Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Planten waar ratten van af blijven?


roeier

Recommended Posts

Ik woon hier sinds een half jaartje, er zijn veel ratten, groente zal niet gaan hier op het erf, maar ik hoop dat er bloemen zijn die hier kunnen overleven. Heb al wat research gedaan naar planten waar de ratten van af zouden blijven, maar dat blijkt niet betrouwbaar. Ratten houden niet van alliums las ik ergens, dus ik heb wat sier-alliums gepoot, maar nee hoor, daar blijven ze niet van af.

Het blijkt dat ik geen goede info kan vinden omtrent welke planten redelijk veilig zijn tegen ratten, ook raak ik snel bedolven onder adviezen omtrent verdelging. Daar gaat het me niet om, ik acht een rattenjacht bij voorbaat kansloos en heb daar ook geen zin in.

 

Ik probeer te leven met de ratten buiten, binnen komen ze niet en daar ben ik blij genoeg mee. Maar wat voor plantjes zou ik dan bijvoorbeeld hier kunnen plaatsen:

 

beamwal_zpseaf3s92i.jpg

 

Die vlonder is recent aangelegd, voor mijn tijd, maar waarschijnlijk heeft de begroeiing op deze plaats van de aanleg werkzaamheden te lijden gehad. Het erf is aan alle zijden omgeven door een houtwal en water. In de houtwal heb ik wat gekapt hier en daar, want het was een bos aan het worden. Mijn bedoeling is meer open plekken en ruimte voor bloemen. Maar welke? Het is nu late winter, ik zie wel wat plantjes verschijnen die dus geen last hebben van de ratten:

* akoniet (op de foto is een plukje te zien)

* sneeuwklokjes

* narcissen

Dat is al wat, maar daar mag nog wel wat bij, ook voor later in het jaar. Wie kent nog wat bloemen waar de ratten van af zullen blijven?

Link to comment
Share on other sites

Heeft u al eens opgezocht welke ziektes deze beestjes meebrengen? Tuinieren kan je haast niet want overal liggen uitwerpselen.. goede handschoenen en zeker goed handen wassen is aangeraden! En vergeet ook je schoenen niet!

 

Hier in België als je naar de gemeente gaat komen ze deze gratis verdelgen, in de vorm van kistjes waar honden, kinderen of dieren niet bijkunnen.. in België zijn ze ook verplicht om gif te gebruiken waar roofvogels en andere dieren niet ziek van worden als ze een rat eten

Link to comment
Share on other sites

Wat voor een ratten? Dat maakt een wereld van verschil!!! Bruine of zwarte gewone ratten of woelratten of muskusratten....gooi ze beter niet op een hoop als "ratten" want het zijn geheel andere dieren...in leefwijze/voedsel en evt. niet hygiënisch zijn. Daardoor krijg je ook niet zo ter zake doende reacties hier.

 

Bruine ratten? Alleseters. Gemeente inschakelen! (Maar denk het niet, want die eten echt niet een tuin leeg, zijn geen echte tuinplaag).

 

Woelratten? (Echte planteneters!) Zoek gericht op woelratten dan.....deel van strategie zal bestaan uit jagers aantrekken...kan zeer hardnekkig en plaag zijn voor je tuin. Zoeken naar een evenwicht waarin ze niet massaal voorkomen is geen makkelijke maar wel een heel goede strategie.

 

Muskusratten? Alleen planteneters.....maar vooral van water en oeverplanten. Vooral een probleem omdat ze taluds en dijken ondergraven. Hebben weinig natuurlijke vijanden hier. (invasieve soort). Waterschappen hebben professionele bestrijders in dienst...die inschakelen voor gerichte bestrijding.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Natuurlijk valt er heel goed te tuinieren, daar waar allerlei soorten van knaagdieren voorkomen. Zou een mooie boel worden als dat niet zo zou zijn . Het kan zeker goed lastig zijn. Ben een hele mooie serie appelboomrassen kwijtgeraakt aan woelratten / woelmuizen ( is mij nog steeds niet goed duidelijk welk dier, misschien wel beiden ). Ik zit echt middenin rattenland.

 

Zijn veel verschillende soortjes he ? Ratten : Bruine rat, woelrat, muskusrat, zwarte rat. Woelmuis, mollen, andere muizen. Volgens mij heb ik verschillende soorten.

Uienfamilie / knoflook : helpt niks. Keizerskroon, helpt nauwelijks, Crocussen zijn ze dol op. Inderdaad blijven ze van de Narcis af, bij mij ook van de tulp trouwens. Veel vaste planten zijn bij mij mogelijk hoor. Ik heb echt het volledige assortiment van van alles. Beetje schade neem ik voor lief. Dat ik na een winter met een behoorlijk sneeuwdek, de appelboompjes allemaal aan de hals weggevreten terug zag, dat was wel schriikken, Ook pruim en kers hadden ze aangevreten. Ik zet dat soort dingen nu in een gaaskooi om de wortels.

In mijn knoflookveldje vieren ze feest !

 

Niet overmatig veel last van de muskusrat en brune rat zelf. Ze zijn er wél. Jawel ik tuinier graag met handschoenen, maar dat is eigenlijk vooral omdat ik anders geen beetje normale handen overhoud. Ik eet ook gewoon rechtstreeks van de tuin.

Aardappelen gaan goed, verlies richting 10% door de woelers. Tomaten lusten ze ook trouwens. 10% Wortelen es een enkele.

 

Zet wel eens piepers ( geluid ) in ; helpt een tijdje een beetje.

gif doe ik niet aan. Tuinbuuf gebruikt carbiet. Daarna is de vreetdruk bij mij wat groter.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben niet zo op de hoogte van wat voor ratten er bestaan, ik zie of hoor ze ook niet. Ik zie geen uitwerpselen of graafgaten, alleen ik heb wel eens een dooie in de vaart zien drijven. Helaas heb ik die niet gefotografeerd. Het was zeker niet zo'n klein muis-achtig beest als mensen wel als huisdier houden, de grootte was meer dat van een redelijk forse cavia.

Toen ik hier kwam wonen vroeg ik gelijk aan de eigenaar of ik een groentetuintje op het erf mocht aanleggen. De eigenaar zei dat hij dat ook wel eens had geprobeerd, maar dat ááálles werd opgevreten door ratten. Alleen dingen op hoogte, dat ging dan nog. Ik hoop nog steeds dat hij een beetje overdreef.

 

Voor zover ik weet, als je een afgelegen plek hebt, aan 4 kanten omgeven door sloten, dan heb je veel last van ratten. Ik ken een bevriende boer in de buurt die op een vergelijkbare plek woont. Hij heeft een luchtbuks. Iedere keer bij het opstaan en ook weer bij het naar bed gaan schiet op ratten. Daarmee komt hij niet van die beesten af, maar als ik hem weer zie zal ik hem eens vragen wat voor ratten het nou precies zijn.

 

Zonde van die appelboompjes, Bit. Ik had niet verwacht dat ze daar aan zouden zitten. Hier op het erf staan volwassen peren-, appel- en pruimenbomen, geen last van vraat van knaagdieren (maar we hebben ook niet een pak sneeuw gehad).

Knaagdier-werende planten, ja daarvan lees ik ook steeds dat het niet echt helpt. Alleen zo'n keizerskroon staat bij mij toch wel op het verlanglijstje, zo'n bloem past ook wel traditioneel op een erf als dit. Dat het ratten weghoudt lijkt een mythe maar het schijnt dat ze de planten zelf toch respecteren. Ik hoop dat zoiets ook geld voor Kruisbladwolfsmelk, dat is ook zo'n plantje waarvan je leest dat ratten er van op de vlucht slaan, nou dat geloof ik niet, maar als ze het plantje zelf met rust laten is dat al winst.

Tulpen ben ik helaas geen liefhebber van, ik hou niet zo van bloemen die je overal al in de tuin ziet.

 

EDIT: Ik heb even wat foto's op het internet bekeken, ik denk dat het woelratten zijn bij mij, niet bruine of zwarte ratten.

Link to comment
Share on other sites

Gaan we het hier heus niet over tulpen hebben, maar er zijn tulpen en tulpen he ? Wie kan in het hoge gras tussen het onkruid deze tulpjes weerstaan ( Tulipa clusiana ) :

 

Tulipa-clusiana6-114281487877086.jpg

Link to comment
Share on other sites

Op Eiland aan de Veen wel eens wat vraat van vermoedelijk ratten gehad, maar niet dat ik het ernstig noem. Van mijn winterknoflook en ui blijft iedereen tot nu toe af. De plantui wordt er door de kippen, of andere vogels, wel eens uitgetrokken. Maar die stop ik dan weer gewoon terug. De muskusrat zit zichtbaar bij de buren aan de rand van het water en het weiland, maar onze kade is overal voorzien van boomwortels en daar hebben ze een hekel aan. Bomen die de kade bijeen houden, houden dus de muskusrat op afstand. Verder zitten er wel eens bruine ratten, maar die hebben 8 halfverwilderde katten als natuurlijke vijand. Dat geldt ook voor de muizen, waar ik soms meer last van heb. Maar wat voor mij dan soms een beetje last is, is dan weer voedsel voor onze bosuilenfamilie en uiteraard de katten. Ik probeer de kippen wel eens te leren om de trapvoerbak te gebruiken, maar ze vinden de pedaal maar eng en wachten dan liever tot ik op kom dagen om ze te voeren. Dat betekent dat de hele winter het kippenvoer beschikbaar was voor de ratten, muizen en andere vogels. Dit heb ik nauwgezet in de gaten gehouden, maar de vraat viel uiteindelijk reuze mee. Misschien hebben we dat ook te danken aan Loedertje de Eilandkat die op anderhalve meter van de voerbak haar kattenmandje van ons heeft gekregen...

Verder proberen we in pais en vree om te gaan met alles wat leeft op het Eiland. We hebben nog geen behoefte gehad aan "verdelging". Sterker nog. Lees maar eens het verhaal over onze Kroosje de Eilandrat.

 

IMG106541291487919826.jpg

Een klein natuurparadijsje in de oceaan van het Groene Hart. Ontmoet onze Eilanders op Eiland aan de Veen: http://www.natuursporen.nl

Link to comment
Share on other sites

Leuk verhaal, Boerjennes. Wat zijn appelkroosjes?

 

Hier in de bostuin, waar ik 2 dagen per week bezig ben, volop woelmuizen en/of woelratten. Ze eten wel wat of soms aan plantenwortels e.d., ook van de jonge appelboompjes...maar niet desastreus. Er staat een grote afwisseling, blijkbaar zitten ze niet speciaal op het fruit en de planten die voor oogst zijn.... Er zit ook een paar kiekendieven, een smelleke en een vos in de buurt en ik zie ook af en toe wezeltjes. Een half wilde kat woont in het schuurtje, maar die heeft blijkbaar meer belangstelling voor mezen en roodborstjes. Vermoedelijk ook een bosuiltje...maar ik ben niet 100% zeker. De kiekendieven heb ik in ieder geval al enkele keren met een woelratje of muis zien vliegen...maar ook met duiven, die ze op een rustig plekje kaalplukken en oppeuzelen.....

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Hier wordt het erf bewaakt door Ulbe, de wetterhoun. Hij houdt niet van ratten, maar ratten schieten in allerhande gaten en kieren, en alles wat Ulbe kan doen is blaffen. Hij blaft ook naar eenden en van alles, die hond blaft zich voortdurend een slag in de rondte, want zijn vijanden schieten altijd ergens heen waar hij niet kan komen.

Katten kunnen hier niet, die worden door Ulbe wel succesvol te grazen genomen, en ook worden de omliggende weilanden beheerd voor de weidevogels, dus om meerdere redenen zijn katten hier niet geschikt.

 

Wat restte van de alliums heb ik vandaag maar op de moestuin geplaatst, dat is hier een paar kilometer vandaan. Nu hou ik er misschien nog iets van over, hier op het erf ging het niet goed. Alliums waren een slechte keuze.

Genoeg dingen zullen heus wel gaan. Ik heb nog vergeten de Paarse Morgenster te noemen; ik heb hier zaailingen van vorig jaar geplant en die zien er nog uitstekend uit, dus die lijken ratbestendig.

 

Ik hoop nog altijd op wat suggesties van jullie kant van plantjes waarvan je gemerkt hebt dat ratten er met een boog omheen lopen, of als je juist hebt gezien dat ze ergens bijzonder verzot op waren, dat zou ook helpen, dan kan ik dat vermijden.

 

Ah, ik wist ook niet wat appelkroos was, volgens mij had ik dat woord ook nooit eerder gehoord; weer wat geleerd!

Link to comment
Share on other sites

Ik heb geen idee of stekels enige indruk maken op jouw plaagdieren (waarschijnlijk niet), maar anders denk ik aan kruisbes (niet voor niets ook stekelbes genoemd) en de zwaar gestekelde rassen uit de familie van Chaenomeles (dwergkwee, sierkwee). De laatste geeft erg mooie bloei in april/mei en in het najaar fruit dat je kan verwerken. Heb wel gelezen dat dit fruit ook door ratten werd gejat bij Jorieke123 meen ik, maar of dat afgevallen fruit was of bewust er afgehaald werd door de beesten... dat weet ik niet.

Link to comment
Share on other sites

Wat toevallig roeier, ik heb ook een wetterhoun. Vangt de muizen en ratten en verjaagt ook de katten uit de tuin. Voor het vangen (en doden) van klein ongedierte zijn ze oorspronkelijk ook gefokt. Nu is de combinatie woelmuis en wetterhoun niet echt een geslaagde ... voor de moestuin welteverstaan. Mijn moestuin is nu een groot knollenveld, dus daar wordt deze weken een hek omheen geplaatst. Alles is uitgegraven, tuinbonen, knoflook, bollen en niet door de ratten en muizen. Kortom, onze hond heeft nog wat training nodig.

 

Even wat meer on-topic.

Hier zegt men dat keizerskroon de woelmuizen en ratten op afstand houdt. Helaas is dat niet het geval, ze vreten de bollen (die dus echt stinken) ook op.

Link to comment
Share on other sites

Nee hoor, ratten zijn juist dol op kruisbessen net als woelmuizen. Ze waarderen het enorm als je een net over de kruisbessen doet om de vraat van merels te verhinderen. De woelmuizen laten vaak de schilletjes liggen, fijnproevers zijn het. Zij kunnen immers ondergronds wél bij de bessen. Hetzelfde geldt trouwens voor aardbeien.

Meestal heb ik meer woelmuizen. Ik probeer de gangen regelmatig dicht te stampen, in de hoop dat ze naar de buren gaan.

Maar ja, er blijft nog genoeg voor ons over geloof ik.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Wat toevoegingen; die kennis van mij die bij hem op ratten schiet zei dat het vooral bruine ratten zijn bij hem, maar hij ziet ook woelmuizen. Hij schiet als het donker is, dan komen de ratten eerder tevoorschijn. Via een infrarood zoeker ziet hij ze. De laatste keer dat ik hem er over sprak zei hij dat hij er 60 had afgeschoten - ik geloof dat hij de luchtbuks pas voor kort heeft.

Voor zo'n luchtbuks heb je geen jagerslicentie nodig, maar ik ben zelf geen jagers-type, de idee spreekt me niet aan. Hier in het Friese merengebied zul je eerder met de aanwezigheid van ratten moeten leven dan elders, verwacht ik ook, en complete uitroeiing lijkt me sowieso een onmogelijkheid.

 

Ik zie het wel zitten om dit onderwerp wat bij te houden met nieuwe observaties die ik heb.

Ik kan in elk geval een correctie maken: die Paarse Morgenster is toch niet geheel veilig; ik vond een paar weken terug toch een paar die tot de grond toe afgeknabbeld waren op het trekpad. Ze groeien nu terug, ze hebben een vrij forse pinwortel van waaruit ze zich kunnen herstellen, en de ratten zullen denk ik een keer op herhalingsoefening moeten om deze exemplaren er definitief onder te krijgen:

PM_zpsn1acvgn8.jpg

De meeste Morgensterren staan nog onaangeroerd, dus dit gaat eigenlijk prima. Zeker als je van een plantensoort een redelijk aantal hebt vind ik het niet zo erg om een kwart of minder daarvan te verliezen.

 

Wat ook is opgekomen nu zijn crocussen, daar komen ratten ook niet aan dus.

Link to comment
Share on other sites

Maar op crocussen zijn dan de muizen weer echt dol op !

 

Ik denk dat het lastig wordt om alle vraat die je ziet, toe te schrijven aan speciaal ratten.

Link to comment
Share on other sites

Dat is zo. Zeker voor het trekpad geldt dat, daar kunnen ook makkelijk hazen komen.

 

Ik vond Flup's opmerking over de Keizerskroon wel heel waardevol. Die bollen zijn best duur, stel ik had daar een paar van genomen met het idee dat ze in elk geval veilig waren voor ratten, en dan worden ze toch opgepeuzeld... frustrerend. Die bollen ga ik maar niet nemen.

Zaadjes van 1000 in een pakje, dan mag er wat mis gaan.

Ik heb bloemenzaad van van alles en nog wat, dus ik ga wel van alles en nog wat zaaien, en dan zie ik het wel.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Tijd om dit onderwerp bij te werken. Op dit moment heb ik krankzinnig veel veldmuizen in de tuin, en het gazon is één en al graafgaten. Dat was vorig jaar niet zo, maar ik heb hier zeker meerdere soorten kleine knagers en gravers.

 

Vorig jaar tijdens het hoogseizoen heb ik weinig last gehad van vraat. Het is in deze tijd van het jaar, dus de late winter, met weinig te eten voor de beestjes, dat ze overal aan gaan zitten.

Camassia, een bolbloem, vorig voorjaar geplant, kwam net weer aardig op, maar die trof ik gisteren opgegraven aan. Balen dus, hopelijk kan ik er via overgehouden zaden verder mee - op een andere plaats dan.

 

Maar het is verbazend om te zien hoe de Liderkes (of Maarteblomkes) tussen alle graafgaten met rust worden gelaten. Heten ze Sneeuwklokjes in sommige streken? Hier geen sneeuw, en als dat al valt niet in Maart. Dus weg met die ongepaste term 'Sneeuwklokjes' voor hier!

27063588788_6f30b5f362_b.jpg

 

Ook wat crocussen langs de zomen zijn ze tot nog toe vanaf gebleven, terwijl hier toch echt een hele invasie van muizen heeft plaatsgevonden. Volgend jaar toch maar weer wat bolbloemetjes op het erf proberen.

 

Ik heb vorig jaar wel wat kolen hier op het erf gezet waar niets aan heeft geknabbeld, terwijl kolen nou juist ontzettend gevoelig zijn voor plagen op andere plaatsen, maar ja, geen slak te vinden hier, dat scheelt, en vogels zitten niet aan kolen. Pas toen de rupsen uitkwamen - er zijn hier wel vlinders natuurlijk - verschenen er gaatjes in de koolbladeren.

 

Je zult hier op het erf heus wel succesvol kunnen tuinieren, maar het is wel uitzoeken wat wel en niet werkt.

Link to comment
Share on other sites

Wolfsmelk schijnt ook te helpen tegen woelmuizen. Wolfsmelk wil ik ook proberen, maar dat is giftig voor mens en dier. En aangezien ik hier 2 honden heb lopen die graag knagen aan alles wat los en vast zit op zijn tijd, ben ik daar nog wat huiverig voor.

 

Heb afgelopen jaar toch weer keizerskroonbollen gekocht en gekregen van de buurvrouw. Deze heb ik gepoot op plekken waar veel woelmuizen zitten en de meeste van die planten komen nu weer boven. In die hoek zie ik ook minder gangen, dus wie weet helpt het wel iets?

Heb afgelopen jaar ineens wel een gang midden in mijn moestuin gezien en die heb ik meerdere keren vol water laten lopen. Ook in mijn composthoop zitten muizen. Misschien komt dat ook omdat mijn composthoop eigenlijk te droog is? Maar daar zal ik tzt de honden (zijn ooit gefokt als ongediertebestrijder) eens op los laten gaan.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben benieuwd, Flup, of jij ook minder slakken hebt door de muizen. Ik dacht altijd dat vogels ze oppeuzelden, maar Mellie meldt dat ze zowel heel veel slakken als vogels heeft, dus mogelijk dat eerder muizen en ratten de verdelgers zijn?

 

De muizen zorgen in elk geval voor afleiding van roofvogels, zodat het broedsucces van de weidevogels toeneemt in een goed muizenjaar.

Ik plaats ze maar niet in het zwartboek, die kleine knagers, ook al zijn ze me tot last in deze tijd.

Link to comment
Share on other sites

Ik dacht, lees even mee wat werkt tegen woelmuizen maar klopt helemaal Roeier! Echt verschrikkelijk veel slakken en vogeloverlast. Onze tuinvogels lusten die glibberige dingen helaas voor geen meter. We hebben vooral eksters, meeuwen, kauwen, mussen, duiven en merels. Misschien hebben die een ander dieet?

Link to comment
Share on other sites

Roeier, misschien een raar idee maar het schoot me zo te binnen. Zou je niet een koppeltje fretten uit het asiel kunnen halen die je af en toe los laat lopen op je tuin (desnoods aan een tuigje met 30 meter waslijn eraan)? Je geeft die dieren een geweldig nieuw leven en zelfs al vangen ze niks schrikt hun geur wellicht al heel erg af.

Link to comment
Share on other sites

Daar heb ik nog nooit over nagedacht, over het verband woelmuizen - slakkenoverlast. Vorig jaar had ik nauwelijks slakken in de tuin, maar wel muizen. Het jaar ervoor had ik ook woelmuizen maar ook veel slakken. Roofvogels zitten hier ook genoeg en die gebruiken mijn kasskelet ook als uitkijkpunt. Wie weet vangen die ook wel wat, naast de honden en de halfverwilderde katten van de boer verderop.

 

Voor de woelmuizen/ratten ga ik eind dit jaar meer narcissen planten. Als ze een beetje van de keizerskroon afblijven, dan vermenigvuldigt dat zich vanzelf in mijn tuin. Wolfsmelk wil ik proberen, maar dat ga ik dan op het aangrenzende onkruidveld zaaien, dan blijven mijn honden er in ieder geval vanaf.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...