Jump to content

Harvest


Kruidenvrouwtje

298 views

Hoeveel komt er nu daadwerkelijk van mijn 200m2 tuintje af ?

 

-€142,50 Huur

-€225 Borg

-€ Huisje & kas

-€ Gereedschap

-€ Vaste Planten

-€ Zaden

 

+€ Oogst

+€ Verkoop

 

Edited by Kruidenvrouwtje

 • Like 2

19 Comments


Recommended Comments

Winst maak je niet echt, maar dat maakt de hobbytuinder sowieso nooit. Qua smaak is alle groente en fruit uit de tuin overigens beter dan alles wat je in de winkel kunt kopen. En het tuinplezier, dat is ook al onbetaalbaar.

Link to comment
2 hours ago, Flup said:

Winst maak je niet echt, maar dat maakt de hobbytuinder sowieso nooit. Qua smaak is alle groente en fruit uit de tuin overigens beter dan alles wat je in de winkel kunt kopen. En het tuinplezier, dat is ook al onbetaalbaar.

Dit klopt zeker! Maar was toch eens benieuwd wat er kwa oogst het oplevert. 

Wil ook veel meer gaan inmaken (als het me lukt )

Link to comment

Borg en sleutelgeld krijg je weer terug als je de boel later weer netjes opleverd, dus dat telt niet mee.

Je bent de arbeidsuren vergeten. En als je die erbij telt kom je absoluut aan de verkeerde kant van de streep uit. Dus beschouw het maar als hobby en nooit als werk of iets wat geld bespaard.

 

Verder geldt wat @Flup zegt, smaak en vooral varieteiten zijn veel beter dan wat je in de winkel kunt kopen. Om die reden besteed ik zelf dus geen aandacht aan uien of een kwart tuin aardappelen. Nog steeds goedkoop in de winkel.

Wel aan rare tomaten en bessen die je nooit in de winkel ziet. Kweeperen en mispels, bosaardbeien, kruisbessen. Vreemde groenten, echt verse wortelen en verse dopbonen. Superzoete erwtjes, malle wokgroenten. Dat is je oogst. Kilo's courgettes en komkommers. In de winter nog allerlei bladkool.

 

Als je nog wat geld over hebt zou ik investeren in een voedseldroger. Diepvries is fijn, maar voedseldroger is ook echt heel handig.

 • Like 5
Link to comment

Edit: tegelijk gepost met @woldistel

 

Leuk idee om eens bij te houden! Al is tuinierplezier inderdaad onbetaalbaar. 

 

Hou je dan ook je kosten aan eventueel zaden, meststoffen, werkmaterieel etc bij? 

 

Ik vraag me wel af in hoeverre je borg als "kostenpost" moet rekenen, als 't goed is krijg je dat geld op den duur weer terug (al is het naar alle waarschijnlijkheid wel minder waard tegen die tijd ;)) 

Edited by Vastone
 • Like 2
Link to comment

Ik houd kosten niet bij, maar ik turf wel per jaar hoeveel ik oogst van welke groente. 

 • Like 2
Link to comment

Ik denk dat als je alleen uitgaat van de huur. -€142,50 dat je dat wel terug verdient met alle groentes en fruit die je neerzet.

Als je b.v. 5m2 neerzet voor aardbeien, a 5kilo per m2. is 25kilo aardbeien. Als je dan kijkt dat je in de winkel 500gram voor 2,50 koopt. = 62,5euro.
Al zet je dan ook een flinke rij paprika's en peper soorten neer. Zeg 10planten a 3a4 paprika's in volle grond (geen kas) Heb je al 30a40 vruchen, x ongeveer een eurotje per stuk. 5x jalapeno x 15 vruchten per plant a 0,45 cent. = ook al weer 33euro.

Dan zit je al op de 133euro euro aan oogst.

Dan heb je ook nog plenty ruimte voor andere dingen neer te zetten.

Er wel van uitgaande dat je het hele jaar door compost maakt. Zodat je geen dure meststoffen hoeft te gebruiken.

 

 

 • Like 1
Link to comment

Dat is een beetje de verkeerde ingesteldheid, als je dat je afvraagt. Normaal pak je een moestuin voor ontspanning en bv omdat je ook ecologisch wil tuinieren, je weet  wat je teelt en hoe, moet je beginnen met uitrekenen of je meer eruit haalt en goedkoper teelt sry  dan is dit niet iets voor jou, je komt dan goedkoper uit met bv een pluktuin in je buurt. @rorror mooi wat je hier zegt, maar dat gaat voor de meeste geen waarheid zijn; de opbrengst die je vernoemt.  En ik volg @woldistel op zekere hoogte, je wil groenten telen die bij jou werken. Dat gaat voor iedereen anders zijn afhankelijk waar je woont en hoe je teelt. Bv ui is niet interessant in vergelijking met winkelprijs. teel je het voor vroege of lente dan heb je een heel ander plaatje. Idem voor aardappelen, eenmaal je weet welke veel lekkere variëteiten er bestaan ga je niet voor volume maar voor smaak.

Edited by redzebra
 • Like 2
Link to comment

Het hoeft niet zo zeer een verkeerde instelling te zijn. Ik probeer ook regelmatig vergelijkingen te maken met winkelprijzen. Gewoon omdat het ook wel interessant is om te zien wat je nu van een bepaald aantal m2 kunt halen en wat dit zou opleveren.

 

Je eigen uren niet mee rekenend denk ik dat er best wel een positief saldo aan een moestuin te geven is. Zeker als je oplet bij de aankoop van zaden en pootgoed. 

De meeste zakjes zaad geven al een positief saldo op het moment dat er 1 zaadje uitgroeit tot een maaltijd. 

 

Meest eerlijke manier om kosten en opbrengsten te berekenen is in mijn ogen een jaar lang alle oogst noteren en alle uitgaven noteren. Oogst terug rekenen naar euro's met een prijs per product en klaar.  

 

Simpel voorbeeld: mijn poot aardappels kosten mij circa 15 euro afgelopen jaar. Oogst was afgelopen jaar circa 85 kilo. Winkelprijs is ongeveer 1 euro de kilo. Geeft een positief saldo van 70 euro afgelopen jaar. (Ik heb verder geen kosten gemaakt aan meststoffen of iets dergelijks). Hierbij heb ik dan nog geen rekening gehouden Met het feit dat een deel van de aardappels rassen waren waar in de winkel een hogere prijs voor gerekend wordt dan de eerder genoemd euro per kilo. 

 

 

 • Like 2
Link to comment

@tuinLB dat klopt wel, als je je eigen uren niet meerekent en je opbrengst ideaal gespreid is over een jaar en elk jaar hetzelfde is, helaas leven we niet van aardappelen of in mijn geval tomaten alleen.  Voor 142 + 200 + 25 kan je al een pak groenten kopen of een abbo nemen in een pluktuin en dan ben je zeker, je oogst is elk jaar een vraagteken, het ene jaar zal er overvloed zijn op een kort moment, het andere jaar misschien helemaal niks, de natuur speelt ook nog mee. Daarmee wil ik maar zeggen, een eigen moestuin is absoluut aan te raden,  maar als je voor het gewin wil gaan, kom je er niet met 200m2 dan moet je een pak groter denkenn en dan wordt een tuin werk. Als je echter met een andere ingesteldheid start, dan is de die 142 euro een investering in je genot en rust, en al wat je oogst is een surplus.

Edited by redzebra
 • Like 2
Link to comment

Ik denk ook niet dat het een verkeerde instelling is, vind het zelfs een best logische denkwijze. Wat natuurlijk niet wegneemt dat het leuk is om te doen, het plezier sluit financiële winst niet uit. 

 

Zelf komen we financieel ook op een plus uit, de uren reken ik dan niet mee natuurlijk. Afgelopen jaar hebben we alleen groente, fruit en kruiden gegeten uit onze tuin en van wildpluk. We tuinieren op eigen grond, krijgen gratis mest en we kopen dus alleen zaden en sporadisch planten/bomen. Zaden ruilen we vaak weer gedeeltelijk waardoor we meer soorten hebben voor minder. Die paar zakjes zaad zijn toch echt stukken goedkoper dan een jaar lang groente kopen. Het waterverbruik is in de zomermaanden ongeveer €5 hoger (wonen niet in nl). Het is natuurlijk een geweldige hobby en alles uit eigen tuin smaakt inderdaad veel lekkerder, dat verdwijnt niet als je het ook vanuit besparing doet, ik zie dat meer als een win-win situatie. 

 

Uiteindelijk kan je van alles aanschaffen qua gereedschap/machines, speciale zaden, moestuinbakken, compost en groeilampen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Iedereen is vrij daar eigen keuzes in te maken en wanneer je die kant op gaat is het snel niet meer rendabel, wat prima is voor wie dat niet relevant vindt. Ik vind er anderzijds ook niks mis mee als mensen wél uitdaging zien in het financiële voordeel. Hier in de omgeving zijn het juist vooral de arme mensen die hun eigen groente telen om zo te besparen op boodschappen. 

 

Zelf heb ik niet zin/discipline om alle oogst steeds af te wegen maar vind het interessant om te zien hoever je uit de kosten komt. 

 • Like 3
Link to comment

@grasje ook in de winter ?  En koop je af en toe geen bepaalde groenten bij ? Anders veel respect voor jou. En het zien als financieel voordeel, daar is niks mee,  heel goed te doen als je gratis een tuintje hebt, alleen bij het huren van een moestuintje zit je al met een kost en die moet je terugverdienen, dus voor echt arme mensen zou er een gemeentelijke compensatie moeten zijn.  Hoeveel is je max financieel voordeel als je echt het onderste uit de kan haalt, een paar 100 euro, met veel werk ? De kans is veel groter dat je er geld insteekt als je moet huren. Dat is nu eenmaal hoe het is.

 

Edited by redzebra
 • Like 1
Link to comment

@redzebra ik denk dat wij het net iets anders opgevat hadden. Jouw instelling van zie het als een investering in genot en rust onderschrijf ik zeker. Echter vindt ik het ook wel eens leuk om te berekenen wat ik kan besparen op mijn boodschappen door mijn moestuin.

Het is natuurlijk altijd arbitrair wat je als uitgaven aan de moestuin meetelt en over hoeveel jaar je bepaalde producten afschrijft. Maar ik denk inderdaad dat wij in mijn situatie normaal gesproken een plus realiseren kijkende naar directe moestuinen uitgaven en besparingen door eigen groente en fruit. 

 

Je zult om op een plus uit te komen inderdaad wel deel van je oogst moeten bewaren op welke manier dan ook. Echter voor ons maakt dat ook deel uit van het hebben van een moestuin. 

Maar ik denk dat het zeker mogelijk is om op een moestuin van 200 m2 een besparing op je boodschappen te hebben. 

 

Ik ben al jaren voornemens om daar eens een fatsoenlijke berekening voor te maken. Echter heb ik net als Grasje niet de discipline/ tijd om alles correct te noteren gedurende het jaar. 

 • Like 2
Link to comment

Helemaal mee eens  @tuinLB ik had het misschien wat cru gesteld. Ik wou gewoon zeggen voor de winst moet je het niet doen, het is passie wat telt. Of je wil er je inkomen van maken en dan moet je wat anders denken.

 • Like 1
Link to comment

@redzebra we zijn nog beginnend en nog maar twee jaar bezig. Het eerste jaar hebben we de winter niet helemaal gered en inderdaad bijgekocht. Afgelopen jaar niet meer en we hebben nu nog gedroogde, bevroren en ingemaakte groente/fruit over terwijl we de eerste kilo's peultjes al geoogst hebben. 

 

Wat betreft het niks kopen hebben we wel uitzonderingen, dat had ik misschien wat duidelijker moeten vermelden. We kopen wel gedroogde bonen/linzen en krijgen regelmatig kikkererwten. Aangezien we geen vlees eten gebruiken we meer van dit soort producten als vervanging en daar kunnen we (nog) niet helemaal tegenop telen. Ook gebruiken we kruiden uit de tuin maar specerijen kopen we bijvoorbeeld wel, net als granen rijst en allerlei andere producten. Soms kopen we als uitzondering wat tomatenpuree bij maar de rest is allemaal uit eigen tuin. Soms is dat overvloed en soms moeten we even creatief zijn maar uiteindelijk is dat voor ons wel doenbaar.

 

Bij het huren van een tuintje heb je natuurlijk al een kleine achterstand maar toch denk ik dat het dan nog best uit moet kunnen. We gaan het hier zien of het gaat lukken. 

 • Like 1
Link to comment

Ja het gaat mij echt om de leuk en om de smaak etc. Anders Zou ik geen moestuin hebben. 

Maar uiteindelijk kijk ik toch verlangend naar het leven van J&J . Zou van 200m2 veel meer af kunnen halen dan wat ik de afgelopen jaren heb gedaan.

Het is kale nieuwe grond. Nieuw complex. Dus voor mij een mooie kans om te gaan rekenen wat alles kost. 

Een stukje toekomst opbouw voor een leven naar een verhuis met een eigen tuin en beesjes 

 

Misschien dat na maand 2 ook niet meer bij kan houden met oogsten en berekenen. 

Leek me momenteel gewoon handig met het nieuwe seizoen en alles 

 

 • Like 2
Link to comment

Afhankelijk van hoeveel (hulp)middelen je aanschaft voor je moestuin, denk ik dat de financiële winst niet of nauwelijks is.

Maar door de moestuin eten wij nu (onbespoten) groentes en vruchten die in de supermarkt niet te krijgen zijn, of die ik zou laten liggen vanwege hun hoge prijs. Daar zit voor mij de grootste winst in.

Als het toch over geld gaat: hoe leuk is het niet om uit te rekenen hoeveel bijvoorbeeld de sugar snaps of winterrietperen je gekost zouden hebben in de winkel?

 

Edited by Caatje
Link to comment

Ik ga er voor het gemak van uit dat alles na de asperges winst is. (10 Euro/kilo, elke drie dagen gemiddeld 2kilo oogst zeker 10-15x)

Met 350m2 en het hele jaar oogst is dat een ruwe schatting aan de lage kant.

Hoe harder ik werk, hoe groter de winst.💪

1 kilo biologische peultjes kost al snel 25 Euro....

En ik kan even op de fiets naar de tuin, i.p.v. met de auto naar de super.

 

Zoek binnen Ah.nl | online bestellen | AH.nl

Link to comment

Gereedschap en andere attributen die je aanschaft voor de moestuin zorgen inderdaad voor een behoorlijk negatief effect op de plus. Echter is het natuurlijk de vraag over hoeveel jaar je iets afschrijft. 

Mijn glazen kas staat nu 7 jaar (of 6), prijs per jaar is dus nu ongeveer 125 euro per jaar. Maar dit wordt dus ieder minder als ik de prijs deel door de jaren dat ik hem in gebruik heb. En dan heb ik nog geen rekening gehouden  met een eventuele restwaarde. 

 Dus ja overige kosten zullen een deel van je plus opslokken echter is het ook hier afhankelijk van hoe je die kosten  telt. 

 

 

Link to comment

Persoonlijk vind ik het zelf ook enorm leuk om zo'n prijzen te berekenen. Het lijkt me ook wel mogelijk om fun te combineren met 'winst'. Voorlopig is de plaats die wij hebben om te planten nog heel beperkt en voornamelijk in potten, maar eens we toegang tot onze achtertuin hebben (19 m x 10 m), heb ik mijn lijstje van te planten vaste planten (en al de rest uiteraard) al klaar staan. Deze zouden toch wel snel terug verdiend moeten zijn (binnen enkele jaren is voor mij snel), als ik kijk naar oogst + prijs in de winkel. 

Momenteel koop ik bijvoorbeeld nooit frambozen en braambessen, hoewel ik ze doodgraag eet, omdat ik het te duur vind (ook al begrijp ik waarom dit duur is, het past niet echt binnen ons budget). 

Vandaar dat ik ga investeren in enkele frambozen en andere bessen struiken, die ik dan over de jaren ga vermeerderen, die gaan hun aankoopprijs en eerste kosten dik terug verdienen denk ik! Om van de positieve gevolgen voor mijn gezondheid nog te zwijgen :-D 

Nu tegelijkertijd heb ik dit jaar redelijk wat zaken gepland die ons absoluut niets gaan opbrengen, maar gewoon voor de fun zijn, pink popcorn bijvoorbeeld, dus is het toch een combinatie van hobby die je toch wel geld kost, en hobby die je ook wel iets opbrengt ;-) 

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...