Jump to content
  • entries
    34
  • comments
    167
  • views
    967

Moestuinupdate of shame! Maar ook met frisse moed:)


Raquette

14,284 views

 Share

Om maar met de deur in huis te vallen: ik schaam me dood. In het voorjaar van 2016 optimistisch weer begonnen met dit tuindagboek, en er half juni alweer plotsklaps mee opgehouden en niets meer van me laten horen. Boeh! Maarrr... er waren verzachtende omstandigheden (natuurlijk!:)).

 

Mijn 'garden timeline of shame' omvat, in chronologische volgorde: een vrijwilligersperiode in Portugal, een goede vriendin met borstkanker, een familielid dat werd opgenomen en een vriend die in recordtempo op een burnout afstevende.

Geen wonder dus dat er geen energie over was voor de tuin! Mijn arme tuin, die er dan ook bij ligt als een uitgewoonde huiskamer na een tienerslaapfeest.

 

Hieronder de keiharde waarheid in één foto:

 

 

 

 

 

 

 

 

Linked Image

 

 

 

 

 

 

 

 

Overal vieze nattige potjes en plankjes, troep, onkruid, stengels van afgelopen jaar en zelfs verwaarloosde groentes: sprouting broccoli, pastinaak, aardpeer en snijbiet. Daarom nu de

 

LESSEN VAN 2016:

1) ik ben een mooiweertuinier. Het heeft niet zoveel zin om wintergroentes te telen, want die ga ik toch niet oogsten (of pas weer in de lente:)).

2) Alys Fowler-tuinieren is vreselijk intensief. Ik vind dat frustrerend op momenten dat ik de energie niet heb. Minder en minder bewerkelijke constructies dus dit jaar.

3) ik wilde teveel. De roos heeft geleden onder de aardperen, de passiebloem is dood. Er kan minder in een arme tuinborder dan ik wil, tenzij ik heel intensief alles bij ga houden, maar punt 2).

 

Vandaag, met heerlijk weer, voorzichtig begonnen met puinruimen:2017031413510192101489514011.jpg

 

In de achterste hoek van de tuin heb ik de aardperen gerooid en er smeerwortel voor teruggeplant. Die gedijt goed in dit nattige donkere hoekje.

 

2017031413342479231489514252.jpg

 

Zouden ze nog lekker zijn?...

 

2017031413362771551489514303.jpg

 

De andere border is al net zo'n zooitje. Wel al veel gesnoeid vandaag!

 

2017031413343879591489514430.jpg

2017031413350635711489514453.jpg2017031413351567471489514470.jpg2017031413341628111489514502.jpg

 

Ja, ik heb er nog heeeeeel wat werk opzitten. Maar ik wilde in ieder geval hier alvast posten als een soort '0.0'. Ik leef nog, ik tuinier nog, en in mijn volgende update ziet mijn tuin er hopelijk alweer beter uit! (dat kan ook moeilijk anders...)

 

Hello again dus, en tot snel!

 Share

14 Comments


Recommended Comments

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Dat hoort er helaas bij. Maar niks zo fijn als met mooi weer een frisse start te maken en daarna genieten van het resultaat! Een fijn en vooral vrolijk moestuinseizoen toegewenst

Link to comment

Je hebt nu een paar dagen mooi weer om e.e.a. te regelen.

Wat een leuke opbouw van je tuin met verschillende borders en hoekjes.

Daar valt toch heel veel van te maken als je de boel weer op orde hebt.

't Gaat best goed komen

Succes!

Link to comment

Al om al heb je een héle leuke tuin, ze heeft gewoon een opfrisbeurt nodig

Ik hoop dat alles goed gaat met je beste vriendin. Alvast succes en tuinierplezier toegewenst

Link to comment

Oh joh, het kan nog erger. Ik heb (online) heel tuinseizoen 2016 overgeslagen. En "in real life" is er bij mij in de periode sept16-feb17 bar weinig gebeurd. Shit happens. Nu weer met goede moed verder. Beter iets minder, maar wel "succes" met je teelt dan jezelf een burn-out tuinieren.

Edited by SuusP
Link to comment

Mooi weer tuinieren herken ik wel , bij de eerste zonnestraaltjes worden pas de potjes van vorig jaar opgeruimd en schoongemaakt. Ik heb ook het boek van Alys Fowler, leuke methode en vorig jaar zo de sier/groente tuin rondom het huis proberen te doen, maar inderdaad ben je er wel constant mee bezig. Dit jaar voor mij daarom ook een traditionele volkstuin op afstand, en rondom het huis weer kruiden, bloemen, wat pluksla en een paar potten met tomaten en paprikas.

 

Je tuin ziet er trouwens heel leuk uit als ik naar je foto van 2016 kijk. Paar dagen mooi weer en wat klusjes doen en het komt vast weer helemaal goed!

Link to comment

Deze reacties doen me goed...

 

Vandaag een klein bordertje onder handen genomen: onkruid wieden, frambozen planten, groot kaasjeskruid verplaatsen en kruiden terugsnoeien. Een we-reld van verschil!

Link to comment

He leuk! Welkom terug. Soms zit het leven even in de weg, ik hoop voor je dat het goed is gekomen met je goede vriendin, familielid en vriend?

Link to comment

Dankjewel balkontuinder. Mijn goede vriendin heeft inmiddels een chemo- en bestralingstraject plus operatie achter de rug. Afkloppen, maar alles ziet er vooralsnog goed uit. Ik ben blij dat ik haar veel heb kunnen helpen door bv. mee te gaan naar chemo's enzo. Dat was fijn.

 

Dat familielid - ja beetje vaag zo, maar even voor de privacy:) - is uiteindelijk een aantal weken opgenomen geweest op een 24-uursafdeling. Het was een lange moeilijke weg, maar inmiddels is er sprake van veel meer stabiliteit, reïntegratie op het werk, en gaat het alweer een stuk beter.

 

Mijn vriend is 17 januari burnout verklaard. Achteraf zag ik dat al een half jaar van tevoren aankomen... Hij heeft zes vreselijke weken achter de rug en dat gaat nu ook nog erg up en down. Hij moet heeeeeel langzaam weer een 'schilletje' opbouwen en dat is niet makkelijk (maar ik probeer zoveel mogelijk te helpen natuurlijk:)).

 

Dusss... was me het jaartje wel

Link to comment

Ja, altijd heftig zulke zaken. En niet makkelijk als het dan ook nog eens drie personen zijn voor wie je er wilt zijn, terwijl je zelf ook weinig energie hebt. Hopelijk was er ook nog iemand in de buurt om jou af en toe eens op te vangen.

Link to comment

Wat een heerlijke tuin! En zo rommelig is het helemaal niet hoor. Ik zit nog te wachten op het boek van Alys, maar mag ik vragen wat het bewerkelijke er aan is want ik ben nu alles Kris kras door elkaar aan het zaaien met hetzelfde idee misschien toch niet zo handig.

 

En Heel herkenbaar, alles tegelijkertijd! Mijn moeder had vorig jaar borstkanker, rotziekte. Gelukkig helpen de behandelingen bij veel mensen goed. Veel sterkte gewent in iedergeval! En in de tuin werken brengt een hoop afleiding!

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...