen is zeker niet altijd een voordeel. Raad het zelf standaard aan aan een tuinier: eerste jaar...meer waarnemen dan meteen van alles gaan "doen". Wat groeit er en is de moeite waard om te laten staan? Wat zou je kunnen verplanten? Hoe is de grond op diverse plekken? Hoe zou het stap voor stap kunnen worden? Je weet nooit....misschien staan er spontaan al dingen die mooi zijn, je ook al kunt oogsten zonder er veel aan te moeten doen? Jammer om wat er al is aan goede dingen niet te gebruiken en te integreren in je latere plannen.....

 

In ieder geval zou ik ergens in die tuin nu al een aangename en mooie plek maken om even te zitten, uitpuffen, weg van de verbouwingen, even gedachten verzetten...waar ook al ideeën voor de toekomst van de tuin zich langzaam kunnen ontwikkelen. Och...en wie weet is er bij die zitplek een stukje van een paar vierkante meter of wat bloembakken waar je wat kleins in kunt zaaien of planten....

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Kan je echt niet wachten denk dan eens wat verder dan de gebruikelijke kaders als spade, zeis en houweel.

Je zit zo te lezen in een landelijke omgeving. Zijn er geen boeren in de buurt met wat groot materieel die je kunnen/willen helpen.

Ik had en zelfde situatie met mijn tuin. Maar het was niet spitbaar ook omdat de grond 40 jaar niet bewerkt was en keihard geklonken was. Op het jaarlijkse straatfeest gaf ik aan wat mijn probleem is met de tuin. Zegt me tafelgenoot, "ga eens met die en die praten. Die zit daar aan de tafel". Heb ik gedaan en een week later stond er een klein graafmachinetje in de tuin, inclusief machinist en die heeft heel tuin tot 50 cm diep omgewoeld, 3 aanhangers vol (met kop erop) aan stronken en wortels uit de grond gehaald en een grote vijver gegraven. 400 m2 in een halve dag klaar en voor die 240 euro ga ik mijn rug niet slopen. De beste investering ooit voor de tuin.

(je kan zo'n machinetje ook gewoon huren voor een redelijke prijs)

Groetjes,

Bram

Link to comment
Share on other sites

Ik heb wel meteen een tuintje gemaakt toen wij ons enorme verbouwproject aangingen, en er is weinig tot niets van gekomen Verkeerde locatie, een boel onkruid omdat er af en toe echt geen tijd is voor wieden en dan kan je daarna maar beter scheppen in plaats van schoffelen, enz. enz.

Kom 22 oktober naar de Moestuinforumdag

 

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link to comment
Share on other sites

Je kunt er ook werken met het permacultuurprincipe, dan worden sommige vijanden juist vrienden in de tuin. met relatief weinig werk veel opbrengst na een aantal jaar. om inspiratie op te doen: https://www.facebook.com/natuurvanovervloed/

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...