Brabantse Tuinprins Geplaatst: 18 juni 2023 Geplaatst: 18 juni 2023 Ik weet niet wanneer je die vijgen geplant heb maar ik hoor uit 'het vak' d.w.z. professionele boomkwekers dat de vorst half december bij diverse planten soorten schade heeft veroorzaakt. Het is toen niet extreem koud geweest maar de planten waren vanwege de warme herfst nog niet echt in winterrust. De vorst heeft de cellen in de takken beschadigd waardoor de planten een tik hebben gekregen. Al naar gelang de ernst van de schade kun je dan hebben dat de planten in het voorjaar niet meer uitlopen of dode takken hebben. Hoe kleiner de plant, des te meer kans op schade door vorst. 1 Quote
acpronk Geplaatst: 18 juni 2023 Geplaatst: 18 juni 2023 Ja klopt, dat heb ik ook gehoord. Te snelle vrieskou waar de planten niet op gerekend hebben.Ik ben enkele vijgen kwijtgeraakt daardoor, minimaal 1, en meer dan een halfvol is tot de grond toe afgevroren, misschien wel 2 handjes vol. Later in het jaar maak ik nog wel een inventarisatie, sommigen zijn heel erg verzwakt en groeien net pas weer. Quote Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
appelvrouw Geplaatst: 24 juni 2023 Geplaatst: 24 juni 2023 (aangepast) De vijg uit Afghanistan verpot naar een pot geleend van @Jorieke123. De struik groeit goed. Wel wat vlekkerig blad..het nieuwe blad lijkt het minder te hebben.. 24 juni 2023 aangepast door appelvrouw 1 Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Roland Geplaatst: 24 juni 2023 Geplaatst: 24 juni 2023 Waarschijnlijk vijgen mozaiek virus. als je voldoende voeding geeft dan heeft de vijg er niet veel last van. Quote
Bertus Geplaatst: 29 juni 2023 Geplaatst: 29 juni 2023 Op 24-6-2023 om 20:17, Roland zei: Waarschijnlijk vijgen mozaiek virus. als je voldoende voeding geeft dan heeft de vijg er niet veel last van. 2 van mijn vijgenboompjes (in pot) hebben ook de symptomen van mozaïek virus. Welke voeding is aan te raden? Quote
Arja Geplaatst: 17 juli 2023 Geplaatst: 17 juli 2023 Ik had het niet verwacht, maar er zitten nu al vijgjes in de vijg die ik najaar 2022 van @MSDGkreeg. 2 Quote
Kevins Moestuin Geplaatst: 17 juli 2023 Geplaatst: 17 juli 2023 Dat is heel netjes als je goed voor een vijg soort kunnen ze inderdaad in hun tweede jaar al vrucht dragen en in sommige gevallen zelfs hun eerste jaar. Quote
MH95 Geplaatst: 26 juli 2023 Geplaatst: 26 juli 2023 Iemand een tip voor een vijg op een zuidmuur? Beide topics net gelezen en we zijn nu een paar jaar verder dus hopelijk hebben mensen meer ervaring met vijgen. De vijg moet vooral goed smaken, locatie is erg beschut, dus koude wind en strenge vorst zal niet snel een probleem zijn. De video's van Ross ondanks in dezelfde klimaatzone zullen voor Nederland weinig zeggend zijn. Ik zou graag een honingvijg willen. En vijgen in een kas, ik denk dan aan I258 moet die het hele jaar in de kas staan of enkel in de winter? Quote
Roland Geplaatst: 26 juli 2023 Geplaatst: 26 juli 2023 Ik heb I258 nu voor het 2e jaar in de grond in de kast staan. Hij zit bomvol met vijgen. Hoplelijk rijpen ze op tijd. Afgelopen winter had hij een beetje vorstschade. Als honingvijg denk ik dan Golden Rainbow (oftewel Bens golden riverside) veel potentie heeft: Goede groeikracht maakt veel grote vijgen aan Er zoet en lekker Afgelopen winter in de volle grond buiten met enige bescherming niet bevroren. De winterhardheid moeten we echter nog beter testen. Smith was tot de grond bevroren maar was ook nog een jonge groene scheut die ik buiten had uitgeplant. 2 Quote
Kevins Moestuin Geplaatst: 31 juli 2023 Geplaatst: 31 juli 2023 Ik ga over +- 4 weken nog wat vijgen aan de collectie toevoegen, heb al een mooie overeenkomst met de verkoper kunnen sluiten. Soorten die ik toevoeg aan de collectie: Lsu champagne Improved celeste Figo preto Chicago Hardy Campaniere Michurinska-10 En dan is het wel even klaar met verzamelen, eerst alle soorten maar eens groot brengen, overwinteren doe ik binnen in huis, in het voorjaar gaan ze naar de kas, en dan vervolgens in potten in de openlucht. Plan voor nu was dit de eerste 2 a 3 jaar te doen tot de vijgen bomen wat groter zijn en dikker, en daarna wil ik de meest winterharde soorten in de vollegrond zetten, de andere soorten houw ik dan in potten. Quote
MSDG Geplaatst: 2 augustus 2023 Geplaatst: 2 augustus 2023 Zoals in dit topic aangekondigd probeer ik een Brown Turkey op een laag cordon te telen. Vooralsnog heb ik een liggende tak van ca. 1 meter en ergens tussen de 6-10 opgaande scheuten die kleine vijgjes bevatten die dit jaar waarschijnlijk niet meer gaan rijpen. Mijn idee is om deze takken wel te laten zitten omdat ze de sporen moeten gaan vormen waar de vruchttakken de komende jaren op moeten komen. Dit verhaal gaat nog wel een staartje krijgen de komende jaren. Leuk om zo lekker te experimenteren met planten. 3 Quote Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/
Kevins Moestuin Geplaatst: 2 augustus 2023 Geplaatst: 2 augustus 2023 @MSDG heel benieuwd hoe dat project zal gaan vorderen, wel heel makkelijk te bedekken ook tijdens de winter. Quote
Bertus Geplaatst: 2 augustus 2023 Geplaatst: 2 augustus 2023 (aangepast) @MSDG Bij cordon worden nieuwe uitlopers teruggesnoeid tot op 1 à 2 ogen. Als jij de uitlopers laat staan hoe noem je het dan? Als je ze wel terugsnoeit krijg je geen breba vijgen. Ben erg benieuwd naar jouw plan van aanpak .... 2 augustus 2023 aangepast door Bertus 1 Quote
Roland Geplaatst: 2 augustus 2023 Geplaatst: 2 augustus 2023 @Bertus Als je het eenjarige hout van Brown Turkey weg snoeit dan krijg je geen rijpe vijgen. Quote
MSDG Geplaatst: 2 augustus 2023 Geplaatst: 2 augustus 2023 @Bertuswat Roland al aangeeft. Mijn idee is om en om te doen. Dus al het eenjarige laat ik staan om volgend jaar van te plukken en dan ga ik om en om doen. Dus deze winter snoei ik om en om de eenjarige terug, dan heb ik volgend jaar eenjarig en tweejarig hout. Volgend jaar het tweejarig terugsnoeien na de oogst, jaar erop worden dat de eenjarige en zo verder… Hoe ik het ga noemen, geen flauw idee. Hollands vijgencordon? 🤣 Het was maar goedkoop plantje van de Lidl en zit als barstensvol vijgen, dus dat is prettig. 1 Quote Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/
MSDG Geplaatst: 3 augustus 2023 Geplaatst: 3 augustus 2023 Ik bedacht me net nog dat ik het misschien onduidelijk heb verwoord, maar het grote verschil met de cordons die je op internet terugvindt is vrij simpel. In Nederland heb je nauwelijks kans dat vijgen op éénjarig hout afrijpen, in het buitenland wel. Daarom snoeien ze in het buitenland alle éénjarige vruchttakken die op het cordon groeien in de winter weg, die hebben ze namelijk niet meer nodig. In Nederland heb je tweejarige takken nodig voor oogst, dus je hebt één jaar extra opkweek nodig in het begin. Jaar één: toppen en vlak leggen Jaar twee: eerste eenjarig verticale scheuten op het cordon, wintersnoei: om en om éénjarige scheuten wegsnoeien, de helft laten staan voor oogst jaar drie, cordon toppen in de zomer om afrijping van het cordon hout te versnellen (minder kans op verdroging in de winter) Jaar drie: oogst op overgebleven scheuten (eventueel toppen om rijping te bevorderen), op gesnoeide sporen in wintersnoei jaar twee groeien in jaar drie eenjarige scheuten, wintersnoei: tweejarige scheuten die vrucht hebben gedragen Jaar vier: Oogst op tweejarige scheuten die vorig jaar ontwikkeld zijn, groei op de gesnoeide sporen en wintersnoei op de tweejarige scheuten zodat daar komend jaar weer eenjarige scheuten op terugkomen. Etc. Doorlopend: nieuwe ongewenste scheuten op de stam en het cordon z.s.m. verwijderen, cordon vlak blijven houden en kort houden op de afstand waar je wil dat het cordon stopt met groeien. In mijn geval zo'n 2,5 meter. Hopelijk maakt dit het plan nog iets duidelijker. Quote Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/
AshaiRey Geplaatst: 16 augustus 2023 Geplaatst: 16 augustus 2023 Heeft iemand een suggestie voor een kleine zoete vijg (vrucht) die lekker blijft nadat deze gedroogd is? Ik heb een heerlijke groene vijg (onbekend ras) die ook erg lekker is als hij gedroogd is. Het probleem alleen is dat vijgen erg groot zijn en gehalveerd moeten worden om ze in 3 dagen tijd te drogen in de voedseldroger. Ik zoek dus een een kleine zoete vijg die lekker blijft als hij in ze geheel gedroogd wordt. ps, een brown turkey vijg is niet lekker als de gedroogd is. Quote Groetjes,Bram
Kevins Moestuin Geplaatst: 21 augustus 2023 Geplaatst: 21 augustus 2023 @Flup heb jij eventueel een gewortelde stek / beginnend plantje te koop van michurinska 10? Degene die ik gekocht had en gelabled was als michurinska 10 is dat namelijk zeker niet de vijgen zijn daar te groen voor, als het goed is worden ze paars toch? Of geeft de michurinska eerst een groene breba oogst en daarna nog een die licht paars is? Degene die ik nu heb geeft namelijk groene breba en dan een licht paarse hoofdoogst. Quote
Flup Geplaatst: 21 augustus 2023 Geplaatst: 21 augustus 2023 @Kevins Moestuin, daar heb ik nu geen beginnende planten of stekken van. Stekken neem ik na de oogst, in het najaar meer. Nu hangen er nog vijgen aan, vandaar. Ik heb tot nu toe 1 breba geoogst, die is lichtpaars. Dit jaar wat minder paarsig, vanwege de vele regen, denk ik. Oude foto: 1 Quote
Flup Geplaatst: 21 augustus 2023 Geplaatst: 21 augustus 2023 On 8/16/2023 at 9:20 PM, AshaiRey said: Heeft iemand een suggestie voor een kleine zoete vijg (vrucht) die lekker blijft nadat deze gedroogd is? Ik heb een heerlijke groene vijg (onbekend ras) die ook erg lekker is als hij gedroogd is. Het probleem alleen is dat vijgen erg groot zijn en gehalveerd moeten worden om ze in 3 dagen tijd te drogen in de voedseldroger. Ik zoek dus een een kleine zoete vijg die lekker blijft als hij in ze geheel gedroogd wordt. ps, een brown turkey vijg is niet lekker als de gedroogd is. Brown Turkey is ook vers geen succesnummer, vind ik. Zoek je iets zoets of iets vruchtigs qua smaak? Quote
Kevins Moestuin Geplaatst: 21 augustus 2023 Geplaatst: 21 augustus 2023 @Flup dankje mochten deze beschikbaar komen zou ik graag een stek / beginnende plantje bij jouw afnemen als dat mogelijk is natuurlijk, ik wacht gerust nog wat maanden =] 1 Quote
AshaiRey Geplaatst: 22 augustus 2023 Geplaatst: 22 augustus 2023 On 8/21/2023 at 9:00 PM, Flup said: Brown Turkey is ook vers geen succesnummer, vind ik. Zoek je iets zoets of iets vruchtigs qua smaak? Zoet heeft de voorkeur. Quote Groetjes,Bram
Kevins Moestuin Geplaatst: 24 augustus 2023 Geplaatst: 24 augustus 2023 Heb toch iemand kunnen vinden waarbij ik nog de m10 kan kopen zij koopt alles in bij palmi.bg dus dat is wel betrouwbaar. Ik ga dan over 2 weken nog de laatste soorten aan mijn collectie toevoegen en dan is het zo beetje klaar op de italian 258 en golden rainbow na. Over 2 weken zal ik de volgende soorten nog halen: Michruska -10, Azores dark, col de dame noir, violette normande en een negronne als die beschikbaar is. 5 soorten waarvan ik nog niet zeker ben zijn: rezovska, Troiano, black donov, eaubonne en noir de caromb. Heeft iemand ervaring met een van de 5 laatst genoemde variteiten? 1 Quote
Mellie Geplaatst: 2 september 2023 Geplaatst: 2 september 2023 Dat zul je net doen wanneer bomen weg moeten. Zag gisteren ineens voor het eerst vruchten aan de vijg ronde de Bordeaux. Uiteraard eerste x. Onwaarschijnlijk dat ze nog afrijpen. Deze boomMoet weg ivm bouwwerkzaamheden. Hij staat op 5 cm afstand van de muur… Nog ideeen hoe ik die vijgen kan laten afrijpen in recordtempo? Ik heb al wel wat blad weggehaald zodat hij wat meer licht krijgt. Zou ze zo graag willen proeven. Ik heb bij 2 takken sneetjes gemaakt en omwikkeld met mos zodat hij gaat wortelen en ik straks toch een boom heb. of…Een rigorous idee: we toppen hem? Er moet zeker een meter van af om veilig te kunnen verbouwen. Heeft dat een slagingskans voor de boom? Quote
Kevins Moestuin Geplaatst: 2 september 2023 Geplaatst: 2 september 2023 @Mellie je zou hem voor de bouwwerkzaamheden zeker kunnen toppen, komen gewoon weer nieuwe scheuten aan dan kan je zelf een nieuwe leider kiezen of hem meteen laag houden met meerdere scheuten en dan uitbuigen. 1 Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.