Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Bietjes, de knol komt boven de grond uit. Aanaarden?


Hudsonstijgers

Recommended Posts

Niet eruit halen! Als ze echt veel boven de grond komen, kun je er eventueel wat extra zand overheen doen (niet over het blad, alleen over het bietje), maar ik weet eigenlijk niet of dat ook echt nodig is... ik heb het vorig jaar wel gedaan want ik vond het zo'n bloot gezicht, zo'n half bovenkomend bietje.

Link to comment
Share on other sites

Vanaf wanneer kan je de knol gaan verwachten eigenlijk? Ik heb die van mij eind april in mijn MM gezaaid, maar tot nog toe alleen maar blad waarvan ik enkele geoogst heb, wat schijnt te kunnen, voor door de sla. Verder zie ik eigenlijk nog niks gebeuren na bijna 2 maanden? Kan dat?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Even een aanvullende vraag over het oogsten: ik lees hier oogsten bij de maat van een tennisbal

Nu worden mijn bietjes (chioggia) niet breder alleen maar langer en hoger en nemen ze niet echt tennisbal formaten aan ... wanneer zijn ze nu oogst klaar?

 

IMG_20140905_195634.jpg

"Gardening is a craft, it's learned by doing; if you don't do it, you'll never learn it"

Link to comment
Share on other sites

Je hebt bieten die meer geschikt zijn om in het voorjaar te zaaien en soorten die in de zomer worden gezaaid om langer te bewaren.

 

Oogstrijp zijn ze zo gauw jij ze groot genoeg vindt om op te eten. Maar de - kleinere - voorjaarsrassen stoppen met groeien en het blad gaat deels kwijnen als ze volgroeid zijn. Dan kun je ze beter niet meer te lang laten staan, ze verliezen hun malsheid en frisheid.

De bewaarrassen zijn wat grover en forser en worden in oktober/november geoogst. Die kunnen blijven staan tot na de eerste lichte vorst en worden dan evt. nog opgekuild of in zand bewaard.

 

Ik denk dat die van jou een bewaarras is. Kun je nu oogsten, kunt ook nog even wachten. Het lijkt me geen Chioggia: vanwege de kleur van het blad en de knol en vanwege de vorm. Chioggia is typisch een snelgroeiend voorjaarsras, Het blad wordt rose en lichtergroen en de knol rose tot helderrood van buiten en de vorm is - meestal wat onregelmatig afgeplat zoals een vleestomaat - rond. Jij hebt een kegelvormige biet en de Cylindria is daarvan het bekendste ras. Dat is inderdaad meer een bewaartype.

Edited by Guest

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Heel fijn zeg twee antwoorden al!

MW vogel, dat doe ik normaliter ook maar ik heb nu maar 5 exemplaren staan. Ik weet namelijk niet of ik bietjes lust en zou ook niet weten wanneer ze goed rijp smaken.

Weknow, dank voor je uitgebreide antwoord! Daar kan ik zeker wat mee en je bevestigd mijn vage vermoeden, op het zakje stond chioggia maar Erny's chioggia ziet er totaal anders uit ..

We shall see als ik ze uit de grond trek!

"Gardening is a craft, it's learned by doing; if you don't do it, you'll never learn it"

Link to comment
Share on other sites

mijn moeder was op bezoek dus ik heb er een uit de tuin gerukt en aan haar meegegeven om te bereiden en mij dat de bevindingen te melden . (was haar eigen voorstel hoor )

Weknow: het is inderdaad een Cylindria, plaatje gegoogled en lijkt er echt sprekend op! Volgend jaar nog maar een poging doen om chioggia's te kweken dan

Martin: goed tip, ik heb ze samen met de pastinaken onder een tule tunneltje staan, en daarin komen kost de slakken te veel moeite geloof ik

"Gardening is a craft, it's learned by doing; if you don't do it, you'll never learn it"

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...