Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Zeldzame zaden moestuinforum ruilproject?


Recommended Posts

Ik ben al een aantal jaar lid van een vereniging die zich bezig houdt met het verzamelen en verspreiden van zeldzame soorten groenten, kruiden en fruit. Elk jaar kweekt ieder lid het een en ander (in overleg) en de zaden daarvan gaan dan naar de vereniging. Dit ter behoud van zeldzamere soorten. De zaden worden gearchiveerd, een deel wordt verkocht (om de kosten te dekken) en als actief lid kun je ook zaadgoed meenemen om het zelf verder te vermeerderen.

 

Ik ben van mening dat de zeldzamere soorten juist verspreid moeten worden en hier op dit forum zitten ook liefhebbers van bijzondere soorten. Nu dacht ik dat het misschien leuk was om onderling wat zeldzaam zaadgoed te ruilen aan het einde van het seizoen? Zaaigoed wat je zelf hebt gewonnen en wat soortvast is. Is hier belangstelling voor om met een aantal leden onderling zulk zaadgoed uit te ruilen?

 

Dit jaar zal ik onder andere het volgende gaan zaaien voor de zaadgoedvermeerdering, namelijk:

- Tuinboon Grootboon (komt uit Ostfriesland in Duitsland)

- Tomaat "Friesje" (komt ook uit Ostfriesland in Duitsland)

- Stokboon "Spatzeneier"

Zal nog wel meer komen, maar twijfel nog tussen het een en ander.

Link to comment
Share on other sites

Jawel, ik zou het leuk vinden en ik vind het sowieso leuk om zaad te kweken. We hebben wel al eerder een zaadzaai en ruilgroep hier opgezet, niet speciaal van zeldzame soorten. Dat is een zachte dood gestorven.

Het is wel erg leuk je te verdiepen in het kweken van goed en sterk zaad.

Zo heb ik zelf in 2015 het zaad van de bietensoort Golden Grex gekweekt, ik biedt het ieder jaar aan op de mtfd en doe dan eerst een zaadtest, dit jaar weer 100%. Ook is het goed om een zaaitest te doen om te zien of je plant niet gekruist is.

Jij bent aangesloten bij een groep die weet waar je in Duitsland speciale zaden vindt, zoiets zou je dan ook voor Nederland/België moeten vinden.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

@appelvrouw

 

Leuk, de zaden van de golden grex ken ik van jou. Die deden het goed. Is ook geen veel voorkomende soort overigens. Daar gaat het mij om, dat het niet de standaardsoorten zijn die je in elk tuincentrum kunt kopen.

 

Uiteraard moet de kiemtest ook goed zijn als je het zaadgoed ruilt. En dat is best wisselend. Heb afgelopen jaar veel bonenzaden voor de vereniging geoogst en die kiemden zeer goed. Maar het auberginezaad kiemt dan weer heel matig.

In Nederland / België zul je zeker ook dit soort verenigingen / groepen hebben, maar ik vind het ook leuk om hier op het forum te ruilen. Het maakt mij niet eens uit wat, zolang het maar geen soorten zijn die je in elk tuincentrum kunt kopen.

Leuk dat je mee wilt doen.

Link to comment
Share on other sites

Ja ik doe graag mee. Ik ben benieuwd of er meer aanmeldingen komen. Eigenlijk had ik dit jaar als extra “tuinproject” een zaaitest willen doen met gekochte turfloos mengsel uit Nederland maar te weinig reacties.

 

Ik heb dit jaar van Kokopelli de biet Formanova, van oorsprong een halflange biet. Groeit gedeeltelijk boven de grond en kan dus ook wat krom groeien net zoals de cylindra.ik zou hiervan beste exemplaren kunnen selecteren.

 

Wat ook kan is de tomaat dark galaxy..een nieuwe variëteit tomaat van Brad Gates. Als je de reviews leest op Rare Seeds dat zijn de meesten vooral positief, een tomaat voor de kas die wat later start maar dan goed geeft. Ik las een review van iemand in Zweden die hem in de kas kweekte en erg enthousiast was. Sowieso een beauty.

Hij zou wel met de andere tomaten in de kas komen maar ik zou een speciaal hoekje met drie planten kunnen maken en er ook drie buiten op de lasagna kunnen proberen zonder andere tomaten in de buurt.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Dat zijn al bijzondere soorten, leuk. Ben ook benieuwd naar je ervaringen, of het makkelijk groeit en hoe het smaakt natuurlijk. De soorten die je teelt voor het ruilproject maken niet zoveel uit (vind ik), het gaat om het verspreiden van de soorten. Zal zelf ook nog meer onbekendere soorten in de tuin zetten, maar of dat allemaal goed gaat lukken is afwachten. Zeker met tomaten is het lastig, want phytophthora heb ik hier al best snel helaas.

 

Ik heb over je zaaitest gelezen, maar zelf ben ik op dat gebied minder aan het experimenteren nog. Heb hier nu wel eindelijk potgrond (bloemenaarde, beter gezegd) ontdekt waarop het makkelijk voorzaaien is, dus ben op dat gebied wel uitgetest voorlopig. Heb buiten nu wel 2 hugelbetten gemaakt, dat is ook nieuw en een experiment. Kwam ook goed uit, want ik heb nog heel veel houtstronken die je zo makkelijk opruimt in de moestuin.

 

Hoop zeker ook dat er meerdere mensen zich aanmelden. Ook al heb je niet hele onbekende soorten, dat maakt mij niet uit. Je moet ergens beginnen. En mocht dat niet zo zijn, dan kom ik gewoon in het late najaar bij je langs met mijn schatkist.

Link to comment
Share on other sites

Wat in ieder geval aan minder voorkomende groenten in de tuin komt (en waar ik zaden van win) is het volgende:

- Stengelsla "Celtic Lettuce" - Groeit makkelijk en is erg lekker. De stengel vind ik dan minder smakelijk, maar dat is een kwestie van smaak. Kiemt goed, groeit makkelijk. Ik win hier altijd zelf de zaden van en tot nu toe groeit het altijd goed. Zaai ik in maart, nu nog niet.

- Tomaten buiten: Goldene K"oniging en Rotk"appchen, in de kas Black Krim (naast de in mijn eerste post genoemde soort). Eventueel nog cherrola.

- Pronkbonen: Prijswinner

- paarse boerenkool, twijfel nog tussen twee soorten

- ABC-kruid

 

Natuurlijk komt er nog meer in de tuin, maar die soorten zijn minder bijzonder of de kans op kruisbestuiving is heel groot (pompoen, courgette en mais). Daar ga ik dan ook geen zaden van winnen.

Link to comment
Share on other sites

Wat zijn speciale zaden ?

Waar ik het eerst aan denkt en wat er hier komt te staan dit jaar .

Paprika Sigaretta Di Bergamo

Tomaat ananas Noire Belgische variëteit waar ik zelf lang naar op zoek ben geweest .

Klimcourgette 'Long Green Trailing' ook zelf een tijd naar opzoek geweest bloemen zou ik afschermen tegen kruisbestuiving .

Link to comment
Share on other sites

Wat jij noemt zijn soorten die niet zo makkelijk te verkrijgen zijn, dat vind ik speciaal.

Het standaardassortiment uit het tuincentrum is niet wat ik zeldzaam / speciaal vind, maar verder alles wat je niet meer zo makkelijk vindt. En als die zaden vermeerderd kunnen worden en dan geruild, dan is dat een mooie manier om deze soorten te verspreiden.

Link to comment
Share on other sites

Wat ook kan is de tomaat dark galaxy..een nieuwe variëteit tomaat van Brad Gates. Als je de reviews leest op Rare Seeds dat zijn de meesten vooral positief, een tomaat voor de kas die wat later start maar dan goed geeft. Ik las een review van iemand in Zweden die hem in de kas kweekte en erg enthousiast was. Sowieso een beauty.

Hij zou wel met de andere tomaten in de kas komen maar ik zou een speciaal hoekje met drie planten kunnen maken en er ook drie buiten op de lasagna kunnen proberen zonder andere tomaten in de buurt.

 

die heb ik (onder andere) afgelopen jaar gehad. lastig te vergelijken (woon in zuid hongarije) maar beviel hier goed, leek niet gevoelig voor phytophtora, was wel wat later inderdaad, maar veel trossen en ook dicht op elkaar. tomaat is inderdaad mooi en smaak is gewoon goed, uiteraard zijn er een heel aantal soorten met wat meer smaak, maar kan ook aan standplaats gelegen hebbebn

 

verder ben ook ik erg geïnteresseerd in dit project, wel ben ik benieuw wat nu wel en niet kan qua soorten, ik snap dat t dingen moeten zijn die niet standaard te koop zijn, maar dan krijg je dus ook veel tomaat/paprika/peper? is dit niet erg? (naar mijn mening niet hoor ) anders heb ik genoeg soorten die ik aan t eind van het jaar kan bijdragen. zouden soorten als coeur de bouf (de echte hartvormige, niet die geribte) ook geschikt zijn?

gaat het vooral om oudere (heirloom) soorten, of ook speciale nieuwere soorten (zoals bijvoorbeeld de peper black panther orange pheno)

ik heb mijn kweeklijstje in t tomatentopic en het pepertopic geplaatst

groetjes tim

Link to comment
Share on other sites

Goeie vraag Tim.

Heb zelf vooral oude soorten (heirloom) die dreigen te verdwijnen, maar er bestaan ook genoeg nieuwe soorten die niet overal te krijgen zijn.

Zelf ben ik persoonlijk minder ge"interesseerd in nieuwe, exotische soorten, maar dat komt omdat ik oude soorten probeer te verspreiden. Dit kan voor de andere deelnemers wel anders zijn, dus een mooie mix tussen oud en nieuw is dan voor iedereen leuk.

Link to comment
Share on other sites

Zeer boeiend! Ik ben ook steeds op zoek naar oude, lokale rassen. Met onze moestuinvereniging wil ik op langere termijn zaden verdelen van moestuinders voor moestuinders (Biologisch, enkel zaadvaste soorten en geen kruisingen).

 

Qua speciallekes zet ik dit jaar sowieso:

 

Kropsla Vroege van Heverlee (sla ontwikkeld in 1940 door een onderzoekscentrum te Heverlee, 10 km van bij mij)

Babel (vroege pluksla)

Staf's Spinazie (Snijbietenras dat bijna compleet verdwenen was. Oorspronkelijk gepromoot door Staf Storms, vandaar de naam)

Erwt Ramshoorn (Oud Frans ras dat 12 cm grote peulen geeft die eindigt in een krul dat lijkt op een ramshoorn. Peulen zouden ook eetbaar zijn)

Miss nog de kiwano (smaakt zoals een komkommer en zou heel lang bewaarbaar zijn)

Waarschijnlijk nog een speciale pompoen

 

Voor de rest zet ik normaal 70 variëteiten tomaten, maar ik ga dit jaar halveren. Om dan meer plaats te geven aan pepers en paprika's (+- 40 variëteiten). Ik scherm de hele serre af tegen bestuivers.

Wat je zelf kweekt, smaakt steeds beter!

Met onze moestuinvereniging verdelen we zakjes zaad voor 1 euro-> http://www.detuinschuur.be/zaden

Wij verdelen nu ook de zaaiagenda van Diana.

Link to comment
Share on other sites

Dat zijn mooie oude soorten.

Het zou zonde zijn als die verdwijnen.

Het is ook extra leuk om die oude soorten te telen. Ze zullen wel niet zo productief zijn als de moderne varianten, maar het zijn vaak wel soorten die goed gedijen in de streek van herkomst.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 7 months later...

Zo, het is inmiddels aardig herfst en ik denk dat de meeste zaden wel zijn gewonnen inmiddels.

 

Is er nog steeds interesse voor een "zeldzame" zaden ruildoos? En zo ja, wie wil er allemaal meedoen?

 

Ik heb inmiddels een aardige verzameling biologische (ik tuinier biologisch) bijzondere zaden gewonnen. Heb ook vijgen en granaatappelstekken in de aanbieding, maar die passen niet zo in een zadendoos.

Link to comment
Share on other sites

Omdat je zelf nogal te spreken was over 'Friesje' ben ik daar wel nieuwsgierig naar - die naam past ook wel bij de provincie waar ik zit.

 

Dan moet ik denk ik even wat dingen opsommen die ik zelf heb, liefst die wat minder voorkomend zijn:

* Pûltsje op Reis - peultje dat geen steun behoeft en prima produceert

* Blauhilde - niet echt zeldzaam natuurlijk, boon die bij een stok op moet

* Quedlinburger frühe Liebe - tomaatje dat me prima beviel, gewicht meestal 50 - 100 g.

* zelf overgehouden pompoenzaden uit een kruising tussen Buttercup en Turkse muts, geen ras dus, maar ik bied het toch aan omdat ik er zelf erg over te spreken ben

* St Jans-ui - herfstsjalot, iemand moet dat wel echt graag willen, want het pakketje wordt er groter door, terwijl ik volgend jaar wel voldoende Franse sjalotten heb om te ruilen, en die Franse zijn in mijn ogen superieur door betere bewaarbaarheid

* Megan - komkommertje, doet het hier goed buiten, zaadechtheid kan ik niet garanderen bij zoiets, maar nooit een probleem om daar een paar zaadjes van bij in te stoppen

* Ricinus (Wonderboom) - voor de sier

 

Ik zal veel meer hebben natuurlijk, er kan ook gevraagd worden naar een type gewas, en dan kan ik zien of ik daar wat van heb. Anders kan ik altijd ook makkelijk aan Friese rassen komen als iemand daar nou speciaal in geïnteresseerd is. Zelf heb ik van alles en nog wat op de tuin staan, ook dingen zonder rasnaam en dingen die makkelijk kruisen.

Link to comment
Share on other sites

Leuk!

 

Het Pûltsje op Reis en de tomaat Quedlinburger frühe Liebe heb ik zeker interesse in.

 

Zelf kan ik het volgende (onder andere) aanbieden:

 

Tomaten:

- Friesje (lekker en doet het goed, ook bij koudere temperaturen)

- Berner Rose / Rose de Bern (ook lekker, maar scheurt snel)

- Opa's Liebling (lekker, maar niet zo bijzonder van smaak)

- Helsing Junction Blue (geen oude soort en ook niet lekker)

- Green Zebra (geen oude soort en ook niet zo lekker, komt in de kas laat op gang)

- Black Plum (geen oude soort, wel lekker, komt laat op gang buiten en in de kas)

- Haubner's Vollendung (paar zaden van gekregen, geen idee hoe ze smaken)

- Silbertanne (paar zaden van gekregen, geen idee hoe ze smaken)

- Black Krim (vond deze minder smaken dan de wedstrijdtomaten van het forum een paar jaar geleden, kan aan de grond liggen)

- Dancing with Smurfs (paar van gekregen, geen idee hoe ze smaken)

- Rotkäppchen

 

Bonen en peulen:

- Tuinbonen Hunsrück

- Stambonen Pfälzer Juni

- Stambonen Noordhollandse Bruine

- Stambonen Citroenboontjes

- Stamboom Wieringer

- Stokbonen Quedlinburger Speck

- Vuurbonen Kollumer

- Peul Wonder van Scheemda

- stam Stregonta

- stok Berner Landfrauen

 

Overig:

- Tabak K101 (milde rooktabak)

- Schorseneren "Verbeterde reuzen nietschieters"

- Daslookzaden

- Suikermais blauwe Aztek

- Suikerwortel

 

Heb nog veel meer bonensoorten (biozaden), oude koolsoorten (ook biozaden) en andere groenten (bio en niet bio) gekocht en van de zaaigoedvereniging waar ik lid van ben, maar om dat allemaal hier neer te zetten wordt wel een uitzoekwerk. In ieder geval wel het een en ander om een mooie start van een "zeldzame zadendoos" op te starten.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb helaas een erg slecht seizoen gehad wat betreft mijn energie. Veel zaden heb ik dus niet geoogst. Wat eigen Coeur de Boeuf zaden van de allergrootste nu 4e jaar, maar dat is geen zeldzame tomaat. En ik heb nog zaden van de salade Saint Antoine, maar die zijn van twee jaar terug. Ik kan wel een zaadtest doen natuurlijk. Dark Galaxy ben ik gewoon vergeten de zaden te oogsten

En de biet Formanova heeft het te slecht gedaan om daar volgend jaar zaden van te oogsten. Ik heb wel weer Golden Grex bieten apart geplant in de kas voor volgend jaar..zie mijn instagrampost van vandaag.

Edited by Guest

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Jammer, hopelijk volgend jaar beter! Mocht je willen ruilen, dan wil ik wel een keer voorbij komen. Neem ik mijn schatkist weer mee.

Mijn seizoen is door omstandigheden ook niet zoals ik het had gehoopt, volgend jaar ook beter.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Ik heb helaas een erg slecht seizoen gehad wat betreft mijn energie

Hier ook een erg slecht jaar gehad maar dan door tijdsgebrek . Spijtig genoeg niks van zaden kunnen oogsten vrees zelf dat ik geen zaden meer heb om zelf te zaaien volgend jaar van de tomaat "ananas bleu " dus laat staan zaden voor te ruilen . Hoop eind volgend jaar wel terug zaden te hebben om eventueel te ruilen .

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...