Geplaatst: Zondag om 10:572 d Laten we onze ervaringen delen in het houden van eetbare huiskamerplanten. Geen enkele plant is natuurlijk gemaakt voor de huiskamer, maar men is gewoon om (vaak giftige) decoratieve planten in huis te houden.Ik experimenteer al jaren met planten die ofwel zelf eetbaar zijn, ofwel eetbare producten leveren, wanneer je ze behandelt zoals je een gewone huiskamerplant ook zou behandelen (dus niet met speciale groeikamers etc). En door kunnen als decoratieve kamerplant (kruiden zoals basilicum vallen snel door de mand).Mooie moestuinplanten die jaarrond binnen gehouden kunnen worden, mogen ook! Ik wil zelf de oost-indische kers nog uitproberen.Oftewel criteria: (indirect) eetbaar, jaarrond binnen te houden, met normale kamerplantverzorging.Laat ik met een paar voorbeelden beginnen waar ik ongetwijfeld goede ervaringen mee heb:Passiflora edulis - Prima kamerplant! Is wel een klimmer. Verdraagt snoei goed. Op YouTube binnen ook eetbare vruchten (met penseelbestuiving) voor een zonnig raam. Ik heb ook stekken in een vaasje met (steeds vervangen) water, blijft al maanden mooi met frisgroen blad, maar weinig nieuwe groei ondanks beetje hydroponische meststof.Pereskia aculeata - voorloper van de cactus. Heb het hier volledig op water staan. Blijft een compact plantje, nieuw blad is prachtig roodgroen. Het succulent blad is ook eetbaar. In potgrond deed ie het minder goed leek wel.Opuntia ficus-indica - bekend van cactusvijgen. prima kamerplant, houdt wel van licht. Weinig zorgen. Eventueel in zomer buiten zetten voor groei-boost. De schijven zelf zijn ook eetbaar (nopales).Voorbeeld van wat niet werkte:Kumquat - zat al gauw vol met schildluisCalamondin - zovaak geprobeerd, maar vroeg of laat altijd volledige bladval en daarna minimaal herstelLoquat - wellicht door te droge omstandigheden werden bladeren steeds bijna voor de helft donkerbruin.Echte laurier - groei stopte. Alle blad verdroogde tot bruin. Buiten gezet, verwaarloosd, volop weer in leven. Zondag om 10:582 d aangepast door EdelSpint Criteria toegevoegd
Geplaatst: Zondag om 14:502 d Leuk topic! Al kan ik zo even niets bedenken wat echt een kamerplant is. Behalve die jij al aangaf 🙂Ik kweek wel elk jaar oesterzwammen op koffiedik op de vensterbank (maar is geen plant) en erwtenscheuten in de winter. Maar vind ik ook geen kamerplant. Citrus diversen haal ik alleen binnen om te overwinteren.Dus ik ben wel benieuwd waar anderen nog mee komen. Mulch! Moeder natuur houdt niet van kale grond.
Geplaatst: Zondag om 17:242 d Ik ben pas net begonnen, dus heb nog geen resultaten. Maar ik heb sinds kort pandan (Pandanus amaryllifolius) en kardemom (Elettaria cardamomum) in de vensterbank staan. Ik ben benieuwd. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: Zondag om 21:401 d Aloe Vera heb ik staan, al heb ik daar nog niets van geoogst.Van citroengras heb ik sinds augustus 1 plant binnen staan, maar vraagt veel water, minimaal 1 maar beter 2 keer in de week. En blad wordt erg lang en slungelig. Dus niet echt een aanrader. Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Geplaatst: Gisteren om 13:191 d Leuk topic! 😊Ik kreeg ooit van iemand Jamaicaanse tijm . Is eetbaar zei ze en anders heb je een leuk kamerplantje 😊Is makkelijke plant gebleken met dikke vlezige blaadjes beetje behaard. Ik vind het niet aantrekkelijk om te eten maar komt wel een lekkere geur vanaf als ik een blaadje plet.Voor de foto heb ik het plantje ff omgedraaid maar ze groeit duidelijk helemaal naar het licht.Staat bij mij op vensterbank voor enkel tochtig glas op zuiden.Blij mee…😊🌱👩🍳🌱🐓🌱🎄🌱Ps; 2e foto is de omschrijving van Vreeken.
Geplaatst: Gisteren om 13:251 d Wat een leuk cadeau en wat een prachtige plant. Voor iemand die alle groen en bloemen eet verbaast het mij wel dat je deze niet lust.😂😂In ieder geval heb je er een leuke plant aan.
Geplaatst: Gisteren om 13:351 d Nou niet lust dat zei ik niet @Petrasmoestuin 😊 Ik pak voor tijm uit gewoonte gewoon de gewone gedroogde tijm of verse uit de tuin als er veel van is…😊 Ik denk er gewoon niet aan om van deze kamerplant te oogsten… dat dikkige harige geeft apart mond gevoel .. maar meestoven in gerechten zou ik prima kunnen doen….( als ik eraan denk) 😅Ik had ook jaren lang de paarse oxalis met mooie licht rosé bloemetjes als kamerplant… die smaakt als alle zuringsoorten zurig en die gebruikte ik geregeld om de salade op te leuken….heeft helaas na tig jaren het loodje gelegd maar die wil ik wel weer opnieuw een plekje geven…Buiten heb ik de groene oxalis met witte bloemetjes die gebruik ik ook maar de paarse vind ik zo mooi dat die binnen mag! 😍🌱👩🍳🌱🐓🌱🎄🌱 gisteren om 13:371 d aangepast door Vrouwholle
Geplaatst: Gisteren om 13:361 d Ik heb sinds anderhalf jaar limoenblad/djeroek poeroet/kaffirlime (citrus hystrix) in de vensterbank staan. Tweede helft mei gaat hij naar een zonnig plekje op het terras. Vanaf de herfst weer naar binnen. Het blad is echt verrukkelijk in aziatische curry’s als smaakmaker. Ook lekker om mee te koken met rijst, geeft lekkere smaak én geur af. In principe zouden er ook eetbare vruchten aan kunnen komen, maar dat is hier nog niet gelukt. De plant is daarvoor nog te klein.
Geplaatst: Gisteren om 13:401 d @Dahli Blijft gedurende de hele winter zo mooi? En komt daar geen luis en andere ellende in?
Geplaatst: Gisteren om 13:451 d @Fruittuin17 Nee, ik heb er nog geen ellende mee gehad. Ik heb hem sinds begin oktober vorig jaar, dus afgelopen winter was hij nog niet buiten geweest. Dit jaar dus voor het eerst in de zomer naar buiten en nu alweer 2 maanden binnen. Vooralsnog gaat dat goed 🤞. Hij blijft zo mooi groen, maar dan dus wel op kamertemperatuur, als kamerplant. Hij gaat niet in winterrust op een koele kamer ofzo.Nog even als aanvulling op mijn vorige bericht: je eet het blad dus niet op, het dient alleen als smaakmaker. Zoals je laurier gebruikt. De smaak en geur is heel krachtig. Je ruikt het pas als je het blad kneust. Ik scheur het altijd in voordat het de pan in gaat. gisteren om 13:471 d aangepast door Dahli Toevoeging
Geplaatst: Gisteren om 14:501 d @EdelSpint als ik u profiel foto zie een struiktomaat? Mijn broer heeft ooit een tomatenplant in de vensterbank gehad 4 jaar aan een stuk zelfde plant . De plant kwam niet uit de vensterbank. Begon ze er minder uit te zien snoeide hij ze nogal kort . Buiten na het snoeien hangde er wel altijd tomaten op.
Geplaatst: Gisteren om 15:541 d Beetje omdenken ;)De taro gaat prima als huiskamerplant. Wel erg spintgevoelig. Maar dat zijn meer olifanten. Bij de toko makkelijk te koop en in najaar gooi je ze naar de kelder en maak je plaats voor de kerstboom. Zelfde voor de surinaamsewatwasdenaamookalweer ook met die grote bladeren. You can bury a lot of troubles by digging in the dirt
Geplaatst: 19 uren geleden19 u Djeroek poeroet, bij de toko gekocht @Dahli ?Wat een goed idee. Overheerlijk idd, vooral in Indonesische gerechten. Word ik altijd heel blij van. Ik heb ooit Indonesische kookles gehad van dame uit Indonesië. Die had pas een prachtige tuin. In de zomer sliep zij buiten onder klamboe. En @Vrouwholle jouw kamerplantje heeft toch wel andere smaakbeschrijving dan tijm. Paarse oxalis zoek ik op.Vorige week nog een paar grote takken met laurier gekregen van mijn zwager. Ook blij mee
Geplaatst: 19 uren geleden19 u @peulenschil Ik heb mijn plantje niet bij de toko gekocht, maar bij een plantenleverancier. Klein, maar hij is goed gegroeid de afgelopen maanden. De foto hierboven is overigens niet van mijn plant, maar heb ik even snel opgezocht om te laten zien hoe hij er als een wat grotere kamerplant uit komt te zien. Ik kende het blad wel van de toko, maar dan ingevroren. Vers is nog veel lekkerder kan ik je verzekeren!
Geplaatst: 11 uren geleden11 u Wat een mooie plant, @Dahli. Helaas lees ik online dat ze kat-onveilig is. Niets voor hier dus. Jammeer! * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Geplaatst: 11 uren geleden11 u Ik zie toevallig net op facebook dat iemand suikerriet plantjes verkoopt als kamerplant. Dat is eigenlijk wel grappig. Die kan je dan neem ik aan uitpersen en lekkere sapjes mee maken
Geplaatst: 7 uren geleden7 u 4 uren geleden, Tanja65 zei:Helaas lees ik online dat ze kat-onveilig isWat goed dat je dat zegt!!!! Dat wist ik niet en er loopt hier ook een kat rond 😬. Ik schrik hier wel van! Tot nu toe is het gelukkig goed gegaan. Onze kat heeft een sterke voorkeur (zeg maar gerust obsessie) voor sprietvormig blad. Ze trekt zelfs riet uit het water en komt dat thuis brengen. Daarom heb ik ook geen alliums, die ook giftig zijn voor katten. Behalve st jansuitjes, maar die staan op een plek waar ze niet bij kan. De citrus is direct verhuisd naar een vensterbank van een kamer waar ze niet in kan. Dank je wel!!!
Geplaatst: 6 uren geleden6 u Alleen als je echt weet wat je doet en uitsluitend superrijp fruit neemt: de Gatenplant / Monstera Deliciosa. De Latijnse naam geeft al aan dat iets aan de plant lekker is om te eten maar onrijp fruit is zwaar giftig.
Geplaatst: 3 uren geleden3 u 2 uren geleden, Goldfish zei:Monstera DeliciosaOok de blaadjes maar niet rauw nemen. 😅
Geplaatst: 2 uren geleden2 u Heeft iemand ooit vruchten aan deze plant gehad in huis dan? Ik denk dat mijn woonkamer te koud is. Ik stook maar een paar keer per jaar
Geplaatst: 2 uren geleden2 u @Dahli de meeste katten ruiken goed wat ze wel en niet kunnen eten.Citrus kun je ze mee wegjagen en alliums ook. Probeer maar eens. Stukje citroenschil voor de neus of een snippertje ui. Trappen ze echt niet in. Bweuh!Daglelies zijn ook dodelijk voor poezen, maar ik heb er echt nog geen enkele poes aan verloren. Als poes naar buiten gaat vinden ze daar allerlei gras om uit te kotsen, als poes altijd binnen is hebben ze behoefte aan kattengras, parapluplant of ander groen. Mulch! Moeder natuur houdt niet van kale grond.
Geplaatst: 2 uren geleden2 u 8 uren geleden, Fruittuin17 zei: facebook dat iemand suikerriet plantjes verkoopt Oh waar?In huis zul je niet veel oogst hebben, de stengels worden dan niet zo dik. Tenzij je het in een hele grote pot doet, regelmatig voeding geeft en een hoog plafond hebt. Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Geplaatst: 1 uur geleden1 u In de "citrus en andere kuipplanten waar je van kunt eten" groep op facebook
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.