Jump to content

Kaas, yoghurt en boter maken


Jorieke123
 Share

Recommended Posts

Ik heb ook houdbare room gebruikt en 4 blokjes zuursel. Het bovenste stukje was al vrij snel dik. Ik weet niet of ik het nou wel of niet moest roeren... heeft wel 2 dagen op het aanrecht gestaan dat de rest ook dikker werd. Vind dat best lang hoor en het dubbele van wat ‘men’ zegt.

Link to comment
Share on other sites

Oeps... ik dacht na het lezen van je bericht: die beantwoord ik zo even! En nu zijn we alweer een week verder :oops:

 

Niet dat ik nou echt het antwoord heb ook hoor, maar ik kijk en ruik en bepaal dan of het nog goed is. Ik heb nu nog een beetje staan, van uhm, afgelopen weekend? We hebben er al 2x wat uit gehaald voor gerechten en het laatste beetje eten we morgen. Ik heb net even geroken en het rook nog heerlijk. 

Link to comment
Share on other sites

Ahahah, dank je!
Ik heb toen ook maar vertrouwd op mijn neus.

Met sommige dingen vind ik het wel lastig hoor. Heb ooit een patisserie cursus gedaan en die man gebruikte 5 dagen lang dezelfde geklopte slagroom. Wt...??! Kan dat? Ja dus.
Wordt wel wateriger, maar dan opnieuw kloppen. Zou ik dus bv nooit doen, maar kennelijk is het nog eetbaar. Smaakte ook goed trouwens, maar zou dat zelf nooit gedurfd hebben.

Had bij de zure room ook het gevoel dat die langer houdbaar zou zijn dan ik denk.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Eens even terugbladeren in mijn schriftje: het was sowieso 'gewoon' het Gouda recept wat ik hier op het forum uit heb getypt, wat voor een groot gedeelte uit 'Kaas je kaasje' komt. Ik heb deze keer (dit is kaasje 1) gepasteuriseerde melk gebruikt, na deze batch (1, 2 en 3) ben ik met rauwe melk gaan werken. 

Ik heb ze minder lang in de pekel gehad, ik zou hem naast een andere moeten proeven voor het verschil. Deze is wel wat minder zout, maar hij is ook nog vrij jong. Ze hebben een kleine maand gelegen voordat ik ze heb gerookt en gewaxt. 

Link to comment
Share on other sites

Ah. Ja dat Goudse recept van jou blijft toch eigenlijk wel het meest toffe. Best bewerkelijk. Maar oh zo creamy. En niets te overheersend en dus voor vanalles te gebruiken. Lekker man!

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ik heb vandaag mijn 2 (een grotere en een kleinere) Montery Jack kaasjes uitgepakt, omdat hun waxjas nogal losjes zat. Ik was bang dat het daar onder er erg vochtig zou zijn, maar dat was niet het geval. Ik heb de kaasjes toch even te drogen gelegd in een koele kamer, en zal ze deze week weer opnieuw waxen. Ze roken al lekker, maar ik wil ze graag langer bewaren. En nog verder laten rijpen natuurlijk.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...