Jorieke123 Posted June 28, 2011 Share Posted June 28, 2011 Ik zie vele verschillende recepten, met zeer verschillende hoeveelheden tijm, suiker of honing. Heeft iemand hier een succesrecept? Ik maak even een Tijmsiroop topic aan. Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 18, 2011 Share Posted July 18, 2011 Jorieke ik denk dat niemand het nog geprobeerd heeft. heb jij al wat gemaakt?Ik denk dat ik het volgende recept ga proberen..van internet..ik maak dan wel hele sterke tijmthee: Siroop op theebasis.Benodigdheden2 dl thee200 g suiker of honing WerkwijzeVoor dit type siroop hebt u gelijke hoeveelheden thee en suiker of honing nodig.Maak de thee op de gebruikelijke wijze klaar, maar laat deze nu 15 minuten trekken in plaats van 10 minuten.Zeef de thee en pers zoveel mogelijk vloeistof uit de kruiden.Verwarm de vloeistof zachtjes in een pannetje en voeg de suiker of honing toe.Ga door met roeren, totdat alles goed vermengd is. Laat het mengsel niet koken of aanbranden.Laat de siroop afkoelen en giet deze in flessen.Sluit de flessen af en noteer de naam en de datum van bereiding.(Laat de dop bij het afsluiten een beetje los zitten; te strak afgestoten flessen kunnen exploderen).Bewaar de flessen op een koele, donkere plaats. Edit, dat over het exploderen lees ik nu pas...jeetje sterk spul dan Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted July 18, 2011 Share Posted July 18, 2011 is 2 dl gelijk aan 200 gram suiker, is maar heel klein beetje siroop toch wat je dan maakt als eind resultaat,wel weer een leuk en simpel te maken ding ik ga dan ook maar doen, neem jij honing of suiker ? Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 18, 2011 Share Posted July 18, 2011 is 2 dl gelijk aan 200 gram suiker, is maar heel klein beetje siroop toch wat je dan maakt als eind resultaat,wel weer een leuk en simpel te maken ding ik ga dan ook maar doen, neem jij honing of suiker ? Ik ga denk ik voor de honing of eventueel kandij of rietsuiker. maar de honing lijkt met het lekkerst.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted July 18, 2011 Share Posted July 18, 2011 mja dat is wel zo ik vindt honing ook lekker en ookwel gezonder, ik heb 4 soorten tijm van jorieke gehad dus kan ik waarschijnlijk 4 smaken makenlijkt jouw de hoeveelheid niet beetje weinig als het klaar is ? Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 18, 2011 Share Posted July 18, 2011 Ik denk dat ik eerst een beetje maak, en dan kijk hoe de stroop is. Dan kan ik altijd meer maken. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted July 18, 2011 Share Posted July 18, 2011 Mja wel verstandig ik ben gelijk enthousiast en van de grote produktie, maar ga daar weleens mee mis want de kruiden in olijfolie vondt ik me toch een partij vies (en nog lastig weggooien ook die olijfolie ) Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 19, 2011 Author Share Posted July 19, 2011 Ik had nog geen tijmsiroop gemaakt, wel dennensiroop. Ik heb pas net weer wat kleine potjes, dus ik kan weer aan de gang. Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berti Posted July 20, 2011 Share Posted July 20, 2011 ik had toch echt een paar weken geleden een recept voor tijmsiroop gepost in het zelf maken topic.vergelijkbaar met het recept al gegeven door appelvrouw, alleen op basis van tijmtinctuur: 1 dl water, 1 dl tijmtinctuur, 200 gram suiker of honing. persoonlijk werk ik zelf liever met tinctuur ipv siroop te nemen, krijg je ook niet zoveel suiker binnen.en zuiniger, 40 druppels tinctuur paar keer per dag....en langer houdbaar want alcohol. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 20, 2011 Share Posted July 20, 2011 Berti ik wist het niet.. ik ga het op beide manieren maken Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted July 20, 2011 Share Posted July 20, 2011 Mij te ingewikkeld met tinctuur, ik hou wel van dit soort makkelijke recepten ben dus blij dat het gepost is ! Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berti Posted July 20, 2011 Share Posted July 20, 2011 we zijn er hier toch, om van elkaar te leren??? en dingen te delen! graag gedaan hoor, ik leer hier ook heel vaak bij!!!wat een fijn forum hebben we toch he. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 21, 2011 Share Posted July 21, 2011 Ik kwam dit recept ook nog tegen, vind ik wel een aardige: 100 gr verse tijm goed wassen en 10 minuten koken in 6 dl water. Zeef het ingekookte tijmsap, voeg 200 gr rietsuiker toe en laat opnieuw een kwartier inkoken tot een siroopachtige emulsie overblijft. Giet de kokend hete siroop in flessen (voorverwarmd en op een natte doek om barsten te voorkomen). Kleine koffiemelkflesjes lenen zich het best voor dit doel. Sluit de flessen na het afkoelen goed af en zet ze koel en donker in kelder of koelkast.p Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berti Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 zou die kleine koffiemelkflesjes toch eerst maar even uitkoken, met doppen, voor gebruik, dan... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helly Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 Owww toch maar die koffiemelkflesjes weer gaan bewaren voor mezelf Ik vind dit wel een mooi recept voor mezelf, weinig poespas. Ook een goede voor Hans Gaan we zeker maken! Vraag me alleen af... hoe groot is de 'berg' tijm als je 100g. nodig hebt. Dat spul weegt bijna niets en ik neem aan dat je tijm bedoelt zonder steeltjes. Quote Good things come in small packages Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berti Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 nee met steeltjes. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 nee met steeltjes.Ja met steeltjes. het recept komt van www.genoeg.nl Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 22, 2011 Author Share Posted July 22, 2011 Kan je er met nog meer suiker niet een soort keelsnoepjes van maken? Ga ik eens uitproberen Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berti Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 Is die site niet van/voor mensen die wel héél zuinig aan doen? zeg helly niet zo somber hoor.....wij zijn echte levensgenieters ook al doen we zuinig aan....voor sommigen een keuze, voor anderen noodzaak maar genieten er niet minder om!!! kom eens kijken Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helly Posted July 23, 2011 Share Posted July 23, 2011 Berti (jaa eerst gekeken of ik t wel tegen de goede had ), ik ben ook 1 van degenen die er voor kiest om niet met geld te smijten en zuinig aan te doen. En er zeker niet somber over. Ik let veel op de kleintjes (letterlijk en figuurlijk) en ben degene van de administratie. En ik geniet ook van t leven hoor Ik zal er eens een kijkje gaan nemen als ik er tijd voor heb. Sta nu klaar om weg te gaan (dagje uit). Quote Good things come in small packages Link to comment Share on other sites More sharing options...
jootje Posted July 25, 2011 Share Posted July 25, 2011 Tijm siroop....lijkt me ook erg leuk om te maken voor de herfst, als iedereen weer verkouden is of een zere keel heeft! Maar dat zal wel volgend jaar worden, heb zelf tijm gezaaid, en het is nog maar een zielig beetje........ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rantje Posted February 4, 2012 Share Posted February 4, 2012 Is iedere tijm geschikt om hoestsiroop van te maken? Ik ben ziek, alweer Maar heb heel erg keelpijn(en behoorlijke koorts) en de tijm staat nog in de tuin, weet niet welke soort, als plantje gekocht bij de Intratuin van de zomer. Voor ik er nog zieker van word leek het me toch handig om even te vragen hier Quote http://mijnmakkelijkemoestuintje.punt.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted February 4, 2012 Share Posted February 4, 2012 (edited) Beterschap Rantje...ik gebruik bij heftige keelpijn altijd de vlierbloesem, maar daar heb je nu niets aan...misschien wel straks als de vlier overal in bloei staat goed om een voorraadje te plukken. Ik vond het volgende op internet voor je....THYMUS Een zeer uitgebreide familie van wel 350 soorten aromatische planten in Europa of Azië. Medicinaal belangrijk zijn de T. serpyllum, de wilde of kruipende tijm en de T. vulgaris, de gewone tijm, met verschillende ct.’s.De wilde tijm wordt niet veel hoger dan 7-10 cm en geeft de hele zomer roze tot paarse bloemen. Hij is zodevormend, kruipend, aromatisch en heeft ovaal of eivormig blad, 4-8 mm en roze of paarse bloemetjes, die in kransen staan. Het blad is glanzend, donkergroen en soms behaard. De plant is in bloei van mei tot augustus. De vruchten zijn eivormige nootjes. Wordt ook wel kleine tijm genoemd. De opstijgende scheuten zijn aan twee tegenoverstaande zijden behaard en zijn niet hoger dan 7 cm. Thymus serpyllumDe tijmsoorten hebben allemaal veel vluchtige olie van thymol en carvacrol: antiseptisch en krachtig stimulerend. De olie is antibacterieel, krampstillend, schimmeldodend, slijmoplossend, wondhelend en sterk stimulerend. Verdampt zuivert de olie de lucht van alle ziektekiemen en kan daarom ingezet worden bij griep en andere infectueuze ziekten, zoals catarre, kinkhoest, bronchitis. Het eigen genezend vermogen wordt gestimuleerd. De olie werkt ontgiftend op longen en slijmvliezen. De olie bevordert de concentratie bij geestelijke arbeid en helpt vermoeidheid te overwinnen. In basisolie ontstekingsremmend en krampverlichtend bij artritis en spierpijn. Verder in te zetten bij griep, slechte bloedcirculatie, jicht, reuma, wondbehandeling met kompressen.Olie verdampen in slaapkamer of werkvertrek. Op de huid: maximaal 4% voor lokale behandeling in een basisolie. Bij hoest: 1-3 druppels in een potje honing.Er zijn veel cultivars van de Thymus serpyllum. bron: http://www.gielenaroma.nl/index.php?page=thymus-serpyllum Edited February 4, 2012 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dennis29 Posted February 4, 2012 Share Posted February 4, 2012 Beterschap! Alle tijmen zijn te gebruiken. Wat ook helpt tegen keelpijn: saliethee met honing. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rantje Posted February 4, 2012 Share Posted February 4, 2012 Thanks! Neee niet op maandag! Dan mis ik school En dinsdag ook niet, want dan ga ik prinses Maxima ontmoeten En morgen zouden we gaan schaatsen maar heb dik 39 graden koorts nu 't Is echt balen want de proefwerkweek begint maandag met wiskunde en dan moet ik echt wel een beetje m'n hoofd bij gebruiken anders gaat het mis, zeker met hoofdrekenen Het goede nieuws is dat mams kandijsuiker is gaan halen, het tijmplantje heeft kaalgeknipt en mijn eigen tijm stroopje best heel lekker is! Er zit ook nog honing door en 't is wel erg zoet maar dat vind ik wel lekker. Én het hele huis ruikt ook naar tijm Het duurde wel heel lang voordat het wat dikker werd en het had nog iets dikker gemogen eigenlijk. maar ach, het is wel leuk zo'n eigen brouwseltje Beterschap! Alle tijmen zijn te gebruiken. Wat ook helpt tegen keelpijn: saliethee met honing. Helaas nog geen salie, wel zaadjes van dus die gaat er ook komen dit jaar! Quote http://mijnmakkelijkemoestuintje.punt.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.