willemGN Posted November 22, 2021 Share Posted November 22, 2021 Hiermee open ik het punt of hoornpaprika, blokpaprika en 'Turkse' paprika seizoen 2022. Afgelopen jaar (2021) heb ik op het balkon geëxperimenteerd met hoorn of punt paprika's. Omdat het voor mij een experiment was heb ik gewerkt met zaden van verschillende punt/hoorn paprika's in de winkel. Dat gaf best wel wissellende resultaten van hele zoete, bijna fruit zoet smaak, tot de typische paprikasmaak paprika. Het werkte voor mij zelfs beter uit dan blokpaprika's die ik in een kasje heb gehouden op de volkstuin. Tenslotte heb ik ook de 'Turkse paprika' vermeldt, dat zijn paprika's die zijn vaak mild tot redelijk pittig. Alleen heb ik daar nog geen zaden van kunnen verkrijgen. In dit topic zou ik zelf wel meer inzicht willen krijgen in welke soorten mensen hebben en smaak. Maar ook teel je binnen of buiten. Houd je de planten over(winteren)? En allemaal van dat soort zaken. Kijk hier voor het peper-topic: Quote [*] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amrutten Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 Vandaag 5 soorten paprika gezaaid in verwarmd bakje binnen. Mini rood en mini oranje, zaden uit supermarkt paprika. Frans 2017 en 2018 Giant aconcagua. Van ieder 5 zaden. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MSDG Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 Ik heb zaden van de ‘Bosnische’ paprika gekregen, ik vermoed de groene variant die je veelal in de Balkan vindt. Iemand meer info of ervaring over deze variant? Makkelijk om in de buitenlucht te telen? Quote Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
rorror Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 (edited) @MSDG Paprika's in buitenlucht gaat wel, maar je moet er geen grote opbrengst per plant verwachten. In een kas gaat dat veel beter. Gaan die niet toevallig van groen naar gelig? Zoals deze paprika? Ik heb twee soorten paprika uit Roemenië, misschien wel vergelijkbaar als die uit kosovo, dan gaan ze er uitzien als een soort van vleestomaten, deze paprikas hebben ook een uitzonderlijke dikke wand, dubbel zo dik als vanuit de supermarkt vandaan. Hier kan je zien hoe je paprika planten kan snoeien, voor een goede opbrengst met grote vruchten: Dit gaat anders dan bij pepers waarvan je ze als struikvorm kan laten groeien. Edited January 17, 2022 by rorror 2 Quote Gebreksverschijnselen in paprika of pepers 18 gewassen gebreksverschijnselen (english only) Link to comment Share on other sites More sharing options...
MSDG Posted January 18, 2022 Share Posted January 18, 2022 @rorror dank voor je bericht en delen van het filmpje! Ik ben mijn kas aan het uitzoeken en dan heb ik nog een vergunning te regelen bij de kascommissie maar als ik dit nu weer lees dan kan ik er bijna niet omheen. Tomaten, aubergines, paprika's, en in de winter lekkere salades, allemaal heb ik er een kas voor nodig. Ik weet overigens niet welke specifieke soort of ras ik heb, ze zijn een keer mee gestuurd door iemand met wie ik aan het ruilen was en de enige beschrijving is Bosnische paprika. Dat maakt het des te spannender wat er uit gaat komen! I'll keep you posted. 2 Quote Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
rorror Posted January 19, 2022 Share Posted January 19, 2022 Volgende 4 soorten paprika heb ik als er liefhebbers zijn, stuur even een BP met adres en hoeveel zaden van elk. Puntpaprika's Groot: - Corno Giallo Geel. - Coccia D'ore Rood. Puntpaprika's Klein: - Ferenc Tender (uit Hongarije) Bell paprika dikke wand: (beperkt aantal zaden) - Paprika uit Roemenië, lijkt op een vleestomaat. Dit is ook meteen het lijstje van Paprika's welke ik ga telen dit jaar. Quote Gebreksverschijnselen in paprika of pepers 18 gewassen gebreksverschijnselen (english only) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted January 20, 2022 Share Posted January 20, 2022 Op 22-11-2021 om 11:58, willemGN zei: Tenslotte heb ik ook de 'Turkse paprika' vermeldt, dat zijn paprika's die zijn vaak mild tot redelijk pittig. Alleen heb ik daar nog geen zaden van kunnen verkrijgen. Dat wil ik toch even corrigeren. Een Turkse paprika is nooit pittig. Je hebt puntpaprika’s die dikwandig zijn en zoet. Dezelfde als in nl zeg maar. Blokpaprika’s zijn altijd dunwandig en niet pittig. Zoet wil ik het niet noemen, maar zeker niet zo bitter als een groene ‘Hollandse’ blokpaprika. Je hebt pepers die er zien als een misvormde blokpaprika, die wel loeiheet zijn. Denk maar aan de üç burun biber, waar je wellicht mee in de war bent, maar die zijn toch echt pepers. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
willemGN Posted January 21, 2022 Author Share Posted January 21, 2022 Nou Mellie, ik heb ooit eens bij de "Turkse" winkel een aantal paprika's gehad en die waren perfect in combinatie met kip. Niet scherp, niet zoet maar wel een soort pittig of zou een andere omschrijving van de smaak beter geweest zijn? Het waren wat lichtgroene paprika-achtige 'dingen' die ook die grootte hadden. Ben ze daarna niet meer echt tegengekomen, hoewel ik er veel op jaag. Of zou moeder natuur een partijtje toeval hebben bijgedragen? Wel een ander soort, wat meer donkerrode puntpaprika ontdekt die heerlijk zoet is. Overigens ik had afgelopen jaar dat een van mijn puntpaprika's door het zoet ook wat scherps had van een pepertje. Ik he de paar zaadje die ervan af kwamen even apart gelegd met de vraag in mijn achterhoofd of het een slimme zet kan zijn daarmee door te kweken. En wat dan het resultaat zou kunnen zijn. Opa zowel die nakomelingen als die van andere planten in de buurt. Quote [*] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted January 21, 2022 Share Posted January 21, 2022 Die lichtgroene blokpaprika is inderdaad een Turkse soort. Dolma biber heet het. Even een plaatje van internet gejat. Deze zul je bedoelen? Dunwandig. Die zou elke Turkse winkel moeten verkopen. Is nl de standaard paprika die je vult. ‘Dolma’ betekent ook ‘gevuld’. Ze smaken misschien wat kruidiger? Ik weet ook niet hoe ik de smaak zou moeten omschrijven. Maar niet pittig dus Ik heb vandaag nog een paar paprika soorten gezaaid. En nu stop ik met alle capsicum. Eind maart aan de tomaten en andere dingen die ik wil. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted January 21, 2022 Share Posted January 21, 2022 Ook gezaaid vandaag..meerdere paprikasoorten o.a. Blot, Dulce de Espana, Yellow Monster m, Marta Nogwattius. 4 Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
willemGN Posted January 22, 2022 Author Share Posted January 22, 2022 staat er keurig bij @appelvrouw ik ben nog even aan het wachten op mijn steenwol stukjes van Alie. Had de afgelopen jaren nogal last van de rouwvarenmug. Nu eens kijken of dit beter gaat. Waar haal je jouw soortjes vandaan? Ben zelf een beetje aan het wuppen tussen doorgaan met het experiment wat ik vorig jaar ben gestart ben (en kijken of ik een eigen balkonsoortje kan creëren) of nieuwe zaden kopen. Quote [*] Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdubbelm Posted January 22, 2022 Share Posted January 22, 2022 14 hours ago, appelvrouw said: Marta Nogwattius. Klinkt als een persoon uit een Harry Potterboek 😅 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted January 22, 2022 Share Posted January 22, 2022 Haha Ja @mdubbelm Ik heb maar even opgezocht hoe de echte naam is, het is Marta Polka. @willemGN deze zaden heb ik via Jorieke en Charlie, en verder gekocht bij Diana. Ook ruil ik veel,zaden hier op de Franse tuinclub. 1 Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amrutten Posted January 22, 2022 Share Posted January 22, 2022 Eerste paprika laat een groen puntje zien. 16-1 gezaaid. Seizoen 2022 is BEGONNEN !! 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rorror Posted January 22, 2022 Share Posted January 22, 2022 (edited) 2 uren geleden, Amrutten zei: Eerste paprika laat een groen puntje zien. 16-1 gezaaid. Leuk dat de eerste paprika zijn groene puntje laat zien 🤭😜 Edited January 22, 2022 by rorror 2 Quote Gebreksverschijnselen in paprika of pepers 18 gewassen gebreksverschijnselen (english only) Link to comment Share on other sites More sharing options...
acpronk Posted January 31, 2022 Share Posted January 31, 2022 Vanochtend de volgende paprika's gezaaid: - Sweet Palermo (uit de supermarkt) - Fakir red - Jarik - Amanda - Corno Giallo - Sweet banana - Ophelia - Sweet chocolate - Trontarolo - Calypso - Lunchbox rood - Krasnoye Chudo - Sigaretta di Bergamo 1 Quote Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted February 3, 2022 Share Posted February 3, 2022 Groot verschil hoe de zaailingen gaan. Paprika Kyra is al zo veel verder dan de gele stierenhoorn. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roland Posted February 6, 2022 Share Posted February 6, 2022 Gisteren de zoete oranje puntpaprika gezaaid. Ras: Kyra. In elk potje 5 zaden waarvan ik de beste selecteer. de potjes op de vloerverwarmingverdeler gezet zodat ze lekker warm staan. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdubbelm Posted February 7, 2022 Share Posted February 7, 2022 Ik wacht nog even met die Kyra dus. Een veel te enthousiaste groeier 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roland Posted February 7, 2022 Share Posted February 7, 2022 O dit is voor mij de eerste keer dat ik Paprika zaai en kweek. Dacht dat je die vroeg moest zaaien. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted February 7, 2022 Share Posted February 7, 2022 Kyra is blijkbaar een snelle groeier. Bij mij in elk geval wel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fre3ke Posted February 13, 2022 Share Posted February 13, 2022 (edited) Bij mij beginnen de eerste boven te komen, ik heb 10 dagen geleden gezaaid. Zlata, Roemeense paprika, ferenc tender en goccia d'oro. Een deel deno, een deel direct in aarde, het gaat allebei goed dankzij het warmtematje. Edited February 13, 2022 by fre3ke 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liekie Posted February 13, 2022 Share Posted February 13, 2022 Grappig dat die Kyra zo populair is 😀 Ik heb hem afgelopen woensdag ook gezaaid en had dit dus nog niet gelezen. Naja, we zien wel hoe het gaat. De soorten die nu in het vermiculiet staan: Kyra Bio rode punt Gele punt (van mijn mama) Sweet chocolate Jarik Pfefferoni glock Yellow monster Morgenrot Kaboutermuts Lunchbox rood Dulce de España Westlandse lange rode Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frans Posted February 13, 2022 Share Posted February 13, 2022 Gezaaid 31 januari. Blokpaprika's bestemd voor opkweek in de kas. Hier blijft het ook bij. Ik ben een simpele paprikateler. 4 Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roland Posted February 15, 2022 Share Posted February 15, 2022 Heb je bij paprika en pepers snel kruisbestuiving? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.