Jump to content

Net geschoten haas: hoe villen en verder?


henkg

Recommended Posts

Hier zitten veel hazen (buitengebied, met veel bouwland). En ze zijn nu aan het jagen.

Even de jachtmeester aangeschoten (figuurlijk): ik kan er aan het eind van de dag eentje krijgen.

Ik ga me uiteraard inlezen in het villen en zo verder. Nooit eerder gedaan, dus:

Wie heeft nuttige vil- en verder tips?

 

Edit: Google geeft mij allerlei filmpjes en tekst, dus een complete uitleg hoef ik niet meer.

Misschien wel net die ene tip / dat ene weetje, van datgene wat bij jou eerst niet goed ging.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Tof (niet zozeer van het schieten van de haas... wel dat je er goed gebruik van gaat maken als het dier toch al geschoten is) Henk! Ik heb geen tips, en er is geen 'Like' knop Dus dan maar zo. Ik heb nog nooit een pluizig beest gevild, veel succes! Weet je al wat je met het vlees wilt gaan maken?

Link to comment
Share on other sites

de haas ligt hier sinds gisteravond in de marinade om hazenpeper te maken.

De auto die voor mijn schoonzoon reed had de haas op z'n kop geraakt dus verser kan niet.

Het gemakkelijkst trek je de haas z'n jasje uit door hem aan beide poten op te hangen aan z'n achterpoten en voorzichtig de huid bij de enkels los snijden, en met de hand de bontmantel naar beneden uittrekken. In jou geval kan de door de huid zien waar de haas geraakt is (bloeduitstortingen)

 

let op je kleding, bij een verse haas kan het nogal spetteren als je de ingewanden er uit haalt.

 

iets andere methode, maar het geeft goed inzicht wat je te doen staat:

 

het recept dat ik gebruik:

 

https://deliciousmagazine.nl/2012/12/06/hazenpeper/

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

Zo. vier reacties binnen anderhalf uur! (en het leek me eerder zo stil op het forum) Dank.

De haakjes en de touwtjes hangen al klaar.

Straks naar het doodblazen en het tableau (twee heel nieuwe woorden voor mij).

Daar ook even advies vragen over besterven. Gewoon ophangen met alles erop, eraan en nog erin? / twee dagen genoeg voor een lichte wildsmaak?

Stropen/villen , panklaar maken, en recept, dat is voor iets later.

 

Wordt uiteraard vervolgd.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Als het geen buikschot was kan dat met alles er nog in, schoongemaakt kan ook.

 

Het is er nu prima weer voor om te laten hangen. Kan 2 dagen tot een week. Wij hadden de hazen gelijk schoongemaakt ivm hogere buiten temperatuur.

 

Stelt verder niet veel voor hoor, zorg dat je de gal niet raakt.

 

Daarna de vriezer in tot het tijd is.

Link to comment
Share on other sites

Ongeveer 30 hazen, 10 fazanten (allemaal hanen) en één vos (ik hoorde dat een paar andere zich verscholen tussen de spruiten, die staan er nog)

En ja, ik kreeg er -voor een kleine vergoeding, voor de clubkas- eentje mee:

2018123014145658871546177746.jpg

3,3 kilo, vrouw.

Ik heb liefst wel een heel licht,e maar geen sterke wildsmaak. Op advies eerst 24u laten hangen, dan ontweiden, en nog 24u laten hangen, daar is het nu een mooie temperatuur voor.

Zonet heb ik alle ingewanden verwijderd (ontweid). Dat viel me alles mee (na goed inlezen en filmpjes bekijken),. Fluitje van een cent.

Morgen het jasje uitdoen, en panklaar maken.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Joh, dan hebben ze nog een boel geschoten naar mijn idee? Hier loopt ook wel eens een groepje jagers maar ik krijg nou nooit de indruk dat ze wat raken

En 'onze' jager schiet misschien 2 kraaien in 1 zit (hij heeft een groen hutje hier in onze tuin) en dan is dat weer dat want alle kraaien uit de omgeving zijn dan vertrokken.

 

Ik ben benieuwd hoe het je af gaat, dat villen. Waar ga je de rest laten? De ingewanden en de kop enzo? Begraven?

Link to comment
Share on other sites

Nu is ie panklaar:

2018123116153777021546271861.jpg

Voorlopers: 270 g

Achterlopers: 730 gram

Rug: 580 gram

In totaal: 1580 gram, van 3300 gram vers geschoten.

 

Er ging eigenlijk niets echt fout. Wel kon het handiger, ietsje netter, en vooral sneller, zoals op de filmpjes. Maar ja, tot eergisteren heb ik nog nooit een haas op dichterbij dan een meter of vijftig gezien.

 

De bouten ga ik nu nog marineren, voor hazenpeper. De rug gaat in de vriezer, voor later.

Alle handelingen gingen “normaal”, niet eng. Bij weten wat je eet hoort dit erbij. Al is het maar het panklaar maken van een gekochte hele kip. Daarbij heeft deze haas een veel beter leven gehad dan een supermarktkip.

Toch zal ik ook bij het oppeuzelen aan deze haas denken, een buurdiertje, geschoten op ongeveer 2 km van mijn huis.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ik als leek zeg: ziet er volgens mij erg mooi/ schoon uit!

Ik denk niet dat ik het zou kunnen, ook niet willen trouwens. Verder geen redenen voor hoor, ben er mee grootgebracht, met eigen geslachte kip en konijn.

Ik zou zeggen, eet smakelijk!

Link to comment
Share on other sites

Netjes Henk

als je het recept gebruikt voor de hazenpeper die ik heb gepost wees dan (zeer) voorzichtig met de hoeveelheid snijkoek die er in gaat. Ik vind de hazenpeper daardoor te zoet geworden, Het toevoegen van de helft lijkt mij achteraf gezien beter.

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

Ja. Helemaal goed. Combinatie van diverse recepten. Alleen de chocolade vergeten, kan later nog bij de porties in de vriezer. Mijn aanpassingen (en de bereiding van de rug die nu nog -rauw- in de vriezer ligt) bericht ik misschien ooit eens in ‘recepten’.

 

Terug naar deze categorie: nutsdieren:

Al het “sloopwerk”, in meerdere stappen, het was alle moeite zeker waard. Gewoon doen. Maar af te raden voor mensen die:

- Dode, helemaal complete beesten eng vinden, zeker als ze pluizig zijn.

- Geen vlijmscherpe mesjes hebben

- Geen basiskennis hebben over wat wat is: waar zit alles (ook de ingewanden, hoe die heel te houden).

- Geen goede plek hebben om te laten hangen, en daarna de eerste handelingen te doen (die doe je echt liever niet in de keuken).

- Twee linkerhanden hebben.

Want: halverwege stoppen is geen optie: het beestje mag niet in de kliko belanden, maar moet genuttigd worden.

Anders gewoon naar de poelier. Veel duurder, maar als je alle uren meetelt is dat uiteindelijk een stuk goedkoper.

 

Als ik de kans krijg: volgend najaar zeker weer.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ik zie m nu pas Mooi dat het slachten gelukt is. Wij hebben over het algemeen best vaak haas. Waarschijnlijk zitten ze hier veel. Als je weer eens 1 hebt, het roken van hazevlees is erg lekker. Wij gebruiken dan de rug er voor. Van de poten maak ik vaak een stoofpot,a la hachee, het velletje wordt geprepareerd, de staartjes vinden de katten van onze dochter geweldig, en de rest is voor onze dieren. Ik droog de ingewanden en de oren.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...