Frank vwl Posted October 13, 2011 Share Posted October 13, 2011 Misschien hoort dit topic niet helemaal hier thuis, maar heeft er iemand ervaring met het invriezen van zaden om zo de "houdbaarheid" te verlengen? In het boek from seed to seed wordt er wel over gesproken, het vochtgehalte moet laag zijn bij het diepvreizen van zaden, maar dat moet natuurlijk ook laag zijn als je het normaal opslaat. Het lijkt mij dat er wel verschil zit in de "invriesbaarheid " dus ervaringen, iemand? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pet Posted October 13, 2011 Share Posted October 13, 2011 Droogbonen (tenslotte ook grote zaden) moet je wel 3 dagen invriezen om de eitjes van de bonenkever te doden. Ik kan me voorstellen dat het dan misschien ook voor andere zaden wel zal werken, maar ik weet niet zo goed waarom je het zou doen.Aan wat voor zaden denk je? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted October 13, 2011 Share Posted October 13, 2011 Volgens mij denk jij meer in de richting van een reserve zaadbank. Om een basis voorraad zaad achter de hand te hebben. Nee, ik heb geen ervaring. Ik weet wel dat er op die manier zaad bewaard wordt, maar dan bij een exacte temperatuur. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted October 13, 2011 Share Posted October 13, 2011 Geen ervaring mee...mn eigen gevoel zegt dat zaden van pepers en paprika e.d. (zeg maar de warme landen plantjes) er niet tegen zouden kunnen....kan me vergissen...... heb ff gegoogled en vond het volgende: Wist je dat je zaadjes kan invriezen zodat ze heel lang goed kunnen blijven en dat er op grote schaal zaden worden ingevroren in zaadbanken die zaadjes van verschillende planten op die manier bewaren. Iedereen houdt van bloemen en planten ,maar ik heb het sterker.Ik begin binnen al vroeg in maart met het ontkiemen van zaadjes van groenten soorten en bloemenzoals de Impomoea (Klimmende winde) en zaadjes van spinazie,die mogen al in maart in de grondworden uitgezaaid.Maar omdat wij geen grote maar een normale tuin hebben, kan ik niet alle groentezaden in 1 keer gebruiken , zet ik de resterende zaden in een plastic zakje of plastic folie en ik stop zedan in de vriezer .Zo kan ik de zaden voor korte of lange periode goed bewaren, veel mensen weten dit nietTomaten zaadjes kunnen onder normale omstandigheden wel 5 jaar goed blijven en als ze worden ingevroren zijn ze 30 jaren goed om te ontkiemen . Er zijn over de hele wereld zaadbanken die zaadjes van wilde gewassen en voedsel gewassen opslaan, ookplanten rassen die niet meer gekweekt worden worden in zulke banken opgeslagen.De Wereldzaadbank op Spitsbergen bewaart de zaden op een temperatuur van 18 graden Celcius en 120 meter in de berg en 130 m boven de zeespiegel ,de zaadjes blijven op die manier goed en ze zijn veilig al zou de zeespiegel stijgen.Het is goed te weten dat er aan zulke dingen wordt gedacht , het zal dan minder voorkomen dat planten soorten uitsterven. Bron: Zaden invriezen | Electronica | Overige Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Ik begreep dat die wereldzaadbanken ook continu hun zaden ververste al zullen ze omdat dat nogal een klus is dat tot minium willen beperken, maar volgens mij wel (moeten) doen. moet in die tekst niet -18 C staan ipv 18 C als bewaar temp.? Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jooze Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Ik heb ooit een artikel gelezen van een jongen die heeel veeel tomaten soorten had en die vroor zijn zaden ook in. Omdat hij niet elk jaar dezelfde tomaten zaaiden. Quote Jooze Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Ik vraag mij af of dat wel zelfde manier van invriezen is als ijskast zullen ze niet die manier bedoelen waarbij ze vloeistof gebruiken, zo wat je weleens ziet in van die metalen bussen waar bv zaad van dieren in bewaard wordt van kunstmatige inseminatie en zo koude-rook vanafkomt als de dop opengaat.beetje onduidelijk verhaal maar mischien herkend iemand het.Het invriezen in vriesvak betwijvel ik beetje. Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RvO Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Over de zaadbank op spitsbergen:De temperatuur is inderdaad minus 18 graden celsius;Vloeibaar stikstof (Hansm 14:36) is dus veel te koud (-196'C);Deze zaadbank is inderdaad een backup voor andere (nationale) zaadbanken;Zaadbanken moeten inderdaad regelmatig het zaad "verversen". Hoe vaak dat moet is afhankelijk van de plantensoort. De tijd dat zaad kiemkrachtig blijft varieert van enkele jaren tot vele decennia; Meer info o.a. hier: http://www.regjeringen.no/en/dep/lmd/campain/svalbard-global-seed-vault/frequently-asked-questions.html?id=462221.Zelf heb ik geen ervaring met het invriezen van zaden. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Aja weer wat geleerd vloeibare stikstof lijkt mij dan ook veels te koud,soms hoor je toch ook wel eens dat er onder ijs nog een mamoet ofzo gevonden wordt endan ook over plantenzaden die daarbij gevonden worden en nog goed zouden zijn.Bij dat spitzbergen verhaal ga je je toch afvragen of dat ooit zijn nut zal hebben en of dat het voorik weet niet hoelang overbodig werk is, het heeft wel iets van spannende film dat het helemaal daar gebeurd en in berg enzo. Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RvO Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 (edited) ... Bij dat spitzbergen verhaal ga je je toch afvragen of dat ooit zijn nut zal hebben en of dat het voor ik weet niet hoelang overbodig werk is, .... "Spitsbergen" is bedoeld als een soort backup of verzekering. Alleen als een regionale of nationale zadenbank verloren gaat (denk aardbeving, vulkaanuitbarsting, oorlog, ...), pas dan wordt het zaad uit "Spitsbergen" aangesproken". Dus ik hoop dat het overbodig werk is. Net als ik hoop dat ik mijn brandverzekering voor niets heb afgesloten....soms hoor je toch ook wel eens dat er onder ijs nog een mamoet ofzo gevonden wordt en dan ook over plantenzaden die daarbij gevonden worden en nog goed zouden zijn. ... Klopt. En er worden ook wel zaden uit het oude Egypte gevonden die nog opkomen. Wat er in de krant nooit bij staat hoeveel van dat zaad niet opkomt. In vrijwel alle getallen kiemt er maar een heel klein deel van de gevonden zaden. En dan nog in een lab onder strikt gecontroleerde omstandigheden en dit is ook nog eens soortafhankelijk. Kortom geen betrouwbare zaadbank. Nog één linkje in NL: http://www.kennislink.nl/publicaties/zadenbank-spitsbergen-ijskoud-en-rampbestendig En nu weer terug naar Nederland: Zelf heb ik geen ervaring met invriezen van zaden, maar een goede vriezer vriest tot -18'C, dus het lijkt mij wel haalbaar. Ik moest het maar eens proberen.... Edited October 14, 2011 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 citaat: Drie jaar geleden vond Roelof van Gelder, historicus en redacteur bij de NRC, een hoeveelheid zaden in de National Archives in London. Ze hadden 203 jaar in het archief gelegen, nadat ze door de Engelsen van een Nederlands schip waren gekaapt tijdens de Franse Revolutie-oorlogen. Hij kreeg van het archief toestemming om de zaadjes te proberen te doen ontkiemen. En dat lukte. Er kwam een acacia-achtige uit. Dit was fascinerend: er zijn veel apocriefe verhalen over heel oud plantenzaad dat alsnog tot kiemen wordt gebracht, maar die hadden vaak een hoog broodje-aap-gehalte (inderdaad was er in de 19e eeuw een verhaal over zaad uit een Egyptische sarcofaag dat alsnog kiemde na 2000 jaar.) Dit zaad uit het archief was echter een van de weinige keren dat ontzettend oud zaad bewezen en gedocumenteerd tot kiemen werd gebracht. Bron: de wetenschapsbijlage van het NRC, 23 september 2006. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RvO Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Leuk verhaal Geedee. DAnk je.Directe link: http://vorige.nrc.nl/wetenschap/article1726334.ece/De_jaren_der_acacia_s Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frank vwl Posted October 15, 2011 Author Share Posted October 15, 2011 Ok wat een berg reacties Het moet dus mogelijk zijn, maar het wordt niet of nauwelijks gedaan op kleine schaal. Ik stel de vraag, zoals Jasmin zegt voor een reserve maar ook omdat ik bijvoorbeeld sommige zaden koop waarvan ik er dan 1500 heb en er maar een stuk of 100 per jaar gebruik, die zaden blijven bijvoorbeeld 2 jaar kiemkrachtig en daarna neemt het hard af. Met het invriezen van zaden zouje de houdbaarheid moeten kunnen verhogen en kan ik dus ieder jaar een deel uit de vriezer halen dat is het idee ongeveer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Tja als je er toch 1500 van hebt, zou ik t gewoon uitproberen....10 in een zakje x 10...en de komende 10 jaar uitproberen elk jaar hoe t met de kiemkracht gesteld is....over 10 jaar weet je dan een hoop te vertellen hier op t forum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk71 Posted September 8, 2014 Share Posted September 8, 2014 Heefter iemand al een test gedaan? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pietl Posted September 11, 2014 Share Posted September 11, 2014 http://www.youtube.com/watch?v=TrQeYtFTNug&list=TL6TDsPYd0x_1uYxJOutgSL2qIpRcFF1FR In de eerste 6 minuten van dit filmpje krijg je een antwoord van een wetenschapper waarom invriezen van zaden de "levensduur"ervan verlengt, en de wijze waarop etc. Kort samengevat: de vriezer verlengt de levensduur als de zaden goed droog zijn. Is het zaad niet echt droog dan vormen er zich ijskristallendie het zaad beschadigen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piroska Posted September 11, 2014 Share Posted September 11, 2014 Ik gooi mijn overschot aan zaden ook in de vriezer, ik heb ze nog niet eruit gehaald en geprobeerd maar ik ga ervan uit dat dat inderdaad de houdbaarheid verlengt (daarom doe ik het dus ook) Ik heb dit vernomen van een kleinschalige zadenbank waar ik regelmatig zaad van krijg, zij bewaren al hun zaad in de vriezer, soms tientallen jaren. ik geloof ze En ik heb ook meerdere keren zaad uit hun vriezer gezaaid en het kwam gewoon op terwijl het jaren oud was. Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk71 Posted September 12, 2014 Share Posted September 12, 2014 Wat zou de invloed zijn als je de zaden er regelmatig uithaalt om een deel te gebruiken? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stan Posted September 15, 2014 Share Posted September 15, 2014 Als je ze er even eruit zou halen en dan snel terug stoppen bedoeld kan dat wel maar, niet alles laten ontdooien en dan weer invriezen. Dan krijg je vocht op/tussen de zaden en vriezen ze alsnog stuk door de vorming van ijskristallen. Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk71 Posted September 15, 2014 Share Posted September 15, 2014 Ik bedoel dat je de zaden er uit neemt, zaait wat nodig is, en dan de zaden terug plaatst.In die tijd denk ik dat de zaden ontdooit zijn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piroska Posted September 15, 2014 Share Posted September 15, 2014 Je kan het best in kleine hoeveelheden invriezen, dus als je er zeg maar 100 per jaar nodig hebt, dan in zakjes van 100 stoppen. Je ontdooit ( en droogt, anders gaat het schimmelen) gewoon een zakje van 100 en gebruikt die, het jaar erop weer een ander zakje van 100 pakken. Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk71 Posted September 15, 2014 Share Posted September 15, 2014 Strak plan! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paddestoelengek Posted February 23, 2017 Share Posted February 23, 2017 even een oudje omhoog geschopt de reden hiervan is dat (gelukkig) enkele zaden van mijn pepers en paprika's absoluut niet willen kiemen (deno methode 12 soorten gezaaid: 9 soorten alle soorten 100% gekiemd: 3 soorten 0% gekiemd.het zijn zaden die ik in kleine aantallen heb gekocht en ik heb het vermoeden dat het te oude zijn, of zaden van onrijpe vruchten. Ik ga nu dus de zaden bij reguliere aanbieders kopen maar dan zijn de aantallen zaden per verpakking te groot dus gaan er zaden de opslag in en wil ik ook zelf zaden oogsten en bewaren.ik kwam op een ander forum zeer goede info hierover tegen en wil het met iedereen delen die dit belangrijk vindt. http://www.chillipeper.nl/forum/viewtopic.php?f=49&t=3047 gr Adriaan Quote moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erny Posted February 23, 2017 Share Posted February 23, 2017 Afgelopen jaar heb ik mijn peperzaden in de diepvries bewaard en dit jaar gezaaid.Opkomst is naar verwachting. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anna3 Posted February 24, 2017 Share Posted February 24, 2017 Krijg je geen condens op de gripzakjes als je die uit de vriezer een dagje op kamertemperatuur legt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.