Thessa Posted September 9, 2012 Share Posted September 9, 2012 wie heeft er ervaring met mosterdzaad oogsten ?het was een stuk grond van 2 a 3 mtr bij 2 a 3 mtr en stond prop vol wat een zaad bolletjes ik heb het al afgesnoeid op ongeveer 30 a 40 cm steel en ligt nu in 2 overvolle matrashoezen klaar om geoogst te worden....maar hoe....het was kurk droog en onder het afsnoeien viel er al pittig wat zaad uit, ( zal komend jaar wel weer spontaan opkomen denk ik zomaar...dat stuk zal pompoenveld worden komend jaar...met mosterd zaad dus ) er zal dus best wat spontaan in de hoes terecht komen maar het aller grootste deel blijft zitten in het hulsje en dat per stuk losmaken is echt veel en veel te veel werk.maar nu....hoe ???? Quote kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frans Posted September 9, 2012 Share Posted September 9, 2012 Voor een goed resultaat is het allereerst belangrijk dat je zoiets op een mooie droge dag doet zodat de peulen kurkdroog zijn. Omdat de peulen iets hygroscopisch zijn nemen ze namelijk bij een hoge relatieve vochtigheid altijd iets vocht uit de lucht op waardoor ze minder goed breken en het oogsten van de zaden moeilijker wordt. Ik heb dat oogsten van mosterdzaden jaren geleden wel eens via de volgende methodes gedaan. 1. Dorsen. Stro met peulen in een jute zak doen en die dicht binden. In jouw geval zou je ook die matrashoes kunnen gebruiken als je die goed dicht kunt binden. Met een zware stok een flink aantal keren op de zak meppen terwijl je die af en toe omdraait. Inhoud van de zak controleren en bij onvoldoende resultaat nog even doormeppen. 2. M.b.v. een ruime bak waarin je kunt staan gaat het ook goed. Ik gebruikte daar zo'n kunststof speciekuip van de Gamma voor. Het materiaal erin doen en dan met je schoenzolen vertrappen en kapot wrijven . De zaden kunnen daar best tegen. De zaden zijn zwaarder dan het afval zodat je na even met de bak schudden het grovere afval makkelijk met je handen kunt verwijderen en de nog niet geheel zuivere zaden over blijven. Om ook het fijne restafval nog te verwijderen doe je de onzuivere zaden in een emmer . Er moet wel een klein beetje wind staan. De zaden giet je dan voorzichtig vanaf enige hoogte in een tweede emmer. Terwijl de zaden in de tweede emmer vallen blaast zelfs het kleinste zuchtje wind het lichte restafval al weg. Eventueel een paar keer herhalen. De 'vertrapmethode' en de beschreven manier van schoonmaken is overigens ook goed bruikbaar als je wat grotere hoeveelheden zaadbonen of zaaderwten moet oogsten. Ik doe het op deze manier al jaren . Succes. 2 Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thessa Posted September 10, 2012 Author Share Posted September 10, 2012 toppie !! ik ga het proberenomdat de zaad doosjes zo klein en smal zijn dacht ik dat het zo niet zou lukken....ik zag me zelf al zitten ( net als die garnalenreklame) pellen...... Quote kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted October 28, 2021 Share Posted October 28, 2021 Grappig! Bij het zoeken op Google naar het drogen van mosterdzaad kwam ik bij dit overjarige topic. Lie heeft zojuist een berg mosterd planten afgeknipt, twee kruiwagens ruim vol. Om op te hangen, kan maar dat zijn heel veel bossen. Iemand een idee? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frans Posted October 28, 2021 Share Posted October 28, 2021 Misschien om te drogen het te dorsen spul onder een afdak ophangen in een soort hangmat van insectengaas (of zo'n Lidl gordijn van 2.8x 3 meter ) ? Daar kun je best een paar kruiwagens in kwijt. 2 Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted October 28, 2021 Share Posted October 28, 2021 Ja zo’n Lidl ding heb ik misschien wel. Kijk zoveel is het..zou ik dan beter de stelen eraf halen en zouden die nog meehelpen met de laatste ontwikkeling van de zaden? p Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frans Posted October 29, 2021 Share Posted October 29, 2021 Oei... hoewel de peulen op de foto niet goed beoordeeld kunnen worden zien ze er nog verre van rijp uit. Ook de planten geven die indruk. Ik verwachtte dat planten en peulen verder ontwikkeld zouden zijn en alleen nog nagedroogd hoefden te worden. Ik ben bang dat overdekt afrijpen in de buitenlucht niet meer zal gaan. Idem het drogen. De huidige temperaturen zijn daar te laag voor en de luchtvochtigheid te hoog. Misschien dat je in een binnenruimte met een redelijke temperatuur nog een kans maakt. Er moet dan wel wat luchtverplaatsing rondom het te drogen spul zijn (indien nodig d.m.v. een ventilator bijv.) De stelen kun je gerust voor een groot deel verwijderen. Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted October 30, 2021 Share Posted October 30, 2021 Ok dank je frans. De zaden zijn idd nog groen, lie wilde ze niet meer op het veld laten..Ze zijn misschien wel verder dan je denkt. Dus dit gaat niet lukken denk Je? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frans Posted October 31, 2021 Share Posted October 31, 2021 Als de zaden nog groen zijn dan is de kans op een succesvolle zaadteelt wel verkeken. Maar laat toch nog eens horen hoe het afgelopen is. Ik krijg graag ongelijk. Bij een volgende teelt van mosterdzaad zou ik in ieder geval minstens een maand eerder gaan zaaien. Of heb je deze misschien later in het seizoen gezaaid als groenbemester en dacht je er alsnog zaden van te trekken ? Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted November 1, 2021 Share Posted November 1, 2021 Yep zo was het..omdat de planten snel gingen bloeien en er zaad vorming kwam. Weer wat geleerd😉 Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chana Posted February 1 Share Posted February 1 Na het zien van de uitzending Keuringsdienst van waren over mosterd dacht ik Hoe zal zelf verbouwen gaan? Het wordt gebruikt als zaad, roosteren in Aziatisch recepten Je kan er mosterd van maken. Je kan ze als kiemgroente eten Je kan ze als groenbemester gebruiken Goed voor insecten Wie heeft er ervaring mee? (anders dan groenbemesters want daar vond ik hier al wat info over). Als je ze vooral wilt gebruiken voor zaadoogst, zeg 1 pot mosterd en 200 gram zaad voor specerijen en dan nog wat om weer opnieuw te zaaien. Hoe veel ruimte zou dat innemen? Waar koop je dat zaad, en welk zaad is goed voor ons klimaat, geel, bruin of zwart, oriëntaal? Is er verschil in smaak tussen deze soorten? Ik hoor het graag. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tanja65 Posted February 1 Share Posted February 1 Volg. Ook ik overweeg mosterdzaad te kweken voor zaad. Lekker augurken en komkommer inmaken en zelf mosterdjes bedenken. Ik ben gek op mosterd! Maar hoeveel en wat precies planten weet ik ook nog niet. Gewoon maar wat uitproberen denk ik. Quote * er komt altijd weer een nieuwe lente * Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tanja65 Posted February 1 Share Posted February 1 @Chana hier is ook veel info! Quote * er komt altijd weer een nieuwe lente * Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arja Posted February 1 Share Posted February 1 Dank voor het zoeken, Tanja! Ik heb de twee topics even samengevoegd. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tanja65 Posted February 1 Share Posted February 1 Was ook eigenbelang, @Arja 😜 1 Quote * er komt altijd weer een nieuwe lente * Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frans Posted February 2 Share Posted February 2 Op 1-2-2025 om 19:41, Chana zei: Waar koop je dat zaad, en welk zaad is goed voor ons klimaat, Wat dacht je van de supermarkt In zo'n potje zitten geschoonde zaden. Ik kan me niet voorstellen dat ze na het schonen nog een behandeling krijgen die de kiemkracht beïnvloed. Kies het potje met de langste houdbaarheidsdatum want dit bevat uiteraard de jongste zaden met de beste kiemkracht. Mosterdzaad groeit in streken met een gematigd klimaat en dus ook in Nederland zoals ze dat ook in die uitzending van de Keuringsdienst van waarde lieten zien.. 1 Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tanja65 Posted February 2 Share Posted February 2 Ik word steeds nieuwsgieriger naar die uitzending van de Keuringsdienst voor Waren… Quote * er komt altijd weer een nieuwe lente * Link to comment Share on other sites More sharing options...
loes Posted February 3 Share Posted February 3 (edited) Keuringsdienst voor Waren ging vooral over alle toevoegingen bij supermarkt mosterd. Als je mosterd van een mosterdmolen koopt dan heb je dat probleem al niet. Zaanse mosterd is de bekendste maar er zijn nog veel meer mosterdmolens in Nederland. Mijn zakje mosterdzaad komt van de Aziatische supermarkt: https://www.orientalwebshop.nl/nl/asli-mustard-seed-yellow-250g https://www.orientalwebshop.nl/nl/supreme-brown-mustard-seed-250g Ik doe daar eigenlijk weinig mee dus hiervan mosterd maken is wel een leuk idee. Is daarvoor al een receptentopic? Edit: jazeker is die er: Zelf mosterdzaden kweken klinkt nog leuker maar dan vraag ik mij net als Chana af hoeveel ruimte dat zou innemen. Edited February 3 by loes 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tanja65 Posted February 3 Share Posted February 3 Ik heb geen idee over de ruimte die het inneemt. Maar als ik kijk naar bijvoorbeeld radijs, dan krijg je al flink wat zaad van enkele plantjes. Het is toch het proberen waard, al is het maar om in te schatten voor volgend seizoen. Quote * er komt altijd weer een nieuwe lente * Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erny Posted February 3 Share Posted February 3 Heb vroeger wel wat mosterdplantjes hebben staan. Geen hele velden, gewoon een rijtje. Daar komen best veel zaadpeulen aan. Dus ook lekker laten staan en rijp laten worden. Toen nog even nagedroogd. En toen moesten de zaadjes er op 1 of andere manier uit. Met de hand... wrijven in een vergiet, een zeef... met handschoenen want anders gaan je handen kapot van die scherpe pods. Het is een heel gedoe. Bezint eer gij begint aan eigen mosterdmakerij. Dacht dat we het in één van de topics ook over het winnen van de zaadjes hebben gehad? Vroeg @Appelvrouw niet naar een zaadschoonmethode? De pods zijn klein en stevig en prikkelig, gaan niet zo gemakkelijk kapot als de radijs etc. Met het gewonnen zaad heb ik uiteindelijk weer jaren gedaan voor eigen zaad voor teelt en zaad voor inmaak. Had ook een verbazingwekkend lange tijd dat het zaad nog kiemde... Maar eigen mosterd maken heb ik van mijn lijstje geschrapt. Dat haal ik wel van onze Groninger Mosterdmakerij Marne Mosterd. Alwaar ik straks langsloop tijdens een rondje langs het Van Starkenborghkanaal met hondje Zowie. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tanja65 Posted February 3 Share Posted February 3 Na alle waarschuwingen denk ik er nog even over. Zelf mosterd maken is niet van mijn lijstje geschrapt. Maar misschien kan ik het zaad toch beter gewoon kopen… 1 Quote * er komt altijd weer een nieuwe lente * Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arja Posted February 3 Share Posted February 3 Ik heb vroeger ook wel eens mosterd gekweekt voor het zaad. Het oogsten was, zoals Erny al noemde, heel veel gedoe, wat het voor mij niet de moeite waard maakte. Tegenwoordig gebruik ik mosterdpoeder (gemalen zaadjes dus) van de toko om zelf mosterd te maken. Soms ook hele zaden, dat is weer lekkerder en handiger bij inmaken. We vinden de gele lekkerder dan de bruine. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted February 3 Share Posted February 3 Dat is natuurlijk wel weer slim..mosterdpoeder! Ja ik heb ooit een enorme berg mosterd planten te vroeg geoogst. Na het drogen geen beginnen mee aan maar de kippen hebben er nog een tijdje flink lol mee gehad. Ik ben wel gek op mosterd en vooral op de Franse met dragon, ga die maar weer eens bestellen. 2 Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tanja65 Posted February 3 Share Posted February 3 Mosterdpoeder - nieuw voor mij. Helaas geen toko in de buurt. Misschien in de turkse supermarkt in Harderwijk. Mosterdzaad groeit vast ook in Turkije. Quote * er komt altijd weer een nieuwe lente * Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rookie Posted February 3 Share Posted February 3 Is mosterdpoeder iets anders dan gemalen mosterd? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.