Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Waar zaden kopen.


Ryan-1988

Aanbevolen berichten

Hallo,

 

Waar halen jullie je zaden vandaan?

Ik heb verschillende website bekeken en zie door de bomen het bos niet meer.

Er zijn naast soorten groenten ook verschillende soorten rassen. Ik heb nu echt geen idee meer wat ik kan planten. Is er een lijst met groeten en soorten die ik kan gebruiken om een goede keuze te maken of waar iemand een goede ervaring mee heeft.

 

Ik wil dit jaar planten:

Aardappel

Aardbei

Prei

Tomaat

Komkommer

Ui

Bosui

Broccoli

Bloemkool

Spruiten

Spinazie

Sperzibonen

Ijsbergsla

Witlof

Paprika

 

Alle hulp is welkom:)

Link naar reactie
Delen op andere sites

In beginsel zijn alle leveranciers in Nederland en België wel okay. Je bent alleen en beetje laat: ze hebben het allemaal op dit ogenblik érg druk. Dit geldt zeker ook voor pootgoed.

Om te selecteren besluit je eerst of je (uitsluitend) biologisch zaad wil of dat dat je niet zoveel kan schelen. Van de gewassen die jij wil telen is zowel bio als niet-bio beschikbaar. Uitsluitend Bio zaad vindt je bij De Bolster debolster.nl en bij Ecoflora ecoflora.be , pootgoed bij biologischpootgoed.nl Daarnaast zijn er websites waar je beide soorten kan bestellen zaadhandelvanderwal.nl , vreeken.nl , tuinzaden.eu , dutchgardenseeds.com en nog veel meer

Meestal kies je voor de zaden uiteindelijk één leverancier in verband met de verzendkosten.

Je favoriete leverancier kies je door telkens van een gewas de verschillende soorten te vergelijken en degene te kiezen die goed bij jouw tuin lijken te passen.

Bij de leverancier die voor jou het beste assortiment heeft bestel je dan alles. Zo doe ik het tenminste elk jaar opnieuw

Link naar reactie
Delen op andere sites

Deze link moet er ook nog even bij, dacht ik: https://www.moestuinforum.nl/webshops-binnen-buitenland-t300.html.

Waar je voorkeur naar uitgaat heeft ook te maken met of je naar specialere en meer historische rassen zoekt, en ook of je zaden wilt overhouden van je gewassen.

In de meeste winkels zie je vooral moderne kwekersrassen, veel F1, en F1 betekent dat het een hybride ras is, als je verder gaat met zaad daaruit dan is het waarschijnlijk niet heel trouw aan de moeder-plant.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Biologisch of niet dat maakt mij nog niet veel uit. Ik moet er eerst voor zorgen dat ik goede groente kan oogsten. Ik ben dus op zoek naar sterke rassen. Opbrengst is niet dus niet van heel erg belang als er maar wat af komt om te oogsten.

 

Ik ben al wat webshops afgeweest maar ik kan er niet echt de twijfel mee weghalen.

 

Wat zijn rassen die goed zijn voor beginners?

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik begin dit jaar eigenlijk ook voor het eerst en ik had geen idee hoe het aan te pakken. Ik ben daarom begonnen met eerst maar eens een lijstje van wat ik lekker vind en graag zou willen kweken qua groenten. Dat heb je al dat gaat dus goed . Daarna werd ik een beetje gek van alle verschillende handelaren en mogelijkheden enz. Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om het eerste jaar 'gewoon' bij Van der Wal te bestellen. Daar heb ik de zadengids 2017 van gevraagd (is ook te downloaden op de site) en die keuze voelde al als een soort van opluchting. heb ook goede verhalen over hen gehoord en ben nu zelf ook tevreden. Vervolgens ben ik mijn groenten gaan zoeken in de zadengids en gekeken welke rassen van der Wal verkoopt. Aan de hand van die gegevens en wat Diana zegt op mooiemoestuin.nl (ik heb ook kleigrond) heb ik een keuze gemaakt per groente die ik wil kweken. Bestelling kwam ondanks de drukte heel vlot. Wel hadden ze niet helemaal mijn voorkeur qua aardappelen meer omdat ik toch al heel laat was. maar dat is dus mijn eigen schuld.

 

Ik ga nu komend jaar beginnen met de zaden die ik dit jaar besteld heb. Ik ga kijken of het me bevalt, hoe ze groeien, hoe ze smaken enz. Op basis daarvan kan ik dan volgend jaar kijken of ik dezelfde zaden wil zaaien, of dat een ander ras (ook misschien wat bijzonderder ras?) beter past bij wat ik wil. Maar voor het eerste jaar had ik gewoon even een houvast nodig en dat heb ik zo gevonden. Het moestuinforum is heel interessant maar voor een beginnende tuinier kan het ook echt heel erg overweldigend zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou elke groente eens in de zoekfunctie gooien en aanduiden dat de zoekterm moet voorkomen in de onderwerptitel. Van vele groenten zijn er topics met 10tallen bladzijden, dus niet samen te vatten tot een enkel goed ras.

 

Of je zou kunnen opteren om een leverancier van zaden te kiezen en dan kijken welke rassen jouw interessant lijken bij deze leverancier en dit ras eens opzoeken op het forum.

 

Dit weekend heb ik al spinazie "vroeg reuzenblad" gezaaid. Dit marcheert hier goed voor de vroege teelt op mijn zandgrond, andere rassen zijn dan weer beter later in het seizoen. Een éénduidig goed ras is dus ook zeer moeilijk te geven (andere grond, andere temperaturen, ras heeft een andere zaai en oogstperiode,...). Wel nuttig om te weten wat bij andere goed werkt maar is daarom bij jou nog geen garantie. In de topics van de groenten zelf staat meestal ook nog veel meer nuttige info.

 

Tip: Zelf gebruik ik als ruwe zaairichtlijn de zadenkalender van Velt en het topic op het forum wat heb je juist gezaaid.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben een aantal uurtjes zaden gaan kijken met alle tips die ik van jullie heb gekregen.

Deze lijst is het geworden maar voordat ik ga bestellen zou ik graag willen weten of dit echt voor beginners is.

 

Ik heb gelet op Prijs, Resistentie en Makkelijkheid. Wellicht heb je ze zelf al eens geoogst.

Ik hoor graag jullie mening.

 

Friese Geeltjes Aardappel

https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/pootaardappelen/sub,2/pid,6251/friese_geeltjes_2840

 

Sturon Plantui

https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/plantuien_sjalotten_knoflook/sub,2/pid,7678/sturon_maat_1421

 

Nummer-5 Andijvie

https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/groentezaden/sub,2/pid,45/nummer_vijf__2

 

Bellot F1 Hybride Bloemkool

https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/groentezaden/sub,2/pid,179/belot__f1_hybride

 

Winterbor F1 Hybride Boerenkool

https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/groentezaden/sub,2/pid,194/winterbor__f1__hybride

 

Witte van Lissabon Bosui

https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/groentezaden/sub,2/pid,206/witte_van_lissabon

 

Marathon F1 Hybride Broccoli

https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/groentezaden/sub,2/pid,2798/marathon_f1_hybride

 

Defender F1 Courgette

https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/groentezaden/sub,2/pid,2325/defender_f1_hybride

 

Ijsbergsla Robinson (Pillenzaad)

https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/groentezaden/sub,2/pid,601/ijsbergsla_robinson_pillenzaad

 

Yolo Wonder Paprika

https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/groentezaden/sub,2/pid,767/yolo_wonder

 

Zwitserse Reuzen Prei

https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/groentezaden/sub,2/pid,870/zwitserse_reuzen

 

Igor F1 Spruiten

https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/groentezaden/sub,2/pid,1069/igor___f1_hybride

 

Phantasia F1 Hybride Tomaat

https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/groentezaden/sub,2/pid,5082/phantasia_f1_hybride

 

Zoom F1 Hybride Witlof

https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/groentezaden/sub,2/pid,1346/zoom__f1__hybride

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op het eerste gezicht geen gekke lijst, behalve die tomaten. Zes zaden voor 6,15 euro vind ik een idiote prijs.

 

Je hebt veel F1-zaden, hou er rekening mee dat je daar zelf wel zaden van kan oogsten, maar dat de planten die daaruit komen soms hele andere eigenschappen hebben. F1 zijn kruisingen en dus niet zaadvast. En voor dingen als boerenkool en courgette denk ik dat je echt geen sjieke F1 nodig hebt, daar zou ik voor de traditionele rassen gaan, waarschijnlijk goedkoper en die doen het altijd goed.

 

Pillenzaad zou ik nooit kopen. Man, bij de Lidl liggen zakjes ijsbergsla voor 19 cent en dan heb je meer zaden.

 

Sowieso zou ik eens bij de Lidl gaan kijken. Als het niet bio hoeft, ben je daar waarschijnlijk heel wat goedkoper uit.

 

Verder niks mis met Van der Wal hoor, prima ervaringen mee.

Link naar reactie
Delen op andere sites

6,15 voor 6 tomatenzaden????

Daar heeft pippi gelijk, dat is wel heel prijzig. Tomatenzaden zelf winnen (zodat je ze het jaar erop kunt zaaien) is veel makkelijker en goedkoper ook. Moet je wel een ras kiezen wat geen F1 is, anders kun je wel zaden winnen, maar krijg je dezelfde tomaat niet terug. Er zijn genoeg smakelijke tomatenrassen die geen F1 zijn. Die zaden kun je bijvoorbeeld bij de Lidl kopen voor weinig of je kiest een ander ras bij Van der Wal.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat je het jezelf veel te moeilijk maakt, zoals hierboven al gezegd, ik zou gewoon lekker naar de Lidl gaan en daar eens even lekker mijn slag slaan. Als het niet biologisch hoeft te zijn dan zijn de zaden van de Lidl echt heel goed. Je hoeft echt niet bang te zijn dat ze van mindere kwaliteit zouden zijn dan andere gangbare merken.

En echt persoonlijk vind ik meer dan 6 Euro voor 6 tomatenzaadjes ronduit belachelijk, zelfs de biologische zaden van de Bolster zijn niet zo duur en dan heb je nog veel meer zaden ook.

Wat me ook opvalt in de beschrijving van de tomaten is dat er niets staat over de smaak. Waarom is dat, zijn ze misschien niet zo lekker?

Natuurlijk wil je sterke gezonde planten, maar in mijn ogen is de smaak nog belangrijker. Leuk als je een grote oogst hebt straks, maar als de smaak tegenvalt wordt je daar ook niet echt blij van.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Na jullie reactie ben ik gisteren naar de lidl geweest en ik heb de volgende zaden gekocht:

Ijsbergsla Great Lakes 659

Sla Attraktion

Sla Australische Gele

Broccoli Premium Corp

Tomato Hildares (Gelezen dat het nogal nietssmakende tomaten zijn maar toch eens proberen)

Tomato Harzfeuer

Tomato Moneymaker

Courgette Black Beaty

Paprika california wonder (in een bakje stekgrond geplant)

2017022414155978921487942270.jpg

 

Dit alles was maar een paar euro en heeft er voor gezorgd dat mijn prijslijst bij van der wal flink is gekrompen. Bedankt hiervoor:)

 

Ik heb heb de volgende bestelling geplaatst bij van der wal:

aardappels Friese geeltjes (1kg)

Plantuien (1kg)

Bleomkool Belot f1

Boerenkool Winterbor f1

Bosui Witte van lissabon

Prei Zwitserse Reuzen

Spruitkool Igor f1

Witlof Zoom f1

 

Ik denk alleen dan ik teveel aardappels en plantuien heb besteld maar ik had geen idee hoeveel er in een kg zaten.

De tomatenzaden van 6euro heb ik geschrapt.

 

Ik hoop dat het met deze selectie gaat lukken dit jaar. De vorige jaren heb ik niet op rassen gekozen maar zomaar een willekeurige selectie. wellicht was dat ook het probleem.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Ik heb mijn zaadjes vorig jaar bij de Intratuin en Deen gekocht, ik zit nu een beetje in dubio. Want ik wil het dit keer echt laten lukken, maar misschien moet ik dan toch maar even bij de Lidl kijken.

Oja waar hebben jullie een kweekkastje gekocht? Ik moet die ook weer kopen, dus ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij de Action verkopen ze goede kweekkasjes voor weinig.

 

Je schrijft dat het dit jaar echt wilt laten lukken, ging het niet goed dan vorig jaar met de zaden van Intratuin en Deen?

Bij de Lidl moet je denk ik wel opschieten hoor, want de boel vliegt daar weg. Kijk anders ook eens online bij verschillende leveranciers. Ik heb zelf goede ervaringen met o.a. "123zaden", "Seedo", "denieuwetuin.be" en "De Bolster" natuurlijk. Maar er zijn nog veel meer leveranciers er is ook een apart topic over webshops webshops-binnen-buitenland-t300.html

Veel natuurvoedingswinkels verkopen trouwens ook de zaden van de Bolster mocht je geïnteresseerd zijn in biologische zaden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga denk ik dan maar even bij de Action langs.

 

Vorig jaar heb ik het geprobeerd om in potten te doen, en ik had toen een klein gedeelte in de tuin gezet zoals de watermeloen, sperzieboon, courgette en mijn rode biet. Alleen toen waren ze denk ik nog te klein, want veel hebben het niet gered. Daarnaast heb ik ook een grote hond die het leuk vindt om te graven. Dus ik moet het of afhekken of een ander plekje zoeken.

 

Het jaar voordat we de hond hadden ging het wel goed, alleen toen liet ik de tuin te erg zijn eigen gang gaan dus toen werd het erg onoverzichtelijk en echt een bos, waardoor mijn tomatenplanten te weinig zon kregen en mijn courgetteplanten de hele tuin over namen samen met de aarbei.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...