Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Poot aardappels doorsnijden


angela

Recommended Posts

Ik was van de week bij iemand en die had zijn poot aardappels doormidden gesneden,om er zo meer te krijgen.

Hij had dit ook weer bij iemand gezien maar nog nooit zelf gedaan.

Nu is mijn vraag werkt dit heeft iemand hier ervaring mee?

Is je opbrengst net zo groot of.....

Link to comment
Share on other sites

Dat wordt vooral met grotere aardappels gedaan en werkt prima. Die snijd je voor het poten door de helft of in kwarten, afhankelijk van het aantal ogen (uitlopers). Met een normale maat pootaardappel zou ik dit niet doen. Hoe kleiner de aardappel hoe minder ogen je hebt en dus minder aardappelen per struik en andersom.

Link to comment
Share on other sites

Ja ik heb het vaker gehoord en in de boekjes gelezen. Als je erg grote poters hebt: doormidden snijden en het snijvlak in de (houtskool)as drukken, om rotten te voorkomen. Zelf nooit zo gedaan, dus verdere uitleg kan ik je niet geven. Zelf altijd met kleine poters gewerkt.

Link to comment
Share on other sites

Vroeger werden de aardappels gewoon opgegeten. De luxe van aardappels bewaren en in de grond stoppen was er niet. Als de aardappels uitliepen werd er een stuk omheen weggesneden en werden de uitlopers met een stukje schil geplant de rest werd opgegeten. Daar kwamen ook gewoon oogsten van waar de mensen weer een heel jaar mee moesten doen.

 

N.b. Er moeten wel minimaal 2 a 3 ogen/uitlopers aanzitten wil dit werken.

Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!

Link to comment
Share on other sites

Ik had enkele weken geleden door herindeling van tuin de compostbak verplaatst. Zat nog stukje aardappelschil in van 2 bij 2 en en halve centimeter dik, zelfs deze was behoorlijk uitgeschoten.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Hoi, je moet de snijvlakken iets in laten drogen. niet verdrogen. En je kan zelfs aardappelschillen met uitlopers nog planten. ooit voor de kick gedaan om te kijken of het echt waar was.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

je kan pas halveren als er ogen aan komen (kan ook eerder maar dan kan het zijn dat er geen ogen eraan zijn .dan duurt het langer voor ze boven de grond komen)dan kan je bepalen waar je het doorsnijd maar dat zou ik minimaal 3 tot 7 dagen voor dat je het poot

Link to comment
Share on other sites

Ik doe het zelf ook met mijn eigen gekweekte ras. De grote gaan in vieren en gaan zo de grond in mits er een oog aan zit natuurlijk. de opbrengst van een in vieren gedeelde aardappel blijft gewoon goed hoor.

In de nieuwsbrief van boerderij.nl had ik het stukje ook al gelezen over ringrot. Moet zeggen dat ik er tot op heden geen last van heb gehad.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Ik doe het zelf ook met mijn eigen gekweekte ras.

Mooi een ervaringsdeskundige!

- Moet je de aardappel na het snijden laten drogen of niet? (De reacties hierboven spreken elkaar tegen.)

- Moet je een gesneden pootaardappel nog met een bepaalde kant naar boven poten of gewoon "mik d'r maar in"?

Link to comment
Share on other sites

Vorig jaar had ik ze zo der ingemikt, maar kreeg toen van een aardappelboer op mijn ..... Dat ik ze ff een half uur had moeten laten drogen aan de lucht.

Welke kant boven maakt niet uit als je een bloembol op ste kop plant komt hij ook omhoog alleen duurt het een paar dagen langer.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...