Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Aquaponics


luckyb

Recommended Posts

Ik zocht even op aquaponics en zie dat er nog geen post zijn over aquaponics. Wat is Aquaponics? Het is eigenlijk een moestuin 2.0 Je kweekt met de meststoffen van vissen planten. De meststoffen worden door bacteriën omgezet in Nitraten voor de planten en de planten / bacteriën zuiveren het water wat terug wordt gepompt naar de visbak. Het mooiste is dat je ook een eetbare vis kunt kweken waardoor maximaal van het systeem gebruik maakt. Het is eigenlijk een ecosysteem in het klein.

 

aquaponics03.jpg

 

Ik experimenteer wat met aquaponics-systeem op zolder, de resultaten zijn er maar met niet geweldig omdat ik niet genoeg zon, led & tl licht heb. Mijn plan is als ik een grotere tuin heb dit te verplaatsen in een (verwarmde) kas.

 

Mijn systeempje op youtube:

 

http://youtu.be/wW0VbKUikeY

 

Mocht je interesse hebben ik heb nog wel wat filmpjes over aquaponics laat me maar even weten.

Link to comment
Share on other sites

kijk es an ! Dat is nou iets moois van zo'n heel moestuin/tuin gemeenschap - forum. Er zijn altijd mensen die echt iets origineels doen. Nog nooit van gehoord , heel leuk over te horen , en met interesse ga ik dit volgen. wat een passie voor techniek en nadenken.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb wel eens een filmpje gezien van een man die in zijn schuur vissen had, die werden gevoed met cavia keutels Die cavia's waren voor vlees, de vissen volgens mij ook, en het vervuilde viswater ging naar de moestuin.

Jammer dat zoiets wel binnen moet, ivm vorst. Lijkt me erg leuk namelijk, maar net iets teveel gedoe.

Link to comment
Share on other sites

Het is niet nodig dat je dit alleen binnen huis moet doen. Een collega van mij heeft een aquaponics-systeempje in de tuin met regenboogforel in de lente t/m begin herfst met goede vis en groente opbrengst. Maar het mooist is natuurlijk dit in een kas te doen. De waterbak doet dan ook dienst als thermische massa.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Vandaag stond er een grote artikel in onze krant Dagblad van het Noorden.

 

Jos van der Veen heeft zich aangemeld voor de verkiezing Groenste Groninger van stad en Provincie Groningen.www.groenstegroningen.nl

 

Jos van der Veen heeft 12 forellen in zijn nieuwe vijver.Ze zijn bestemd voor eigen consumptie,maar dat vooruitzicht is slechts een deel van de pret.

De forellen in de grote plastic waterbak van 1 kubiekemeter,grotendeels weggewerkt in de grond van de groentekas,hebben voordat ze op het bordje liggeneen nog veel belangrijkere funtie .Ze zorgen ervoor dat de groenten en kruiden in de kas groeien als kool.De sla staat niet in bakkengrond maar in bakken met korrels zoals bekend van de hydrocultuur'zegt Van der Veen.Een pomp zet de bakken om de paar minuten onder water.Dat water komt uit de forellenvijver en zit door uitwerpselen vol brandstof.De groentebakken zuiveren het afval water en laten de mest in de plantenbakken achter.Dat systeem heet aquaponics.Het wordt ook toegepast door professionele kwekerijen.Ik moet er nog beter mee lern omgaan,maar voorlopig is het succes enorm.De sla groeit vier keer zo hard als vroeger en we besparen veel water.We hebben kippen voor verse eieren .Maar straks ook voor de koriander.Want de forellen schijnen de mest van kippen weer heerlijk te vinden als het goed is gedroogd.

Letterlijk overgetyp van de krant.

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Link to comment
Share on other sites

Geweldig! Ik heb dezelfde plannen maar krijg er dat thuis niet door. Die 1000 liter vater koop je voor 25 Euro's op Marktplaats. Mijn vrouw wil de tuin echter "netjes" houden. Ik ga wel binnen (in de garage) beginnen met hydroponics. Ik zal je topic zeker in de gaten houden. Youtube is een bron van informatie. Tilapia laat zich goed kweken.

Link to comment
Share on other sites

Erg interessant dit. Wat voer je de vissen? Ik ben benieuwd of het mogelijk is er een op zichzelf staand ecosysteem/gesloten systeem van te maken en dat zo te houden. Wat voor vissen gebruik je? Tilapia kan maar dan moet de temperatuur wel voldoende hoog blijven. Die tilapia schijnen wel alles te vreten. Meerval kan ook, mar die vinden de meeste mensen niet zo geweldig smaken. Claresse wordt dan vaak weer wel gewaardeerd kwa smaak, omdat het vrij neutraal/vlak is. Alleen plant de Claresse zichzelf niet voort omdat het een kruising is een soort F1 vis Dus welke eetbare vis?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Volgens mij mag je in Nederland alleen geen dierlijke mest aan vissen voeren. Een oud klasgenoot van me heeft al eens in Ethiopië stage gelopen en daar een tilapia kwekerij helpen op starten en die voerden ze daar wel kippenmest. Maar in die landen kan nog wat meer als hier

Vriendelijke groeten,

 

Holland

Link to comment
Share on other sites

Ik heb een leuke aquaponics systeem op National Geographic gezien. De show was Doomsday Preppers en de famile daar had een kleine huis met een folie over hun swembad. In lagere deel van de swembad was water met vissen, in hogere deel planten. Over de vissen was een grote kooi met kippen. De kippen poepen en de poep aten de vissen op. Ook hadden ze zeewier en een watersysteem. Alles was een grote zelf-voorziend systeem. Ik heb de video gevonden, kijk maar zelf. Heel erg leuk, ik zou dit zelf heel graag hebben, maar helaas heb ik geen swembad .

 

http://channel.nationalgeographic.com/channel/videos/self-sustaining-suburbia/

Sorry voor taalfoutjes, ik ben niet Nederlands =)

Mijn blog: http://www.moestuinforum.nl/blog/Estemy

Link to comment
Share on other sites

Ik heb net een topic geopend met een vraag over aquarium water als water om mee te bemesten. Daar heb ik nog een link ingezet naar een filmpje van een mooi systeem wat misschien wel wat voor je is. Alleen de kippen ontbreken.

Vriendelijke groeten,

 

Holland

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 3 weeks later...

Vooral op pinterest vindt je heel veel informatie, foto's en video over aquaponics. Ik zou het dolgraag willen kunnen, het lijkt me de moestuin van de toekomst. http://www.hetkanwel.net/2015/06/15/mini-aquaponics-elegante-watertuintjes-voor-op-je-keukentafel/

http://www.hetkanwel.net/2015/05/21/zelf-vis-en-groente-kweken-met-aquaponics-in-je-achtertuin/

Link to comment
Share on other sites

Hier is nog een leuk pdf-je met veel informatie (Engels)

http://www.backyardaquaponics.com/Travis/IBCofAquaponics1.pdf

 

Gelijk een vraagje.

Als je dit in NL buiten neerzet of in een tuinkasje is er dan niet een gevaar in de winter dat alles bevriest?

Ik heb eens een blauwe plastic waterton gehad die vergeten was af te tappen en die was van top tot teen bevroren en uiteindelijk ook gebarsten.

Groetjes,

Bram

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dit is ook een interessant artikel over een nieuw aquaponicsysteem in Rotterdam: https://www.oneworld.nl/toekomstdenkers/aarde/het-grootste-aquaponicssysteem-van-europa-staat-rotterdam

 

Ik ben momenteel bezig met het schrijven van een afstudeerwerkstuk over het toekomstperspectief van commerciele aquaponics in Nederland Zeer interessant allemaal, nu moet ik toch ooit ook zelf eens proeven gaan doen met aquaponics. Staat bij mij op de langetermijnagenda

Vriendelijke groeten,

 

Holland

Link to comment
Share on other sites

zeer intressant. maar wat zijn de nadelen, zwakke punten? energiegebruik, materiaal gebruik enz. de plussen zijn mij wel duidelijk. maar zoals overal mee, er zal toch ook wel een keerzijde zijn. als je het doet om de sla harder te laten groeien. zelf ben ik een visliefhebber dus het klinkt best aanlokkelijk.

Meer dan 180 rassen abrikozen, perziken en amandelen te koop .

De kleinste met de grootste keuze.

http://www.windindewilgen.nl

Link to comment
Share on other sites

Ik werk bij een bedrijf dat viskwekerijen bouwt en pootvis produceert, we krijgen geregeld aanvragen uit heel Europa voor dit soort knutsel projectjes.

Mocht een van jullie nog vis nodig hebben, we verkopen zeer goede kwaliteit Afrikaanse meerval en onze buurman Tilapia vanuit Someren.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 5 months later...

Water uit de vijver dus. Ik heb hier over dezelfde opzet na zitten te denken omdat ik een grote vijver heb maar dat gaat nog steeds niet werken omdat je in de vijver dan erg veel vis moet hebben willen de planten genoeg voeding krijgen. En als je vijver dan wel genoeg vis bevat om voldoende voeding in het water te krijgen heb je weer een groot groeibed nodig om het systeem in balans te krijgen.

 

Wat je moet doen is een aardige hoeveelheid vis doen in de onderste bak en die volop voeren iedere dag.

Er zijn hiervoor handige calculators online beschikbaar.

 

http://www.aquaponic.com.au/calculators.htm

en

http://www.aquaponics.eu/download.htm

Groetjes,

Bram

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...