Jump to content

Tijmsiroop


Jorieke123

Recommended Posts

Beterschap! Alle tijmen zijn te gebruiken.

 

Als het om de geneeskrachtige werking te doen is heb je niet veel aan kruiptijm of woltijm. De ordinaire keukentijm (Thymus Vulgaris, eventueel ook de compacte vorm) is het beste geschikt door de hoge concentratie aan thymol.

 

Overigens is tijm (tijmsiroop) niet echt geschikt om hoest te bekampen, eerder de bovenste luchtwegen zoals keel en mond.

 

Als je tijm uit de tuin gebruikt om een aftreksel te maken moet je er wel zorgen dat je het water eerst kookt zoniet heb je door de resterende bacterien nog meer last van keelpijn....

 

Beterschap, Rantje.

Link to comment
Share on other sites

Mijn (Antroposofische) arts zegt bij keelpijn: zuigen! Als je geen drop oid hebt zegt hij, neem desnoods een steentje, maar het zuigen ..dat wil zeggen het vocht langs de zere plek voeren..helpt het snelst...

Zelf maak ik dan nog een gorgeltheetje met salie

 

Beterschap joh!..en je gaat Maxima ontmoeten?

Vraag eens of ze een moestuin heeft?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Ik heb vorig jaar thijmsiroop gemaakt.Ik heb de thijm uit mn tuin geknipt,gekookt in water,gezeefd,en het water met suiker ingekookt.We hebben er de hele winter meegedaan.Ik had m in een fles met kurk gedaan,en af en toe na gebruik knalde de kurk weer af.Waar dat aan lag ben ik nog steeds niet achter.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 11 years later...

Gisteren en vandaag maakte ik tijmsiroop. Of liever gezegd, dat was het plan. Ik heb dat wel eerder gemaakt en dat ging toen prima. Maar aangezien ik het recept niet had opgeschreven, deed ik een internetsearch en vond grotendeels dezelfde recepten. Niet moeilijk. Dus gisteren de tijm doorgekookt, en in het kookwater 24 uur laten afkoelen en trekken. Vanmorgen gezeefd, en vervolgens de suiker er door. Inkoken tot zichtbaar enigszins indikkend. Appeltje eitje toch? Het zag er heel veelbelovend uit. Helder, enigszins indikkend. De ervaring leert dat je dan moet stoppen om geen klont te krijgen (ooit probeerde ik gelly-snoepjes te maken die eindigden als stenen). Maar tot mijn verbazing is e.e.a. nu afgekoeld tot een enigszins korrelige, licht beige brij, die bovendien nog steeds te vloeibaar is. Wat doe ik fout? Te veel suiker? Niet lang genoeg doorgekookt? Ik herinner me van vorige keer een serieus stroop-achtige vloeistof. Maar dit lijkt nergens naar.  Tips zijn welkom.

Edited by Tanja65

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Link to comment
Share on other sites

Dank @Dahli, greinen is een nieuw woord voor mij, maar inderdaad, te veel suiker was ook al mijn conclusie, en alles versuikerd (gekristalliseerd). In ons potje was de ‘stroop’ zelfs gaan splitsen, een laagje vloeibaar op de rest suikerkristallen, het potje bestemd voor onze zoon was één grote bonk suiker.. Ik heb onze pot teruggegooid in het pannetje, en er een sloot water bij gegooid, en opnieuw geroerd tot kokend en opgelost. De pot met klont heb ik eerst au bain marie geprobeerd te smelten, dat bleek onbegonnen werk. Daarna heb ik steeds een laagje van de hete vloeistof in deze pot  gegooid, dan smolt de bovenste laag suiker een beetje, en dan kon ik er steeds een suikerlaag af krabben. En dan gooide ik het weer terug in het pannetje om verder te smelten. Enfin, het duurde even op deze manier. Maar het is gelukt. Heb nu twee keurige potjes stroop, een beetje waterig zelfs. 1-1 voor de stroop en mij. 

Edited by Tanja65
  • Like 1

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Link to comment
Share on other sites

@Tanja65 Mocht je meer willen weten over waar je aan kunt denken bij het werken met (teveel) suiker, dan geeft onderstaand stukje veel inzicht vind ik. Ook mooi overzicht voor de toepassing en verschillende stadia van suiker inkoken (je jelly-snoepjes bijvoorbeeld). Ook wordt aangegeven wat je eventueel kunt doen om greinen te voorkomen of op te lossen als het toch gebeurt. Lijvig artikeltje, maar wel interessant, vind ik 😊.

 

https://sjoerd188734106.wordpress.com/2018/01/16/alles-wat-je-wil-weten-als-je-vaak-met-suiker-werkt/

Edited by Dahli
Toevoeging
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Na het lezen van bovenstaand artikel is me duidelijk wat ik verkeerd heb gedaan: het water kookte al voordat de suiker voldoende was opgelost, en ik heb waarschijnlijk ook teveel geroerd. Dat ik er toch uiteindelijk nog iets werkbaars van heb weten te maken is nog best, knap begrijp ik nu. Enfin, in het voorjaar nieuwe ronde nieuwe kansen. Voor nu doen we het met waterige stroop. Bij verkoudheid en hoesten, dan is de dikte niet zo belangrijk. 

  • Like 1

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...