Ga naar inhoud

Featured Replies

Geplaatst:

Mede kun je inderdaad heel droog of heel zoet maken. Ik maak hem droog, heb een keer Duitse mede gehad, vond ik niks zo zoet. Ik maak hem tegenwoordig wel iets zoeter dan eerst, maar nog steeds droog, alcohol is rond de 12% was eerst 8%, bij 8% is het nadeel dat die dan niet lang te bewaren is. Maar ook de soort honing maakt uit, ik heb mede gemaakt van heide honing veel te sterk qua smaak, die moet je voor denk ik 70% bijmengen met bij linde honing.

Hoeveel % alcohol zit er in die fles? Maar ik merk wel dat mensen of mede lusten of het niks vinden, er zit niks tussenin.

aangepast door MH95

Geplaatst:
  • Auteur

@Nasuada helaas heb ik andere plannen voor het weekend, dus helaas geen proeverijtje voor mij. Misschien moet ik je voorbeeld ook volgen en eerst proeven voordat ik eraan begin, misschien vind ik het ook helemaal niks!

@MH95 heb jij misschien een recept waar je mee werkt? Ik heb nog nooit iets zelf gebrouwen en vroeg me af of je ook echt zo'n refractometer nodig hebt als je met een recept werkt?

Geplaatst:

Mijn mederecept is heel simpel. Ik heb afgelopen keer 1,5 kg honing gebruikt op het totaal van 5 liter. Daarin zit een giststarter van 0,25 liter eigen gemaakte appelsap met 2 gram wijngist mede. 4 gram nutrivit (is een gist voeding), 8,6 gram citroenzuur (ik ga er vanuit dat dit een zuurtje geeft, en een zuurtje geeft vaak smaak).

Dat is het eigenlijk, je kunt er ook allerlei andere dingen aan toe voegen als vruchten of schil van citroen, frambozen etc, maar dan is het geloof ik geen mede meer. Eerder gebruikte ik maar 1,3 kg honing. Volgens een Poolse medemaker van wie het zijn beroep was, was dit volgens hun wetgeving geen mede, want er zat te weinig honing in. De lekkerste mede die ik nu heb bevat 2 druppels vanille extract, maar of dat die daardoor zo lekker is weet ik niet. Die is denk ik gewoon het neutraalst qua smaak, afkomstig van zomerhoning met luzerne. De augustus honing is sterk van smaak en de boshoning is ook anders.
Tot nu toe is de lekkerste mede die ik maak die toch van de meest gangbare honing. Ik zou nog wel ooit mede willen maken van amandelhoning, amandelhoning is bitter en niet zoet, maar met een prijs van €10 per 100 gram is die bij mijn Italiaanse kennissen die imker zijn niet te betalen.

Geplaatst:

Heel veel mensen denken dat broodgist ook werkt, dit kan, maar kijk er mee uit, teveel en je mede smaakt naar brood. Ik zou gewoon goede gist kopen. Volgens mij zou een goede gist ook wilde gist doden, dat heet dan super gist oid. Maar misschien klopt dat niet. Ik zet de honing ook, altijd een nacht au-bain-Marie in de weckketel op 40 °C. Dan zou de wilde gist ook dood gaan. Met wilde gist weet je nooit wat je krijgt, ik heb het eens geprobeerd met gistende honing, maar het honingwater giste helemaal niet.

Geplaatst:
  • Auteur

Supergoede tips!! Dankjewel!! 

Heb je een idee of de versheid van de honing van invloed is? Ik kan me zo voorstellen dat je juist mede maakt van restanten die anders echt te lang staan, maar misschien is de smaak juist wel beter met heel verse honing? 

 

En ik vond heidehoning al duur, maar amandelhoning slaat echt alles!

Geplaatst:

Ik denk dat de leeftijd van honing niks uit maakt, honing met minder dan 18% vocht is eeuwig houdbaar. Ik zou wel eens willen testen door er zegelwas bij te doen, misschien geeft dat wel een lekkere extra smaak.

De amandelhoning op Sicilië is een van de twee soorten winterhoning, dat jaar was die meer puur amandel en dus bitterder. Het had wat weg van koffie of marsepein, zou als mede een lekkere koffie drank kunnen zijn, of als je kunt stoken likeur. Maar voor die prijs niet te doen. Ik zag dat de Werkbij amandelhoning verkocht voor veel minder geld, dan ga ik twijfelen hoe puur amandelhoning dat is, maar misschien heb je regio's waar de oogst zekerder is.

Geplaatst:

Honingwijn met fruit wordt melomel genoemd.
Ik zou voor de 2 euro die een zakje gist kost niet gaan knoeien met broodgist. Dit is een hele andere gist dan voor wijn.
Ik zou een gist kopen voor mede, wijn of champagne dit geeft betere resultaten.

  • 6 maanden later ...
Geplaatst:
  • Auteur

Vorige week heb ik mijn eerste mede te fermenteren gezet. Er zit heidehoning in, die al licht aan het gisten was en verder ge-dekristalliseerde bloemenhoning (au bain marie) om het aan te vullen. Water, medegist en wat gistvoeding. Het zag er zo uit bij het starten:

 

20241013_200118.thumb.jpg.329db4c932401b955bbaa0ad44a991b2.jpg

 

20241013_204118.thumb.jpg.f1923a55d0098699558c41d3d3311655.jpg

 

20241013_204202.thumb.jpg.1111b642fef72a23ed113d922eef74ae.jpg

 

20241013_204210.thumb.jpg.c79aebae5278a91ada8fd352b9db95c9.jpg

 

En nu na 10 dagen bubbelen is het fermenteren wel een beetje opgehouden en ziet het er zo uit. De vloeistof is mooi helder geworden en er ligt een laag van een halve cm gist/rest op de bodem. Het schijnt niet goed te zijn om maar een halve fles te maken vanwege oxidatie, maar dat las ik pas toen alles er al in zat. Over een week of 2 eens proeven. Recept op de fles geschreven omdat mijn hoofd een zeef is. 

 

IMG-20241022-WA0000.thumb.jpeg.1bf5c81274ceff61ba5d8531cc1ce426.jpeg

Geplaatst:

Ik ben benieuwd of dat goed gaat ivm de gistende heidehoning. Hoe lang was die honing al aan het gisten? Het ding is dat er in heidehoning eiwitten zitten en dat kan erg vies worden als het gaat gisten. Zie het als bonen die te lang hebben liggen weken. Houd ons op de hoogte. Eigen mede is erg lekker en iedere keer smaakt het anders.

Geplaatst:
  • Auteur

Ik weet niet hoe lang het al aan het gisten was, het potje was nog nooit geopend en is van vorig jaar. Het deksel liet een lichte plop horen bij het openen dus heel veel druk zat er nou ook niet op, dus ik hoop dat het meevalt. En anders heb ik weer wat geleerd 😀 Ik zal de uitkomst van de proeverij wel even melden. 

  • 2 maanden later ...
Geplaatst:
  • Auteur

Vergeten de proeverij te melden. Ik heb de helft in flesjes gedaan toen ik zeker wist dat de boel uitgegist was. Ik vond het echt wel behoorlijk droog dus ik denk dat alle honing is omgezet in alcohol. Met de andere helft ben ik gaan heksen met kaneel en nog wat meer honing. Maarja, ik wist natuurlijk totaal niet wat ik deed en zoals het een echte heks betaamd was het brouwsel echt niet meer te hachelen. Weet ik veel dat het naar vaatdoek gaat stinken als het te lang in een te grote fles zit (iets met oxidatie ofzo...?) Dus die helft heb ik in het putje gemikt. Een les rijker, een illusie armer.

 

Over illusies gesproken. Dit weekend was het oxaalzuurweekend aangebroken op de club. Flink gedruppeld bij iedereen die dat wilde, maar toen mijn kast open ging was er niets, nada, noppes bijtjes. Wel voer, maar geen volk. Terwijl de kast die ernaast stond echt overstroomde met bijen. Ik denk dat de dames zich gewoon bij die warme club hebben aangesloten, want de laatste keer dat we in die kasten keken ging dat volk echt helemaal niet zo hard. Het leek een team-upje, misschien wilden ze ook wel gezellig samen zijn met de kerst. De praktijkbegeleider zei heel lief dat hij nog een klein volkje met maar weinig voer op school had staan (hij is docent) die hij dan wel in mijn kast kon doen waar nog best veel voer in zat. Eind november was er nog een klein beetje mijtenval op de plank (toen niet in de kast gekeken) en nu is de kast leeg. Toch interessant dat de dames dan toch besluiten te vertrekken in de winter. Is dit dan de beroemde "verdwijnziekte"?

  • 3 weeks later...
Geplaatst:

Jammer dat de bijen verdwenen zijn, het kan door de virussen van varroa komen, maar er zijn ook andere oorzaken, ik denk dat stuifmeelgebrek de laatste jaren een zeer grote reden is.

 

De reden van de mede lijkt me of dat de heidehoning al niet meer goed was zoals ik eerder beschreef of misschien de kaneel, dat die tijdens het gisten of in combinatie met dode gistcellen iets raars is gaan doen, het is toch een soort scheikunde. Ik heb wel vaker flessen die ik uit laksheid niet over geheveld en heb nog niet een slecht smakende mede gehad zoals jij beschrijft. Misschien is de smaak minder, maar niet slecht. Het beste is om geen gistende heidehoning te gebruiken en honing voor mede altijd even 40 °C te verwarmen voor 24 uur dat eventuele wilde gistcellen dood zijn. Misschien is het ook dat deze smaak komt door wilde gisten.

Geplaatst:
  • Auteur

Goede tips dankjewel! Bij de komende honingoogst maar eens kijken welk nieuw experiment ik ga opzetten.

  • 4 maanden later ...
Geplaatst:
  • Auteur

Het is alweer een tijdje geleden dat ik hier een update gaf over mijn bijen. Korte samenvatting: het gaat supergoed! Deze week heb ik van de oude was uit de stoomwassmelter nieuwe kunstraat voor in de honingkamers gemaakt. Goed gelukt voor een eerste keer en ook veel geleerd. Erg grappig om te doen met een hoge knutselvibe!

 

20250604_102007.thumb.jpg.c5d41696a9f933317607b8de67d143d8.jpg20250604_103809.thumb.jpg.c286e6e2f5c2af8766dc8edde0d420f3.jpg20250604_112101.thumb.jpg.9ad26a1050b257fb189f7ced270e30ff.jpg20250604_112155.thumb.jpg.1782c86ee939204b7e115eb412063a3b.jpg20250604_112919.thumb.jpg.1c55546363120ffd31b05036d5e9d6e9.jpg

20250604_115914.thumb.jpg.458b9f58eaa8281f08a89125942b2362.jpg

20250604_145625.thumb.jpg.188761e81403f8075a67db76cda8b2e2.jpg20250604_145643.thumb.jpg.be2e9bab45a405c60aaa1f5008deda8a.jpg

 

 

 

aangepast door Liekie

Geplaatst:

Valt me niet tegen met die mal, ziet er mooi uit. Is het niet heel dik?

Geplaatst:

Dat is een apart matje! 
netjes gedaan 👍

Geplaatst:
  • Auteur

Het is inderdaad best wel wat werk, ik was er een hele middag mee bezig, maar ik hou van knutselen dus dat vond ik niet erg. Ik zag meer op tegen kliederzooi, maar met een plastic tafellaken eronder viel dat heel erg mee, de was liet daar gewoon van los. 

Ik was ook echt verbaasd over hoe goed het ging, de was bleef helemaal niet plakken aan de mal en het resultaat is wel wat breekbaar maar niet meer breekbaar dan de gewalste kunstraat die ik gebruik. Uiteraard wel dikker. Ik zal eens wegen wat het verschil is en hoe goed het insmelten gaat. Overigens het enige waar ik minder tevreden over ben is de afmeting van de cellen. Die zijn relatief groot: darrenmaat zeg maar, vandaar dat ik ze op honingkamermaat heb gesneden omdat dat daar geen probleem is (voor mij en voor de bijen denk ik ook niet?). In de broedkamer kan ik deze nu niet gebruiken, ja misschien 1 per kast in het voorjaar ofzo. Ik ben nog op zoek naar een mal met kleinere cellen maar die heb ik vooralsnog niet kunnen vinden. Misschien moet ik die zelf dan maar maken met siliconen, als nieuw knutselproject.

Geplaatst:

Zou voor 5,1 mm gaan 

Geplaatst:

Is 5,1 niet verstandiger in de broedkamer? Voor de honingopslag zou je zeggen dat het niet zoveel uitmaakt?

 

ik heb afgelopen winter hetzelfde klusje gedaan! Na een paar keer oefenen, gaat het aardig!

Geplaatst:
  • Auteur

Ik heb de knutselkunstraat vergeleken met gekochte gewalste kunstraat met 5.1mm cellen. Conclusie: ze zijn 10g zwaarder (54g tegen 44g gram per vel), iets dikker en de cellen zijn best wat groter dan de gekochte 5.1mm. Ik gok zo'n 5.8mm dus zeker niet bruikbaar als broedraam maar honingraam lijkt me prima. Het insmelten ging perfect, misschien wel mooier dan met de kunstraat omdat de bladen dikker zijn.

 

@Tjeerdwelke mal gebruik jij? Een met kleinere cellen? En zoja, waar heb je die vandaan? 

 

20250607_121127.thumb.jpg.32282072f68deb6fac24720eb8a65f17.jpg20250607_121232.thumb.jpg.3674bd412bd2163f602bb1b6c949d02e.jpg20250607_121255.thumb.jpg.a79366ead86c48b3952d8acb9489a54d.jpg20250607_122457.thumb.jpg.23aa3af609217f8b9082cf359a31f3c7.jpg20250607_123543.thumb.jpg.b9ad9b0202364b064f8adbc67ebda146.jpg

 

 

 

20250607_123552.jpg

Geplaatst:

Ik zou het na moeten meten, maar ik verwacht ook zoiets, 5,4 - 5,5.

 

deze komt uit China.. normaal niet mijn voorkeur, maar het is een gekregen malletje!

Geplaatst:

Als je 10 cellen meet van rand tot rand en dat deelt door 10 weet je hoe groot de cel is. Boven de 5,4 zou ik het niet gebruiken voor broed en wordt het waarschijnlijk onbruikbaar voor broed. Het ziet er mooi uit de randjes zijn mooier dan van de gekochte raat.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic