Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Eindelijk terug tijd


guyske

Recommended Posts

Lees al een tijdje mee en heb al heel veel opgestoken.

Ik vind het nu echt wel tijd om even iets over mezelf te vertellen, niet dat ik mezelf zo belangrijk vind maar als je profiteert van alle bijdragen is het maar normaal dat de overige leden weten met wat ik bezig ben.

Ik ben een 60 jarige Belg woon in Vlaams Brabant, zware kleigrond en een redelijk verwaarloosde tuin was de stand van zaken eind verleden jaar, reden was gewoon veel te weinig tijd de laatste jaren door zeer drukke baan.

Mijn lichaam heeft me echter een paar zeer ernstige waarschuwingen gegeven dat het zo niet verder kon, ik heb mijn lesje geleerd en ga veel meer tijd in mijn tuis steken.

Als het een beetje meezit kan ik een serre recupereren bij een vriend van 6m op 6m, nu heb ik een 10 tal verhoogde bakken van een vierkante meter per stuk staan die wel redelijk verzorgd zijn en waar ik wortelen, pastinaak, veld en andere slasoorten, kruiden, bonen struik en staak, tomaten kweek met redelijk succes.

Er staat ook een kleine glazen serre van 3 op 2.5 waar ik niet zoveel geluk in heb.

Mijn tuin is omgeven door een grote hoge haag van 6 a 8 meter hoog, die is geplant om de waterhuishouding in orde te krijgen, de naam van het dorp waar ik woon is Vissenaken, dat zegt al veel, vissen leven niet op het droge nietwaar , vroeger spoot het water bijna het hele jaar uit de grond, dat is nu veel beter.

Verder staat er een prachtige bananenboom (Musa), die ieder jaar uitgeroeid tot soms 7 à 8 meter hoogte, een hoogstam kersenboom, oude half stam appel, amandel en perzik ( die mij constant kopzorgen bezorgd door krulziekte).

2 mooie vijgen struiken turkey die soms wel lekkere vruchten geven (ik hoop er eentje van in de serre te plaatsen met de perzik.

Links en rechts nog een beetje klein fruit zoals kruis en braambessen en aardbeien.

Ik ben er ingevlogen en heb al een hoop verwilderde rozen en andere sierplanten gesloopt, 6 krulwilgen van een dikke 10 meter en hoger afgezaagd tot een 3 tal meter, en mijn haag al gedeeltelijk ingekort, ik ga ieder jaar een stuk aftoppen dat ze op tot een 4 a 5 meter hoogte komst te staan om meer licht voor mijn groentjes te reserveren.

Ik zal in de komende tijd een paar foto's posten, zal misschien al wel eens met een vraagje voor de dag komen, er staat echter al zoveel op het forum dat ik tot nu altijd gevonden heb wat ik zocht.

Nog even een extra complimentje voor Randje die me meerdere keren opgevallen is tijdens het lezen, enorm respect voor je werk je bent een bron van inspiratie voor deze oudere man een dikke proficiat.

Link to comment
Share on other sites

Veel succes toegewenst. Lekker tijd nemen voor je tuin , niks moet , alles kan , ( of mag ) en laat maar af en toe van je horen dan he ?

zijn die foto's van 10 jaar geleden , begrijp ik dat nu zo goed ? Laat die vijg en banaan dan nog eens zien ? Hoe is de banaan de winter doorgekomen ?

Link to comment
Share on other sites

Die bananen vriezen af tot tegen de grond, ik snij ze af op ongeveer 1 meter en dek alles af met stro en hooi en daarboven nog vliesdoek.

Bij zwaar vriesweer is alles tot grondniveau afgestorven, bij de eerste zonneschijn gaat alle bescherming eraf en komen de schieten de stompen uit, bij voldoende warmte tot 10 cm per dag. Bij de minste vorst vriezen de eerste scheuten stuk maar dat is niet zo erg, ze zijn binnen de paar dagen vervangen door nieuwe.

Om hem in volle glorie te zien moeten jullie nog een maand of 5 a 6 geduld hebben dan komt hij boven de 4 meter.

De vijgen zijn nooit echt groter geworden, dit jaar echter zie ik de ontwikkeling van een dikkere stam, eentje gaat in de beloofde serre staan, daar hoop ik op goede resultaten.

Ik zal een paar foto's proberen te schieten zoals het er nu uitziet.

Link to comment
Share on other sites

Zo ziet het er nu uit:

 

- vijgen klaar om uit te schieten

 

 

vijgen156291331374356.jpg

 

- bananen nog ingepakt, volgende week begin van de lente dus uitpakken

 

bananen28411331374453.jpg

 

- snoeiwerk aan de gang

 

snoeiwerk43591331374214.jpg

 

- ik ga proberen om 1 pompoen en 1 meloen samen op een stelling te laten groeien.

 

staken78711331374224.jpg

 

- composthoop (en heeeeeeeeeeeeeeel veel houtsnippers )

 

compost22661331374528.jpg

Link to comment
Share on other sites

Wow, wat een mooie bananenboom!

Welkom op dit forum. En ja, 'Rantje' komt met heel veel adviezen en ervaringen aan zetten. Heerlijk om te lezen elke keer weer. En een heel fijne aanvulling op dit forum.

Good things come in small packages

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...