Jump to content

Kaas, yoghurt en boter maken


Jorieke123
 Share

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Ik heb maandag yoghurt gemaakt van de geitenmelk van Charly, en die is goedgekeurd! Ik vind het niet te geitig smaken, maar had er ook wat aardbeienprut (stukgekookte aardbeien zonder suiker...) in en natuurlijk granola. Dus lekker meerdere smaakjes in 1 kom Ik had geen yoghurtferment meer, of kon het iig niet vinden. Dus heb biologische yoghurt gebruikt uit een pak. Dunner dus. En het is precies dat soort yoghurt geworden (duh...).

Link to comment
Share on other sites

Aha klinkt goed. Misschien toch eens proberen. Nog ff over dat ontdooien vd melk, hoe deed je dat en hoe lang duurt het ongeveer? Een of meer liters tegelijk ontdooit in een pan? Ik eet nu toevallig verse Franse geitenkaas en vind het minder vies dan vroeger

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

"Minder vies"

 

Ontdooien deed ik in de koelkast, de hele emmer met 5 liter. Maar dat ging niet snel, de volgende dag was het nog steeds een blok... daarna in de kelder gezet, dat ging wat sneller. En daarna was het half ontdooit met een klomp ijsmelk, en dat heb ik in de pan gedaan en alles langzaam opgewarmd.

Hoelang dat allemaal duurde weet ik niet precies.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Vraagje:

 

De laatste paar x is mijn yoghurt heel slijmerig. De bovenste helft is stevige Turkse yoghurt dikte. Daaronder is het slijmerige yoghurt en het glibbert zo je lepel af. Onmogelijk op te scheppen. Smaakt goed op zich, maar beduidend andere textuur en je mondgevoel wil ook wat. Bovendien vind ik het er eigenlijk stiekem heel onsmakelijk uitzien als het van je lepel afglijdt... brrr. Dat bederft ook direct de eetlust. Hoe krijg ik de glibber eruit?

 

Ik maak het op precies dezelfde wijze als normaal, ik kan niks bedenken wat anders gaat. Suggesties?

Link to comment
Share on other sites

Dat slijmerige ligt aan het ferment of yoghurt waarmee je geënt hebt. Daar kunnen bacteriën in zitten die 'slijm' (exopolysacchariden) produceren waardoor er minder wei uit de yoghurt loopt als je roert en het romiger is.

 

Yoghurtferment is hier ook op, moet nodig weer bestellen, en yoghurt geënt met biologische yoghurt van jumbo was beduidend minder lekker en slijmeriger dan die ik daarvoor met bifidus- of bulgaricusferment maakte.

 

Jorieke, ik heb de laatste tijd steeds yoghurt gemaakt in de Instant Pot en wat niet meer paste in literpotten gedaan en zo warm mogelijk weggezet. De yoghurt in de literpotten is regelmatig ietsje dunner dan die uit de Instant Pot waar het op een constante temperatuur van 40 graden gehouden wordt.

Het helpt ook om de melk echt tot 82 graden te verhitten. Sinds ik dat doe heb ik alleen nog maar yoghurt waar je een lepel rechtop in kan zetten zonder dat ie omvalt. Ook in de potten met iets dunnere yoghurt.

Link to comment
Share on other sites

Ik gebruik of zelfgemaakte yoghurt of gekochte Turkse yoghurt. Met beide soorten werd het resultaat slijmerig... ik heb nog nooit met yoghurtferment yoghurt gemaakt.

 

Hmm... deze yoghurt dus sowieso niet gebruiken voor doorenten (maar dat deed ik voorheen ook niet hoor, was me te glibberig!). Een pot verse yoghurt voor nog een poging. Ik snap er niks van... ik zal alles eens in de soda zetten voor ik het gebruik. Misschien dat dat nog scheelt.

Link to comment
Share on other sites

Ik ga vanavond weer yoghurt maken. Ik maak yoghurt op zn Turks, dat houdt in alles op gevoel. Maar dat heeft laatste paar x niet goed uitgepakt. Tot 83 graden maar proberen met een thermometer. Hopelijk zorgt dat voor een betere yoghurt. Wordt vervolgd.

Link to comment
Share on other sites

Haha, ja weet ik hoor! Of zoals moeders zegt: wanneer je pink niet meer verbrand. Heb dat nu ik toch met de thermometer in de weer was, gemeten. Dan is de melk rond de 43 graden. Yoghurt is gemaakt. Hopelijk weer eens stevige yoghurt i.p.v. dat glibberige goedje (vast karma doordat ik zo veel slakken om zeep help)

Link to comment
Share on other sites

Kaasmaken15081561130791.jpg

 

Gisteren "kaas gemaakt". Had op een boerenmarkt een kant-en-klaar kit gekocht. Lijkt me wel gelukt al ging het niet van een leiendakje. Denk dat ik in eerste instantie te weinig stremsel had toegevoegd. Pas na de 2de poging begon het er wat op te lijken. Was nog niet echt stevig maar in de kaasdoek de wei er af laten lopen en toen in de vormpjes geschept. Net even geproefd; niet slecht voor een eerste poging. Had in Frankrijk op de markt ook al een x zoiets gekocht; geen kwark, geen hüttenkäse, geen..... Eigenlijk gewoon heeeeel jonge kaas met nog wat wei. Biologische volle melk ervoor gebruikt.

 

 

Heeft nu de textuur een beetje als zachte feta of tahoe.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Mooi! Je maakte eigenlijk fromage frais, jonge kaas wat in Frankrijk veel gekocht wordt en dan zoet ( bv in desserts) of hartig ( met bv verse kruiden) gebruikt wordt, dat laatste bv met bieslook, peper, oregano. Het is een vrij vochtig en niet lang houdbaar product, ietwat te vergelijken met kwark en ricotta

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

05747d9fc857922a07c76f3cefb355c8.jpg

 

Dit is de yoghurt die ik gisteren heb open gemaakt. Ik denk dat de andere melk al te veel was afgekoeld toen ik het maakte -want dat waren de laatste 2 bakjes- en daarom slijmerig waren. Geen andere verklaring. Wel blij dat dit weer eens fatsoenlijke yoghurt was. Ik had 3 yoghurt emmers en 2 potjes gemaakt. De potjes als laatste. Volgens mij is dit emmer 2, dus emmer 1 zal ook wel gelukt zijn. Emmer 3 is een verrassing.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

Wat heerlijk om al jullie kaas-ervaringen te lezen. Zijn er ook mensen die kaas helemaal zonder zout gemaakt hebben? Vraag dit ivm zoutloos dieet. De eventuele flauwe smaak is vaak met kruiden en specerijen gemakkelijk op te lossen. Maar heeft iemand enig idee hoe essentieel is zout is voor het maken en bewaren van kaas?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...