Geplaatst: 28 juli 20169 j Dank je wel Anna Ik heb al laatst frambozen met munt gemaakt, inderdaad heel smakelijk, ik wilde nog een ander kruid gebruiken vandaar mijn vraag. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 28 juli 20169 j Misschien iets met lavendel?Ik heb ook ergens gelezen dat oregano lekker is in jam.Maar ik heb het nog nooit geprobeerd.
Geplaatst: 28 juli 20169 j Oei lavendel was leuk geweest inderdaad..net te laat. Ik vond ergens een recept ( als bijgerecht) van zwarte bessen met honing en citroenverbena..daar heb ik nu de gelei mee gemaakt.De aalbessen met basilicum is ook heel apart en lekker. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 28 juli 20169 j Heel toevallig kocht ik net een tijdschrift waar inmaakrecepten in staan Niet voor zwarte bessen helaas, maar een compote wel met lavendel. 1kg mirabellen met 3 tl gedroogde lavendel. Lavendel vlak voor het in potjes gieten door je jam-in-wording roeren. Volgens het schema 'omgaan met specerijen en kruidenaroma's' kun je het volgende combineren (ik noem alleen de kruiden). Bosbes met basilicum, rozemarijn of lavendelFramboos met basilicum, munt of melisseAalbes met munt, melisseKers met munt, melisse, rozemarijn, Kruisbes met basilicum, munt, melisse, rozemarijn, lavendel Andere interessante 'specerijen' uit het combineerlijstje: chilipeper, chocolade, amandelen, rum
Geplaatst: 29 juli 20169 j Dank je wel Anna, dat kan nog behulpzaam zijn bij latere jammen. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 19 augustus 20169 j Aardbei vlierbloesem is heerlijk, braam met wat kaneel en in beide jams is wat pikants ook zalig. Lavendel braam is ook lekker. Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl
Geplaatst: 19 augustus 20169 j Gisteren jam gemaakt van vijgen en aardbei (1 kg aardbei, 1,5 kg vijgen, 1,5 kg suiker, , 1 zakje pec plus, sap van een citroen). Vandaag vijgen opgelegd op siroop.
Geplaatst: 7 juli 20187 j Beste allemaal, ik heb even een vraagje over jam, ik heb namelijk nog ingemaakte jam van 2016, zou ik dat nog kunnen gebruiken?Het zou fijn zijn als iemand hier het antwoord op weet
Geplaatst: 7 juli 20187 j Als de pot gewoon goed dicht is, de inhoud er niet uitspuit en er geen schimmel op staat lijkt het me geen enkel probleem. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 7 juli 20187 j Omdat we veel minder jam eten en omdat ik de struiken merendeels weggegeven heb ben ik de oudste potten aan het leegmaken.Ben nu aalbessen 2014 aan het eten…...Niet dat ik dat als advies zou geven dat jij dat ook moet doen maar ik doe het wel……. De moestuin van Patrijs
Geplaatst: 8 juli 20187 j Dankjewel Patrijs voor je reactie, fijn De potten ziet er in principe ook allemaal heel goed uit,niet verkleurd, of iets dergelijks. De deksels geven een klik bij het opendraaien. Ik vind het gewoon zonde om als het niet hoeft, de potten jam weg te gooien.
Geplaatst: 8 juli 20187 j Eindelijk toegekomen aan de rode aalbes/jostabes confituur te maken. Dankzij dit topic gelezen dat het een goede combi is met munt (heb van 3 verschillende muntsoorten wat blaadjes gebruikt) en kan dit enkel maar bevestigen. Dus bedankt voor de tip.
Geplaatst: 23 juli 20187 j Vandaag een poging gewaagd om bramen jam met honing te maken. Geen bindmiddel maar ingekookt. Restant in de ijsjesmaker You can bury a lot of troubles by digging in the dirt
Geplaatst: 23 juli 20187 j Had zelf een lichte honing gebruikt. de smaak is prima. De jam zelf is alleen nog wat dun. Misschien toch nog wat chiazaad erdoor gooien. Denk dat deze batch ga gebruiken om een gerecht mee te besauzen. Dan gaat in de volgende zaad, Als ijs is het in ieder geval erg lekker You can bury a lot of troubles by digging in the dirt
Geplaatst: 29 augustus 20187 j Kijk eens wie ik in een blad tegenkom Thessa! Ze komt hier helaas niet meer wat jammer is want ze is een leuke en vrolijke meid We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 29 augustus 20187 j Appel-vijgenjam gemaakt. Half om half. Ook de geleisuiker en gewone suiker half om half.Wat sinaasappelschil en kaneel erbij. Wel behoorlijk stijf geworden maar erg lekker! Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”
Geplaatst: 15 april 20205 j Op verzoek van @appelvrouw mijn recept voor aardbei-rabarber-vlierbloesemjam die ik in 2019 maakte: 1000g aarbei 500g rabarber 6 ijsklontjes citroensap 500g 3:1 geleisuiker (kocht ik in Duitsland bij Aldi of Kaufland) citroenrasp 2 (rode) vlierbloesemschermen en 3 gedroogde schermen (met stelen er nog aan) Rabarber eerst tot moes koken. Helft aardbeien pureren, andere helft fijnsnijden en vast mengen met citroensap, -rasp en suiker. Als de rabarber moes is geworden, aardbeimengsel toevoegen, goed roeren, aan de kook brengen en dan de vlierbloesemschermen op de kop erin zetten en minuut of 10 laten pruttelen. Als jamgoed geleert, vlierbloesems aan de stelen er weer uit halen en in hete gesteriliseerde potjes gieten.
Geplaatst: 15 april 20205 j Ah ja die geweldige Super Gelierzucker! Dank je wel @Anna3 voor het recept. De geleisuiker zit er even niet in, ik kan hier zelfs niet eens gewone geleisuiker kopen op dit moment. Maar ik kan de rabarber invriezen, en wie weet tegen de tijd dat de aardbeien rijpen... We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 28 april 20205 j Op 15-4-2020 om 22:02, Anna3 zei: 500g rabarber Om deze jam straks te maken ga ik nu even pakjes van 500 gram rabarber invriezen. Kan ik meteen even mijn gerepareerde Alpax vacuum uitproberen. Zou iemand - in Dl wonend- mij een pakketje met 3;1 geleisuiker willen sturen? Of @Anna3misschien heb ik aan 2;1 geleisuiker ook wel voldoende? Dan weet ik wel iemand die wil sturen.. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 28 april 20205 j 2:1 kan ook hoor, dan moet je alleen wel meer geleisuiker gebruiken en wordt het wat zoeter.
Geplaatst: 13 mei 20205 j Ik heb enkele keren vorig jaar aardbeien jam willen maken, had daarvoor 2 grote pakken geleisuiker eigen merk jumbo gekocht. Maar ik heb het geen 1 keer kunnen krijgen tot een dikke gelei, ook niet na bijv een uur zachtjes inkoken. Mijn gevoel zegt dat die suiker niet klopt, kan dat zo zijn? De suiker staat er nu nog, dus ik denk nieuwe kopen? Onkruidmanager 1.0
Geplaatst: 31 mei 20205 j De aardbeien rabarber vlier jam gemaakt! Uiteindelijk heb ik bij de geleisuiker speciaal ( @Jorieke123 👍) een eetlepel vitpriss gedaan dat is natuurlijke pectine. Verder het recept gevolgd. Die jam is ietsje dunner dan ik gewend ben maar niet veel en smaakt verrukkuluk. Als aardbeien had ik dan ook Frau Mieze Schindlers die het geweldig doen dit jaar. Heerlijk recept We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 30 juni 20205 j Ok ik ben dus in de kruisbessen oogst. Gisteren 5 kilo groene ingevroren en Ruim 1 kilo rode tot confiture met whisky gekookt. nu staat er voor morgen nog twee kilo rode schoongemaakt klaar in een pannetje. Iemand last minut ideeën? Iets speciaals? Niet meer met drank want de kids willen ook wat. Ik heb ook nog 5 qumquats. En nu twee struiken te plukken trouwens dus kom maar op met die recepten( en ik ga drie struiken verwijderen..ik heb echt veel en veel te veel van die kroezels) We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.