Jump to content

Peperplanten de winter door 2011 - 2012


geedee

Recommended Posts

Afgelopen seizoen had ik 1 soort pepertje gekregen en de zaadjes in de kas en ook buiten gezaaid. De oogst was en is overweldigend geweest en maakte mij enthousiast om meerdere soorten te gaan kweken.

 

Dus bestelde en ruilde ik zaadjes in augustus en na wat gegoogle zag ik dat je pepertjes enorm in oogst kunt vervroegen wanneer je er in slaagt ze de winter door houden. Dus besloot ik, ook omdat ik eigenlijk veel te ongeduldig ben om de volgende lente af te wachten , een poging te wagen op de keukenvensterbank. Ben benieuwd of het gaat lukken en hou jullie op de hoogte van de voortgang.

 

8 augustus diverse pepertjes gezaaid:

977_2c9fe76aab073136078793a8cef5a682.jpg

 

Plastic erover om de kiemtemperatuur van 23 gr. te halen (stomme koude zomer dit jaar )

977_74a5fca06adb722a5b708086f3569b32.jpg

 

20 augustus zijn er al enkele uitgekomen:

977_34b8b2f539e6a2755bd6c504e281bd48.jpg

 

Ik had 2 a 3 zaadjes per potje gezaaid dus heb ze 30 augustus verspeend.

Vorige week was het zo lekker warm dat ik ze buiten heb gezet tegen de muur op het zuiden. Dat was dus dom want de enige chinese 5 color die was opgekomen heeft het niet overleefd ....was veel te warm en de blaadjes waren verdroogd. Had er ook geen zaadjes meer van om nieuwe te zaaien, maar dat komt weer goed (van de week weer een ruildeal gedaan ) Maar goed, het meeste leer je van je fouten dus heeft ie toch nog doel gehad.

 

Via dit forum een echt kweekbakje kunnen ritselen (dank aan Jack uit Maastricht) en ze gisteren naar hun nieuw onderkomen voor de winter verplaatst:

 

977_42d7dc56ba78b6f12201f184fdbfe472.jpg

 

977_c34dbe22ce7e4f7b33d33a931a45349d.jpg

 

977_7e1d01d45fb96e17a80db61179b52324.jpg

 

2 potjes pasten er niet meer in dus die hebben hun privé onderkomen gekregen:

 

977_85c9c50f9892a4e2f4f6b39a5d6a4e2b.jpg

 

Wordt vervolgd............

Link to comment
Share on other sites

Geedee,

 

Zorg in ieder geval dat de temperatuur niet te hoog zet straks in de winter, zodat de groei minimaal is. Met voldoende licht en de minimale groeipemeratuur komen ze de winter wel door lijkt me. Ik zou er zelf niet aan beginnen met jonge plantjes, gewoon omdat het een hoop gedoe is omdat de jonge plantjes moeilijk terug te snoeien zijn en snel gaan fileren. Ik heb als proef paprika's gezaaid in januari en deze tot aan februari / maart opgeweekt onder tl licht, zie: https://www.moestuinforum.nl/kweekkastje-voor-zaailingen-t497.html. Dat zijn toch flinke planten geworden, gelukkig kon ik ze toen het weer het toeliet kwijt in de kas. Als het voorjaar slecht was geweest had ik ze binnen moeten houden. Dat laat zien dat licht heel belangrijk is voor de opkweek van planten, het zal dus een uitdaging zijn met deze jonge plantjes in de donkere winter maanden op te kweken. Dit jaar zaai ik de paprika pas in februari , vroeg genoeg en vanwege groot succes weer onder het tl-licht.

 

Wat ik wel ga doen is een poging wagen enkele planten (die dus in januari gezaaid zijn) te overwinteren. Maar geen gedoe, gewoon in de kas bij alle andere planten die geen vorst kunnen verdragen.

Link to comment
Share on other sites

Alleen maar overwinteren? Ik ga proberen om winterpepers (de meest makkelijke soort: cayenne) te zaaien (vorige week), te laten groeien én te oogsten. Net zoals mijn tomaten-probeersel: zelfgeteelde-tomaten-met-kerstmis-t2878.html

Alle informatie / documentatie leert dat dit niet gaat lukken. Ik zal ook niet teleurgesteld zijn. Maar toch: waarom niet gewoon proberen, in een goed verwarmde woonkamer, achter een groot raam, op het zuidzuidwesten.

Nee heb ik, en ja kan ik heel misschien krijgen.

(Allereerste probleempje is dat ik in de gecombineerde zaaibak niet het verschil kan zien tussen de inmiddels gekiemde pepertjes en de tomaatjes. Niet bijgehouden waar ik wat gezaaid heb. Onderscheid zal ik wel kunnen maken als ze iets groter zijn. Daarna op weg naar het volgende probleempje ...)

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ok Jorg dus een tl lamp voldoet: ga ik regelen...en ff dat topic over zaailingen goed bestuderen...lijkt me ook verstandig.

 

Tja henkg, als er bloemetjes komen...ga ik natuurlijk proberen er pepertjes van te maken. ik heb gelezen dat ze zelfbestuivend zijn en de wind normaal het werk doet. Dus zachtjes bloemetjes beblazen of er voorzichtig tegenaan tikken zou voldoende zijn. Of dat ook voor tomaten geldt weet ik eigenlijk niet. Misschien zaai ik nog wat tomaatjes...heb nu toch de smaak te pakken

 

Maar aan oogsten durfde ik eigenlijk nog niet te denken ze zijn nu net 6 cm hoog....

 

Ook ben ik van plan de cayennes die in de kas staan een terugsnoeibeurt te geven half oktober en te laten overwinteren in de kas

Eentje wil ik in een pot binnen zetten. Je weet maar nooit of het -25gr. wordt en mn kas is niet verwarmd.

Link to comment
Share on other sites

Ok Jorg dus een tl lamp voldoet:

Zo ver ik weet gebruikt Jorg een speciaal soort tl lamp, staat dat niet in dat stukje?

Edit: Yep, Philips Master TL-D Super 80 18W/865*

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Ja klopt Koert, ik zag het ook ik had mn antwoord al getypt en ging toen dat stukje eens goed bestuderen....en heb Jorgs type lamp gegoogled.

 

Die lamp die hij noemt valt onder de zgn "daglichtlampen"als ik het goed heb...kan wel gewoon in mn tl armatuur die ik al heb. Dus daar gaan we mee aan de slag

 

Maar dank voor de oplettendheid

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Plantjes zijn goed gegroeid. Ik heb de voorste rij "getopt" zodat de zijkanten uitspringen. Het is de bedoeling een compact plantje te kweken dat kort bij z'n worteltjes blijft qua afstand, zodat ie meer kans van slagen heeft de winter door te komen.

 

977_a8661b0b403757b23bad81a472fff0d5.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Pepertjes zijn intussen hun kweekbakje ontgroeid en verhuisd naar een hoger plekje;

 

977_8bec9ff430bc2c99d5a892a279db41cd.jpg

 

Ik heb de vensterbank op t zuiden in de keuken in de winter altijd uitgebreid tot 3 a vier niveaus; gewoon losse planken waar de overwinteraars een plekje vinden.

 

Vorig jaar stonden daar de belleplant-stekjes en het jaar daarvoor geraniumstekjes. Beide zijn inmiddels in genoeg aantallen aanwezig en sterk genoeg om de winter in de kelder te overleven.

Link to comment
Share on other sites

Pepers en paprika's zijn in principe vaste planten; wanneer wij in een warmer klimaat zouden wonen zouden ze ook gewoon doorgroeien en continue vruchten geven.

 

Het nu al zaaien en ze dus een plekje binnen te geven zodat ze niet doodvriezen, zal resulteren in eerder vruchten geven. Of dat na 100 dagen is weet ik niet, maar ik houd jullie op de hoogte

Link to comment
Share on other sites

Heb laatst ( 3 oktober) de plantjes getopt en ze beginnen goed uit te schieten in de oksels:

 

26 augustus net boven de grond piepend:

 

977_9e4b47700209a37881ab6fc6ffcb47cc.jpg

 

 

en nu 25 oktober:

 

977_62c9f856bcf7b378344d2036fc5bc8e9.jpg

 

Omdat ze in zwarte potjes voor het raam stonden...droogde de grond erg snel uit want ze vangen best veel zon daar....dus de potjes in een houten vensterbank bak gezet

Link to comment
Share on other sites

Ik zit dit net te lezen allemaal...ik ben nu natuurlijk erg laat met zaaien, en wacht maar "gewoon" tot januari/februari..ik ben wel erg benieuwd wat je winst is..

Zelf heb ik de paprikaplanten uit de kas geschept voor vertrek en het bad in Fr ermee gevuld ( eerst in de pot gezet)..er is daar wat licht en de boiler geeft een ietsje warmte..ik hoop nog paprika`s te verkrijgen volgend jaar..ik weet ik heb daar iets over gelezen hier op t forum maar ik kan het even niet vinden.

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

De meeste peperplanten hebben nu knoppen. Ik heb ze verplaatst naar een raam waar ik de zon kan afschermen;

ook al is het winter, achter glas kan ze behoorlijk branden en laatst waren enkele plantjes gedeeltelijk verbrand.

 

Ze zijn 8 augustus dus gezaaid en eerder in dit topic kwam het ter sprake dat je na 100 dagen zou kunnen oogsten; dat gaan we dus niet redden, maar was ook niet de eerste opzet. Moet nu ff wachten tot het eerste bloemetje open gaat en dan takjes tikken (of een bij uit z'n hotelletje halen buiten )

 

977_7b8acbcf8d14e26eff463b0df01cef3e.jpg

 

 

@appelvrouw: Hoe gaat het met de "badpaprika's" ?

Link to comment
Share on other sites

Badpaprika`s zijn geen bLadpaprika` s meer..plots ging al het blad vallen, en dus de laatste paprika `s eraf gehaald vanmorgen en het laatste blad..een beetje bijgesnoeid, nu ga ik ze wat kouder zetten en hoop dat ze verder overleven. Eentje die eigenlijk al gesnoeid uit de kas kwam staat mooi te wezen op de vensterbank met een aantal mooie frisse blaadjes langs de stam

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Ik heb een aantal paprika planten in de kas gezet en ze wat bijgesnoeid. De kleinere bladeren zitten er nog aan en zien er nog goed uit. Waarschijnlijk is het na de eerste vorst wel klaar want de kas is niet verwarmd (wel 6-8mm glas en bubbelfolie)

Link to comment
Share on other sites

Ja Jorg, daarom heb ik ze uitgeschept..ik heb net zo`n kas. Misschien kan je ze toch in wat vliesdoek pakken en hopen op een zachte winter?

 

De ene paprika in de vensterbank heb ik net bekeken...hij heeft verdorie drie bloemetjes..die kan ik er beter uithalen toch?

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...